8 Ocak 2022 Cumartesi

TOGG Transition


TOGG'un uzun süredir merakla beklenen sedan modeli, konsept haliyle CES 2022'de sergilendi. Transition Concept Smart Device olarak adlandırılan model, SUV kardeşi gibi Pininfarina tarafından tasarlanmış.

Sportif bir burun kısmına sahip olan aracın panjurunda LED aydınlatmalar kullanılırken yeni logo da ışıklandırılmış haliyle kaputta yer almış. Yan aynaların yerini kameralar alırken siyah renkli tavanda güneş panelleri dikkat çekiyor.

Sedan olarak adlandırılsa da aslında bir fastback olan araçta büyük jantlar ve arka kısmı botdan boya geçen LED stop şeritleri kullanılmış. Bu arada büyük ihtimalle seri üretime taşınmayacak özellikler arasında geriye doğru açılan arka kapılar sayılabilir.

B sütunu olmaması sayesinde iç mekana ulaşılması kolay. Dört adet tekli koltuğa sahip olan konsept düz bir taban tasarımına sahip. Tavan, ön konsol ve kapıların üst kısmı Alcantara ile kaplanan aracın konsolu boydan boya ekranla kaplanmış. Üst ve alt kısımları düzleştirilmiş olan direksiyon simidiyse alt bölümlerden boşaltılarak ilginç bir tasarıma kavuşmuş.

Hem ön hem de arkada dokunmatik ara konsollara sahip olan konseptte ince havalandırma ızgaraları ve orta konsol olarak görev yapan dokunmatik ekran görülebilyor. Batarya ve elektrik motorunun detaylarıysa henüz paylaşılmadı.

7 Ocak 2022 Cuma

Cadillac InnerSpace

Cadillac da CES 2022'de bir konsept sergileyen markalar arasına katıldı. Aracın teknik detaylarını vermekten kaçılan A.B.D. merkezli üretici, elektrikli ve tamamen otonom olduğunu belirttiği otomobilin tasarımıyla öne çıkacağından emin.

Alçak ve uzun bir yapıya sahip olan InnerSpace'in dik yükselen ön kısmında aydınlatmalı marka logosu ve küçük parçalara bölünmüş LED adınlatma görülebiliyor. Dev jantlar, yerlerini kameralara bırakan yan aynalar ve uzadıkça uzayan arka bölüm gerçekten dikkat çekici görünüyor.

Aslında kapıları normal bir şekilde açılsa da tavanı da yukarıya doğru açılarak iniş-binişleri kolaylaştıran konseptin iç mekanı iki kişilik. Kapılar açıldığında yanlara doğru açı alan koltuklar erişimi kolaylaştırırken yolcular önünde dev bir içbükey ekran yer alıyor. Bu ekranın altındaysa birçok eşya için gözler mevcut.

Chevrolet Silverado EV


Pick up aşığı A.B.D.'nin elektriklileri arasında bu tip araçlar ortaya çıkması kaçınılmazdı. Elektrikli pick up modellerinin sayısı her geçen gün artarken bu trende seyirci kalmak istemeyen firmalar arasına Chevrolet de katıldı.

İsminde Silverado geçse de bu modele pek benzemeyen modelin ön kısmında çift katlı LED far grubu görülebiliyor. Çapları 24 inçe kadar yükselen jantlar siyah renkli gövde korumaları, siyah renkli tavan, LED stoplar, köşelerine basamak eklenmiş arka tampon ve çift parçalı kasa kapağı da diğer detaylar arasında.

Plastik kaplı ve birçok güç çıkışına sahip olan kasası 1.8 metre boya sahip olan elektrikli Silverado'nun arka koltukları katlanabiliyor. Arka camı da ortadan kalkabilen model bu şekilde iç mekana uzayan 2.7 metre boyunda bir kasaya sahip oluyor. Kasa kapağı da açılarak uzunluk 3.3 metreye ulaştırılabiliyor.

F-150 Lightning'de olduğu gibi ön bölümünde de büyük bir bagaj sunan aracın iç mekanı oldukça şık tasarlanmış. Dijital gösterge paneli ve büyük dokunmatik ekranın haricinde çift renkli döşemeler, kırmızı renkli trim parçaları, kırmızı dikiş iplikleri, metal pedal seti ve kol dayanağı altına eklenen 32 litre hacimli bölüm donanımda yer alıyor.

İki farklı seçeneğe sahip olacak modelin giriş seçeneklerinde 517 beygir güç, 835 Nm tork üretebilecek. Bu araçlar gelecekte 9 tonun üzerinde çekme kabiliyeti kazanacak. İkinci seçenekse çift motora ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip. 673 beygir güç ve yaklaşık 1.060 Nm tork üretebilen bu versiyonun 0-100 km/s hızlanması 5 saniyenin altında tamamlanacak. Araçların yaklaşık 650 km menzile sahip olması da beklenen özellikleri arasında.

6 Ocak 2022 Perşembe

Sony Vision-S 02


Elektronik üreticileri de CES 2022'de elektrikli otomobilleriyle temsil ediliyor. 2020 yılında, yine aynı organizasyonda sedan konseptini sergileyen Sony, çok da yaratıcı bir şekilde adlandırmadığı ikinci konseptini de ondan 2 yıl sonra ortaya çıkardı.

Tasarım olarak Vision-S'in yükseltilmişi olarak tanımlayabileceğimiz konsept, 20 inç çaplı jantlar ve yan aynalar yerine geçen kameralarda donatılmış. 4.895 mm boyu ve 3.030 mm aks mesafesi sedan kardeşiyle aynı olan aracın 1.930 mm genişlik ve 1.650 mm yüksekliğe sahip olduğu da açıklandı.

İç mekan tasarımını da kardeşinden alan aracın ön bölümünde irili ufaklı 5 ekran yer alıyor. Dokunmatik bir panelden oluşan orta konsol ve yüksek yan desteklere sahip ön koltuklar dikkat çekerken açık renkli döşemelerle panoramik cam tavan iç mekanı daha ferah göstermiş. Bu arada konseptin üç koltuk sırasına sahip olduğunu da belirtelim.

Havalı süspansiyon sistemi ve her biri 272 beygir güce sahip olan iki elektrik motoruyla donatılan otomobil yaklaşık 1.5 ton ağırlığında. Maksimum sürat 180 km/s'te sınırlandırılırken piller hakkında resmi bir bilgi verilmedi.

Chrysler Airflow


CES 2022 ile birlikte elektrikli otomobil yağmuru başladı. Özellikle A.B.D. merkezli üreticiler, kendi evlerinde düzenlenen fuarda bu tip modellerini tanıtma konusunda birbiriyle yarışıyor. İşte Chrysler'ın elektrikli SUV konsepti Airflow.

Dinamik bir görünüme sahip olan otomobil ince yapılı panjur ve farlarıyla dikkat çekiyor. 22 inç çaplı jantlar ve çamurlukları birbirine bağlayan karakter çizgisi güçlü duruşu pekiştiriyor. Siyah renkli tavan, ince yapılı yan ayna ve hemzemin kapı kolları da yan bölümde gözden kaçmayan detaylar arasında.

Arka kısmı da dinamik duran aracın bu kısmında yer alan tamponun kenarlarında şık hava geçişleri, altında da büyük bir difüzör yer alıyor. Arka bölümü boydan boya geçen LED stoplar ve spoiler de sportif görünüyor.

İç mekanında sürücü ve yolcu önünde bulunan ekranlar, üst ve alt kısımları düzleştirilmiş direksiyon simidi, büyük dokunmatik ekran, dört adet tekli koltuk, çift katlı orta konsol, panoramik cam tavan ve arka koltuklara özel ekranlar dikkat çeken otomobil arkada da önde olduğu gibi büyük bir konsol sunmakta.

2028 yılından itibaren tamamen elektrikli otomobiller üreteceğini açıklayan Chrysler, Airflow'da bir çift elektrik motoruna yer vermiş. Her biri 204 beygir güç üretebilen üniteler sayesinde model dört tekerlekten çekişli. Pilleri hakkında kesin bir bilgi olmayan otomobilin yaklaşık 650 km menzile sahip olması planlanıyor.

5 Ocak 2022 Çarşamba

BMW iX M60


BMW modelleri güçlenmeye devam ediyor. Daha önce M armalı ilk elektrikli aracını i4 M50 ile tanıtan Alman üretici şimdi de ilk M logolu elektrikli SUV modelini tanıttı. Aracın sunduğu performans verileri etkileyici.

Dikkat çekici tasarımında bir değişiklik olmayan otomobilde 21 inç çaplı jantlar standart olarak sunulurken 22 inç çaplılar opsiyonel olarak sunuluyor. Mavi renkli fren kaliperleri, M60 armaları ve BMW Individual Titanium Bronze görünüm paketi de otomobille birlikte alınabiliyor.

İç mekanında siyah ağırlıklı bir ortam sunan otomobilde 4 bölgeli havalandırma sistemi, 30 hoparlörlü, Bowers & Wilkins ses sistemi, cam tavan, havalandırmalı ön koltuklar ve ayarlanabilir sertliğe sahip süspansiyon sistemi standart olarak sunuluyor.

Bir çift elektrik motoruna sahip olan iX M60, 619 beygir güç, 1.100 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.8 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 250 km/s. 106.3 kWh kapasiteli pillerse 450 km menzil sunabiliyor.

4 Ocak 2022 Salı

Mercedes-Benz Vision EQXX


Son dönemde iyiden iyiye elektrikli araçlara yönelen Mercedes, gelecekle ilgili düşüncelerini yeni bir konseptte topladı. EQXX, giderek uç boyutlara ulaşan elektrikli araçlar performans verilerini bir kenara itip verimliliğe odaklanmış.

Aracın verimi daha çok nereden kazandığı daha ilk bakışta anlaşılıyor. 0.18 gibi inanılmaz bir hava sürtünme katsayısına sahip olan araç, güncel Mercedes modellerine benzemeyen bir ön bölüme sahip. LED farların iç tasarımlarında görülen Mercedes yıldızı kaputun üzerine bir çıkartma olarak da yerleştirilmiş.

20 inç çaplı kapalı jantlara sahip olan otomobilde hemzemin kapı kolları ve özel olarak biçimlendirilmiş yan aynalar da kullanılıyor. Uzatılmış ve ince LED stoplara sahip arka bölümse 7 yıl önce tanıtılan IAA konseptine göndermeler yapıyor. O araçta olduğu gibi kuyruk bölümü uzamıyor olsa da sunulan difüzör, yüksek süratlerde arkaya doğru uzuyor.

Dört kişilik iç mekanda sade bir tasarım izleyen Mercedes, neredeyse her yüzeyde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmış. Ön konsolu boydan boya kaplayan 8K ekran bu kısmın dikkat çeken yanı. Direksiyon simidi ve metal pedallarsa diğer Mercedes modellerinden tanıdık. Arkaya kadar uzayan ara konsoldaysa bardaklıklar haricinde bir şey görmek zor.

2.8 metre uzunluğunda aks mesafesine sahip olan aracın üretiminde kullanılan karbon fiber, alüminyum ve magnezyum gibi malzemeler sayesinde ağırlık 1.750 kg civarına indirilebilmiş. 204 beygir güç üretebilen bir elektrik motoruna sahip olan konsept, yaklaşık 100 kWh kapasiteli bataryalarla donatılmış. 

Bu bataryaların, standart ünitelerden %30 daha hafif ve %50 daha küçük olduğunu belirten Mercedes, menzili 1.000 km'nin üzerinde olarak belirtiyor. Bu arada detay verilmemiş olsa da aracın sahip olduğu 900 Volt mimari, çok yüksek hızlı şarj istasyonlarının da önünü açıyor. Ayrıca üst bölüme yerleştirilen güneş panelleri, iç mekana enerji sağlayarak pil üzerinden yük alıyor ve günde 25 km menzil artışı sağlayabiliyor.

Toyota Hilux GR Sport


Toyota, ünlü pick up modeli Hilux'ın GR Sport armalı versiyonlarını Avrupa pazarlarında da satışa sunuyor. Kardeşlerinden görsel olarak farklılaşan aracın kaputu altında tanıdık bir motor yer almaya devam edecek.

Karartılmış ön panjurunun içerisinde logo yerine marka ismini kullanan aracın bu kısmında GR Sport logosu da dikkat çekiyor. Ön tampon köşeleri ve 17 inç çaplı jantların tasarımı da farklılaşmış. Yan aynalar ve kapı kollarıysa piyano siyahına boyanmış. Ayrıca yüzgeç anten de GR Sport'un standart donanımında.

Farklı bir süspansiyon sistemiyle donatılan aracın iç mekanında kırmızı trim parçaları ve dikiş iplikleri, karbon fiber görünümlü kaplamalar, metal pedal seti ve birçok yerde kullanılan GR Sport armaları dikkat çekiyor. Daha yüksek yan desteklere sahip ön koltuklarda deri-süet döşeme kullanılmış.

Kaputu altında 2.8 litre hacimli turbo Diesel motoru kullanmaya devam eden pick up, 204 beygir güç, 500 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 6 ileri vitesli otomatik şanzıman standart donanımda yer alıyor.

3 Ocak 2022 Pazartesi

Hyundai Bayon T-GDI Elite


Hyundai'nin yerli üretim modellerine katılan Bayon, Güney Kore merkezli üreticinin Türkiye'de güncel olarak ürettiği üçüncü model. i20 temelleri üzerine geliştirilen otomobil B segmenti SUV modelleri arasında yer alıyor ve gerek donanımı gerekse fiyatıyla pazarda öne çıkmaya çalışıyor. Peki lansmanında 1.4 litre hacimli, atmosferik emişli motoruyla deneyimlediğimiz otomobilin turbo beslemeye sahip, 3 silindirli ünitesi ne kadar iyi? Cevap videoda.

2 Ocak 2022 Pazar

Hyundai Kona Electric Progressive


Elektrikli otomobillerin devri çoktan başladı. Bunu gören üreticiler piyasaya sürekli yeni elektrikliler sunarken bazıları araçlarını bakyajlamaya başladı bile. Hyundai Kona'nın da benzinli, Diesel ve hibrit seçenekleri haricinde elektrikli modeli de bulunuyor. Hatta bu araç, Kona ailesinin makyajı sonrasında daha aerodinamik bir hale geldi ve yeni lastikleriyle menzilini artırdı. Bakalım Kona Electric, Hyundai'nin dediği kadar iyi mi.