14 Eylül 2013 Cumartesi

Carlsson CS40


Yeni nesil S Serisi için modifikasyon kiti hazırlayan firmalar arasına uzun süredir sesi çıkmayan Carlsson da katıldı. Firmanın sunduğu yenilikler arasında motor güçlendirme kitlerinin yanında iç ve dış mekan aksesuarları da bulunuyor.

Yeni ön tamponunun altında bir splitter bulunan aracın yan etekleri de yenilenirken bagaj kapağına ince bir spoiler eklenmiş. Arka tamponu da makyajlanan otomobilin jant seçenekleri 19, 20 ve 21 inç çaplı.


İç mekanda farklı renk ve desenlere sahip deri ve Alcantara döşemeler sunan Carlsson yeni paspaslar ve rengarenk dikiş iplikleriyle yaşam alanını renklendirmiş.

S Serisi'nde sunulan çift turbo beslemeye sahip 4.7 litre hacimli v8 motoru 610 beygir güç, 900 Nm tork üretebilecek şekilde güçlendiren firma S63 AMG'nin 5.5 litre hacimli ünitesini 780 beygir güç, 1.050 Nm tork üretebilecek hale getirmiş.

12 Eylül 2013 Perşembe

Volkswagen e-up! ve e-Golf


Daha önce Frankfurt'ta Golf'ün en güçlü versiyonu R'ı tanıtacağını açıklayan Volkswagen sadece performans üzerine yoğunlaşmıyor. Alman üretici Up! ve Golf'ün elektrik motorlu modellerini de organizasyona getirdi.

Tamponlarına eklenen parantez şekilli gündüz farları ve farklı jantlarıyla diğer modellerden ayrılan elektrik motorlu araçlar sadece beş kapılı gövdeyle üretilecek.

e-up!'ın kaputunun altında 82 beygir güç, 210 Nm tork üretebilen bir motora görev veren Volkswagen aracın menzilini 160 km olarak açıkladı. 0'dan 100 km/s sürate 12.4 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 130 km/s'te sınırlandırılmış.

e-Golf'ün elektrik motoru 115 beygir güç, 270 Nm tork üretebiliyor. Maksimum sürati e-up! gibi 130 km/s'te sınırlandırılan otomobil 0'dan 100 km/s sürate 10.4 saniyede ulaşabiliyor.

Araçlarda kullanılan piller sırasıyla 18.7 ve 23.2 kWh kapasiteli. Bu enerji depoları çabuk şarj istasyonlarında %80 doluluğa ulaşabilmek için 30 dakikaya ihtiyaç duymakta.

Chevrolet Tahoe / GMC Yukon


Frankfurt sayesinde otomobil dünyasının gözü Avrupa'da olsa da Amerika kıtası için de arada önemli haberler geliyor. General Motors, büyük SUV modelleri Tahoe ve Yukon'un yanında daha da büyük araçları Suburban ve Yukon XL'in yeni nesil versiyonlarını tanıttı.


Eskisinden daha köşeli bir yapıya sahip olan yeni nesil araçlarda alışık olduğumuz krom parçaların yanında LED gündüz farları, büyük ön panjur, 18, 20 veya 22 inç çaplı jantlar da bulunuyor.

Üç sıra koltuğa sahip iç mekan eskiden olduğu gibi ihtişamını koruyor. Ön koltuklar araında büyük bir kol dayanağına yer veren GM orta konsolda dokunmatik bir ekran kullanmış. Chevrolet logolu modellerde altı adet analog gösterge sunan gösterge paneli GMC modellerinde iki analog, bir de dijital ünite sunuyor.


Donanımı da zenginleştirilen araçlarda adaptif hız sabitleme sistemi, çapraz trafik uyarısı, 3. nesil elektro hidrolik süspansiyon sistemi, park yardımcısı, ön koltuk orta hava yastığı, şeritte kalma asistanı ve kaza uyarısı gibi aksesuarlar yer alıyor.

Kaputu altında şimdilik sadece 5.3 litre hacimli bir v8 motor bulunan araçlar 355 beygir güç, 520 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımana sahip olan otomobiller iki veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor.

11 Eylül 2013 Çarşamba

Ford S-Max Concept


Ford'un MPV modelleri de makyajlanmaya hazırlanıyor. Ailenin büyük kardeşi S-Max'in konsept versiyonu 2013 Frankfurt otomobil fuarında sergilendi.

Çok da sürpriz olmayan bir şekilde büyük bir B-Max'e benzeyen otomobilde aşağıya indirilmiş ön panjur, LED farlar, büyük jantlar, ince yapılı aynalar, gizlenmiş kapı kolları, yatık A sütunu, çift egzoz çıkışı ve geniş bir ön cam bulunuyor.


İç mekana geçildiğinde deri ve Alcantara döşemelerle birlikte dijital göstergeler, dokunmatik navigasyon ekranı, bu ekranın yanlarında bulunan havalandırma ızgaraları ve dokunmatik kumanda düğmeleri dikkat çekerken cam tavana doğru uzayan ön camın yolculara daha fazla iç mekan ferahlığı sunduğu görülebiliyor.

Hyundai i10


Bu yıl Frankfurt'ta yaşanan konsept yağmurunun arasında bazı seri üretim araçlar da yer alıyor. Bu otomobillerden birisi olan Hyundai i10'un yeni nesil modelleri sessiz sedasız tanıtıldı.

A segmentinin en küçük otomobillerinden birisinden en büyüğüne dönüşen araç eskisinden 80 mm daha uzun, 65 mm daha geniş ve 40 mm daha alçak. 2.385 mm'ye ulaşan aks mesafesi de 5 mm daha uzun olan i10'un bagaj hacmi de 27 litre artışla 252 litreye ulaşmış.


Yan tarafa doğru uzayan farlar, Hyundai'nin tipik ön panjuruna sahip ön tampon, 13,14 ve 15 inç çaplı jantlar, LED gündüz farları ve küçük stoplar gibi detaylara sahip olan otomobilin kapılarının alt kısmında bulunan siyah renkli korumalar Renault Clio'yu andırıyor.

İç mekan tasarımı da sade fakat işlevsel görünen otomobilde yuvarlak havalandırma ızgaraları, çok fonksiyonlu direksiyon simidi, tam otomatik havalandırma sistemi, ısıtmalı ön koltuklar ve çift renkli döşemeler sunulmakta.

1 litre hacimli motorlarından benzinle işleyeni 66 beygir güç, 94 Nm tork üretebilirken LPG ile çalışanı 67 beygir güç, 90 Nm tork üretiyor. Ailenin en güçlüsüyse 1.25 litre hacimli, 87 beygir güç, 120 Nm tork üretebilen üniteyle donatılmış. İki şanzıman seçeneği sunan i10'da 5 ileri vitesli manuel veya 4 ileri vitesli otomatik üniteler tercih edilebiliyor.

Suzuki iV-4


Bir süredir sesi soluğu çıkmayan Suzuki de Frankfurt'a bir konsept araçla katıldı. iV-4 isimli kompakt SUV 2015 yılında yollarda görülecek.

4.215 mm boya, 1.850 mm genişliğe ve 1. 665 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.500 mm. 20 inç çaplı jantlara sahip olan konseptte yan aynalar yerine kameralar kullanan Suzuki köşeli hatlara sahip dış mekan tasarımına sahip olan otomobilin iç mekanını henüz hazırlamamış.

10 Eylül 2013 Salı

Renault Initiale Paris


Büyük fuarları boş geçmeyen markalardan olan Renault bu yıl Frankfurt'ta ilginç bir araç tanıttı. Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada yeni nesil Espace'ın minivan şeklinden uzaklaşacağını belirten Fransız üretici bu uzaklaşmanın ne şekilde olacağını da göstermiş oluyor.

Crossover tasarımıyla artık üretilmeyen Avantime modelini hatırlatan otomobil 4.85 metre boyunda. Çok uzun olmayan bir kaput ve çift kollu bir A sütununa sahip olan konseptte yan aynalar yerine geçen kameralar ve 22 inç çaplı jantlar dikkat çekiyor. Boyutları Grand Espace'a yakın olan Initiale Paris'nin ağırlığıysa bu aracınkinden 250 kg daha düşük.


Tamamı LED teknolojisine sahip aydınlatma grubunda stoplar mora çalan bir renkte sunulurken C ve D sütunları arasında yer alan cam küçük tutulmuş. Arka kapıları geriye doğru açılan otomobilin panoramik cam tavanı sanki kırık camlardan yapılmış gibi bir etkiye sahip.


İç mekana geçiş, bulunmayan B sütunu ve kapılar açıldığında aşağıya inen basamaklar sayesinde kolaylaşmış. Havada duruyormuş gibi görünen dört tekli koltuğun yanında arkada bir sıra daha koltuğa sahip olan aracın Bose imzalı ses sisteminde 32 hoparlör görev yapıyor. Düğme sayısı minimuma indirilen ön konsolda dijital göstergeler ve büyük bir dokunmatik ekran dikkat çekerken alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi sportif bir görünüm sunuyor.

Çift turbo beslemeye sahip Diesel motoru 130 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen konseptin şanzımanıysa 6 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik bir ünite.

Nissan X-Trail


Nissan X-Trail yenileniyor. Amerika kıtasında Rogue ismiyle satılacak olan aracın tasarımı güncel modelinkinden çok farklı. Boyutları büyüyen aracın donanımı da daha zengin olacak.

Yuvarlatılmış hatlarıyla eski modelin görünümünü tamamen unutturan araçta yeni Nissan modellerinde görebildiğimiz ön panjurun yanında şişkin çamurluklar, üst donanımlı versiyonlarda bulunacak tamamı LED farlar, spoiler, 19 inç çaplı jantlar ve sportif görünümlü tamponlar dikkat çekiyor.


İç mekanında 7 kişilik oturma kapasitesi sunacak olan X-Trail'in yaşam alanında sade bir şıklık hakim. Yuvarlak göstergelerin ortasına yol bilgisayarı yerleştirilirken üç kollu direksiyon simidinde kumanda düğmeleri bulunuyor. Orta konsolu da derli toplu görünen araçta dokunmatik ekranlı navigasyon donanıma eklenmiş.

BRABUS 850 Shooting Brake 6.0 Biturbo 4MATIC


Bu yıl Frankfurt'a iyi hazırlanmış firmalardan birisi de BRABUS. Alman modifikasyon firması S ve 6X6 G Serisi'nin ardından CLS 63 AMG Shooting Brake temelli çalışmasını da sergiledi.

Geniş hava girişleriyle donatılan yeni ön tampon üzerine hava çıkışları ve LED aydınlatmalar ekleyen firma kendi logosunu eklediği ön panjur üzerine de hava girişleri eklemiş. Yer ışıklandırmalarına sahip yeni yan etekler, 20 inç çaplı jantlar ve farklı bir difüzörle donatılan aracın ön çamurlukları arkasına ve yan aynalara karbon fiber uygulanmış.


Egzoz, fren ve süspansiyon sistemleri de elden geçirilen aracın iç mekanında metal pedal seti, farklı deri döşemeler, yeni paspaslar, ışıklandırmalı kapı eşik kaplamaları ve BRABUS 850 logoları yer alırken direksiyon arkasında bulunan vites değiştirme kulakçıkları da alüminyumdan üretilmiş.

Kaputu altında hacmi 5.9 litreye yükseltilen çift turbo beslemeye sahip bir v8 saklayan otomobil 850 beygir güç, 1.450 Nm tork üretebiliyor. Tork değerini 1.150 Nm'de sınırlayan firma dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde aracın 0'dan 100 km/s sürate 3.1 saniyede ulaşabildiğini belirtirken maksimum süratin de 370 km/s'in üzerinde olduğu açıklandı.

BMW i8


Geçtiğimiz yıl yapılan i model ailesi tanıtımında konsept versiyonu sergilenen i8'in seri üretim modeli 2013 Frankfurt otomobil fuarında tanıtıldı.

Genel tasarımı konsept modelinkiyle aynı olan otomobilde yeni ön tampon, büyük bir hava çıkışına sahip kaput, daha geniş aynalar ve artık camdan üretilmeyen fakat hala yukarıya doğru açılan kapılar görev yapıyor. 20 inç çaplı jantlar opsiyonel olarak karbon fiberden üretilebilirken standart donanımda sunulan LED farlar laser teknolojisiyle desteklenenlerle değiştirilebiliyor.


Ağırlık merkezi 460 mm'nin altına çekilen aracın hava sürtünme katsayısıysa 0.26 olarak açıklandı. 1.490 kg boş ağırlığa sahip olan spor otomobilin iç mekanında 2+2 oturma düzeni bulunuyor. Yaşam alanında dikkat çeken bir başka noktaysa konsolun diğer BMW modelerine benzetilmesi olmuş. Mavi renkli ambiyans ışıklandırmasına sahip olan i8'de araç hakkında canlı bilgiler verebilen bir anahtar da bulunuyor.

Hibrit bir araç olan i8'de görev yapan turbo beslemeli, 1.5 litre hacimli, 3 silindirli motor 231 beygir güç, 320 Nm tork üretebilirken elektrik motoru 131 beygir güç, 250 Nm tork üretebiliyor. Benzinli motor gücünü, 6 ileri vitesli otomatik şanzıman vasıtasıyla arka tekerleklere iletirken elektrik motoru gücünü ön aksa aktarıyor.


Sadece elektrik enerjisiyle 35 km yol yapabilen ve bu sırada 120 km/s sürate ulaşabilen otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 4.4 saniye sürüyor. Maksimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılan aracın ortalama yakıt tüketim değeriyse 2.5 litre/100 km olarak açıklandı.

Mercedes-Benz S Serisi Coupé


Yeni nesil S Serisi ile birlikte CL ismini rafa kaldıracak olan Mercedes bu aracın yerine piyasaya süreceği büyük coupé modelini Frankfurt'ta tanıttı.

Büyük ve öne doğru çıkık tasarlanmış ön panjur, geniş hava girişlerine sahip ön tampon, 21 inç çaplı jantlar LED farlar, çift bombeye sahip kaput, ince tasarımlı yan aynalar, şık egzoz çıkışları ve ince uzun stoplarla güçlü bir görünüm sunan otomobilde panoramik cam tavan da bulunuyor.


İç mekanında sedan kardeşinden alınmış tasarım özellikleri görülebilen konseptte alt kısmı düzleştirilmiş üç kollu direksiyon simidi, açık mavi renkli ambiyans ışıklandırması, metal düğmeler, dijital göstergeler, metal pedal seti ve farklı görünüme sahip havalandırma ızgaraları dikkat çekiyor.

5.050 mm boya, 1.985 mm genişliğe ve 1.409 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesiyse 2.945 mm. Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 4.6 litre hacimli v8 motor bulunan araç 455 beygir güç, 700 Nm tork üretebiliyor.

BMW X5 Security Plus

Frankfurt'un ilginç araçlarından birisi de BMW standında. Dışarıdan bakıldığında standart bir X5'ten farkını anlamak güç fakat bu araç zırhlı.

Özellikle Rusya, Afrika ve Güney Amerika pazarları için zırhla donatılan araç VR6 seviyesinde koruma sağlarken daha "hafif" suçlara dayanıklı olması için VR4 seviyesi koruma sunan bir model de geliştirilmiş.

Aracın acil durumlarda yeterli güce ulaşabilmesi için kaput altında çift turbo beslemeye sahip, 4.4 litre hacimli, 450 beygir güç üretebilen benzinli bir v8 motor yer alıyor. Ağırlığı artan araçların şasi, süspansiyon sistemi ve elektronik yardımcılarıysa buna göre elden geçirilmiş.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Jean Bugatti


Bugatti Veyron ailesinin özel seri modelleri kendilerini göstermeye devam ediyor. Üreticinin tarihinde önemli yere sahip kişilerin isimlerini taşıyan araçlardan ikincisi Frankfurt'ta sergilenecek.

Temmuz ayında tanıtılan Jean-Pierre Wimille versiyonundan sonra üç örneği üretilecek olan bu otomobil Ettore Bugatti'nin oğlu ve efsanevi Type 57SC Atlantic'in yaratıcısı Jean Bugatti'nin ismini taşıyor. Siyah gövde rengiyle sunulacak olan araçlarda Jean Bugatti imzalı yakıt ve yağ deposu kapağı ve platin ön panjur çerçevesi sunuluyor.


İç mekanında krem ve kahverengi deri döşemeler dikkat çeken otomobilin hem kapılarının iç kısmında hem de koltuklarının arasında Type 57SC'nin silueti işlenmiş. Kapı eşik kaplamalarında Jean Bugatti fotoğrafı ve imzası işlenirken iç mekanda "Les Légendes de Bugatti" logoları görülebiliyor.

Kaputu altında bir farklılık olmayan aracın 8 litre hacimli w16 motor 4 turbo besleme yardımıyla 1.200 beygir güç, 1.500 Nm tork üretmeye devam ediyor. Bu özel seri Bugatti'nin fiyatıysa vergiler hariç 2.28 milyon Euro.

9 Eylül 2013 Pazartesi

Audi Nanuk Quattro Concept


Audi'nin sürprizleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Frankfurt'ta sergileyeceği sportif coupé konseptini tanıtan üretici şimdi de coupé-crossover konseptinin üzerindeki perdeyi kaldırdı.

Cenevre'de sergilenen Giugiaro Parcour konseptini andıran bir yapıya sahip olan otomobil 4.541 mm boya, 1.990 mm genişliğe, 1.337 mm yüksekliğe,ve 2.710 mm aks mesafesine sahip. 22 inç çaplı jantlarla donatılan aracın yan aynaları yerine kameralar kullanılırken kapıların arka kısımlarında havalandırma girişlerine yer verilmiş.


Büyük bir ön panjura sahip olan aracın ön tamponunda da büyük hava girişlerine yer verilmiş. LED aydınlatma grubu konsepte farklı bir görünüm verirken şişkin çamurluklar güçlü duruşu pekiştiriyor. Yüksekliği ayarlanabilir bir süspansiyon sistemiyle donatılan otomobilde karbon seramik fren diskleri kullanılmış.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 5 litre hacimli bir v10 Diesel motor görev yapan konsept 544 beygir güç, 1.000 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli S Tronic şanzımanıyla 0'dan 100 km/s sürate 3.8 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 305 km/s. 1.900 kg ağırlığa sahip aracın ortalama yakıt tüketim değeriyse 7.8 litre/100 km.

BRABUS B63S - 700 6x6


BRABUS çılgınlıkta sınır tanımıyor. Mercedes'in geçtiğimiz Mart ayında tanıttığı akıl almaz G Serisi versiyonu G63 AMG 6X6'yı modifiye eden üretici tam bir sportif tank elde etmiş.

Zaten heybetli bir görünüme sahip olan aracın çamurluklarından kaputuna kadar birçok yere karbon fiber eklemeler yapan BRABUS ön kısımda daha da fazla LED aydınlatmaya yer verirken kaput üzerinde bir hava girişi açılmış.


İç mekanda değişik renk ve desende deri ve Alcantara döşemeler sunan üretici metal pedal seti, aydınlatmalı eşik kaplamaları ve alüminyumdan üretilmiş vites değiştirme kulakçıklarını da donanıma eklemiş.

Çift turbo beslemeye sahip 5.5 litre hacimli v8 motoru 700 beygir güç, 960 Nm tork üretebilen dev 0'dan 100 km/s sürate 7.4 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 160 km/s'te sınırlandırılmış.

Infiniti Q30


Frankfurt konseptler kervanına bir katılım da Infiniti'den geliyor. Markanın Mercedes A ve B serisi platformu üzerinde geliştirdiği aracını 2015 yılında yollarda görebileceğiz.

4.46 metre boya, 1.85 metre genişliğe ve 1.47 metre yüksekliğe sahip olan beş kapılı hatchback dalgalı bir tasarıma sahip yan bölüm, büyük jantlar, LED aydınlatma grubu, şık tasarımlı aynalar, çift çıkışlı egzoz sistemi ve ok biçimli C sütunu tasarımıyla dikkat çekiyor.


İç mekanında mor renkli ambiyans ışıklandırması, bakır renkli kaplamalar, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, çift renkli deri döşeme, dijital göstergeler ve dokunmatik kumanda düğmeleri bulunan konseptte dar yan cam yüzeyleri ve panoramik cam tavan da yer alıyor.

Volkswagen Golf Sportsvan


Bu yıl Frankfurt'ta sergilenecek olan seri üretime hazır konseptlerden birisi de Volkswagen standında yer alacak. Golf Sportsvan, yeni nesil Golf Plus'ın neye benzeyeceğini gösteriyor.

Görünümünde büyük bir sürpriz olmayan otomobil yeni nesil Golf'ün köşeli hatlarına sahip. Daha ince ve uzun bir burun yapısına sahip olan konseptin tampon tasarımı da oldukça dinamik. Geniş yan cam yüzeylerine sahip olan Golf Sportsvan'in stoplarında LED teknolojisi kullanılmış.


Köşeli tasarım anlayışı iç mekanda da devam ederken koneptin bir Volkswagen modeli olduğu kolayca belli oluyor. Direksiyon simidi, gösterge tablosu ve kumandalar üreticinin diğer modellerinde de kullanılmakta.

Bir önceki nesil Golf Plus'tan 134 mm daha uzun olan otomobil beş kapılı Golf'ten de 83 mm daha uzun. Aks mesafesi de Golf'e oranla 48 mm uzayan aracın tavanı da 126 mm daha yüksek. 498 litre hacimli bagaj hacmi, arka koltukların 180 mm ileri-geri hareket ettirilmesiyle 87 litre daha büyütülebiliyor. Arka koltuk sırtlıklarının yatırılmasıyla bu hacim 1.500 litrenin üzerine çıkıyor.

Motor seçenekleri de Golf'ten alınacak olan aracın benzinli ve Diesel üniteleri seri üretimde 85 ile 150 beygir arasında değişen güçlere sahip olacak.

8 Eylül 2013 Pazar

Jaguar C-X17


İngiliz üretici Jaguar'ın kontrolü Hintli Tata'ya geçtiğinden beri marka etkileyici araçlar üretmeye başladı. Aylar önce bir SUV geliştirdiğini duyuran Jaguar'ın kompakt boyutlarda olacağı anlaşılan otomobilinin ilk fotoğrafları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor.


Dik yerleştirilmiş büyük ön panjuru ve ince tasarımlı LED farlarıyla bir Jaguar olduğu belli olan aracın tamponlarında yer alan hava girişlerinin çerçeveleri de LED aydınlatmalara sahip. Şişkin çamurluklar ve 23 inç çaplı jantlarla güçlü bir görünüme sahip olan aracın yan aynaları da farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. C-X17'nin boyu 4.718, yüksekliğiyse 1.649 mm olarak açıklandı.

Dinamik bir görünüm sunan arka kısımda spoiler, F-Type modelinden alınmış gibi duran LED stoplar, çift egzoz çıkışı ve yine ince bir şerit haline getirilmiş arka sis farları farklı bir duruşa sahip.


Dar cam alanlarına sahip olan konseptin iç mekanını daha ferah gösteren panoramik cam tavan üzerine şeritler çekilirken mavi renkli ambiyans ışıklandırması ve çift renkli deri döşemeler yaşam alanına daha aydınlık bir hava vermiş.

Dijital göstergeler ve dokunmatik kumandalardan oluşan ön panel ve yatık orta konsolda kardeş firma Range Rover'ın izleri görülebiliyor.