8 Temmuz 2022 Cuma

Human Horizons HiPhi Z


Çin'de doğan elektrikli otomobil markalarına bir yenisi eklendi. Human Horizons gibi ilginç bir isimle pazara atılan marka, isminden de ilginç bir görünüme sahip HiPhi Z ile performans ve menzil alanlarında da önde olmak istiyor.

Her yüzünde LED aydınlatmalar yer alan otomobilin köşeli hatları önde biraz karışık bir tasarım sunuyor. Dev jantlar, dar cam alanları, kapılara entegre edilmiş LED paneller, gizli kapı kolları ve deflektörlerle oldukça kalabalık olan yan bölümde tavana bakıldığında Lidar sensörleri görülebiliyor.

Arkaya geçildiğinde aktif aerodinamik kitin yükseklik ayarlı Spoileri ve tavanın devamında sabit kardeşi fark ediliyor. Tampon siyah olsa da üzerinde yer alan kısımda kullanılan dev stoplar arkayı ışıl ışıl yapmış. Donanımda havalı süspansiyon sistemi ve yönlendirilebilir arka aksın da olduğunu belirtelim.

İç mekanı da köşeli hatlara sahip olan konseptin iki kollu direksiyon simidi üzerinde dokunmatik kumandalar yer alırken gösetrge paneli, orta konsolda yer alan ve dikey olarak da konumandırılabilen dokunmatik ekrana alınmış.

İlginç desenli ambiyans aydınlatmaları, metal pedal seti ve büyük cam tavana sahip olan otomobilin arka bölümü de iki adet tekli koltuğa sahip. Donanımda yer alan Meridian ses sistemiyse 23 hoparlöre sahip. Tabanın düz yapısı da arka koltuklar arasında geçişi kolaylaştırmış.

Henüz detaylı teknik verileri paylaşılmamış olsa da elektrikli aracın 0'dan 100 km/s sürate 3.8 saniyede ulaşabileceği ve 120 kWh kapasiteli bataryalarıyla 700 km üzerinde menzil sunacağı verilen bilgiler arasında.

Hyundai HB20


Hyundai'nin Brezilya pazarında çok popüler olan küçük modeli HB20 makyajlandı. 2019 yılında yeni nesline kavuşan otomobilin sedan ve SUV seçenekleri de yakında aynı operasyona girecek. Aracın kaput altında da değişiklik var.

Ön panjuru çift parçaya bölünen makyajlı otomobilin farları ve ön tamponu daha sert çizgilere kavuşmuş. 16 inç çaplı jantların tasarımı yenilenmiş ve makyajlanan LED stoplar bagaj kapağı üzerinden birleştirilmiş. Arkada yer alan logoyu aşağıya alan Hyundai arka tamponu da makyajlayarak sis ve geri vites lambalarını köşelere almış.

HB20S olarak adlandırılan sedan versiyona bakacak olursak aracın ön bölümünün 5 kapılı kardeşiyle aynı olduğunu söyleyebiliriz. Arkada da kısa yapılı ve aşağıya doğru açı alan bagaj kapağıyla birlikte yine bu kapağın üzerinden birleşen LED stoplar görülebiliyor. Makyaj öncesinde stoplar birbirine bağlanmıyordu.

İç mekanda neredeyse hiç değişiklik sunmayan otomobilin burada dikkat çeken en büyük yeniliği tamamen dijital hale gelen gösterge paneli. Ayrıca önceden elde edilen düşük çarpışma testi skorlarının ardından güvenlik donanımları da zenginleşmiş.

Kaputu altında yer alan 1.6 litre hacimli üniteye veda eden HB20'nin 3 silindirli motoru 1 litre hacimli. Atmosferik emişli seçeneği 80, turbo beslemelisiyse 120 beygir güç üretebilen ünite düşük güçlü halinde 5 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulurken turboda 6 ileri vitese sahip manuel veya otomatik şanzımanlar tercih edilebiliyor.

7 Temmuz 2022 Perşembe

Volkswagen Amarok


Volkswagen’in ticari araçlar kolu bir taraftan ID. Ailesine dahil elektrikli ticarileri piyasaya sürerken diğer taraftan başarılı pick up Amarok’un yeni neslini tanıttı. Temellerini Ford Ranger ile paylaşan pick up dikkat çekici özellikler sunuyor.

Kuzeni Ranger’dan daha sade bir görünüme sahip olan Amarok’ta Matrix LED farlar kullanılıyor. Kromajlı ön panjurun alt kısmına model adını yazan Volkswagen, tamponun orta bölümünü de donanım seviyesine göre gümüş gri, siyah veya gövde rengi olarak sunuyor. Çamurluklarda ince yapılı siyah plastik korumalar kullanılırken jant çapları 16 ile 21 inç arasında değişiyor. 

Donanım seviyesine göre değişen bir diğer şey de arka tamponun rengi. LED stoplar ve Amarok baskılı kasa kapağı da yenilikler arasında. Bu arada aksesuarlar arasında kasa havuzu ve borularıyla manuel ve elektrikli perdeler yer aldığı gibi yan basamaklar ve tavan rayları çoğu donanımda standart olarak sunuluyor.

Tek ve çift kabinli olarak üretilen yeni nesil Amarok eskisinden 96 mm daha uzun. 5.350 mm’ye ulaşan boy, 1.910 mm genişlik ve 1.888 mm’lik yükseklikle ilk nesilden de büyük olan pick up artık 800 mm’ye kadar su geçiş yüksekliğine sahip. Modelin yaklaşma açısı 29, uzaklaşma ve askı açılarıysa 21 derece olarak açıklanıyor. 

Kasa boyutları da büyüyen Amarok’un tek kabinli seçeneklerinde bir çift Euro palet taşınabildiği gibi yükleme kapasitesi de 1.16 tona ulaşıyor. Çekme kapasitesi maksimum 3.5 ton olarak açıklanırken aks mesafesi 3.2 metrenin üzerine çıkmış.

İç mekanı da çok daha modern görünen pick up’ta dijital gösterge paneli ve binek Volkswagen modellerinden tanıdığımız direksiyon simidi gibi detayların yanında kuzeni Ranger’a gönderme yapan unsurlar da görülebiliyor. Örneğin orta konsol, 10 veya 12 inç büyüklüğünde bir ekrandan oluşabiliyor ve vites kolu da yerini selektöre bırakmış. Versiyona göre 20 farklı tepsi ve depolama bölümü sunabilen iç mekanda deri döşeme üst konsol ve kapı üst bölümleri, elektrikli ön koltuklar ve Harman/Kardon ses sistemi de donanıma eklenebiliyor.

Güvenlik konusunda da gelişen Amarok yirminin üzerinde sürüş yardım sistemine sahip. Bunlar arasında dur-kalk destekli adaptif hız sabitleme sistemi, araziye de uygun sürüş modları, şeritte tutma asistanı, tabela tanıma sistemi ve otomatik park yardımcısı yer alıyor.

Kaputu altında da Ranger’dan tanıdık motorlar bulunan Amarok’ta görev yapan 2 litre hacimli turbo Diesel motorun 150, 170, 204 ve 209 beygir gücünde seçenekleri bulunuyor. En güçlü seçenek aynı zamanda 500 Nm tork değerine ulaşıyor. 3 litre hacimli V6 Diesel üniteninse 241 ve 250 beygir gücünde iki seçeneği var. Burada da güçlü versiyon 600 Nm tork üretebiliyor. 2.3 litre hacimli benzinli motorsa 302 beygir güç, 452 Nm tork üretebiliyor.

Motor ve donanım seçeneğine göre arkadan itiş veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen Amarok’un şanzıman seçenekleri de 5 ve 6 ileri vitesli manuel veya 6 ve 10 ileri vitesli tam otomatik üniteler.

5 Temmuz 2022 Salı

GAC Space


Çinli üreticilerin ilginç konseptleri arka arkaya gelmeye devam ediyor. Bu ülkede çok popüler olan MPV gövdeli modelleri süper lüks taşıma araçları olarak tasarlayan firmalar bunu yaparken ilginç teknolojilerini sergilemeyi de ihmal etmiyor.

Ön bölümü boydan boya geçen LED şeritle Hyundai Staria'yı andıran konseptin dev ön panjuru kapanıp açılabilme özelliğine sahip. Gizli kapı kolları, dev cam yüzeylere sahip tavan ve büyük jantlarla ilginç görünümü devam eden otomobilin arkasında da ön panjur şeklinde tasarlanmış aydınlatmalar ve çok şık entegre edilmiş bir spoiler bulunuyor.

Öndeki kapıları alışılmış tasarımlı olsa da sağ tarafında dev yapılı bir martı kanat kapısı bulunan konseptin iç mekanı da oldukça ferah. Birçok noktasında ahşap kullanılan bölümde kanepe tarzı koltukların haricinde 360 derece döndürülebilen tekli koltuklar bulunuyor. Otonom sürüşte gizlenebilen direksiyon simidi U biçimliyle holografik göstergeler ön bölümü kaplıyor.

Kaputu altında hidrojenle çalışan bir motor bulunan araç bu yönden diğer hidrojen yakıt pilli araçlardan ayrılıyor. 1.5 litre hacimli bir motora sahip olduğu söylenen otomobilin bu motorla satılıp satılmayacağıysa kesin değil.

4 Temmuz 2022 Pazartesi

MG4


MG ürün gamı genişlemeye devam ediyor. Avrupa'ya güçlü bir elektrikli otomobil listesiyle gelen İngiliz-Çinli üreticinin yeni aracı kompakt yapısıyla bu kıtada daha da büyük şansa sahip. Eldeki teknik verilere bakarsak modelin sunacağı özellikler de dikkat çekici olacak.

Sivri bir burun yapısına sahip olan otomobilde LED farlar ve tampon yapısı da agresif bir görünüm ortaya koymuş. Tamponlar ve kapı altlarının siyah yapısı SUV çağrışımları yaparken cam tavan da bu bölümü daha şık göstermiş. Arka bölümde çift parçalı spoiler ve bagaj kapağı üzerinde birleşen LED stoplar dikkat çekiyor.

İç mekanında sade bir görünüm sunan MG4, küçük bir dijital gösterge paneli ve fiziksel kumandalara da sahip dokunmatik ekran sunuyor. Orta konsolda vites selektörü ve kablosuz şarj istasyonu bulunuyor. İki kollu direksiyon simidiyse Škoda modellerine göndermeler yapıyor.

Modüler platformunu diğer elektrikli MG modelleriyle paylaşacak olan otomobilde arkada bir elektrik motoru bulunsa da temelleri çift motor ve dört tekerlekten çekişe de uygun. İki seçeneği bulunan ünite 170 beygir güç, 250 Nm tork veya 203 beygir güç, 250 Nm tork üretebilecek. 51 ve 64 kWh kapasiteli bataryaların 350 ile 452 km arasında menzil sunacağı belirtiliyor.

3 Temmuz 2022 Pazar

Maserati Levante GT Hybrid


İnsanlar bir taraftan tasarrufa yönelirken diğer taraftan premium segmentlerde görülmemiş bir bolluk yaşanıyor. Maserati de pastadan pay alan üreticiler arasında yer alıyor. Üstelik büyük SUV modeli Levante'de sunduğu hibrit motorla rakiplerine karşı fiyat avantajıyla. Bir taraftan makul bir performans, diğer taraftan da 2 litre hacimli, benzinli motoruyla benzer büyüklükteki araçlar karşısında vergi avantajı bulunan aracın sınırlı üretim donanımıyla inceledim.

Škoda Fabia 1.0 TSI DSG Premium


Otomobil fiyatlarının tavan yaptığı bu günlerde tüketiciler de tercihlerini giderek küçülen modellerden yana kullanıyor. Diğer taraftan segmentlerin sürekli büyüyen modelleri müşterilerin işini kolaylaştırıyor. B Hatchback araçlar arasında bir süredir dikkat çeken modellerden olan Škoda Fabia da benzer araçlar arasında süregelen savaşa yeni nesil versiyonuyla katılıyor. Konuğum olan model, 1 litre hacimli, turbo beslemeli motora ve 7 ileri vitesli DSG'ye sahip.

Mercedes-Benz C200 4MATIC All-Terrain


Son yıllarda önümüze sürekli çıkan SUV ve elektrikli araçların haricinde büyüyen farklı segmentler de yok değil. Örneğin Station Wagon ve SUV arasında kalan yükseltilmiş station araçların sayısı artarken büyüklükleri de çeşitleniyor. Bugün konuğum olan C Serisi All-Terrarin, Audi ve Volvo gibi üreticilerin benzer modellerine rakip olarak tanıtıldı ve sunduğu özelliklerle güçlü bir araç olacağa benziyor.