7 Nisan 2012 Cumartesi

Infiniti LE Concept


Japon markalarının alternatif yakıtlar üzerine yaptığı çalışmalar sürerken Nissan'ın lüks markası Infiniti sadece elektrik enerjisiyle hareket eden konsept otomobilini New York'ta tanıttı.

Yan kısmında bulunan dalga formu çok derin olduğundan sanki iki aracın üst üste koyulmasından elde edilmiş gibi duran otomobilin farları Opel Astra'dan alınmış gibi dururken ön panjuru tamamen kapalı fakat şeffaf yapılmış. 19 inç çaplı jantlarına sarılı lastikler düşük yuvarlanma dirençli seçilirken sportif görünümlü arka kısmında şişkin çamurluklar, çok yüksek bir bagaj çizgisi ve koyulaştırılmış stoplar göze çarpıyor.


C sütununun arkasında kalan küçük cam alanının bitimi yeni nesil Infiniti modellerinde görmeye alışacağımız cinsten olsa da iç mekan markanın diğer modellerinde bulunandan çok daha sade duruyor. Mavi renkli ambiyans ışıklandırması ve orta konsola yerleştirilen iki büyük ekran bu kısımda dikkat çeken özellikler.

Hava sürtünme katsayısı 0.25 Cx olarak açıklanan otomobilde 136 beygir güç, 325 Nm tork üretebilen bir elektrik motoru görev yapıyor. 24 kWh kapasiteli bataryalara sahip olan aracın menzili 160 km.

6 Nisan 2012 Cuma

SRT Viper GTS-R


Viper pistlere geri döndü. Geçtiğimiz günlerde yeni nesil örnekleri resmi olarak tanıtılan SRT Viper'ın yarış versiyonu GTS-R da 2012 New York otomobil fuarının güzel sürprizlerinden birisi oldu.

Genişletilen ön tamponuna büyük sis farları, ek hava emiş yarıkları ve büyük bir splitter eklenen otomobilin jant ve lastikleri de pistlere uygun olacak şekilde modifiye edilmiş. İlk olarak American Le Mans Series'de yarışırken göreceğimiz aracın yol versiyonlarında kullanılan motor regülasyonlara uymadığından gücü 450 ile 500 beygir arasına indirilecek.

Egzoz çıkışları biraz daha öne alınsa da hala aracın yanında olan otomobilin arka kısmında dev bir spoiler, gizlenmiş hava çıkışları ve büyük bir difüzör dikkat çekiyor.

Nissan Altima


New York'ta yaşanan sedan savaşına Nissan da katıldı. Japon üretici Altima modelinin yeni versiyonlarını tanıtarak hem Japon hem de A.B.D. merkezli rakiplerine yarıştan kopmadığının sinyallerini verdi.

Sade bir sportifliğe sahip olan Altima'nın yuvarlak hatlı tasarımı ve çamurluklara doğru uzayan aydınlatma grubu 90'lı yılların sonunda piyasada görülen Japon tasarım anlayışının geri döndüğünü gösterir gibi. 16, 17 ve 18 inç çaplı jant seçeneklerine sahip olan yeni Altima'nın ön panjur şekli diğer Nissan modellerinde de görülebiliyor.


İç mekanında da sade tasarım anlayışı devam eden otomobilin geniş orta konsolu bol bol düğmeyle bezenirken koltukları konfor ön planda tutularak tasarlanmış. Üst donanım versiyonlarında deri döşemeyle ahşap ve alüminyum kaplamalar uyumlu bir şekilde birleştirilirken beyaz ışıklandırmalı gösterge tablosu ve üç kollu direksiyon simidi görünüme az da olsa sportiflik katıyor.

Eskiden olduğu gibi iki motor seçeneğine sahip olan Altima'nın 2.5 litre hacimli ünitesi 185, 3.5 litre hacimli motoruysa 270 beygir gücünde. Eskisinden daha ekonomik olan motorlar sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) sunulmakta.

Fiyatları da açıklanan Altima A.B.D. pazarında 21.500 Dolar seviyesinden başlayıp 30.080 Dolar'a kadar uzanan bir aralıkta satılacak.

Hyundai Santa Fe


Hyundai de 2013 model yılına yeni bir SUV ile girmeyi planlayan markalar arasında bulunuyor. Güney Kore merkezli üretici Avrupa'da ix45 ismiyle pazarlayacağı aracını tamamen yeniledi.

Yeni Santa Fe'nin tasarımında risk almaktan kaçınan Hyundai aracın dış görünümünü, boyutları gibi ix35 ile ix55 arasına konumlandırmış. Xenon ve LED teknolojilerinin kullanıldığı farlar ve altıgen ön panjur Santa Fe'nin ait olduğu Markanın özellikleri. Arka kısmı oldukça sade bir görünüme sahip olan SUV 17, 18 ve 19 inç çaplı jantlarla alınabiliyor.

4.689 mm boy, 1.880 mm genişlik ve 1.679 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.700 mm. Bu nesilde iki adet kasa seçeneği sunacak olan Santa Fe'nin uzun aks mesafeli versiyonu 4.905 mm boya, 1.885 mm genişliğe, 1.689 mm yüksekliğe ve 2.800 mm aks mesafesine sahip.


İç mekanında da Hyundai ailesinin çizgileri görülebilen aracın gösterge paneli sportif bir duruşa sahipken orta konsolda kullanılan büyük kumanda düğmeleri, geniş oturma alanlı rahat koltuklarla birlikte ana pazarın A.B.D. olduğunu hatırlatıyor.

Toplam 3 adet benzinli motor seçeneğine sahip olan Santa Fe'nin giriş modelinde kullanılan 2.4 litre hacimli ünite 190 beygir güç üretebilirken bir üst versiyonun turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru 264 beygir gücünde. Santa Fe Sport olarak adlandırılan kısa aks mesafeli araçlarda sunulacak olan bu motorların yanında 7 kişilik oturma kapasitesine sahip Santa Fe'de sadece 3.3 litre hacimli v6 motorun bulunacağı açıklandı.

Tamamı 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla satılacak olan üniteler iki veya dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte sunulacak. Bu arada v6 motorun 290 beygir gücünde olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

5 Nisan 2012 Perşembe

Ram 1500


Organizasyon A.B.D. sınırları içerisinde olduğunda işin içerisine pick up girmezse olmaz. 2012 New York otomobil fuarında da gelenek bozulmuyor ve Ram, yenilenen 1500 modelini tanıtıyor.

Yenilenen ön ve arka tamponlar, kromajlı ve yüksek süratlerde hava emişini kapatabilen panjur, xenon ve LED teknolojileri kullanan farlar, yeni tasarım jantlar, daha sportif görünümlü egzoz çıkışları ve arka kapak gibi değişikliklere sahip olan araçta bu sınıfta ilk olarak sunulan havalı süspansiyon da görev yapmakta.


İç mekanda daha çok bölge deri döşemeye sahipken direksiyon simidi ve gösterge tablosu daha sportif bir görünüm sunacak şekilde makyajlanmış. Orta konsolu da tamamen yenilenen Ram 1500'de görev yapan havalandırma kumandaları ve büyük dokunmatik ekranı geçtiğimiz günlerde tanıtılan SRT Viper'dan da hatırlıyoruz. Vites seçmek için havalandırma kontrollerinin yanındaki düğmenin döndürülmesi gerekirken kasaya bakan camın açılabilmesi olumlu bir özellik.

Eski modellerde görev yapan 3.7 litre hacimli motorun yerini alan 3.6 litre hacimli v6 ünite 305 beygir güç, 364 Nm tork üretebiliyor. 5.7 litre hacimli v8 motoru 400 beygir güç, 551 Nm tork üretebilen araçta yine bu segmentte bir ilk olan 8 ileri vitesli otomatik şanzıman kullanılmış. Bu tür araçlarda duymaya alışık olmadığımız donanımlardan start/stop ve düşük yuvarlanma dirençli lastiklere sahip olan Ram 1500 sınıfındaki en düşük hava direnç katsayısına (0.363 Cx) sahip.

Toyota Avalon


Ana pazar olarak A.B.D.'yi gören büyük sedanlar birer birer tanıtılıyor. 2012 New York otomobil fuarının beklenen otomobillerinden olan Avalon daha sportif bir görünüm ve daha zengin donanımıyla geliyor.

GT 86'dan esinlenmiş gibi duran sportif görünümlü ön tamponu LED gündüz farlarına sahip aydınlatma grubuyla uyumlu bir görünüm yakalarken bombeli kaput ve arkaya doğru bombeli olarak uzanan tavan coupé modellerin tasarımlarına göndermeler yapıyor.

Arka kısmına geçildiğinde ince yapılı stoplarında yine LED aydınlatma kullanıldığı görülen otomobilin çift egzoz çıkışı da dinamik bir görünüm yaratırken yeni jant seçeneklerinin şimdilik sadece 17 ve 18 inç çaplı olması boyu 5 metreyi aşan bir otomobil için pek de iyi bir haber değil.


İç mekan tasarımında da son yılların modasına uyan Toyota ön konsolu deriyle kaplarken havalandırma ızgaralarını ince yapılı tasarlamış. Direksiyon simidini ailenin daha küçük modelleriyle paylaşan Avalon'da geniş bir orta konsol ve buraya serpiştirilmiş küçük kumanda düğmeleri dikkat çekiyor. Ahşap ve krom kaplamaları da göze hoş gelen aracın ön koltuk ısıtma ve havalandırma fonksiyonlarının, vites kolu arkasına yerleştirilen dairesel kumandalarla yapılması şık bir dokunuş olmuş.

Motor seçenekleri hakkında henüz bilgi verilmeyen Avalon'un 2.4 ve 3.5 litre hacimli benzinli ünitelerle donatılması beklenenbilir. Tabii ki hibrit çılgınlığına da ayak uydurmak isteyecek olan Toyota küçük hacimli motora bir de elektrik motoru ekleyecektir.

Honda Crosstour


Honda'nın crossover modeli Crosstour makyajlandı. 2012 New York otomobil fuarında tanıtılan araç teknik olarak büyük bir yenilik sunmazken görünüm biraz daha sadeleşmiş.

Daha sportif tampon ve kaput tasarımı ve yeni jant seçeneklerine sahip olan aracın alt kısmı boydan boya siyah plastikle kaplanırken bagaj kapağı ve stoplar da hafifçe makyajlanmış.

Eskiden olduğu gibi iki motor seçeneğiyle satılacak olan Crosstour'un 2.4 litre hacimli ünitesinde değişiklik yapılmazken 3.5 litre hacimli v6 motor, henüz açıklanmayan bir miktarda güçlenmiş. Küçük motorda 5, büyüğündeyse 6 ileri vitesli otomatik şanzıman kullanan Honda dört tekerlekten çekiş sistemini de büyük motorla birlikte sunuyor.

Acura RLX


2012 New York otomobil fuarının seri üretime yakın konsept araçlarından olan Acura RLX, markanın büyük sedan modelinin gelecekte nasıl görüneceğinin bilgisini veriyor.

Tasarımında Honda Accord, Toyota Camry ve Subaru Legacy gibi diğer Japon sedanlarından esinlenilmiş gibi duran otomobilin LED teknolojisine sahip far ve stoplarıyla 20 inç çaplı jantları en çok dikkat çeken özellikleri.

İç mekanında da büyük dokunmatik akranıyla Acura çizgilerini devam ettiren otomobilin giriş modelinde kullanılacak olan 3.5 litre hacimli v6 motorun 314 beygir güç üretmesi ve bu gücünü ön aksa aktarması öngörülmüş.

Hibrit modeli de aynı benzinli motora sahip olan araç 3 adet elektrik motorunun da yardımıyla karma gücü 375 beygire yükseltiyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan bu otomobilde 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzıman kullanılmış.

Mercedes-Benz SL 65 AMG 45th Anniversary


AMG, 45. yaşını şanına yakışır bir şekilde kutluyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan yeni nesil SL ailesinin en güçlü versiyonu olan SL 65'i baz araç olarak kullanan AMG sınırlı üretilecek olan aracında zengin bir donanım sunuyor.


Mat füme gövde rengiyle dikkat çeken özel versiyon AMG Performance paketiyle birlikte gelen 19 ve 20 inç çaplı jantlara da sahip. İç mekanında bej renkli deri döşeme ve Bang & Olufsen ses sistemiyle farklılık yaratan aracın 45 adetlik sınırlı üretime sahip olduğunu da burada bulunan plakadan öğrenmek mümkün.

Çift turbo beslemeye sahip 6 litre hacimli v12 motorunda bir değişiklik olmayan otomobil 630 beygir güç, 1.000 Nm tork üretiyor. 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan araç 0'dan 100 km/s sürate 4 saniyede ulaşabiliyor.

4 Nisan 2012 Çarşamba

Mercedes-Benz GL Serisi


Stuttgart merkezli üretici Mercedes başarılı yenileme operasyonlarına devam ediyor. SUV ailesini elden geçiren marka geçtiğimiz yıl tanıttığı yeni nesil ML ardından GLK ailesini makyajlarken şimdi de sıra en büyük kardeş olan GL Serisi'nde.

Çok büyük değişiklikler yapılmamış gibi görünse de tavanı dışında her panelinde yenilik sunan yeni kasanın önünde yenilenmiş farları, kaput ve tampon dikkat çekerken hem tampon hem de farlarda LED aydınlatmalar kullanılmış. Yeni tasarlanan jantlarla donatılmaya başlanan aracın kapılarının alt kısımları şişirilerek bu şişkinlik stoplara kadar uzatılmış. Kapı kollarının hemen altına eklenen çizgiyle uyumlu görünen bu yapı aracın yan görünümünü güçlendirmiş.

Genişleyen stoplarında sadece LED teknolojisi kullanılan GL ailesinin kromajlı bagaj çıtası stopların içlerine kadar uzatılmış. Arka tamponu da yeniden şekillendirilen aracın C ve D sütunları arasında kalan yan camları da arkaya doğru küçülecek şekilde yenilenmiş.


İç mekanı da çok daha şık bir hal alan büyük SUV'de kullanılan tasarım markanın diğer modelleriyle de uyumlu hale getirilmiş. Daha geniş ahşap ve metal kaplama yüzeyler, baştan aşağıya yenilenen orta konsol, yeni ambiyans ışıkları, daha kullanışlı hale getirilen kapı içi kumandalar, yeni direksiyon simidi ve daha sportif bir görünüm sunan gösterge tablosu aracı gençleştirirken iki ön koltuk arasına alınan arazi modu kontrolleri ML ailesinden tanıdık.

Standart donanımları arasında kaza önleme sistemi, dikkat dağılma uyarısı, yan rüzgar dengeleme sistemi ve elektromekanik direksiyon sistemi bulunan GL opsiyonel olarak çok renkli ambiyans ışıklandırması, park yardımcısı, dört kenarı kollayan kamera sistemi, adaptif farlar ve panoramik cam tavan sunmakta.

Motor seçeneklerinde de yenilikler bulunan ailenin turbo Diesel üyesi GL 350 BlueTEC'in Avrupa'da sahip olacağı güç ve tork seviyeleri korunacak gibi görünürken GL 450 ve Avrupa'da GL 500 ismiyle pazarlanan GL 550'de daha güçlü v8 üniteler görev yapmaya başlamış. Çift turbo beslemeye sahip olan bu motorlar sırasıyla 362 beygir güç, 552 Nm tork ile 429 beygir güç, 702 Nm tork üretebilmekte.

SRT Viper ve Viper GTS


Efsane geri döndü. Üstelik bu sefer yeni markasıyla. Eskiden Dodge Viper olarak tanıdığımız etkileyici aracın ismi artık SRT Viper. Fiat'ın kontrolünde piyasaya sürülen yeni canavar eski nesillerden çok da farklı olmamasıyla hayran kitlesini üzmüyor.

Xenon lensler ve LED gündüz farları gibi günümüz spor otomobillerinin olmazsa olmazı donanımlara sahip olan Viper ailesi yine 6 bijonlu jantlara sahip. Küçültülen ön panjurunun aksine kaputu üzerinde bulunan hava çıkışları büyüyen otomobilin çift bombeli tavanı ve yana verilen egzoz çıkışları da aynen korunan tasarım detayları arasında yer alıyor.

Aslında Viper'ın yan ve arka görünümü bir önceki nesil örneklerine çok benziyor. Bagaj kapağının üst kısmı cama doğru girinti yapıp farklılık yaratsa da arka tampona doğru kıvrılan spoiler, ön çamurluğun arkasında yer alan büyük hava çıkışları ve yuvarlak hatlı kapılar eskiyi çağrıştırıyor. Stoplarının genel hatları da çok değişmeyen aracın bu parçalarında kullanılan LED onları Maserati GranTurismo modellerinde kullanılanlara benzetmiş.


İç mekanında daha kaliteli malzemeler kullanılan otomobilin bu kısmında deri döşeme ve metal kaplamalar dikkat çekiyor. Dijital gösterge tablosu ve orta konsolda yer alan dokunmatik ekran teknolojik oyuncakları müjdelerken alüminyum pedal seti ve alt kısmı düzleştirilen direksiyon simidi sportifliği işaret ediyor.

Süspansiyon sistemi daha dengeli sürüşler sunacak şekilde ayarlanan aracın Brembo imzası taşıyan fren sisteminde 355 mm çaplı diskler görev yapıyor. 1.521 kg'lık minimum ağırlığıyla bir önceki nesilden yaklaşık 45 kg daha hafif olan otomobilin dört bir yanında karbon fiber kullanılmış.

Koltukları Sabelt tarafından üretilen Viper'ın iç mekanında daha uzun boylu insanların da rahat edebilmesi sağlanırken egzoz sesini bastırmak isteyenlere Harman Kardon imzalı ses sistemleri sunuluyor. En üst düzey sistemde yer alan 8.4 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran, USB girişi, 4 subwoofer ve 14 hoparlör bu zor görevin üstesinden gelebilecek gibi duruyor.

Burulma direnci %50 artırılan Viper'ın yine 8.4 litre hacim sunan v10 motoru 640 beygir güç, 814 Nm tork üretebiliyor. Yine 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan araç gücünü arka tekerleklere aktarıyor.

Buick Enclave


GM'in Buick markasıyla pazarladığı SUV Enclave, teknik ikizi Chevrolet Traverse'ün ardından makyajlandı. Ana hatlarında büyük değişiklikler bulunmayan otomobilin tasarımında kullanılan köşeli hatlar daha şık bir görünüm yakalanmasını sağlamış.

Ön panjur, farlar, tamponlar ve kaput gibi parçaları daha köşeli çizgilere sahip bir tasarım anlayışıyla şekillendirilen yeni Enclave LED gündüz farlarına sahip. Sis farlarında da LED teknolojisi kullanılan aracın eski modellerinde ön tamponda bulunan büyük krom çıta artık kapıların alt kısmında görev yapıyor. Kaputunun yan kısımlarında bulunan solungaşlar tepeye taşınırken arkada da biraz daha sert köşelere sahip tasarım dikkat çekmekte. 18 inç çaplı jantlar Enclave'in standart donanımında sunulurken yeniden şekillendirilen 19 ve 20 inç çaplı jantlar opsiyonel olarak alınabiliyor.


İç mekanında yumuşak malzemeler ve daha geniş yüzeylere uygulanan ahşap kaplamayla kalite hissi artırılmaya çalışılırken artık eskiyen direksiyon simidi ve orta konsol tasarımı bu amacı desteklemiyor. Kokpitte kullanılan mavi renkli ambiyans ışıklandırması geceleri dikkat çeken bir unsur olarak sayılabilirken yeni renk kombinasyonları ile iç mekana heyecan katmaya çalışılmış.

Üç koltuk sırasında 8 yolcuya kadar oturma alanı sunan Enclave bütün koltuk sıraları dikken 660 litre bagaj hacmi sunuyor. Bu hacim, 2. ve 3. koltuk sıralarının katlanmasıyla 3.263 litre seviyesine ulaşıyor.

Diğer GM modellerinde de görev yapan 3.6 litre hacimli v6 motoru 292 beygir güç, 366 Nm tork üretebilen araç 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış. Standart olarak önden çekişli olarak sunulan Enclave opsiyonel olarak dört tekerlekten çekişli olarak da alınabiliyor.

3 Nisan 2012 Salı

BMW X1


X1 ailesini uzun süredir A.B.D. pazarına sürmeye hazırlanan BMW sonunda aracı bu kıtaya da ulaştırdı. Avrupa pazarındaki talebe yetişebilmek için geciktirilen piyasaya çıkışı affettirmek isteyen Münih merkezli üretici ilk olarak bu ülkede satılacak olan xDrive35i versiyonunu da tanıttı.

Turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru daha önce de tanıtılan X1'in sDrive28i ve xDrive28i modelleri yeni kıtanın giriş modelleri olacak. Fiyatları sırasıyla 31.545 ve 33.245 Dolar seviyesinden başlayan bu iki aracın ardından yine turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli motoru ve 300 beygir gücüyle fiyatı 39.345 Dolar'dan başlayacak olan xDrive35i geliyor.

Lincoln MKZ


Yeni nesil Lincoln MKZ tanıtıldı. Konsept versiyonu geçtiğimiz Ocak ayında sergilenen otomobilin seri üretim versiyonları da Detroit'te sergilenen modeli aratmıyor.

Büyüyen çift ön panjur ve küçük farlarla birleşen şişkin kaput araca oturaklı bir görünüm sağlarken büyük jantlar ve ön tampona yerleştirilen LED dinamik bir görünüm sunuyor. Arkaya gittikçe daha da sportifleşen bir tasarım anlayışına sahip olan MKZ'nin stopları, arka kısmı boydan boya geçen LED'den oluşuyor. Oldukça yüksek bir bagaj çizgisine sahip olan otomobilin en güçlü modelleri dört egzoz çıkışına da sahip.


Göze hoş gelen tasarımı iç mekana da taşıyan MKZ'nin konsolları üzerinde kullanılan ahşap ve metal kaplamalar bol olmasa da açık renkli iç döşemelerle bu kısımdaki eksiklik bertaraf edilebiliyor. Şık bir direksiyon simidiyle donatılan otomobilin orta konsolunda yer alan kumanda düğmelerinin boyutları oldukça küçülmüş. Gösterge panelinin tamamı LCD'den üretilen otomobilin panoramik cam tavanı istendiğinde arka camın üzerine doğru tek parça olarak açılabiliyor.

Yeni nesil büyük sedanlarda görmeye alıştığımız adaptif cruise control, kaza önleme sistemi, şerit değiştirme asistanı, kör nokta uyarısı, arka çapraz trafik sensörü ve park etme yardımcısının yanında MyLincoln Touch isimli sürücü arabirimi ve şişirilebilir arka emniyet kemerleri gibi donanımlar da sunan aracın en gelişmiş müzik sistemi 14 hoparlör ve 700 watt çıkış gücü sunmakta.

Üç değişik motor seçeneğiyle satılacak olan MKZ'nin turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motoru 240 beygir güç, 367 Nm tork üretebilirken 3.7 litre hacimli v6 motor 304 beygir güç, 377 Nm tork üretebiliyor. Her ikisi de 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve önden çekiş sistemiyle sunulan ünitelerle birlikte dört tekerlekten çiş sistemi de alınabiliyor.

Yine 2 litre hacimli bir motorla sunulan hibrit modelde elektrik motoruyla birlikte 188 beygir güç alınabilirken önden çekiş sistemi ve sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman bu modelle birlikte standart olarak alınıyor.

2 Nisan 2012 Pazartesi

Cadillac SRX


Cadillac'ın crossover modellerinden SRX'in 2013 model yılı makyajı tanıtıldı. Dış mekanında büyük yenilikler bulunmayan aracın yenilikleri daha çok yaşam alanında yoğunlaşıyor.

Gövde tasarımında bir yenilik bulunmayan SRX'in ön panjur ve ön tampon hava girişlerinin desenleri yenilenirken 20 inç çaplı jantların tasarımları da az da olsa yenilenmiş. Ön çamurlukların arkasında bulunan süslemeler de yeniden şekillendirilirken dış mekanda yapılan değişiklikler böylece sonuçlanmış.


İçeriye göz atıldığında direksiyon simidinin artık dört kollu olduğu ve üzerinde daha çok kumanda düğmesine yer verildiği görülürken yeniden tasarlanan göstergelerde daha koyu bir mavi aydınlatma kullanılmış. Orta konsolu tamamen yenilenen SRX bu alanda diğer yeni nesil Cadillac modelleriniçağrıştıran küçük düğmelere sahip bir tasarım anlayışını benimserken vites topuzu da yenilenmiş.


Önceki modellerde küçük kalan dörtlü flaşör düğmesi büyütülürken eskiden kayarak orta konsolun içerisinde kaybolabilen navigasyon ekranı artık sabit. Donanımında iki adet USB girişi ve 10 adede kadar aygıtın bağlanabileceği bir Bluetooth bağlantısı bulunan araç kör nokta uyarısı, ön ve arka acil durum frenleme sistemi,  arka trafik uyarısı ve alarm fonksiyonu sunan sürücü koltuğuna sahip.

3.6 litre hacimli v6 motoru 312 beygir güç, 358 Nm tork üretebilen araç 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunuluyor. Standart olarak iki tekerlekten çekişli olan SRX'in opsiyonel donanımları arasında dört tekerlekten çekiş sistemi de yer alıyor.

1 Nisan 2012 Pazar

Subaru Legacy ve Outback


Subaru'nun büyücek modellerinden Legacy ve bu aracın station wagon seçeneğinin temelleri üzerine geliştirilen, arazi şartları için daha uygun Outback'in makyajlanacağı duyuruldu.

2012 New York otomobil fuarında sergilenecek olan araçlarda yeni farlar, ön tampon ve panjur dikkat çekerken jant seçeneklerine de yeni tasarımların eklendiği görülüyor. İç mekanda yeni döşeme kumaşı ve daha hoş görünümlü bir ahşap kaplama opsiyonu sunulurken üst donanımlarda sunulan ses sisteminin kalitesi artırılmış.

Yine üst donanım seviyesindeki modeller için sunulan yeni gösterge tablosunda büyük bir bilgi ekranı yer alan aracın ilk olarak A.B.D.'de satılacak versiyonları tanıtıldığından motor seçenekleri arasında 2 litre hacimli benzinli ve turbo Diesel üniteler bulunmuyor. Sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanın yeni modeliyle donatılan araçlarda şeritte kalma asistanı, adaptif cruise control ve kaza önleme sistemleri bulunuyor.Süspansiyon sistemlerinde yapılan değişiklikler sonucunda araçların daha iyi yol tuttukları da belirtiliyor.

2.5 litre hacimli benzinli motorda 3 beygirlik artış yakalayan Subaru bu üniteden 173 beygir güç, 236 Nm tork alabilirken 3.6 litre hacimli 6 silindirli Boxer motor 256 beygir gücünde.

Volkswagen Up!


Volkswagen'in Up! ailesi ile büyük fuarlarda yaptığı gövde gösterisi Cenevre'de de sürdü. Alman üretici bu organizasyona minik hatchback modelinin dört ayrı konsept versiyonunu getirdi.

Beş kapılı konseptlerden ilki olan swiss Up!, organizasyona ev sahipliği yapan İsviçre'nin bayrak renkleri olan kırmızı ve beyazı gövdesi, yan aynaları ve iç mekanında taşırken yaşam alanında İsviçre çakıları için özel bölümler unutulmamış.

Temellerini cross Up! ile paylaşan winter Up!'ın donanımında, kış sporlarında kullanılan board ve kayak takımları gibi ekipmanların taşınmasını sağlayabilecek bir port bagaj ile 16 inç çaplı jantlar bulunuyor. Dış mekanda görülen beyaz ve açık mavi renk kombinasyonu içeride de devam ediyor.

Bir başka cross Up! temelli araç olan X Up! macerayı seven araştırmacı ruhlu müşterilerin yönelecekleri tarzda bir konsept. Beyaz renkli tampon, yan etek, yan ayna ve jantlara sahip olan aracın özel üretim port bagajının ön kısmına arama lambaları eklenmiş.

Üç kapılı Up! modelini temel alan tek otomobil olan cargo Up! öncelikli olarak pizza fırınlarını hedef alsa da başka amaçlar için de kullanılabilecek bir ticari araç. Kaldırılan yolcu koltukları sayesinde 1.400 litre bagaj hacmi sunan otomobilin zemininde de kapaklı gözler bulunuyor. Toplam ağırlığı 929 kg olan aracın yükleme kapasitesiyse 426 litre.

Mini Cooper S Rauno Aaltonen


Mini'nin her geçen gün büyüyen özel modellerine bir yenisi daha ekleniyor. Markaya 1967 yılı Monte Carlo rallisini kazandıran Finlandiyalı pilot Rauno Aaltonen'in ismini taşıyan yeni aracın teknik anlamda sunduğu bir yenilik bulunmuyor.

Dışarıdan bakıldığında kırmızı gövde rengiyle birlikte beyaza boyanan yan aynalar, 17 inç çaplı jantlar, tavan, yan çıkartmalar ve çift yarış şeridi gibi farklılıklar sunan aracın ön çamurlukları arkasında Rauno Aaltonen logoları bulunurken panjura eklenen sis farları standart donanımda.


İç mekanında sunulan değişiklikler daha da kısıtlı olan aracın direksiyon simidi ve hız göstergesinde kırmızı renk kullanımı göze çarparken direksiyon simidinde bir de Aaltonen logosu bulunuyor.

Sunduğu farklılıklar bol olmasa da aracı alacak müşterilere Aaltonen'in sahip olduğu sürüş okulunda buz üzerinde performanslı sürüş derleri verilecek olması ilginç.

Suzuki Swift Attitude


İngiltere pazarına özel bir başka araç da Suzuki'den geldi. Küçük hatchback modeli Swift'in Attitude isimli modelini tanıtan Japon üretici, 500 örneğini üretecegi otomobilin performansıyla olmasa da görünümüyle müşteri çekmeye çalışacak.

Karbon fiber görünümlü tavan ve yan ayna kaplamaları, siyaha boyanmış 16 inç çaplı jantlar, bagaj kapağı üzerine yerleştirilen spoiler ve Attitude logolarından tanınabilen aracın standart donanımında ESP, 7 hava yastığı, klima ve USB bağlantılı müzik sistemi bulunuyor.

1.2 litre hacimli motoru 94 beygir güç üretebilen Swift Attitude SZ3 donanımını temel alıyor. 3 kapılı modelinin fiyatı 10.750 Sterlin seviyesinden başlayan aracın 5 kapılı modellerinin fiyatıysa 11.220 Sterlin'den başlıyor.

BMW i8 Spyder


BMW'nin i8 ailesi genişliyor. 2009 yılından bu yana değişik isimlerle karşımıza çıkan araç coupé versiyonundan sonra üzeri açılabilen konsept modeline de kavuştu.

Görünümü coupé konseptiyle aynı olan Spyder'ın camları geriye doğru daralırken kapıları yukarıya doğru açılmaya devam ediyor. Tamamı LED teknolojisi kullanan aydınlatma grubunun yanında gövdesi üzerinde de LED ışıklandırmalar bulunan araca yerleştirilen yan aynaların, seri üretime coupé versiyonunkinden daha yakın büyüklüğe sahip olduğu görülebiliyor.

4.480 mm boya, 1.208 mm yüksekliğe, 1.922 mm genişliğe ve 2.650 mm'lik aks mesafesine sahip olan aracın bagaj hacmi sadece 100 litre. İki kişilik oturma kapasitesi sunan otomobilin ağırlığıysa 1.630 kg olarak açıklandı.


İç mekanı fütüristik çizgilerle dikkat çeken i8 Spyder'ın çok az düğme barındıran orta konsolu üzerine büyük bir ekran yerleştirilirken göstergeler, havalandırma ayarları gibi dijital. İnce yapılı havalandırma kanallarına sahip olan aracın ince yapılı koltuklarına çift renk kombinasyonu uygulanmış.

Üzeri açılmayan kardeşi gibi prizden şarj edilebilir bir hibrit olan Spyder'da görev yapan 131 beygir gücündeki elektrik motoru gücünü ön tekerleklere aktarırken turbo beslemeye sahip 1.5 litre hacimli benzinli motorun ürettiği 233 beygir güç arka aksa iletiliyor. Karma olarak 354 beygir güç, 550 Nm tork üretebilen motorlar aracı 0'dan 100 km/s sürate 5 saniyede ulaştırırken 250 km/s'te elektronik olarak sınırlanan maksimum sürate ulaşmasını da garanti altına alıyorlar.

Sadece elektrikli olarak kullanıldığında 30 km menzil sunabilen aracın ortalama tüketim değeri 3 litre/100 km olarak açıklanırken bataryalarının şarj süresi 1 saat 45 dakika olarak belirtildi.