26 Ağustos 2023 Cumartesi

Rolls-Royce Amethyst Droptail


Geçen hafta tanıttığı Droptail'in üç kardeşi olacağını açıklayan Rolls-Royce bu otomobillerden ilkini tanıttı. Müşterinin en büyük oğlunun burç taşı olan ametistin ismini taşıyan otomobilde bu taş ve rengi birçok yerde kendisini gösteriyor.

Gövde tasarımını La Rose Noire ile paylaşan otomobilin gövdesinde kullanılan özel boya, ışığın açısına göre gri ile mor arasında değişen tonlara sahip. 22 inç çaplı jantlar ve geçirgenliği değiştirilebilen bir cama sahip tavan da önceki aracınkilerden farklı tasarımlara sahip. Spirit of Ecstasy'nin temelinde de ametist kullanılmış.

Koltuklar ve spoiler arasında yer alan ahşap bölümü, güncel araçlar arasında işlevsel aerodinamik özellikler sunan tek ahşap panel olarak adlandıran Rolls-Royce, burada görev yapan büyük parçayı da marka tarihinin en büyük tek parça ahşap kaplaması olarak niteliyor.

Çift renkli deri döşemeye sahip iç mekan tasarımı da kardeş araçla aynı olsa da ahşap kaplamaların dışarıdakiyle uyumlu olduğu görülebiliyor. Üretiminde ametist kullanılan havalandırma kumandaları ve konsolda yer alıp istenirse kola takılabilen saatin bu sefer Vacheron Constantin imzası taşımasıysa bu otomobile özel.

Modelin teknik özelliklerini açıklamaktan çekinen Rolls-Royce, La Rose Noire'da 6.75 litre hacimli V12 motorunun 600 beygir üzerinde güç üretebilen bir seçeneğini kullanmıştı. Bu güç, 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla arka aksa aktarılıyor.

Volkswagen T7 California Concept


Düsseldorf'ta ilgi çekici konseptlerin arasında yakında seri üretime geçecek araçlar da bulunuyor. Bunlardan belki de en merakla bekleneni olan T7 California, şarj edilebilir hibrit motoruyla fuara katıldı. Üstelik aracın birkaç ilginç özelliği var.

Standart T7 gibi çift renkte alınabilen gövdede biraz daha farklı alanları beyaza boyanan konseptlerin iki tarafında da kayar kapı kullanılmış. İç mekandaysa beklediğimiz kullanışlılık yine bizlerle. Tavanda açılabilir bir çadır sunan aracın her iki tarafında da katlanabilir birer tente bulunuyor.

Ön koltuklar arkaya dönebilirken arkada yer alan iki adet tekli koltuk da bir yatağa dönüşebiliyor. Dışarıdan da ulaşılabilen buzdolabının haricinde katlanabilir masa, bol bol depolama bölümü, elektrikli ocak ve eviye yer alıyor. Ayrıca aracın lityum iyon bataryaları iç mekanın elektrik ihtiyacı için kullanılabiliyor.

1.4 litre hacimli, benzinli motorla eşleştirilen elektrik motoruna sahip olan konsept 218 beygir güç üretebiliyor. Seri üretime alındığında T7 California'da, kardeşlerinde kullanılan benzinli ve Diesel motorların da seçenek olarak sunulması bekleniyor.

Fifteen Eleven Porsche 914 RestoMod


RestoMod dediğimizde aklımıza gelen marka Porsche olsa da karşımıza çıkan otomobil genelde bir 911 oluyor. Buna bir son vermek isteyen Fifteen Eleven Design, birçok kişi tarafından Alman markanın en çirkin modeli olarak görülen 914'i hedef almış.

Klasik 914'ün ana hatlarını kullanan Targa'nın ön bölümünde LED farlar ve hava çıkışlı kaput görülebiliyor. Geniş çamurluklar 18 inç çaplı Fuchs jantları sarmalarken kapıların ön ve arkasında hava geçişleri yer alıyor. Arkasında sabit bir spoiler yer alan otomobilin stop ve tampon tasarımı da klasik araca sadık. Egzoz çıkışıysa ortaya yerleştirilmiş.

Sade görünümlü iç mekanda analog göstergeler, hava yastığı bulunmayan direksiyon simidi, açık yollu vites kolu, sabit yarış koltukları ve yolcu tarafına yerleştirilen radyo gözlerden kaçmıyor. Camları manuel olarak açılabilen aracın metal pedal seti de tabana sabitlenmiş.

987 kodlu Cayman S'in 3.8 litre hacimli, 6 silindirli, Boxer motoruna sahip olan otomobil yaklaşık 400 beygir güç üretebiliyor. Platformunu ve süspansiyon sistemini de Cayman ile paylaşan 914'te Brembo fren sistemi ve 6 ileri vitesli, manuel şanzıman standart olarak sunuluyor.

Citroën Type Holidays


Citroën'in ilginç konseptlerine bir yenisi eklendi. Düsseldorf Caravan Show sırasında tanıtılan Neo-Retro tasarımlı araç bir SpaceTourer temelleri üzerine geliştirilmiş. Burunlu tasarımıyla ünlenen Type H modeline göndermeler yapan dış görünüme inat aracın içi oldukça modern.

Temellerini paylaştığı araçla pek alakası olmayan dış görünüm daha çok klasik vanı andırdığından tasarımcıların iyi iş çıkardığı söylenebilir. LED farlar modern bir dokunuş olsa da dev marka amblemine sahip panjur eskiye göndermeler içeriyor. 

İç mekana geçildiğinde ön kısımda standart SpaceTourer özellikleri görülebilirken arkada bol ahşap kaplamalı bir ortam mevcut. Arkaya dönebilen ön koltuklara arka tarafta yer alan ve yatak olabilen çiftli koltuk eşlik ediyor. Bu bölümde bol depolama alanı, katlanır masa, evye ve ocak bulunuyor. Çift kayar kapıya sahip aracın tepesinde de katlanır çadır bölümü bulunuyor.

Aracın teknik özelliklerini paylaşmayan Citroën, iç mekanda kullanılan bazı özelliklerin yakında seri üretimde yer bulacağını belirtti. Webasto ısıtma sistemiyle de donatılan konseptin içerisinde küçük bir buzdolabı da yer alıyor.

BMW X5 Li


Çin'e özel BMW modelleri arasına bir yenisi eklendi. Standart versiyonları A.B.D.'de üretildiğinden uzun süredir Türkiye'ye ithal edilmeyen X5'in uzun aks mesafesi seçeneği makyajlandı. Aslında ek vergilerle darbe vurulmayan bu aracın ithalatı iyi bir fikir olabilir.

Tasarım anlamında, Şubat ayında makyajlanan X5'ten farklı olmayan otomobilin en büyük yeniliği, uzayan arka kapıları olmuş. 130 mm uzayan aks mesafesiyle bu ölçüsü X7'nin de değeri olan 3.105 mm'ye ulaşan aracın boyu da 5.060 mm olmuş.

2 ve 3 litre hacimli, benzinli motorlarına hafif hibrit yardımcı ekleyen BMW, ilk üniteden 258 beygir güç, 400 Nm tork alabilirken ikincisinden 381 beygir güç, 520 Nm tork alıyor. Her iki model de dört tekerlekten çekiş sistemine sahip.

Kia EV5

Kia'nın elektrikli otomobil ailesi genişlemeye devam ediyor. Mart ayınd konsept haliyle karşımıza çıkan EV5'in seri üretim seçenekleri de ortaya çıktı. Çin'de üretilecek model şimdilik tek motor seçeneğine sahip olsa da seçeneklerin artması bekleniyor.

Ana hatları konsept halinden farksız olan dikkat çekici modelde ince yapılı LED farlar çok dikkat çekici biçimde tasarlanmış. Köşeli hatlarını yan aynalarında da gösteren otomobilin kaputundaki bombeler de gözlerden kaçmıyor. 21 inç çaplı jantlar, hemzemin kapı kolları ve alçak tavan rayları diğer bazı detaylar.

Şişkin çamurluklar ve çıkıntı yapan kapı altı korumalara sahip olan aracın A, B ve C sütunları siyah renkli. D sütunuysa çift parçalı bir görünüm sunuyor. Arka tasarımı da konseptle aynı olan EV5'te ince LED stoplar, çıkıntı yapmayan tampon ve spoiler görülebiliyor. 4.615 mm boya sahip olan SUV, 2.750 mm aks mesafesi sunuyor.

İç mekanı konsepte göre daha bilindik detaylar sunsa da koltuklar arasında yer alan ilginç birleşim yeri korunmuş. Dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran yanyana yerleştirilirken dört kollu direksiyon simidi, çift renkli kaplamalar ve az da olsa fiziksel düğme sunan orta konsol öne çıkıyor. Yanda yer alan havalandırma ızgaralarının tasarımı da şık.

Çin'de şimdilik tek motor seçeneğiyle piyasaya sürülecek olan EV5'te öne yerleştirilmiş, 218 beygir güç, 310 Nm tork üretebilen bir elektrik motoru yer alıyor. Bataryanın BYD tarafından üretileceği açıklansa da teknik verileri henüz kesinlik kazanmadı.

24 Ağustos 2023 Perşembe

Mercedes-Benz EQA ve EQB


Mercedes, elektrikli SUV modellerinden EQA ve EQB'yi makyajladı. Dikkatli gözlerin fark edebileceği ufak tefek yenilikler sunan otomobiller üç farklı güç seçeneği bulunuyor. İç mekanda yapılan değişiklikler de yeni nesil Mercedes modellerine göndermeler yapıyor.

Aslında ikilinin makyajlandığını söylemek zor zira en büyük yenilik, ön panjurun küçük Mercedes logolarıyla süslenmesi olmuş. Yeni gövde rengi seçenekleri de donanıma eklenirken stopların iç tasarımlarının da değişmiş olduğu görülebiliyor.


İç mekanda yaşanan değişikliklerse biraz daha bariz. Yeni döşeme renkleri ve diğer Mercedes modellerinde de kullanılan dokunmatik kumandalara sahip direksiyon simidi donanıma eklenmiş. Ara konsolda artık dokunmatik panel bulunmazken eskiden bu bölümde yer alan düğmelerin de sayısı azalmış. MBUX de en güncel sürümüne kavuşmuş.

Üç motor seçeneğine sahip olan araçların tek motorlu seçenekleri 190 beygir güç, 385 Nm tork üretebilirken çift motorlu araçlardan ilki 228 beygir güç, 390 Nm tork, ikincisiyse 292 beygir güç, 520 Nm tork üretebiliyor. Tamamında 70.5 kWh kapasiteli batarya kullanılan araçlar 100 kW DC şarjı destekliyor.

23 Ağustos 2023 Çarşamba

Haval H5


Great Wall'un alt markalarından Haval, büyük SUV modeli H5'in yeni neslini tanıttı. Eskisinden çok daha büyük olan aracın kaputu altında sadece içten yanmalı motorlar bulunuyor. Boyutlar büyük olsa da araç sadece iki koltuk sırasına sahip.

Köşeli LED farları ve büyük ön panjuruyla önceki nesil Toyota Tundra'yı andıran aracın çamurlukları ilginç bombelere sahip. Kalın C sütunu ve arka çamurluklara doğru uzayan stoplar çok dikkat çekici olmayan tasarımın diğer detayları. 5.190 mm boya, 1.905 mm ene ve 1.833 mm yüksekliğe sahip olan SUV 3.140 mm aks mesafesi sunuyor. Araç, önceki nesil H5'ten tam 540 mm daha uzun.

Modern bir iç mekan tasarımı sunan aracın yaşam alanı, açık renkli döşemeler ve açılabilir cam tavanla daha ferah görünüyor. Şık havalandırma ızgaraları, büyük bir göbeğe sahip direksiyon simidi, dijital gösterge paneli,  büyük sayılabilecek dokunmatik ekran ve bol fiziksel kumanda sunan orta konsol haricinde vites kolunun da ilginç bir tasarım sunduğu söylenebilir.

Kaput altında görev yapan 2 litre hacimli benzinli motorun 190 ve 218 beygir güç üretebilen iki seçeneği bulunsa da aynı hacme sahip Diesel ünite 166 beygir gücünde. 6 ileri vitesli manuel veya 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılabilen aracı arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak almak mümkün.

22 Ağustos 2023 Salı

RUF Tribute


RUF'un yeni modelleri bitmek bilmiyor. Restomod 911 konusunda da söz sahibi olan Alman üretici 964 kasalı 911 modellerini özleyenler için Tribute isimli aracını tanıttı. Karbon fiber gövdeye sahip olan otomobilin kaputu altında da yepyeni bir motor bulunuyor.

Geniş hava girişlerine sahip ön tampon ve farların LED teknolojisi kullanması dışında klasik kardeşine çok benzediğini söyleyebileceğimiz otomobilde yan aynalar kelebek camların hemen önüne sabitlenmiş. Tek bijonlu jantlarsa karbon seramik fren diskleri ve sarı renkli kaliperleri saklıyor.

Arka çamurluklar üzerinde hava girişleri sunan otomobilin kapı kolları da hemzemin. Arka camlarda ve büyük spoiler üzerinde hava girişleri sunan aracın LED stoplarının altında da hava çıkışları mevcut. Çift egzoz çıkışıysa tamponların köşelerine yerleştirilmiş.

İç mekanda klasik görünümü koruyan araçta entegre takla kafesi ve karbon fiber trim parçaları göze çarpıyor. Kumaş koltuklar ve metal pedal seti de diğer donanımlardan bazıları. Analog gösterge paneli haricinde el freninin de mekanik olması güzel.

Kaputu altında hava soğutmalı, 6 silindirli, çift turbo beslemeli bir Boxer motor bulunan otomobil 550 beygir güç, 750 Nm tork üretebiliyor. Üretilen güç arka aksa 6 ileri vitesli manuel şanzımanla aktarılıyor. Motor, silindir başına 3 supap sunuyor.

BAIC BJ40


Jeep Wrangler'a olan benzerliğiyle eleştirilen BAIC BJ40 yeni neslinde bambaşka bir şekilde karşımıza çıkıyor. Markanın diğer SUV modellerinin ana hatlarına bürünen otomobil güçlü bir benzinli motor ve modern görünümlü iç mekanda çok iddialı.

Dik bir tasarıma sahip olsa da çok yüksek olmayan burun kısmında çok parçalı LED farlarıyla dikkat çeken araçta tamponlarla birlikte kapı altı ve çamurluk korumaları da siyah renkli. Köşeli hatları arkada da devam eden BJ40'ın stepnesi bagaj kapağına sabitlenirken LED stopları da iyice köşelere çekilmiş.

Çok modern bir iç mekan sunan araçta dört kollu direksiyon simidi ve şık tasarımlı havalandırma ızgaraları bulunuyor. Dijital gösterge paneli haricinde dokunmatik ekranın ön yolcuya kadar uzanması gözlerden kaçmıyor. Küçük selektöre sahip vites konsolundaysa dokunmatik olmayan kumandalar yer alıyor.

Kaputu altında 2 litre hacimli, turbo beslemeye sahip, benzinli bir motor barındıran otomobil 245 beygir güç, 385 Nm tork üretebiliyor. 4.790 mm boya, 1.940 mm ene, 1.895 mm yüksekliğe ve 2.760 mm aks mesafesine sahip olan modelde dört tekerlekten çekiş sistemi, merdiven şasi ve 8 ileri vitesli otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor.

21 Ağustos 2023 Pazartesi

Gunther Werks Touring Turbo Edition Coupe


Restomod dünyasında son yılların favorilerinden olan Porsche 911 Gunther Werks'in de çok sevdiği bir model. Özellikle 993 kasa kodlu araçlar üzerinde çalışmalar yapan ve otomobilleri günümüze uyarlayan markadan bir otomobil daha geldi.

Klasik hatlarıyla öne çıkan otomobilde değişiklikler de hemen belli oluyor. Geniş ve tek bijonlu jantlar, bol hava girişli ön tampon, hava çıkışlı kaput ve ön çamurluklar, genişletilmiş gövde ve arka çamurluklar önüne açılan hava kanalları güçlü bir duruş sunuyor. 

Motorun üzerinde sabit spoiler ve hava girişleri sunan modelin arka tamponu da difüzör ve çift egzoz çıkışına sahip. Tamamen karbon fiberden üretilen otomobil bu sayede standart bir 993'e göre 225 kg daha hafifken stoplar da aynı farlarda olduğu gibi LED teknolojisini kullanıyor.

İç mekanın da ana hatları ve analog göstergeleri 993'e göz kırpsa da bol karbon fiber ve Alcantara kullanımı, metal pedal seti, karbon fiber kapı içleri, fireksiyon simidi ve yarış koltukları farklılık sunuyor. Arka koltukları yerine küçük bir takla kafesi sunan aracun bu kısmında kask saklanabiliyor. Motor bölümünün bile deri kaplanabilmesiyse ilginç bir detay.

Motor demişken kaput altında yer alan çift turbo beslemeli, 4 litre hacimli, 6 silindirli Boxer motorun 760 beygir güç ürettiğini belirtelim. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan otomobil bütün gücü arka tekerleklere aktarıyor.

20 Ağustos 2023 Pazar

Rolls-Royce La Rose Noire Droptail


Özel üretim gövdelerle karşımıza çıkan markalar arasında ayrı bir yeri olan Rolls-Royce sadece dört örneği bulunacak roadster modelini tanıttı. Üretimi talep eden müşterinin annesinin en sevdiği çiçek olan Siyah Baccara'dan esinlenen otomobilde bu çiçeğe göndermeler yapan birçok detay var.

Bu göndermelerin ilki, iki kırmızı tonunun karıştırılmasıyla elde edilen gövde rengi. Farklı açılardan bakıldığında siyaha dönen renk özel bir katkı sayesinde yakından bakıldığında parlıyor. 22 inç çaplı jantları çift renkli olan otomobilin ön panjuruysa marka tarihinde ilk defa üst bölümde içe doğru açı almış. İnce yapılı LED farlar ve panjur üstünde yer alan kromajlı bölüm de özel dokunuşlar.

Ön çamurlukta yer alan marka logosunu, geriye doğru açılan kapıların arkasına alan Rolls-Royce sinyali de kapı kolunun önüne alarak yan çizgiyi sadeleştirmiş. Dik yerleşime sahip ince stopların üzerine kromajlı bir çıta çeken üretici bu bölümde spoiler ve elle boyanmış üçgenler sunuyor. Siyah renkli arka tamponda dörtgen biçimli çift egzoz çıkışı öne çıkıyor.

Gül yapraklarına göndermeler yapan üçgen motifi iç mekanda da kendisini gösteriyor. Kırmızı ve siyah renkli deri döşeme haricinde ön konsol ve koltukların arkasında kalan bölümde ahşap kaplama üzerinde bu motifler yer alıyor. Konsola eklenen 43 mm Audemars Piguet kronografsa istenirse yerinden çıkarılıp kola takılabiliyor. Bu saat ve hoparlör kapaklarında sunulan gül motifleri de aracın imzası.

İlginç şekilde kendisine özel bir platforma sahip olan otomobilin fiyatı için de bu nedenle 25 milyon Sterlin gibi miktarlardan bahsediliyor. Çift turbo beslemeye sahip, 6.75 litre hacimli V12 motoru yaklaşık 620 beygir güç üretebilen La Rose Noire Droptail bu sayede marka tarihinde modifiye edilmiş bir motorla donatılan ilk özel üretim model oluyor.