30 Haziran 2012 Cumartesi

Radical SR1


İngiltere merkezli yarış aracı üreticisi Radical ürün gamının giriş modelini tanıttı. Pist kullanımı düşünülerek tasarlanan otomobil hafifliği ve ulaşılabilir fiyatıyla dikkat çekiyor.

Görünümü, üzeri açık Le Mans prototiplerini andıran otomobilin boyu 3.85, eni 1.62, yüksekliğiyse 1.04 metre. Lüks veya konfora yönelik donanımı bulunmayan araçta takla kafesi, yarış koltukları, yangın söndürme istemi, 6 noktalı emniyet kemerleri, dijital gösterge tablosu ve bolca karbon fiber panel bulunuyor.


Boş ağırlığı 520 kg olan otomobilde kullanılan fren sisteminde 240 mm çaplı diskler bulunurken jantlar 13 inç çaplı.

Aracın arkasında bulunan 1.3 litre hacimli motor Suzuki Hayabusa'da da görev yapan yüksek devirli bir ünite. 210 beygir güç, 177 Nm tork üretebilen motor aracı 0'dan 96 km/s sürate 3.6 saniyede ulaştırırken 6 ileri vitesli şanzımanla ulaşılan maksimum sürat 222 km/s.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake


Mercedes bir kere daha yeni kasa seçeneği yaratan kimliğine büründü. Dört kapılı coupé konseptini CLS ailesiyle hayatımıza kazandıran marka şimdi de aynı serinin station wagon versiyonuyla karşımızda.

2010'da tanıtılan konsept versiyonuna çok benzeyen otomobil 4.956 mm boy, 1.881 mm en ve 1.413 mm yüksekliğe sahip. Bagaj hacmi 590 litre olarak açıklanan aracın arka koltukları yatırılarak 1.550 litre hacim elde edilebiliyor. Ön kısmı dört kapılı kardeşiyle aynı olan Shooting Brake'in arkaya doğru alçalan tavan çizgisi kesintisiz olarak devam ettirilerek station wagon yapısı elde edilmiş.


İç mekanı da dört kapılı kardeşinden alınan otomobilin arka koltukları üç kişi için yeterli oturma alanı sunuyor. Standart olarak sunulan elektrikli bagaj kapağı sayesinde kolayca ulaşılabilen yükleme alanının zemini ahşap ve parlak metal kaplamasıyla dikkat çekerken yüklü durumda aracın yere oturmasını engelleyen seviye ayarlı arka süspansiyon sistemi de standart donanıma eklenmiş.


Tamamında 7 ileri vitesli otomatik şanzıman ve start/stop sistemi standart olarak sunulan motorları da tanıdık olan aracın ilk etapta tanıtılan üniteleri ve performans değerleri şu şekilde:


CLS 250 CDI BlueEFFICIENCY: 2.1 litre hacimli turbo Diesel motor. 204 beygir güç, 500 Nm tork. 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 7.8 saniye. Maksimum sürat 235 km/s.

CLS 350 CDI BlueEFFICIENCY: 3 litre hacimli turbo Diesel motor. 265 beygir güç, 620 Nm tork. 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 6.6 saniye. Maksimum sürat 250 km/s.

CLS 350 BlueEFFICIENCY: 3.5 litre hacimli benzinli motor. 306 beygir güç, 370 Nm tork. 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 6.7 saniye. Maksimum sürat 250 km/s.

CLS 500 BlueEFFICIENCY: Çift turbo beslemeli 4.6 litre hacimli benzinli motor. 408 beygir güç, 600 Nm tork. 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 5.3 saniye. Maksimum sürat 250 km/s.

Shelby GT350


Ford Mustang GT temellerini kullanan Shelby modellerinden olan GT350 2013 model yılında farklı görünümü ve daha güçlü motor seçenekleriyle dikkat çekecek. GT350, Shelby'nin kurucusu Carroll Shelby'nin ölümünün ardından tanıtılan ilk Mustang temelli araç olma özelliğini de taşıyor.

Daha sade bir tasarıma sahip yeni ön tamponun yanında yeni jant ve gövde rengi seçenekleriyle dikkat çeken aracın opsiyonel donanımında cam tavan bulunuyor. Hem coupé hem de convertible gövde seçeneklerine sahip olan GT350, makyajlı arka tampon ve Recaro koltukları standart donanımında sunuyor.

Kaputu altında görev yapan 5 litre hacimli v8 motor 430 beygir güç üretebilirken aynı ünite kompresör beslemeyle donatılarak güç 525 veya 624 beygire yükseltilebiliyor. Bütün güç seviyelerinde 6 ileri vitesli manuel şanzıman standart olarak sunulurken atmosferik emişli versiyonda 6 ileri vitesli otomatik şanzıman opsiyonel olarak alınabiliyor.

Sadece 350 örneği bulunacak olan GT350'nin modifikasyon ücreti atmosferik motorlu modeller için 26.995, kompresör beslemeliler içinse 33.995 Dolar seviyesinden başlıyor.

29 Haziran 2012 Cuma

Ford F-150 SVT Raptor


Geçtiğimiz günlerde pick up modellerinden F-150'nin lüks versiyonlarından Limited'i tanıtan Ford şimdi de aynı aracın en güçlü versiyonunun yeni donanımlarını beğeniye sundu.

Dışarıda dikkat çeken yenilikler arasında xenon farlar ve dövme alüminyum alaşım jantlar sayılabilirken iç mekanda programlanabilir ekranlı yeni gösterge tablosu, MyFord Touch arayüzüne sahip büyük dokunmatik ekran ve sesle yönetilebilen navigasyon sistemi sunuluyor.

Kaputu altında 6.2 litre hacimli bir v8 motor görev yapan araç 411 beygir güç, 588 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımana sahip olan Raptor dört tekerlekten çekiş sistemini de standart olarak sunuyor.

JE Design Seat Ibiza

JE Design makyajlı Seat Ibiza modelleri için hazırladığı gövde kitini tanıttı. Yol tutuşu iyileştirici yenilikler de sunan firma kaput altında da modifikasyon yapmış.

Aracın ön tamponu altına eklenebilen bir splitter sunan firma yan etekler ve farlar için hazırlanan kaşlar için de aynı yolu izlemiş. Arka kısımda tampon altına yerleştirilen difüzör ve bagaj kapağında bulunan spoiler dikkat çekerken egzoz sisteminin çıkışı da merkezi hale getirilmiş.

Ibiza ailesi için süspansiyon sistemi alçaltması da sunan JE Design 17 ve 18 inç çaplı jant seçeneklerini değişik renklerde temin edebiliyor.

Motorlar için de modifikasyon çalışması yapan Alman firması 1.2 litre hacimli TSI üniteyi 140 beygir güç, 230 Nm tork üretebilecek şekilde güçlendirirken 1.6 litre hacimli turbo Diesel ünite 125 beygir güç, 295 Nm üretebiliyor.

Mazda MX-5 Kuro


Mazda'nın küçük roadster modeli MX-5'in İngiltere için sunulan özel versiyonlarına bir yenisi eklendi. Japonca siyah anlamına gelen Kuro aracın renk seçeneklerinden de birisi.

Tasarımında bir yenilik olmayan otomobilin yan aynaları ve 17 inç çaplı jantları siyah renkli. Kapılarının alt kısmına özel grafikler bulunan otomobilin metal tavanlı modellerinde tavanın rengi de siyah.


İç mekanına geçildiğinde metal pedal seti, alüminyum konsol kaplaması, özel paspaslar, kırmızı renkli dikiş iplikleri, ısıtmalı deri koltuklar ve kırmızı çerçeveli havalandırma ızgaraları dikkat çekerken gövde renk seçenekleri siyah, beyaz ve kırmızı olarak belirlenmiş.

1.8 ve 2 litre hacimli benzinli motor seçeneklerine sahip olacak aracın daha küçük hacimli motoruyla birlikte bez tavan sunulurken büyük motor sadece açılabilen metal tavanla satılacak. Otomobillerin üretim adetleri de sırasıyla 200 ve 400 adet olarak belirlenmiş.

Rieger Audi A5


Audi A5 coupé için hazırlanan RS5 görünüm kitlerine bir yenisi eklendi. Alman modifikasyon firması Rieger Tuning, makyajlı A5 için hazırladığı gövde parçalarını tanıttı.

RS5 ön tamponu ve yan etekleriyle donatılan otomobile istenildiğinde ön çamurluk arkası solungaçlar da eklenebiliyor. Bagaj kapağı üzeri için karbon fiber spoiler de sunan firma arka tamponu da RS5'te olduğu gibi şekillendirmiş.


21 inç çaplı jantlarla donatılan aracın fren sistemi RS5'ten alınırken süspansiyon sistemi de daha sportif sürüşlere izin vermesi için modifiye edilmiş. Otomobilin RS5 temelli bir başka yeri de egzoz sistemi olmuş.

Aston Martin DB9 1M


Artık günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen Facebook'u otomobil markaları da aktif bir şekilde kullanıyor. İngiliz otomobil üreticisi Aston Martin, Facebook sayfasına üye olan 1 milyonuncu kişi anısına özel bir DB9 tanıttı.


20 inç çaplı jantları, ön panjur çerçevesi ve yanlarda bulunan solungaçlarının iç kısımlarının yanında dalga şekilli süslemeleri de beyaza boyanan otomobilin gövde rengiyse mavi. Siyah renkli fren kaliperlerine sahip olan aracın iç mekanında bordo-siyah deri döşeme ve piyano siyahı kaplamalar bulunuyor.

Kaputunun altında bir değişiklik yapılmayan DB9 1M'in 5.9 litre hacimli v12 motoru 470 beygir güç, 600 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanıyla 0'dan 100 km/s sürate 4.8 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 300 km/s.

DMC Lamborghini Murciélago LP700 M-GT


Aventador'un piyasaya çıkmış olması DMC'yi etkilememiş gibi görünüyor. Daha önce ilk nesil Murciélago için tannıttığı GT kitiyle dikkat çeken Alman firma bu sefer hem görünüm hem de performans odaklı bir çalışma yapmış.

Standart Murciélago'da görev yapan versiyon yerine daha uzun bir ön tampona sahip olan otomobil yan etekleri de LP670-4'ü andırır şekilde yenilenmiş. Arka tamponu da yenilenen otomobil bu kısımda büyük bir difüzör sunarken arkada karbon fiberden üretilen büyük spoiler dikkat çekiyor.

İç mekan için değişik renklerde deri döşeme ve karbon fiber kaplama sunan DMC 6.2 litre hacimli v12 motor üzerinde yaptığı çalışmaların sonucunu açıklamasa da aracın ismine bakıldığında gücün 700 beygir seviyesine ulaşacağı tahmin edilebilir.

Dacia Dokker


Dacia'nın geçtiğimiz ay tanıttığı ticari aracı Dokker'ın detayları da açıklandı. Küçük hacimli motor seçenekleriyle dikkat çeken otomobil Renault Kangoo temelli.

4.36 metre boy, 1.75 metre genişlik ve 1.81 metre yüksekliğe sahip olan araç temellerini kullandığı Kangoo ve teknik ikizi Mercedes Citan'dan daha sportif bir görünüme sahip. Sert bir mizaca sahip ön kısmının yanında arkasında da köşeli hatlar dikkat çeken otomobilin üst donanım seviyelerinde renkli tamponlar, alüminyum alaşım jantlar ve park sensörleri bulunuyor.


İç mekanı sade bir tasarıma sahip olsa da çift renkli plastik konsol ve dokunmatik ekrana sahip müzik sistemi gibi opsiyonel donanımlarla renklendirilebilen Dokker'ın köşeli tasarımı sayesinde koltuklar yatırıldığında 3 metreküp gibi bir ek hacim kullanıma sunuluyor.

Kaputu altında Renault ailesinden tanıdığımız motorlar bulunan Dokker'ın 1.5 litre hacimli turbo Diesel ünitesinin 75 beygir, 180 Nm ve 90 beygir, 200 Nm verilerine sahip iki versiyonu bulunuyor. Eski teknolojiye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motoru 82 beygir güç, 134 Nm tork üretebilen aracın oldukça yeni olan turbo beslemeli 1.2 litre hacimli benzinli motoruysa 115 beygir güç, 190 Nm tork üretebiliyor.

Mazda Flairwagon


Mazda'nın Japonya pazarı için ürettiği Kei Car modellerinden Flairwagon yenilendi. Pek heyecan verici bir görünüme sahip olmayan otomobilin kaputunun altında da tipik Kei motoru bulunuyor.


Köşeli tasarımı sınıfının gereklerinden olan 4 kişik otomobilin arka kısmında kayar kapılar bulunurken basit iç mekan tasarımını çift renkli kokpitle biraz renklendiren Flairwagon'un vites kolu orta konsolda bulunuyor.

Kaputunun altında 660 cc hacimli bir motor bulunan aracın atmosferik emişli ve turbo beslemeli versiyonları bulunuyor. İki veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen küçük otomobilin şanzımanıysa sürekli değişken oranlı (CVT) bir ünite.

Jaguar XF ve XJ


Jaguar ailesinde yer alan dört ve beş kapılı modellere 2013 model yılıyla birlikte yeni motor seçenekleri eklendi. Eski ünitelerde de tüketim düşüşü yakalayan Jaguar opsiyon listesine de yeni kalemler katmış.


İlk olarak bütün motor seçeneklerinde kullanılmaya başlayan 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla işe başlayan firma bu sayede yakıt ekonomisine katkı sağlarken start/stop sisteminin de bütün versiyonlarda kullanılmaya başlanması tüketimi daha da düşürmüş.

Turbo beslemeye sahip benzinli motoru 2 litre hacimli olan Jaguar, Ford ve Land Rover modellerinden de tanıdığımız üniteden 240 beygir güç, 340 Nm tork alabilmiş. Kompresör beslemeye sahip 3 litre hacimli v6 motordan 340 beygir güç, 450 Nm tork alan Jaguar 5 litre hacimli v8 motora sahip modellerinde de yaklaşık %11'lik bir yakıt ekonomisi sunmaya başlamış.


XF ve XF Sportbrake modellerinde görev yapan 2.2 litre hacimli turbo Diesel ünitenin düşük güçlü versiyonu 163 beygir güç, 400 Nm tork üretebilirken yüksek güçlü versiyondan 200 beygir güç, 450 Nm tork alınmış.

Bütün aile için yenilenen orta konsol dokunmatik ekranında ses ve navigasyon sistemleri için yeni arayüzler kullanılırken opsiyonel olarak sunulan Meridian ses sisteminin 380 ve 825 Watt çıkış gücüne sahip versiyonları bulunuyor. Markanın en lüks modeli XJ'deyse yeniden ayarlanan süspansiyon sistemi kullanılmaya başlanmış.

27 Haziran 2012 Çarşamba

Ford F-150 Limited


Ford'un yüksek satış rakamlarına ulaşan pick up modeli F-150, lüks donanıma sahip Limited versiyonuna kavuştu. Görsel yeniliklerle dikkat çeken aracın tek motor seçeneği bulunuyor.

Kromajlı ön panjur, gövde rengi tamponlar, xenon farlar, 22 inç çaplı, kromajlı jantlar, yine gövde rengine boyanan kapı kolu, yan ayna üst kısımları ve çamurluk korumalarının yanında Limited logoları da kimliği ele veriyor.


İç mekana geçildiğinde yolcularını yeni deri döşeme renk seçenekleriyle karşılayan F-150 Limited, ısıtma ve havalandırma fonksiyonlarına sahip koltukların sırtlıklarında özel logolar sunuyor. Orta konsolda alüminyum ve piyano siyahı kaplamalar, 8 inç büyüklüğünde navigasyon ekranı ve uydu radyosu dikkat çekerken elektrikli olarak katlanabilen yan aynalar, yağmur sensörü, programlanabilir bilgi ekranı, SYNC ve MyFord Touch arayüzleri ve geri görüş kamerası standart donanıma eklenmiş.

Kaputunun altında turbo beslemeye sahip 3.5 litre hacimli v6 motor görev yapan araç 370 beygir güç, 570 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunulan F-150 Limited sadece dört kapılı gövde seçeneğiyle alınabilecek.

Toyota Avalon


Nisan ayında yeni nesil modelleri tanıtılan Toyota Avalon'un motor seçenekleri de açıklandı. Önceki nesillerde olduğu gibi bir v6 motorla donatılan otomobilde bir de hibrit opsiyonu var.

3.5 litre hacimli v6 motoru 272 beygir güç, 336 Nm tork üretebilen Avalon 6 ileri vitesli otomatik şanzımanıyla 0'dan 100 km/s sürate 7 saniyenin altında ulaşabiliyor.

İkinci seçenek olan hibrit ünitede 2.5 litre hacimli, dört silindirli benzinli motor bir elektrik motoruyla birlikte kullanılıyor. Toplam 203 beygir güç üretebilen aracın sadece elektrik motoruyla ulaşabildiği menzilse sadece 1.6 km.

26 Haziran 2012 Salı

Mazda MX-5 GT


Japon üretici Mazda geçtiğimiz yıl yarış versiyonunu tanıttığı MX-5 GT'nin yol modelini bir konseptle duyuruyor. Bir zamanlar sadece görsel yeniliklerle özel versiyonları tanıtılan MX-5 ailesinde motor modifikasyonu da görmek güzel.

Turuncu gövde rengine kontrast oluşturacak şekilde boyanan tavan, çamurluk, yan ayna, kapı kolu, yan etek ve tampon alt kısımları bagaj üstüne yerleştirilen küçük spoiler ve jantlarla aynı rengi taşırken karbon fiberden üretilmiş splitter ve difüzör yüksek süratlerde yol tutuşu iyileştiren aksesuarlar.

Süspansiyon sistemi yenilenmiş olan otomobilin merkezi çift egzoz çıkışı Yusho konseptini hatırlatıyor. İç mekan fotoğrafları henüz paylaşılmayan araçta Recaro marka koltuklar, takla kafesi ve bol bol karbon fiber kaplama olduğu açıklandı.

Aracın 2 litre hacimli motoruna aşırı besleme uygulamayan Mazda buna rağmen ünitenin gücünü 205 beygire ulaştırmış.

25 Haziran 2012 Pazartesi

Seat Toledo


Birkaç haftadır internette dolaşan resimlerin ardından yeni nesil Toledo sonunda tanıtıldı. Volkswagen ailesinin tipik sade çizgilerini taşıyan otomobilin kaputu altında da bir sürpriz yok.

Köşeli ve şık hatlara sahip olan aracın duruşu Cenevre otomobil fuarında sergilenen konsept versiyonununkinden farklı değil. Ayna ve kapı kolu gibi parçaları diğer Volkswagen modellerinde de aynen kullanılan otomobilde sportif çizgilere sahip bir burun ve şık jantlar dikkat çekiyor.


Arka kısımda kullanılan tasarım ve LED stoplar da sportif bir duruş sergilerken iç mekanda bulunan far kumandalarından göstergelere, vites kolundan ses sistemine hemen hemen her parçada diğer Volkswagen ailesi modellerinin izini görmek mümkün.

4.480 metre boy ve 2.602 mm aks mesafesi sunan Toledo'nun motor seçenekleri de tanıdık. TSI ünitelerinden 1.2 litre hacimlisi 75, 1.4 litre hacimlisi 122 beygir güç üretebilirken 1.6 litre hacimli turbo Diesel motoru 105 beygir gücünde. 2013 yılında seçenekler arasına TSI ünitenin 90 beygir güç üretebilen versiyonu da eklenecek.

24 Haziran 2012 Pazar

Lumma CLR 6 M


BMW'nin büyük coupé modeli 6 Serisi'nin en güçlü versiyonu M6 daha piyasaya çıkmamış olsa da modifikasyon firmaları araç üzerinde çalışmaya başladı. Bu firmalardan olan Lumma Design oldukça dikkat çekici bir gövde kitiyle işe hızlı başlamış.

Büyük hava girişlerine sahip ön tamponunun altında bir splitter bulunan aracın çamurlukları genişletilirken jant çapları 21 inçi bulmuş. Yan etekleri de genişleyen otomobilin bol hava çıkışlı kaputuyla birlikte tavanı da karbon fiberden üretilmiş.


Arka kısmında yeni tamponuyla birlikte dev bir spoiler ve difüzör de dikkat çeken aracın yeni egzoz sisteminde kullanılan iki büyük çıkış da ortaya yerleştirilmiş.

İç mekanda bol bol deri ve Alcantara döşemeyle birlikte kullanılan karbon fiber kaplamalar sportif etkiyi pekiştirirken alüminyum pedal seti de donanıma eklenmiş.

Racing One R8 V10


Şu sıralar birçok modifikasyon firması tarafından güçlendirme çalışmaları yapılan otomobillerden Audi R8 için yeni bir kit tanıtıldı. Pist kullanımına yönelik değişiklikler de içeren paket görsel olarak büyük bir yenilik sunmuyor.


Sahip olduğu yeşil folyo kaplama ve çıkartmalarla görünüşü farklılaştırılan aracın ön tamponuna deflektörler eklenirken jant tasarımları yenilenmiş. İç mekanında Recaro'dan alınan yarış koltukları ve 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri kullanılan aracın gövdesi güçlendirilirken donanıma bir de yangın söndürücü eklenmiş.

Süsüpansiyon sistemi yenilenen R8'in egzoz sisteminde Akrapoviç imzası dikkat çekerken lastikler pist yarışlarına da uygun olacak şekilde yarı slick seçilmiş.

5.2 litre hacimli v10 motoru üzerinde de çalışmalar yapılan otomobil 610 beygir güç üretebiliyor.