4 Mart 2023 Cumartesi

AC Cobra GT Roadster


AC Cobra geri dönüyor. Son zamanlarda elektrikli otomobillerin çoğalmasıyla iyice popülerleşmeye başlayan retro tasarım anlayışının bir ürünü olan yeni Cobra, modern özelliklerinin yanında kaputu altında klasik bir ünite barındırmasıyla da dikkat çekiyor.

Ana hatları klasik Cobra ile aynı olsa da bu otomobilden 110 mm daha uzun olan aracın aks mesafesiyse 284 mm artmış. 21 inç çaplı jantlar, LED aydınlatma grubu ve çok daha kalın bir çerçeveye sahip olan ön camla kendisini belli eden otomobilin yan aynaları da modern otomobillerdeki yerinde. Hemzemin kapı kollarıyla donatılan Cobra GT Roadster'ın gövdesi karbon fiberden üretilmiş ve bu sayede ağırlığı 1.5 tonun altında tutulmuş.

İç mekanı, klasik tasarımla modern detayları birlikte sunabilen otomobilde Ford Mustang'den alınmış, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi kullanılırken gösterge paneli orta konsolda yer alıyor. Karbon fiberden üretilen sabit kafalıklı koltuklar dört noktadan bağlantılı emniyet kemerlerine sahip. Aracın metal pedal seti de yere sabitlenmiş.

Klasik modelde kapıların altından geçip arka çamurluğun önünde biten egzoz sistemi yeni araçta arkadan çıkacak şekilde tasarlanmış. Kaputu altında yine Ford'dan alınan 5 litre hacimli V8 üniteyi barındıran araç, kompresör besleme yardımıyla motordan 663 beygir güç, 780 Nm tork alabilmiş. 10 ileri vitesli otomatik veya 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilecek araca ileride aynı ünitenin atmosferik emişli seçeneği de eklenecek.

1 Mart 2023 Çarşamba

Jetour Traveller


Çin'in ilginç SUV modelleri arasına da yeni bir katılım var. Chery'nin alt markalarından olan Jetour, Traveller isimli aracını tanıttı. Görünümü birçok güncel aracı hatırlatan otomobil benzinli motorları sayesinde uygun fiyatlı bir araç olacak.

Daha önce Porsche bünyesinde tasarım yapmış Hakan Saraçoğlu tarafından tasarlanan otomobile önden bakıldığında Ford Bronco, arkadansa Land Rover Defender havası alınabiliyor. Köşeli hatlara sahip modelin konsept hali geçtiğimiz yıl T-X ismiyle tanıtılmıştı.

Şişkin çamurluklardan da çıkıntı yapan siyah renkli gövde korumaları, dev jantlar ve yan basamaklarla güçlü bir duruşa sahip olan aracın stepnesi de köşeli hatlara sahip. Çok parçalı LED farlar ve dikey yerleşime sahip stoplar da dikkat çekici detaylar arasında.

Köşeli tasarım anlayışı içeriye de yansıyan aracın direksiyon simidi neredeyse bir sekizgen şeklinde. Büyük bir dijital gösterge paneli ve geniş dokunmatik ekrana sahip olan Traveller'da şık tasarımlı vites selektörü ve sürüş modu seçim düğmesi sunuluyor.

Kaputu altında ilk etapta 1.5, 1.6 ve 2 litre hacimli benzinli motorların sunulması planlanan Traveller'ın şarj edilebilir hibrit seçenekleri üzerinde de çalışılıyor. Otomatik şanzımanla sunulacak araçların Çin'de başlangıç fiyatları bugün itibariyle 400.000 TL civarında olacak.

Volkswagen ID.3


Türkiye'ye resmi olarak getirilmiyor olsa da Volkswagen'in elektrikli otomobili ID.3 neredeyse 4. yaşını doldurdu. Bu nedenle makyajlanan araç dış görünümünde çok farklılaşmasa da iç mekanda beklenen gelişmeler yaşanmış.

Yeni gövde rengi seçenekleriyle sunulan otomobilin ön bölümünde tamponun daha sportif bir tasarıma kavuştuğu görülebiliyor. Bu parçanın köşelerinde dikey hava geçişleri yer alıyor. Otomobilin diğer yüzeylerindeyse yenilik sunulmuyor.

İç mekanda en önemli gelişim plastik kalitesinin artırılmış olması olarak görülebilir. Kapı içleri ve koltuklarda daha kaliteli döşemeler kullanılırken ön koltukların arasında yer alan konsolda piyano siyahı trim parçaları kullanılmış. Orta konsoldaki havalandırma ızgaraları da yeniden tasarlanmış.

Arkada yer alan elektrik motoru 204 beygir güç, 310 Nm tork üretebilen otomobil 0'dan 100 km/s sürate 7.3 saniyede ulaşabiliyor. Maksimum sürati 160 km/s'te sınırlanan otomobilde 58 ve 77 kWh kapasiteli batarya seçenekleri bulunuyor. Büyük olanla sunulan menzil 546 km. Maksimum şarj gücüyse 170 kW.

Wuling Bingo


Çin'in küçük elektrikli modellerine bir yenisi katıldı. Yuvarlak hatlı tasarımıyla dikkat çeken Bingo'nun iç mekanında da devam eden çizgiler ilginç donanımlarla daha da çekici hale geliyor. Motor olaraksa iki seçenek sunuluyor.

LED farları kaputun üst bölümüne kadar uzayan otomobilin ön bölümünde ince hava girişleri kullanılmış. Siyah tavanla alınabilen Bingo'nun arka bölümünde de 3 boyutlu iç desene sahip LED stoplar görülebiliyor. Gövde renkli jantların üzerinde ince de olsa siyah renkli çamurluk korumaları bulunuyor.

Modern bir iç mekana sahip olan otomobilde çift kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran dikkat çekiyor. Sabit kafalıklı koltuklar ve açık renkli döşemeler yaşam alanında öne çıkan detaylar arasında. Metal görünümlü trim parçaları da şık duruşa sahip.

Arkadan itişli bir otomobil olan Bingo'nun ilk elektrik motor seçeneği 41 beygir güç, 110 Nm tork üretebilirken ikincisi 69 beygir güç, 150 Nm tork üretiyor. İlk motorla 17.3 kWh, ikincisiyle de 31.9 kWh kapasiteli bataryalar sunuluyor.

27 Şubat 2023 Pazartesi

Hyundai Avante / Elantra


Hyundai'nin Kore pazarında Avante ismiyle pazarladığı Elantra makyajlandı. Beklendiği gibi ön bölümde yoğunlaşan değişimin ardından daha albenili bir otomobil haline gelen aracın geriye kalan noktalarında ufak tefek yenilikler var.

Çok cesur bir ön bölüme sahip olan ilk denemenin ardından makyajla birlikte daha yatay LED farlara kavuşan otomobilin panjuru da küçülmüş. Yenilenen tampon da eskiden olduğu gibi panjurun devamını değil yeni bir hava girişini barındırıyor.

Yeni gövde renkleri ve jant tasarımları da kullanmaya başlayan otomobilin iç mekanında sunulan en büyük yenilik açık bir turkuvaz renge sahip olan yeni döşeme seçeneği olmuş. Donanıma ısıtmalı arka koltuklar ve havalandırmalı ön koltuklar eklenirken dijital gösterge tablosunda yeni tasarımlar sunuluyor.


Kaput altında 1.6 litre hacimli motorun 123 beygir güç üretebilen benzinli ve 120 beygir güç üretebilen LPG'li seçenekleri sunulurken Hibrit seçenek 105 beygir gücünde. Motorlar tanıdık olsa da Hyundai mühendisleri daha konforlu bir sürüş için süspansiyon sistemini de elden geçirmiş.

Hyundai i10


Ocak ayında Hindistan'da üretilen seçenekleri makyajlanan Hyundai i10'un Türkiye'de üretilen ve Avrupa pazarlarında satılan versiyonu da gücellendi. Çok dikkat çekmeyen yenilikler iç mekana da ufak tefek iyileştirmelerle yansımış.

Ön bölüme bakıldığında panjurun köşelerinde yer alan LED gündüz aydınlatmalarının daha şık entegrasyonuyla bizleri karşılayan i10'da yeni gövde renkleri ve jant tasarımları da sunuluyor. N Line paketindeyse önde bir değişiklik bulunmuyor. Bütün donanımların stoplarının iç tasarımları yenilenmiş. Antenlerse ilginç şekilde biraz uzamış.

İç mekanda neredeyse hiçbir değişiklik sunmayan otomobillerin döşemelerinde ufak tefek yenilikler bulunurken gösterge paneli de artık dijital. Ayrıca araçlarda farklı renklerde iç aydınlatma ve kablosuz Apple CarPlay ile Android Auto bağlantısı sunabilen yeni bilgi-eğlence sistemi kullanıma sunulmuş.

Motor seçenekleri hakkında bir açıklama yapılmayan makyajlı i10'da aynı ünitelerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu motorlar 1 ve 1.2 litre hacimli atmosferik ve 1 litre hacimli turbo beslemeli üniteler olarak sıralanabilir. Üretilen güçlerse sırasıyla 67, 84 ve 100 beygir.

26 Şubat 2023 Pazar

Italdesign Exeneo


Bir süredir yeni bir üyesini görmediğimiz Gran Turismo modellerine bir yenisi eklendi. Oyun için tasarlanan otomobiller genelde büyük markaların uçuk tasarımlı araçları olsa da bu sefer ilginç görünüm, işi araç tasarımı olan Italdesign'dan geliyor.

Süper otomobille bir arazi aracının birleşimi gibi duran otomobilin çok parçalı LED farları agresif bir duruşa sahip. Şişkin çamurluklar ve dev jantlar da ilginç görünümü pekiştirmiş. Tampon tekerlek mesafesi çok kısa olan aracın kapıları da camdan üretilmiş.

Çift yaylı amortisörleri jantların içerisinden görülebilen konseptin stopları da farları gibi ince uzun yapıya sahip. Düzleştirilmiş tabana sahip olan aracın arkasında bir difüzör görülebiliyor. Tavansa aracın tabanının aksine alçak yapıya sahip.

İç mekan tasarımı paylaşılmamış olsa da neredeyse kare biçimli olan direksiyon simidi kapılarından görülebilen otomobilde son zamanların popüler ünitesi elektrik motoru görev yapmıyor. Onun yerine aracın hibrit güç ünitesinde bir V10 motor kullanılmış.