12 Mayıs 2021 Çarşamba

Genesis G70 Shooting Brake


Genesis, yakında bütün gücüyle Avrupa pazarına girecek. Bu işlem için SUV modelleri zaten hazır olan Koreli üreticinin ürün gamında eksik olan station wagon gövde de G70'in Shooting Brake seçeneğiyle tamamlanıyor.

Tasarımına baktığımızda ön bölümde dört kapılı kardeşle arada bir fark olmadığı görülebilen otomobil daha uzun tavan çizgisiyle fark yaratmaya başlıyor. Yüzgeç anten ve büyük sayılabilecek bir spoilerle donatılan araç yatık bir bagaj kapağı camına sahip.

Oval egzoz çıkışları ve sahte difüzörle sedan kardeşiyle neredeyse aynı arka tampona sahip olan beş kapılı kardeşte çift parçalı stopların bagaj kapağına taşarak dört parçaya bölündüğü görülebiliyor.  4.685 mm boya, 1.850 mm genişliğe ve 1.400 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.835 mm olarak açıklanıyor. G70 ailesi, Avrupa'nın D premium segmentinde yer alan modellerine rakip olacak bir araç.

İç mekan tasarımını sedan kardeşten alan beş kapılı modelin arka koltukları 40:20:40 oranında katlanabiliyor. Bu arada bagaj hacminin dört kapılı kardeşte sunulandan %40 daha büyük olduğunu belirtelim.

Değişiklik beklenmeyen bir diğer bölüm de kaput altı. Tamamı turbo beslemeye sahip motorlarından benzinli olanları 2 ve 3.3 litre hacimli olan G70 ailesi bu ünitelerden 252 ve 370 beygir güç alabiliyor. 2.2 litre hacimli Diesel ise 202 beygir gücünde. Araçların tamamında 8 ileri vitesli otomatik şanzıman kullanılıyor. G70 ailesi, motor seçeneğine göre arkadan itiş veya dört tekerlekten çekiş sistemiyle alınabiliyor.

Volkswagen Tiguan Allspace


Volkswagen, geçtiğimiz yıl makyajladığı Tiguan'a yedi kişilik versiyonu da ekledi. Tasarımında bir sürpriz olmayan otomobilin sunduğu motor seçeneklerinde, kısa boylu kardeşe göre azalma yaşanmış.

Allspace'in tasarımında standart araçtan farklı olan neredeyse hiçbir bölüm bulunmuyor. C ve D sütunları arasında yer alan camın biraz daha büyümesi en büyük fark olarak gösterilebilir. Bu arada aracın, makyaj öncesi Allspace'e göre 22 mm daha uzun olduğunu belirtelim. Jant seçenekleriyse 17 ile 20 inç arasında.

İç mekanı doğrudan kısa boylu Tiguan'dan alınan Allspace'in en büyük avantajı üç koltuk sırasına sahip olması. Beş kişilik kullanımda bagaj hacmi 760 litreyken arka koltukların tamamı yatırıldığında hacim 1.920 litreye ulaşıyor.

Kaputu altında tanıdık motorlar bulunan otomobilin 1.5 ve 2 litre hacimli benzinli üniteleri 150, 190 ve 245 beygir güç üretebiliyor. 2 litre hacimli Diesel motorlarsa 150 ve 200 beygir güç üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi, motor seçeneğine göre standart olarak sunulurken 7 ileri vitesli DSG standart. Kuzey Amerika pazarsındaysa 187 beygir güç üretebilen 2 litre hacimli, benzinli motor, 8 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla eşleştiriliyor.

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Mercedes-Benz Concept EQT


Mercedes T Serisi yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Citan'da olduğu gibi Renault Kangoo temelleri üzerine geliştirilecek olan otomobilin bizlerle ilk tanışması elektrikli bir konseptle oldu. Bu aracın altyapısı, 2019 yılında tanıtılan Renault konseptiyle aynı.

EQ ailesinin en şık yüze sahip versiyonu olarak tanımlanabilecek modelde ince LED farların yanında yıldızlarla süslenmiş panjur görünümlü panel dikkat çekiyor. 21 inç çaplı jantlara sahip otomobilin B ve C sütunları şık bir şekilde gizlenirken kromajlı cam çerçeveleri B sütununda kalınlaşıyor.

Hemzemin kapı kollarına sahip konseptin kapı altları da kromajlı süslemelerle renklendirilmiş. Alçak tavan rayları, neredeyse hiç çıkıntı yapmayan arka tampon, LED stopları birbirine bağlayan ve bagaj kapağı boyunca uzanan aydınlatma gözlerden kaçmayan diğer diğer detaylar.

Seri üretime hazır bir araç olan Concept EQT'nin iç mekanı bunu daha da belli ediyor. Açık renkli deri döşeme ve mavi renkli krom detayları saymazsak tasarım standart bir Mercedes modelinden çok farklı değil. Kapı iç panelleri, cam ve ayna kumandalarıyla havalandırma sistemi düğmelerinin Renault kaynaklı olduğuysa görülebiliyor.

Uzun aks mesafeli olarak tanıtılan konsept 4.945 mm boya, 1.863 mm genişliğe ve 1.826 mm yüksekliğe sahip olan model 7 kişilik oturma kapasitesine sahip. Ayrıca Tony Hawk tarafından tanıtılan aracın bagaj zemini altında bir de elektrikli longboard bulunuyor.

Elektrik motorlu olsa da detaylarına inilmeyen konseptin seri üretime geçtiğinde içten yanmalı motora sahip seçenekleri de bulunacak. Aynı temelleri paylaşan Kangoo'da 44 kWh kapasiteli piller kullanıldığını hatırlatalım.