21 Ekim 2022 Cuma

GMC Sierra EV Denali


GMC'nin elektrikli pick up ailesi genişliyor. Geçtiğimiz yıl yeni nesline kavuşan Sierra'nın alternatif yakıtlı versiyonu şık tasarımı ve sahip olması beklenen yüksek güçle potansiyel müşterileri kendisine çekmeye çalışacak.

Farklı donanım seviyelerinde iç tasarımı değişen kapalı ön panjur ve ön tampon haricinde 7 sayısını andıran LED far tasarımı ve farklı renklerde sunulan ön trim parçaları aracın yüzünü oluşturuyor. Şişkin çamurluklar ve çapları 24 inçe kadar uzanan jantlar yan bölümü özetlerken LED stoplar ve köşelerinde basamaklar yer alan tampon arka bölümün dikkat çekenleri.

1.80 metre boya sahip kasanın yetmediği durumlarda arka koltukları yatırılarak bu bölüme eklenebilen aracın yükleme kısmında birçok farklı sabitleyici ve elektrik prizi bulunuyor. Önünde de bagajı bulunan Sierra EV'nin iç mekanında dijital gösterge paneli ve dev dokunmatik ekran haricinde panoramik cam tavan, kromajlı trim parçaları ve 3 kollu direksiyon simidi dikkat çekiyor.

Yönlendirilebilir arka aks ve GMC Hummer EV'De olduğu gibi yengeç moduna da sahip olacak aracın kesinleşmemiş verilerine göre 765 beygir güç, 1.065 Nm tork kullanıma sunulacak. Batarya kapasitesi de açıklanmasa da menzilin 645 km olması ve 19.2 kW AC ile 350 kW DC şarja olanak tanıması planlanıyor.

19 Ekim 2022 Çarşamba

Mitsubishi XFC


Son zamanlarda yeni model tanıtımlarını yavaş yavaş başlatan Mitsubishi bir SUV konseptiyle bizlerle. Güney Doğu Asya pazarlarına yönelik benzinli bir modele dönüşecek otomobilin ilerleyen zamanlarda bir EV versiyona kavuşup bu bölge dışına çıkma ihtimali de var.

Sivri burun yapısı, geniş ve kapalı ön panjurla ok biçimli LED farları dinamik bir görünüm sunan araçta büyük jantlar ve şişkin çamurluklar da kullanılmış. Gizlenmiş kapı kolları ve yan aynaların yerini alan kameraların haricinde öndeki düzeni kopyalayan arka aydınlatma grubu ve küçük spoiler arkanın detayları. Büyük jantlarsa koyu renkli.

Dışına inat iç mekanı açık renkli seçilen konseptte dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran haricinde alt kısmı düzleştirilmiş ve dokunmatik düğmelere sahip direksiyon simidi, şık bir şekilde gizlenen havalandırma ızgaraları ve ön konsola entegre edilen dış ayna görüntüleri dikkat çekici. Kumanda düğmelerinin altıgen ve dokunmatik olduklarını hatırlatalım.

Hyundai Grandeur / Azera


Hyundai'nin dikkat çekici tasarımları ortaya çıkmaya devam ediyor. Farklı çizgileri uyguladığı araçların segmentine de çok takılmayan Güney Kore merkezli üretici şimdi de büyük sedan modeli Grandeur için dikkat çekici bir görünüm sunuyor.

Ön bölümünde yer alan çift katlı far seti Staria'yı andıran otomobilin geniş ön panjuru da bu modele göz kırpıyor. Çok kollu jantlar çift renkli ve kapı kolları da hemzemin yapılı. C sütunu ikiye bölünen aracın karakter çizgisi de öne çıkan bir yapıda.

Ön tampon alt köşelerinde başlayan siyah şeridin de arka tampona kadar uzandığı görülebiliyor. Ioniq 6'yı andıran bagaj kapağının ucu bir spoiler şeklinde sunulurken önde olduğu gibi stoplar da ince uzun bir şerit halinde bagaj kapağı boyunca uzanıyor.

İç mekanında geniş bir kola sahip olan üç kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran yer alan aracın havalandırma kumandaları da dokunmatik. Arka koltuklarda da ısıtma, soğutma ve masaj gibi fonksiyonlara sahip olan otomobilde ön konsola şık bir şekilde gizlenen havalandırma ızgaraları ve çift parçalı sunroof bulunuyor.

Kardeşi Kia K8 ile aynı motor seçeneklerine sahip olan 5.035 mm boyundaki aracın 2.5 ve 3.5 litre hacimli, benzinli motorları 200 ve 300 beygir güç üretebilirken V6 dizilim sunan ikinci ünite dört tekerlekten çekiş sistemiyle alınabiliyor. Ayrıca 1.6 litre hacimli motora sahip hibrit güç ünitesi de kaput altında yer alıyor.

Porsche 911 Carrera T


911 seçenekleri çeşitlenmeye devam ediyor. Güçlü versiyonların ardından sıra, düşük güç ve hafifliği birleştiren Carrera T'ye geldi. Birçok müşteri için dikkat çekici bir noktada yer alan otomobilin performansı hiç de yabana atılır gibi geğil.

Standart 911 Carrera modellerinden çok farklı görünmeyen otomobilde füme renkli yan aynalar, önde, 20, arkadaysa 21 inç çaplı jantlar, 10 mm alçaltılmış süspansiyon sistemi, karbon fiber tavan, daha ince camlar, daha hafif akü ve Sportif egzoz sistemi bulunuyor.

İç mekanına geçildiğinde daha bol Alcantara kullanımı dikkat çekerken kapı eşiklerinde 911 Carrera T arması, Sport Chrono Paketi, arka koltuk iptali, siyah trim parçaları, sportif ön koltuklar ve GT Sport direksiyon simidi bulunuyor.

Kaputu altında yer alan 3 litre hacimli, 6 silindirli, çift turbo beslemeli Boxer motor 385 beygir güç, 450 Nm tork üretebilen otomobil 35 kg hafiflemeyle ağırlığını 1.470 kg'a düşürmüş. 7 ileri vitesli manuel şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate 4.5 saniyede ulaşabilen aracın aynı işi 8 ileri vitesli PDK ile yapması 4 saniye sürüyor. Maksimum süratse 291 km/s.

Foxtron Model B


Tayvan da elektrikli otomobil işine giriyor. Üstelik ülkenin ilk büyük elektrikli otomobil üreticisi tanıdık bir marka. Daha çok ürettiği cep telefonlarıyla tanınan Foxconn, Pininfarina tarafından tasarlanan kompakt hatchback ile öne çıkıyor.

Toplamda 5 konsept çalışması bulunan Foxtron'un seri üretime en yakın olan modeli Model B, dikkat çekici bir görünüm sunuyor. Ön bölümü kaplayan ince LED farın altında bulunan hava girişi, kaput önünden yönlendirilen çıkışıyla aerodinamik verimliliğe katkı sağlıyor. Jantlar, hemzemin kapı kolları ve yan aynalar yerine geçen kameralar da aerodinamik kalemler arasında.

Şişkin çamurluklar ve ince tutulan siyah renkli koruma bölümleri haricinde C sütununun da aynı renkte olduğu görülebiliyor. Arka bölümde, bagaj kapağı üzerinde yer alan spoiler, camın altında ikincisiyle uyum içerisinde. Stoplar da aracın eni boyunca uzanırken tampon altında küçük bir difüzör çıkışı yer alıyor.

Sade bir iç mekan tasarımı sunan araçta dokunmatik düğmelere sahip, üç kollu direksiyon simidi, ince yapılı uyarı ekranı, büyük dokunmatik ekran ve yan kameraların görüntülerini yansıtan ekranlar bulunuyor. Yüksek yan destekli koltukların kafalıkları da ilginç görünüme sahip. Aracın orta konsolunda kumandalar yerine bol depolama bölüm yer alıyor.

Hava sürtünme katsayısı 0.26 olan aracın boyu 4.300 mm, eni 1.865 mm, yüksekliği 1.530 mm ve aks mesafesi 2.800 mm olarak açıklanıyor. 233 beygir güç üretebilen elektrik motoru ve kapasitesi açıklanmayan bataryasıyla 450 km menzil sunmak istiyor.

18 Ekim 2022 Salı

Rolls-Royce Spectre


Rolls-Royce sonunda elektrikli otomobil üretimine başlıyor. Sarsıntısız, sessiz sürüş ve yüksek tork sunmaları sayesinde aslında İngiliz markaya çok uygun olan elektrik motorları yeni bir modelle birlikte karşımıza çıksa da üreticinin klasikleşen hatları kaybolmamış.

0.25'lik hava sürtünme katsayısına sahip olan Spectre dik yerleşime sahip ön panjur ve çift katlı LED farlarıyla dikkat çeken bir otomobil. Alt bölümü siyah renkte sunulmuş tanıtım aracının kaput ve tavanında da aynı renk kullanılmış. 

23 inç çaplı jantlara sahip olan Spectre, 5.453 mm boya, 2.080 mm ene, 1.559 mm yüksekliğe ve 3.210 mm aks mesafesine sahip. Genel hatları makyajlı bir Wraith'i andıran otomobilin kapıları geriye doğru açılıyor. Arkadaysa camla aynı açıya sahip bagaj kapağı, küçük LED stoplar ve ince difüzör çıkışı görülebiliyor.

İç mekanı da diğer Rolls-Royce modellerinden çok farklı görünmeyen araçta dijital gösterge paneli ve orta konsolda yer alan dokunmatik ekran haricinde ön yolcu önünde de bir ekran yer alıyor. Tavan ve kapılarda fiber optik kablolardan yayılan ambiyans aydınlatmaları görülebilirken üç kollu direksiyon simidi ve fiziksel düğmelere sahip orta konsol tanıdık parçalar.

Dört tekerlekten çekiş sistemi ve yönlendirilebilir arka aksa sahip olan aracın elektrik motorları 585 beygir güç, 900 Nm tork üretebiliyor. 2.975 kg'lık boş ağırlığa rağmen 0'dan 100 km/s sürate ulaşmaksa 4.5 saniye sürüyor. Yaklaşık 100 kWh kapasiteli bataryalara sahip olduğu tahmin edilen aracın menziliyse 520 km.

Audi RS3 Performance Edition


Audi çıldırmış olmalı! 2021 yılında yeni RS3'ü tanıtan Alman üretici bu yıl da otomobilin özel bir seçeneğini duyurdu. Teknik olarak büyük yenilikler sunmayan otomobil az da olsa daha güçlü. Üretimse 300 adetle sınırlı.

Tasarımında bir değişim olmayan otomobil, diğer RS3 modellerinin opsiyonel olarak sunduğu bazı kalemleri standart olarak barındırıyor. RS egzoz sistemi ve siyah renkli logolar bunlardan bazıları. 19 inç çaplı jantlarının tasarımı modele özelken ön kapılar açıldığında yere yansıtılan yazı da Performance Edition'da farklı.

İç mekanda da durum aynı. Dokunmatik ekranın arka planı karbon fiber desenli olan otomobilde sabit kafalıklı ön koltuklar standart olarak sunuluyor. Sınırlı üretim plakası da aracın yaşam alalnındaki yeniliklerini tamamlıyor. 

Adaptif RS süspansiyon ve karbon seramik fren sistemini de standart olarak sunan otomobilin 2.5 litre hacimli, 5 silindirli, turbo beslemeli motoru 407 beygir güç, 500 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli, çift kavramalı şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip olan otomobilin maksimum sürati 300 km/s.

17 Ekim 2022 Pazartesi

Renault 4EVER Trophy


2022 Paris Otomobil Fuarı, Renault'nun yeni konseptleriyle başlıyor. Renault 4L'nin izinden giden 4EVER konsepti, markanın elektrikli geleceğinde farklı bir yer arayacak. Modelin temelleri, gelecekte birçok grup otomobilinde kullanılacak.

Köşeli hatlarıyla öne çıkan konseptin ön bölümünde farklı şekillerde aydınlatma sağlayabilen LED farlar ve çok çıkıntı yapmayan bir tampon görülebiliyor. Geniş gövde korumaları, hemzemin kapı kolları ve yan aynaların yerini alan kameralar da gözden kaçmıyor. Siyah renkli ve aracın tasarımıyla uyumlu jantlar ve hem tavan hem de arka cama eklenen bagaj bölümleri dikkat çekici.

Arka bölümde de LED stoplar ve çok çıkıntı yapmayan bir tampon sunan konseptin boyu 4.160 mm, eni 1.950 mm, yüksekliği 1.900 mm ve aks mesafesi 2.570 mm olarak açıklanıyor. 19 inç çaplı jantlarıyla aracın yerden yüksekliğiyse 200 mm. Bu yüksekliğe zemin koruması da dahil.

İç mekan fotoğrafları ve teknik detayları paylaşılmayan otomobilin 4L Trophy rallisinin 25. yılını kutladığı açıklandı. Temellerde kullanılan CMF-BEV platformuysa ilerleyen yıllarda Renault 5 ve Nissan Micra gibi araçların da temellerini oluşturacak.

16 Ekim 2022 Pazar

Mercedes-Benz EQE SUV


Mercedes'in elektrikli model ailesi EQ genişlemeye son sürat devam ediyor. Bir kere daha SUV gövdeye yönelen Alman üretici, sedan seçenek EQE'nin yükseltilmiş versiyonuyla karşımızda. Üstelik AMG versiyonları da tanıtılan araçlar arasında.

Tasarım anlamında büyük yenilikler sunmayan araç EQS SUV modelinin biraz daha küçüğü. Diğer EQ modellerinden de tanıdığımız kapalı ön panjur, aracın ortasında birleşen LED aydınlatma grubu, elektrikli olarak uzayan kapı kolları ve çapları 22 inçe kadar çıkan jantların tamamı tanıdık.

4.863 mm boya, 1.940 mm genişliğe ve 1.686 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesiyse 3.030 mm olarak açıklanıyor. Bu arada AMG seçenekleri, gövde rengine boyanmış çamurluk korumaları ve dikey şeritlere sahip ön panjurla geliyor.

İç mekanda da tanıdık bir hava esen otomobilde gösterge paneli ve orta konsolun tamamen dokunmatik olduğunu görebiliyoruz. Ön yolcu konsolunda da bir dokunmatik ekran sunan Mercedes, bagaj hacmininse 520 ile 1.675 litre arasında değiştiğini belirtiyor.

Toplam beş motor seçeneği sunan EQE SUV ailesi, arkadan itişli 350+ ile başlıyor. 292 beygir güç, 565 Nm tork üretebilen otomobilden 350 4MATIC'e geçildiğinde dört tekerlekten çekiş sistemi ve aynı güçle birlikte 765 Nm tork kullanıma sunuluyor. EQE 500 4MATIC'te ise çift motor 408 beygir güç, 858 Nm tork üretebiliyor.

AMG EQE 43 4MATIC'te tork 858 Nm kalsa da güç 476 beygire ulaşıyor. EQE 53 4Matic+, 626 beygir güç, 950 Nm tork üretebilse de AMG Dynamic Plus paketiyle değerler 687 beygir ve 1.000 Nm oluyor. Bu araç, 2.6 tonu aşan ağırlığıyla 0'dan 100 km/s sürate 3.5 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 240 km/s olarak açıklanıyor.

Önde 415 mm çaplı fren diskleri ve 6 pistonlu kaliperlerle yavaşlatılan otomobilde karbon seramik diskler de opsiyonlar arasında. Adaptif süspansiyon sistemi ve yönlendirilebilir arka aks ise diğer birçok EQ ailesi ferdi gibi bu araçta da karşımıza çıkıyor. Bütün araçlarda kullanılan 90.6 kWh kapasiteli batarya 590 km'ye kadar menzil sunabiliyor ve 170 kW hızlı şarja izin veriyor.