7 Eylül 2023 Perşembe

Changan Qiyuan CD701



Çin'den çok ilginç konseptler geldiği de oluyor. Genelde uçuk özelliklere sahip olsalar da sade hatlarını farklı özelliklerle birleştirenleri de olan bu araçlardan biri olan Qiyuan CD701'in gelecek yıl içerisinde seri üretime alınması gündemde.

C sütununa kadar sade, modern ve şık olduğu söylenebilecek olan otomobilin dik ön tasarımında LED farlar dikkat çekerken tampon ve kapı altlarıyla çamurluk korumaları siyah renkli. Kapı kolları da hemzemin olan otomobilde büyük jantlar da kullanılmış.

Asıl ilginç olan bölümü bagaj kısmı olan araca arkadan bakıldığında LED stopların neredeyse oval bir biçimde tasarlandığı görülebiliyor. Arka camı tavana doğru kayan otomobilin tamponu üzerinde kalan bölümünün de yatmasıyla konsept bir pick up'a dönüşüyor.

Yuvarlak hatlara sahip iç mekan tasarımında açık renkler kullanılan aracın üç kollu direksiyon simidi ve büyük dokunmatik ekranı dışında bu bölümde dikkat çeken detayı bulunmuyor. Ön koltukları tamamen yatırılabilen araçta cam tavan da sunuluyor.

Ford Mustang Mach-E Rally


Ford Mustang Mach-E ilginç bir seçeneğe kavuştu. Elektrikli Mustang, standart modellerinin haricinde bir de arazi şartlarında hızlı kullanıma uygun Rally versiyonu sunacak. Mach-E GT temelli olan bu aracın dış görünümünde de bazı farklılıklar mevcut.

Kendine özel gövde renkleriyle alınabilen otomobilin ön bölümünde bir splitter ve panjura eklenen iki LED sis farı dikkat çekerken siyah çamurluk korumaları ve beyaz renkli, 19 inç çaplı jantlar yan bölümün yenillikleri arasında. Farklı bir difüzör çıkışına sahip olan otomobilde büyük bir spoiler kullanılmış. Ön kapıların alt kısımları da Mach-E Rally armalı.

İç mekanda daha sınırlı yenilik sunan otomobilde beyaz renkli trim parçaları ve koltuk sıtlıklarına basılan Mach-E Rally armaları dışında tanıdık bir ortam sunuluyor. 20 mm yükseltilen otomobilin Brembo kaliperlere sahip ön frenlerinde 385 mm çaplı diskler kullanılmış.

Çift elektrik motoruna sahip olan araçta sunulan RallySport moduyla arazide daha çok kaymaya izin veren ESP sürüşün daha eğlenceli olmasını sağlıyor. Teknik detaylar açıklanmamış olsa da Ford, modelin en az 490 beygir güç, 880 Nm tork üreteceğini belirtiyor.

Audi Q8 ve SQ8

Audi'nin sportif görünümlü SUV modeli Q8 makyajlandı. Markanın yeni nesil modellerinin bile öncekilerden çok farklı görünmediğini düşünürsek makyajın büyük değişiklikler getirmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yenilenen ön tamponda panjurun da hafifçe elden geçirildiği görülürken farlar artık HD Matrix teknolojisi sunduğundan iç tasarımları yeni. Yeni gövde rengi seçenekleri haricinde çapları 21 ile 23 inç arasında değişen jantların da farklı tasarımlara kavuştuğu görülebiliyor. LED stopların da iç tasarımları değişirken arka tamponlar da daha sade bir görünüme kavuşmuş. SQ8'de dört çıkışlı egzoz sistemi kullanmakta.

Dışarıda çok dikkat çekmeyen makyaj iç mekana hiç uğramamış gibi görünüyor. Trim parçaları ve döşemelerin desenlerinde değişikliğe giden Audi, ambiyans ışıklandırması ve dijital gösterge paneli grafiklerinde de güncelleme yapmış.

Kaput altında da tanıdık motorlar sunan Q8 ailesinde kullanılan turbo Diesel ünite 3 litre hacimli ve 231 ile 286 beygir güç üretebilen seçeneklere sahip. Sırasıyla 500 ve 600 Nm tork üretebilen üniteler araçları 7.1 ve 6.1 saniyede 0'dan 100 km/s sürate ulaştırıyor. Maksimum süratlerse 226 ve 241 km/s.

Aynı hacmi sunan benzinli üniteyse 340 beygir güç, 500 Nm tork üretebiliyor. Bu aracın 0-100 km/s deparı 5.6 saniye sürüyor. SQ8'in 4 litre hacimli V8 ünitesiyse 507 beygir güç, 770 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s deparı 4.1 saniyede tamamlanan otomobilin maksimum sürati, benzinli kardeşi gibi 250 km/s'te sınırlı.


Şarj edilebilir hibritlerdeyse daha büyük güncellemeler var. 25.9 kWh kapasiteli bataryalarla 85 km elektrik menzili sunan araçlarda 3 litre hacimli, benzinli motor ve 8 ileri vitesli otomatik şanzıman sunuluyor. 55 TFSI e quattro, 394 beygir güç, 600 nm tork üretebilirken 60 TFSI e quattro, 490 beygir güç, 700 Nm tork üretiyor. İkilinin 0-100 km/s deparları sırasıyla 5.7 ve 5 saniye sürüyor.

Cupra Raval


Münih'in bu yıl bize sunduğu konseptler arasına bir Cupra daha eklendi. Volkswagen ID.2all konseptinin teknik ikizi olan otomobilin hem dış hem de iç görünümü büyük farklılık sunuyor. Aracın sunduğu performanssa çok etkileyici değil.

Yükseltilmiş gibi görünen bir burun kısmı sunan otomobilde üçgen LED farlar, agresif duran hava girişleri, 20 inç çaplı jantlar, ince yapılı yan aynalar, derin karakter çizgileri, gizli kapı kolları, çift uzantılı spoiler, ince yapılı LED stoplar ve derin difüzör çıkışları gibi ilginç detaylar yer alıyor.

Organik tasarıma sahip iç mekanda dört kollu direksiyon simidi, üç parçalı dijital gösterge paneli, metal pedal seti, geniş dokunmatik ekran ve farklı noktalara yerleştirilmiş ambiyans aydınlatması dikkat çekici. Ara konsolun altıysa boş bırakılmış.

4.030 mm boya sahip olan otomobilin ID.2all ile paylaşılan elektrik motoruysa 226 beygir güç üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.9 saniyede ulaşabilen otomobilin menziliyse 440 km olarak açıklandı. Maksimum süratse 160 km/s.

6 Eylül 2023 Çarşamba

Polestones 01


Çin'den her gün yeni bir otomobil haberi gelmesine alıştık. Genelde farklı elektrikli modellerle karşımıza çıkan ülke arada bir de yeni bir marka doğuruyor. Bu markalardan biri olan Polestones, Land Rover Defender'a göz kırpan SUV modeliyle karşımızda.

Köşeli hatlarıyla dikkat çeken SUV, 3.010 mm aks mesafesine sahip. 6 kişilik seçeneği 5.050, 7 kişiliğiyse 5.295 mm boya sahip olan otomobil 1.980 mm genişliğinde. Dev ön panjur ve farlarla aynı tasarıma sahip LED stoplar dikkat çeken detaylar arasında. LiDar sensörleriyse tavanın ön bölümünde görülebiliyor.

İç mekanında iki kollu direksiyon simidi, dev dokunmatik ekran ve dijital gösterge paneli bulunan aracın 6 kişilik modellerinde 2. koltuk sırası tekli iki üniteden oluşuyor. Bu koltuklar bacak desteği ve masaj fonksiyonlarına sahip. Yukarıdaysa hem cam tavan hem de bilgi-eğlence ekranı kullanılıyor.

Kaputu altında menzil uzatıcı olarak görev yapan 1.5 litre hacimli bir benzinli ünite kullanılan otomobilin elektrik motorları 476 beygir güç, 740 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabilen modelin 56 kWh kapasiteli bataryaları 235 km menzil sunsa da menzil uzatıcıyla birlikte menzil 1.100 km üzerine çıkıyor.

Toyota Century SUV



Toyota, Century'yi yeni bir marka haline getirme konusunda kararlı. Her ne kadar arkasında ana marka olsa da üzerinde Toyota logosu bulunmayan yeni SUV, Rolls-Royce Cullinan'a olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Kaput altındaysa tanıdık bir ünite var.

Köşeli hatları ve 5.2 metrelik boyuyla heybetli bir görünüm sunan otomobilin eni de 2 metreye yakın. Çamurluk korumaları, tamponları ve kapı altları farklı renklerde alınabilen aracın yan aynaları cam altlarına sabitlenmiş. Spoiler ve kalın bir C sütunu sunan arka bölümde farlar gibi tasarlanan LED stoplar ve çok çıkıntı yapmayan bir tampon dikkat çekiyor. Jantlarsa çok kollu klasik bir tasarıma sahip.


Arka kapıları geriye doğru kayarak açılan bir seçeneği de bulunan aracın iç mekanı dört kişilik. Burada da sade bir tasarım anlayışı benzimseyen Toyota, orta konsolda bolca fiziksel düğmeye yer vermiş. Dijital gösterge paneli, büyük dokunmatik ekran ve birçok farklı renkte alınabilen deri döşeme yaşam alanına şıklık katmış. Bagaj bölümüyse iç mekandan bir pleksiglas panelle ayrılmış.

Arka koltuklar için cam tavan, yatma ve ayak desteği fonksiyonlarının yanında ara konsolda yer alan küçük tabletlerden kumanda edilen ısıtma, soğutma ve masaj fonksiyonlarını da sunan Toyota, buz dolabı ve bilgi-eğlence ekranlarını da arka yolcuların emrine sunmuş.

Kaputu altında 3.5 litre hacimli bir V6 motor bulunan otomobil şarj edilebilir hibrit sisteme sahip. 412 beygir güce sahip olan araçta e-CVT şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulurken elektrik menzili yaklaşık 70 km.

Renault Grand Kangoo


Renault, 2020 yılında tanıttığı yeni nesil Kangoo'nun uzun aks mesafeli seçeneklerini sonunda sergiledi. Üç farklı motor seçeneğiyle ortaya çıkan araç daha geniş iç mekanıyla ve farklı yakıt tiplerini tercih edenlere mantıklı bir seçim olarak görülebilir.

Dışarıdan bakıldığında ön panjur ve 3 metrenin üzerine çıkan aks mesafesi haricinde tasarımında bir değişiklik bulunmadığı söylenebilecek otomobilin boyu 4.9 metreyi aşmış. İç mekanda da ön bölümde tasarım aynı olsa da donanımda artık dijital gösterge paneli bulunduğunu belirtelim. 7 koltuklu aracın arka koltukları sökülüp ön yolcu koltuğu da katlandığında bagaj hacmi 3.750 litre oluyor.

Kaputu altında benzin, Diesel ve elektrik motorları sunacak olan Grand Kangoo'nun 1.33 litre hacimli benzinli ünitesi 130 beygir güç üretebiliyor ve ister 6 ileri vitesli manuel ister 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla alınabiliyor.

1.5 litre hacimli Diesel ünite 95 beygir güç üretebiliyor ve sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. Elektrik motorlu seçenekse 122 beygir güç, 245 Nm tork üretiyor ve 45 kWh kapasiteli bataryalarla 265 km menzile ulaşabiliyor.

Mini Cooper Electric


Mini'de değişim sürüyor. Yakında tamamen elektrikli bir markaya dönüşmesi beklenen üretici yeni elektrikli modelini tanıttı. Üç kapılı Mini'nin adını da Cooper olarak değiştiren marka, elektrikli aracın iki farklı versiyonunu piyasaya sunacak.

Yeni araç da ilk bakışta bir Mini gibi görünse de yavaş yavaş daha köşeli bir tasarıma geçiş yapıldığı görülebiliyor. Eskisinden daha aerodinamik bir gövde sunan otomobil yuvarlak LED farlar ve büyük ön panjura sahip. Jantların çapıysa 18 inçe kadar uzanıyor. Daha köşeli yan aynalar, BMW'den alınan kapı kolları ve üçgenimsi yapısıyla dikkat çeken LED stoplar gözlerden kaçmıyor.

İç mekan tasarımı genel olarak Countryman'dan alınmış gibi dursa da havalandırma ızgaraları yatık tasarıma sahip. Direksiyon simidi ve kapı içlerinde de BMW izleri görünebilirken yuvarlak dokunmatik ekran OLED teknolojisine sahip. Kapı içlerinde kullanılan kumaş döşemelerin ön konsola entegre edilmesi ve ambiyans aydınlatmasının bol kullanımı geceleri de yaşam alanını çekici kılıyor.

İki motor seçeneği sunacak aracın Cooper E seçeneği 184 beygir güç, 290 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 7.3 saniyede ulaşabilen otomobilin 41 kWh kapasiteli bataryaları 75 kW şarja uygun. Sunulan menzilse 305 km.

Daha fazla güç isteyenleri de unutmayan Mini, Cooper SE ile 218 beygir güç, 330 Nm tork sunabiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.7 saniyede ulaşabilen otomobilin 54 kWh kapasiteli bataryaları 95 kW ile şarj olabiliyor. Sunulan menzilse 402 km.

Polestar Synergy


Hiper otomobil konsepti tanıtan firmalar arasına Polstar da katıldı. Firmanın tasarım yarışmasından çıkan bu proje henüz teknik verilere sahip olmasa da elektrik motorlarına sahip olduğu açıklandı. Tek kişilik konseptin Hot Wheels ve Matchbox modelleri de üretilecek.

Güncel Polestar modellerine benzemese de markanın Volvo ile paylaştığı gündüz farı tasarımına sahip olan araç dev jantlara sahip. 4.56 metre boya sahip olan konseptin yüksekliğiyse sadece 1.07 metre. Birçok hava girişi ve çıkışıyla agresif görünen modelin arkasında büyük bir spoiler bulunuyor.

Yukarıya doğru açılan kubbe biçimli kapı tek kişilik kabine geçişe izin veriyor. İnce uzun dijital göstergelere sahip olan otomobilin direksiyon simidi de Formula 1 otmobillerininkini andırıyor. Koltuğun hemen önündeyse bir sanal gerçeklik gözlüğü bulunuyor.

BMW X5 Protection VR6


Fabrika çıkışı zırhlı premium modellerin sayısında artış yaşanıyor. Genelde büyük sedan araçlar üzerinde yapılan değişiklikler SUV seçeneklere de sıçradı. BMW X5'in VR6 balistik standardı karşılayan seçeneği sade tasarımıyla dikkat çekmeyen bir değişim geçirmiş.

Daha küçük jantlar ve yeni anteniyle farklı görünen otomobilde cam çerçeveleri de zırhı belli ediyor. LED çakarlar, kendini onarabilen yakıt deposu ve çift yönlü iletişime izin veren telekom sistemiyse görünmeyen farklılıklar arasında.

Kaputu altında 48 Volt hafif hibrit yardımcıya sahip 4.4 litre hacimli bir V8 barındıran otomobil 530 beygir güç, 750 Nm tork üretebiliyor. M süspansiyon sistemi ve M diferansiyele de sahip olan araçta aktif yatma önleyici sistem de sunuluyor.

Bizzarrini Giotto


Bizzarrini'nin geri dönüşü devam ediyor. 2026 yılında piyasaya çıkması planlanan Giotto, Bizzarrini'nin isim babasının ismini taşıyor. Süper otomobilin Cosworth imzalı motoru da kurucuyu anan ilginç bir detaya sahip.

İç mekan tasarımı henüz hazır olmayan aracın dış görünümü de büyük ihtimalle önümüzdeki yıllarda değişecek. Yine de sivri burun yapısı ve yapısına bakıldığında küçük sayılabilecek spoiler gibi detayların korunmasını bekleyebiliriz.

Korunacak bir diğer parça da motor olacak. 6.6 litre hacimli V12, Cosworth imzasını taşıyor ve herhangi bir aşırı beslemeye sahip değil. Bu arada ünitenin hacmi olan 6.626 cc, Giotto Bizzarrini'nin doğum günü olan 6 Haziran 1926'yı işaret ediyor.

5 Eylül 2023 Salı

Volkswagen Saveiro


Volkswagen'in Güney Amerika pazarlarında başarıya ulaşan pick up modeli Saveiro bir kere daha makyajlandı. Güncellemeyle birlikte Xtreme isimli donanım paketine de kavuşan otomobil önceki nesillerde gördüğümüz detaylarıyla bizlere nostalji yaşatıyor.

Gövde yapısında büyük bir değişim yaşamayan aracın tamponları, farları ve ön panjuru yenilenirken 15 inç çaplı jantlarda da değişim var. Hem tek hem de çift sıra koltukla sunulsa da tamamı iki kapılı olan Saveiro ailesinde stopların da yenilendiği görülebiliyor.

İç mekanda konsol çok daha modern bir yapıya bürünse de bizi 10 yıl öncesine taşıyan araçta birçok Volkswagen modelinde kullanılmış parçalar görülebiliyor. Küçük dokunmatik ekran, tek renkli yol bilgisayarına sahip analog gösterge paneli ve çevirmeli havalandırma kumandaları bunlardan bazıları.

Kaputu altında da eski teknoloji bir motor barındıran otomobilin 1.6 litre hacimli, benzinli ünitesi atmosferik emişli ve 116 beygir güç, 158 Nm tork üretiyor. Üretilen güç, ön aksa 5 ileri vitesli manuel şanzımanla aktarılıyor.