9 Haziran 2023 Cuma

Lexus TX


Lexus, model yağmuruna devam ediyor. Uzun zamandır güncellemediği bir model olan GX'i yenileyen üretici aynı anda yepyeni SUV modeli TX'i de tanıttı. Toyota Grand Highlander temelli araç üç farklı motor seçeneği sunuyor.

5.160 mm boya, 1.990 mm genişliğe ve 1.781 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi de 2.950 mm olarak açıklanıyor. Büyük ön panjur ve panjura doğru uzayan LED farlara sahip olan TX'in jant çapları 22 inçe kadar ulaşıyor. Modelin tampon, kapı altı ve çamurluk korumaları da gövde rengine boyanmış.

B, C ve D sütunları siyah renkte sunulan araçta alçak yapılı tavan rayları, yüzgeç anten ve spoiler kullanılıyor. Arka tamponu gövdeden çıkıntı yapmayan otomobilin LED stopları da birbirine bağlanmış. Bagaj hacmiyse 570 ile 2.747 litre arasında değişiyor.

Üç kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli, havalandırma kumandalarını da içerisine alan büyük dokunmatik ekran ve küçük vites selektörünü diğer Lexus modelleriyle de paylaşan aracın donanımında üç koltuk sırası, açılabilir cam tavan ve 21 hoparlörlü Mark Levinson ses sistemi yer alıyor.

Kaput altında görev yapan üniteleri RX ile paylaşan aracın 2.4 litre hacimli, benzinli motoru 280 beygir güç, 430 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman standart, dört tekerlekten çekiş sistemiyse opsiyonel olarak sunuluyor. Aynı motorun hibrit seçeneğiyse 371 beygir güç ve 555 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart donanımda.

Şarj edilebilir hibrit seçeneğe de sahip olan TX'in bu versiyonunda 3.5 litre hacimli V6 motor görev yapıyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve sürekli değişken oranlı otomatik şanzımana (CVT) sahip olan otomobil 412 beygir gücünde ve sadece elektrik motoruyla menzili 53 km olarak açıklanıyor.

Lexus GX


Son zamanlarda büyük bir yenilenme hareketi gösteren Lexus, neredeyse 14 yıldır güncelleyerek ürettiği modeli GX'i sonunda yeniledi. Diğer modellerinden çok daha köşeli hatlara sahip olan SUV artık V8 motor seçeneği sunmuyor.

Boyu 5.005 metreye ulaşan otomobilin ince yapılı LED farları ve büyük ön panjuruna bakıldığında marka imzaları görülebiliyor. Yan cam alanı arka kapıda daralmaya başlayan GX'in B ve C sütunları siyah renkli. Dik inen bagaj kapağı üzerinde bir spoiler barındıran araçta LED stoplar birbirine bağlanmış.

Araziye daha hazır versiyonlarında 18 inç çaplı jantlar ve 33 inç çaplı lastikler kullanılan modelin bu seçenekleri ön ve arka tamponda metal korumalar, siyah çamurluk korumaları, yan basamaklar ve yükseltilmiş tavan raylarına da kavuşuyor.

Modern bir iç mekana sahip olan otomobilde üç kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve havalandırma kumandalarını da içerisine alan büyük dokunmatik ekran bulunuyor. Üç koltuk sırasına sahip olan GX ailesi 6 veya 7 kişilik olarak tercih edilebiliyor. Sürüş modları fiziksel butonlar yardımıyla seçilebilen aracın vites kolu da bulunuyor. Ayrıca bagaj kapağı camı da kapaktan ayrı olarak açılabiliyor.

Kaputu altında çift turbo beslemeli, 3.4 litre hacimli bir V6 ünite barındıran GX'in hibrit versiyonları da ilerleyen aylarda tanıtılacak. 10 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulan otomobil 355 beygir güç, 650 Nm tork üretebiliyor.

VinFast VF3


Suzuki Jimny'ye elektrikli rakip geliyor. Henüz tasarım aşamasında olan VF3 ile farklı bir segmentte rekabet etmeye hazırlanan Viyetnamlı üretici, teknik verileri açıklamamış olsa da aracın boyutlarını resmileştirdi.

Köşeli hatlara sahip olan araçta siyah, gövde renginden daha çok kullanılmış. Tamponlar, çamurluk ve kapı altı korumaları, tavan, yan aynalar ve 16 inç çaplı jantları bu renkte gelen otomobilin kaputunda da bir tepecik yer alıyor. Yüzgeç anten ev küçük spoiler de donanımda. Modelin boyuysa 3.114 mm.

İç mekanı çok renkli olmasa da alt kısmı düzleştirilmiş iki kollu direksiyon simidi, ince havalandırma çıkışları ve dijital gösterge paneli bu bölümde dikkat çekiyor. Orta konsolunda kumanda düğmeleri yer almayan VF3'ün ön koltukları arasında da bir konsol bulunmuyor.

8 Haziran 2023 Perşembe

Mitsubishi Colt


Mitsubishi'nin Renault-laşması devam ediyor. Logoları değiştirilmiş bir Captur olan yeni nesil ASX'in ardından şimdi de sıra, aynı operasyonu geçirerek Clio'nun ikizi haline gelen Colt'ta. Aracın motor seçenekleri de bu nedenle tanıdık.

Farklı bir ön panjur ve tampona sahip olsa da LED far konumlandırması Clio ile aynı olan otomobilin tanıdık jantları da 17 inç çapa kadar çıkıyor. Clio'da ön kapıların önüne yerleştirilen donanım plakası Colt'ta kapılara alınmış. Arkadaysa logo yerine büyük Mitsubishi yazısı görülebiliyor.

İç mekanını da Renault armalı kardeşiyle paylaşan Colt'un direksiyon simidi göbeği yenilenirken ön yolcu konsolunda yer alan Fransa bayrağı da yerini siyah plastiğe bırakmış. Kaput altındaysa 1 litre hacimli, benzinli motorun atmosferik ve turbo beslemeli seçenekleri yanında 1.6 litre hacimli üniteye sahip olan hibrit ünite bulunuyor.

Porsche Mission X


Porsche, merakla beklenen elektrikli süper otomobil konseptini tanıttı. Gelecekte seri üretime alınması mümkünmüş gibi görünen aracın teknik verileri henüz açıklanmamış olsa da ortaya çıkan ipuçları bile heyecan uyandıran cinsten.

4.596 mm boya, 2 metre genişliğe ve 1.200 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.728 mm olarak açıklandı. Tasarımı, Mission R konseptinin yollara çıkmaya hazır hali olarak tanımlanabilecek aracın ön bölümünde dik yerleşimli LED farlar ve splitter üzerine yerleştirilmiş hava girişleri dikkat çekiyor.

Önde 20, arkadaysa 21 inç çaplı jantlara sahip olan otomobilin yan aynaları yerine geçen kameralar, yukarıya doğru açılan kapıların arkasına konumlandırılmış. Sade görünümlü arka bölümdeyse ince uzun LED stoplar, yükseklik ayarlı spoiler ve dev difüzör çıkışları görülebiliyor.

Bol cam yüzeye sahip olan kabinde karbon fiber iskeletli koltuklara yer veren Porsche, orta konsoluysa neredeyse yok etmiş. Dört noktadan bağlı emniyet kemerleri, bir yarış otomobilinden alınmış gibi duran direksiyon simidi, dijital göstereg paneli ve yolcu önüne yerleştirilen ekran yanında görülen analog kronograf dikkat çekici detaylar arasında.

Henüz kapasitesi açıklanmayan bataryaları koltuklar arkasına yerleştirilen otomobilde, aynı Mission R'da olduğu gibi 900 Voltluk mimari kullanılıyor. 285 km/s süratle ilerlerken 860 kg yere basma kuvveti üretebilen aracın bir diğer verisi de güç/ağırlık oranının 1 olduğu.

7 Haziran 2023 Çarşamba

Volvo EX30


Daha önce Infiniti'nin bir modeli olan EX30 karşımıza bir Volvo olarak çıktı. Markanın en küçük elektrikli SUV modeli, geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve hibrit motorla sunulacak olan Lexus LBX'in de rakibi konumunda.

4.233 mm boya, 1.837 mm genişliğe ve 1.549 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesiyse 2.650 mm olarak açıklanıyor. Köşeli hatlara sahip olan EX30'un ön bölümünde, dikdörtgenlere bölünen ünitelere sahip LED farlar dikkat çekiyor. Tamponların büyük bölümüyle kapı altları siyah plastikle korunan aracın jant çapları da 19 inçe kadar çıkıyor.


Tavanı ve yan aynaları siyah renkte alınabilen EX30'da model adı, yarısı gövde rengine boyanan C sütunlarına işlenmiş. Arka bölümde çıkıntı yapmayan tampon, küçük spoiler ve ikiye bölünmüş LED stoplar dikkat çeken detaylar arasında.

İlerleyen zamanlarda aileye katılacak olan Cross Country seçeneğinde daha küçük jantlar, araziye uygun lastikler, farlar ve stoplar arasında siyah bölümler, yükseltilmiş süspansiyon sistemi ve farklı görünüme sahip plastik gövde korumaları bulunacak.

Sade tutulmuş iç mekan tasarımında kapı içlerinde yer alan ilginç trim parçaları ve metal kapı kolları dikkat çekiyor. Üst ve altı düzleştirilmiş direksiyon simidi üzerinde dokunmatik kumandalara yer veren Volvo, simit arkasına sadece uyarı ekranı yerleştirmiş.

Gösterge panelini, dik yerleşimli dokunmatik ekrana alan üretici dik tasarımlı havalandırma ızgaraları, büyük bölümü bardaklıklardan oluşan ara konsol, entegre kafalıklara sahip ön koltuklar ve bakır renkli trim parçalarıyla yaşam alanını zenginleştirmiş.

Gelelim motor seçeneklerine. Arkadan itişli seçeneklerinde kullanılan tek elektrik motoru 272 beygir güç, 343 Nm tork üretebilen otomobil bu motorla alındığında 51 ve 69 kWh kapasiteli pillerden biriyle donatılabiliyor. Büyük bataryalı seçenek 480 km menzil ve 5.3 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değerleri sunuyor.

Çift motorlu EX30 aynı zamanda dört tekerlekten çekişli. 428 beygir güç, 543 Nm tork üretebilen bu araç sadece büyük bataryayla sunuluyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.6 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum süratiyse diğer seçeneklerde olduğu gibi 180 km/s'te sınırlı.

6 Haziran 2023 Salı

Honda Elevate / WR-V


Honda'nın ürün gamı zenginleşmeye devam ediyor. Japon üreticinin Elevate isimli yeni SUV modeli Hindistan'da üretilecek ve ilk olarak bu ülke pazarına sürülecek olsa da ihracatı da ilerleyen aylarda başlayacak. WR-V ismini de alacak model Japonya'da bu şekilde satılacak.

4.312 mm boya, 1.790 mm genişliğe ve 1.650 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.650 mm olarak açıklanırken tabanın yerden yüksekliği 220 mm. Büyük ön panjuru dik bir yapıya sahip olan araçta LED farların üzerinde kromajlı süslemeler dikkat çekiyor.

Siyah renkli plastik gövde korumalarına tamponlarda gri, kapılardaysa gövde rengi parçalar eşlik ediyor. 17 inç çaplı jantlara sahip olan SUV siyah renkli tavan ve yan aynalarla da alınabiliyor. LED gündüz aydınlatmalarına sahip stoplar ve küçük spoiler de arka bölümün dikkat çekici detayları arasında.

Sade bir iç mekan tasarımına sahip olan otomobilde deri döşeme ve sahte ahşap kaplama, premium bir görünüm sağlamış. Üç kollu direksiyon simidi arkasında analog göstergeler bulunsa da dokunmatik ekran geniş ve havalandırma sistemi tam otomatik. Bagaj hacmiyse 458 litre.

City temellerine sahip olan otomobilde 1.5 litre hacimli, benzinli motor kullanılıyor. 121 beygir güç, 145 Nm tork üretebilen ünite gücünü ön aksa aktarıyor. 6 ileri vitesli manuel şanzıman standart olarak sunulurken sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) opsiyonel olarak alınabiliyor.

5 Haziran 2023 Pazartesi

Lexus LBX


Lexus, şimdiye kadar dahil olmadığı bir segmente giriş yapıyor. B segmentinde yer alan premium bir SUV olan LBX, Toyota Yaris Cross temelleri üzerine geliştirilmiş bir araç. Gövde ve iç mekan tasarımı dikkat çekici olan modelin kaputu altında sadece hibrit motor kullanılıyor.

LED farlarının görünümü Peugeot modelleriyle Cupra Born'un bir karışımı gibi görünen otomobilin tamponunda yer alan geniş hava girişi tipik bir Lexus özelliği. 18 inç çaplı jantlar, siyah renkli çamurluk ve kapı altı korumaları haricinde yan aynalar ve tavan da bu renkte alınabiliyor.

4.190 mm boya, 1.825 mm genişliğe ve 1.545 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.580 mm olarak açıklanıyor. Arka bölümünde sahte hava çıkışlarına sahip tampon ve şık bir spoiler bulunan LBX'in LED stopları da bagaj kapağında birbirine bağlanıyor.

Asıl premium duruşu iç mekanda sergileyen otomobilde farklı renklerde deri döşeme opsiyonları, dijital gösterge paneli ve orta konsolun çoğunu kaplayan bir dokunmatik ekran sunuluyor. Üç kollu direksiyon simidi ve küçük vites selektörü diğer Lexus modellerinden tanıdık. 13 hoparlörlü Mark Levinson ses sistemi de donanımlar arasında.

3 silindirli ve 1.5 litre hacimli benzinli motora sahip hibrit sistemi 136 beygir güç, 185 Nm tork üretebilen LBX'in 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 9.2 saniye sürüyor. Araç önden çekişli olarak da dört tekerlekten çekişli olarak da alınabiliyor.