27 Ocak 2024 Cumartesi

Cadillac CT5-V ve CT5-V Blackwing


Cadillac'tan güzel haberler geliyor. Markanın büyük sedan modellerinden CT5'in sportif seçenekleri de makyajlı otomobiller arasına katıldı. Kaput altında değişim sunmayan araçların manuel şanzımanla da alınabiliyor olması kendilerini özel bir konuma yerleştiriyor.

Aşağıya doğru uzayan gündüz aydınlatmaları artık ana far grubuyla birleşik olan ikilinin ön tamponları daha agresif tasarıma sahip. Blackwing'de yer alan ek hava girişleri ve splitter duruşu daha da sportif hale getiriyor. Yan etekleri de hafifçe makyajlanan otomobillerin jant tasarımları yenilenirken gövde renkleri de yeniliklere sahip.

İç mekanda daha büyük olan değişimler birleştirilen dijital gösterge paneli ve büyük dokunmatik ekranda yoğunlaşıyor. Otonom sürüş sistemiyle birlikte yardımcı güvenlik donanımları da zenginleştirilen otomobillerin kapı içleri de yeni hoparlör kapağı tasarımlarına kavuşmuş. Blackwing'in donanımına yeni performans uygulaması eklenmiş.

365 beygir güç, 548 Nm tork üretebilen çift turbo beslemeli, 3 litre hacimli V6 motoru 10 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunulan CT5-V arkadan itiş veya dört tekerlekten çekişle alınabiliyor. 677 beygir güç, 892 Nm tork üretebilen kompresör beslemeli, 6.2 litre hacimli bir V8'e sahip Blackwing ise aynı otomatik şanzıman veya 6 ileri vitesli manuel üniteyle alınabiliyor.

Sadece arkadan itişli olarak alınabilen Blackwing'de görev yapan fren sistemi Brembo imzalı ve önde 6, arkadaysa 4 pistonlu kaliperlere sahip. Sistemde 400 ve 373 mm çaplı diskler yer alıyor. Her iki araçta da kalkış kontrolü sunulsa da Blackwing'de arka lastikleri yakmaya izin veren burnout fonksiyonu da mevcut.

26 Ocak 2024 Cuma

Mazda MX-5


Mazda'nın efsanesi MX-5 hafifçe güncellendi. Aslında makyajlanmış olduğu söylense de değişimi görülmesi zor olan otomobilin 1.5 ve 2 litre hacimli motor seçeneklerinde bir yenilik olmasa da bazı teknik güncellemeler aileye katılmış.

Artık Aero Gray gövde rengiyle alınabilen otomobilin far ve stoplarının iç tasarımları yenilenmiş. Ayrıca yeni tasarımlı jantlar da aileye katılmış. İç mekandaysa genişleyen dokunmatik ekrana Amazon Alexa fonksiyonu eklenmiş. Analog gösterge paneli korunsa da grafikleri daha kolay okunur hale gelmiş.

Motor seçenekleri değişmemiş olsa da aracın direksiyon sistemi yenilenmiş. Ayrıca ESP'ye yeni bir mod eklenmiş. Pist demişken; bazı versiyonlarda yeni bir limitli kaydırmalı diferansiyel kullanımına geçilerek viraj performansı daha da iyileştirilmiş.

Dongfeng eπ 007


Dongfeng'in ilgi çekici sedan modellerine bir yenisi ekleniyor. Üstelik otomobil sadece elektrikli olarak da üretilmiyor. İç mekanında da ilginç özelliklerle karşılaştığımız modelin menzil uzatıcısına sahip bir seçeneği de bulunuyor.

Sivri burun yapısı ve çift katlı farlarıyla aslında çok orijinal görünmese de aracın ön kapılarının yukarıya doğru açılması bir sedan için farklılık yaratan özelliklerden. Çerçevesiz kapı camları, hemzemin kapı kolları ve ön çamurluklara yerleştirilen kameralar yan bölümün diğer dikkat çeken özellikleri.

4.880 mm boya, 1.895 mm ene ve 1.460 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.915 mm. Neredeyse bir liftback görünümü sunan arkadaysa LED stopların bagaj kapağında birbirine bağlandığı görülebiliyor. Bu kapak üzerinde yükseklik ayarlı bir spoiler de yer alıyor.

Açık renkli döşemeler ve cam tavan sayesinde olduğundan da geniş duran iç mekanda iki kollu direksiyon simidi, ilginç desenlere sahip ambiyans aydınlatması ve dev dokunmatik ekran dikkat çekerken dijital gösterge panelinin katlanarak yerini daha küçük bir panele bırakabilmesi ortamda McLaren havaları estiriyor.

Arkadan itişli ilk seçeneği 218 beygir güç, 310 Nm tork üretebilen araç 56.8 kWh kapasiteli bataryalarıyla 530 km menzil sunarken 0-100 km/s deparını 6.8 saniyede tamamlıyor. Yine arkadan itişli olan 272 beygir güç ve 320 Nm tork üretebilen seçenekteyse 70.3k Wh kapasiteli bataryalar 620 km'ye kadar menzil sunabiliyor. Bu aracın 0-100 km/s deparıysa 5.8 saniyede tamamlanıyor.

Çift motorlu ve dört tekerlekten çekişli seçeneği 544 beygir güç, 640 Nm tork üretebilen 007'de yine 70.3 kWh kapasiteli batarya kullanılmış. 540 km menzil sunan araç 3.9 saniyede 100 km/s sürati görebiliyor. 218 beygir güç üretebilen versiyonun elektrik motoruyla 1.5 benzinli motorun birleşimi olan menzil uzatıcılı seçenekse 28.4 kWh kapasiteli bataryalarla 200 km elektrik menzili sunabiliyor. Bu aracın toplam menziliyse 1.200 km'yi buluyor.

25 Ocak 2024 Perşembe

Porsche Macan


İkinci nesil Macan sonunda resmen tanıtıldı. Sadece elektrikli seçeneğiyle ortaya çıkan otomobil eskisinden çok daha büyük boyutlara sahip. Teknik verileri de dikkat çekici olan aracın iç mekanı da yeni nesil kardeşlerinin izinden gitmiş.

4.784 mm boya, 1.938 mm ene, 1.622 mm yüksekliğe ve 2.893 mm aks mesafesine sahip olan Macan'ın önden görünümü yükseltilmiş bir Taycan'ı andırıyor. Çift katlı farlar ve büyük splitter gibidetaylara sahip olan aracın jant çapları 22 inçe kadar büyüyebiliyor. Kapı camlarınınsa tamamı çerçevesiz.

İnce tutulan çamurluk korumaları, hemzemin tavan rayları ve kapıların alt bölümüne eklenen korumalar dikkat çekse de en önemli yenilik bagaj kapağının çok daha eğimli bir tasarım sunması. Bu bölümde bagaj kapağı boyunca uzanan LED stoplar ve seviye ayarlı spoiler bulunsa da silecek standart donanıma alınmamış.

İç mekana geçildiğinde analog gösterge tablosuna veda ettiği görülen modelin orta ve yolcu konsolunda birer dokunmatik ekran bulunuyor. Vites selektörü direksiyon simidinin sağına alınırken alt kısmı boş bırakılan ara konsolda yer alan kumandalar daha küçük bir alana alınmış. Bagaj hacimleriyse arkada 540, öndeyse 84 litre.

İlk etapta 4 ve Turbo seçenekleri sunulacak Macan'ın her iki versiyonunda da çift motor kullanılıyor. 4, 408 beygir güç, 650 Nm tork üretebilirken Turbo, 639 beygir güç, 1.130 Nm tork sunuyor. 0-100 km/s deparlar sırasıyla 5.1 ve 3.3 saniye olarak açıklanırken maksimum süratler de 220 ve 260 km/s.

800 Volt mimarisine sahip araçlarda 100 kWh kapasiteli bataryalar kullanılıyor. 270 kW DC şarja olanak tanıyan bataryalar rejeneratif frenlemeyle de 240 kW şarj hızı sunabiliyor. 613 km'ye kadar menzil sunabilen araçların %10 - %80 şarj süresiyse 21 dakikaya kadar inebiliyor.

24 Ocak 2024 Çarşamba

Volkswagen Golf


Volkswagen'in en popüler modeli Golf makyajlandı. Görsel olarak büyük yenilikler sunmuyor olsa da kaputu altında, özellikle hibrit üniteler konusunda farklılıklar barındıran otomobil iç mekanda da sevinçle karşılanacak özelliklere sahip.


Önden bakıldığında farları yenilenmemiş gibi dursa da Matrix LED olarak da alınabilen üniteleri artık daha ince yapıya sahip olan otomobilin tamponları da hafifçe makyajlanmış. Işıklandırılmış marka amblemini de donanıma ekleyen Volkswagen GTI ve GTE gibi araçların bu özelliklerini artık ön çamurluklara değil yan aynaların altına yazıyor.

Çapları 16 ile 19 inç arasında değişen jantlara 5 yeni tasarım eklenirken dört yeni gövde rengi de müşterilere sunulmakta. LED stoplarının iç tasarımları yenilenen Golf'ün arka tampon alt bölümünde de küçük değişiklikler yapılmış. 360 derece kamera ve aracı cep telefonundan park edebilme özellikleri de donanıma eklenmiş.

İç mekana geçildiğinde fiziksel düğmelere sahip direksiyon simidinin geri döndüğü görülürken djital gösterge tablosu da 12.9 inçe kadar büyüyebiliyor. Tamamen yeni bir işletim sistemi kullanan bilgi-eğlence ekranının altında yer alan kumandalar da sonunda ışıklandırılmış.

Volkswagen grubunun diğer markalarında da kullanımına başlanan yeni motor seçenekleriyle donatılan Golf'ün eski seçenekleri de güncellenmiş. 1.5 litre hacimli, benzinli motorun 115 ve 150 beygir güç üretebilen seçenekleri 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilirken ünitenin 48 Volt hafif hibrit yardımcıya sahip seçenekleri aynı güçleri 7 ileri vitesli DSG ile birlikte sunuyor.

2 litre hacimli, benzinli motorlardan 204 beygir güç ürtebileni dört tekerlekten çekiş sistemiyle satılırken GTI'ın gücü 265 beygir. Aynı hacimli Diesel ünitelerse 115 ve 150 beygir gücünde. 115 beygir gücündeki araç manuel, diğerleriyse sadece DSG ile sunuluyor.

1.5 litre hacimli üniteyi kullanan şarj edilebilir hibrit modellerse 204 ve 272 beygir güç üreten seçeneklere sahip. 6 ileri vitesli DSG ile donatılan ikilide görev yapan bataryalar 19.7 kWh kapasiteli ve yaklaşık 100 km elektrik menzili sunabiliyor. Yaklaşık 1.000 km menzil sunabilen ikili 11 kW AC, 50 kW DC'ye uyumlu hale getirilmiş.