21 Şubat 2015 Cumartesi

Mercedes-Benz G 500 4x4²


Mercedes'in ilginç konseptleri bu yıl da dikkat çekecek gibi. 2013 yılında G Serisi modelinin 6x6 versiyonunu satışa sunan üretici şimdi de bu aracın dört tekerlekli versiyonunu seri üretime hazır bir konsept olarak tanıttı.

AMG logolu kardeşlerden alınan geniş hava girişli ön tampon, paslanmaz çelik taban korumaları, karbon fiber çamurluk uzatmaları, 22 inç çaplı jantlar ve tavana eklenen LED aydınlatmalar haricinde aracın kimliğini belirleyen en önemli özellik yükseltilmiş süspansiyon sistemi.


Tabanı yerden 450 mm yükseltilen otomobilin her tekerleği için iki amortisör, iki de yay bulunuyor. Sertliği ayarlabilen sistem su geçiş yüksekliğini 1 metreye ulaştırırken yaklaşma ve uzaklaşma açıları sırasıyla 52 ve 54 derece.

Altı tekerlekli kardeşinin aksine kaputu altında yeni nesil, çift turbo beslemeye sahip 4 litre hacimli v8 motor bulunan araç bu sayede Euro6 egzoz emisyon normlarını karşılarken 422 beygir güç üretiyor.

20 Şubat 2015 Cuma

Mansory Lamborghini Huracán


Lamborghini'nin giriş modeli Huracán için modifikasyon kiti geliştiren firmaların arasına Mansory de katıldı. Otomobili görsel olarak da geliştiren üretici performansı ciddi şekilde artırmış.


Araç için çok daha agresif görünen bir ön tampon hazırlayan Mansory genişlettiği yan eteklerin arka bölümlerine deflektörler eklerken bu parçalar ön tamponun yanlarında da görülebiliyor. Önde 20, arkadaysa 21 inç çaplı jantlara sahip olan aracın arka bölümünde büyük bir spoiler ve difüzör bulunuyor.

5.2 litre hacimli v10 motoru artık çift turbo beslemeye sahip olan Huracán 850 beygir güç, 780 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 2.9 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum süratiyse 330 km/s.

Citroën Berlingo


Citroën'in küçük ticari araçlarından Berlingo hafifçe makyajlandı. Ön bölümde yoğunlaşan değişiklikler haricinde iç mekanında da ufak tefek güncellemeler görülebilen otomobilin kaputu altındaysa tanıdık üniteler yer alıyor.

Bu tip küçük makyaj işlemlerinden alıştığımız üzere yeni jantlar ve gövde renklerine sahip olan otomobilin Yenilenen ön tamponuyla birlikte LED gündüz farları daha aşağıya çekilirken ön hava girişlerinin şekli de değiştirilmiş.


İç mekana geçildiğinde ana hatların korunduğu görülebilirken makyaj öncesi versiyonlarda orta konsolun üzerine yerleştirilen navigasyon ekranının daha aşağıya alınarak ses sistemi kumandalarıyla birleştirildiği gözlerden kaçmıyor.

Kaputu altında 1.6 litre hacimli turbo Diesel motorun 75, 100 ve 120 beygir güç üretebilen versiyonları bulunan Berlingo'nun elektrik motorlu versiyonu da 67 beygir güç, 200 Nm tork üretmeye devam ediyor.

Škoda Octavia RS 230


Bu yıl Cenevre otomobil fuarında sergilenecek olan tek Škoda yeniliği Superb değil. Markanın sportif modellerinden Octavia RS'in özel bir seçeneği de organizasyonda yer alacak.


Sınırlı üretime sahip olacak araçta ilk defa elektronik diferansiyel kilidi kullanılırken turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motorunun gücü 230 beygire yükseltilmiş. 0'dan 100 km/s sürate 6.7 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati de 250 km/s'i bulmuş.

Kia Cee'd GT Line


Kia cephesinden güzel haberler gelmeye devam ediyor. Özellikle Avrupalı üreticilerin son zamanlarda piyasaya sürdüğü sportif görünümlü normal modeller furyası bu sefer de Koreli üreticiyi etkilemiş gibi görünüyor.

Standart Cee'd modellerine Cee'd GT görünümü veren paketle birlikte daha agresif görünüme sahip ön tampon, farklı ön panjur ızgarası, LED gündüz farları, 17 inç çaplı jantlar, daha geniş yan etekler, çift egzoz çıkışı ve alt bölümünde küçük bir difüzör bulunan daha sportif görünümlü arka tampon donanıma ekleniyor.


Kaputu altında iki yeni motor bulunan otomobilin 1.6 litre hacimli turbo Diesel ünitesi geçtiğimiz yıl tanıtılan Hyundai i30'da olduğu gibi güçlenmiş. 133 beygir güç, 285 Nm tork üretebilen motor 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla alınabilecek.

İlerleyen aylarda Hyundai modellerinde de göreceğimiz diğer motorsa benzinli. Turbo beslemeye sahip 1 litre hacimli ünite 120 beygir güç, 172 Nm tork üretebiliyor. Bu motor sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulmakta.

19 Şubat 2015 Perşembe

McLaren P1 GTR


McLaren tarafından geçtiğimiz yaz aylarında konsepti tanıtılan ve pistlere özel bir otomobil olacağı belirtilen P1 GTR'ın üretim versiyonları 2015 Cenevre otomobil fuarında sergilenecek.

Görünümde dikkat çeken merkezi bijona sahip 19 inç çaplı jantlar, büyük splitter, yeniden şekillendirilmiş tavan hava girişi, geniş yan etekler, çok daha büyük spoiler ve difüzör konsept araçtan alınırken ön tampona ek deflektörler yerleştirildiği de gözlerden kaçmıyor. Gövdesi standart P1'a göre 80 mm genişletilen otomobil aynı zamanda 50 mm alçaltılmış.


İç mekanın büyük bölümü karbon fiberden üretilirken tek yarış koltuğu, polikarbonat yan camlar, üzerinde birçok kumanda bulunan direksiyon simidi ve yangın söndürme sistemi gibi donanımlar standart olarak sunulmış.

Daha önce de belirtildiği gibi P1 GTR'ın çift turbo beslemeye sahip, 3.8 litre hacimli v8 motoru 800 beygir güç üretebilirken elektrik motoru 200 beygir gücünde.

Volkswagen Passat Alltrack


Son zamanlarda bütün segmentlerde sayıları artışta olan yükseltilmiş station wagon modellere bir yenisi eklendi. Geçtiğimiz yıl tanıtılan yeni nesil Volkswagen Passat'ın da artık hafif arazi şartlarıyla başa çıkabilecek bir versiyonu bulunuyor.

Standart modelden 27.5 mm daha yüksek olan otomobilin çamurluklarıyla birlikte bütün gövdesinin alt bölümü siyah renkli plastikle korunurken tamponlar ve yan eteklerde metalik korumalar da görülebiliyor. Yan aynalarda da kullanılan mat metal görünüm yeni jantlarla birleştirilmiş.


İç mekan tasarımında bir yenilik sunmayan otomobilin orta konsolunda yer alan dokunmatik ekranında arazi kullanımında işe yarayabilecek bilgilerin gösterilmesi olumlu.

Dört tekerlekten çekiş sistemini standart olarak sunacak olan otomobilin 1.4 litre hacimli benzinli motoru 150 beygir güç üretebilirken Golf GTI'da da görev yapan 2 litre hacimli motor 220 beygir gücünde. Yine 2 litre hacimli turbo Diesel üniteninse 150, 190 ve 240 beygir güç üretebilen üç versiyonu bulunuyor.

Peugeot 208


Peugeot'nun küçük hatchback modeli 208, tanıtımının üzerinden geçen dört yılın ardından makyajlanıyor. Görünümünde ufak tefek yenilikler bulunan otomobilin kaptu altında da yenilikler bulunuyor.

Dışarıdan bakıldığında yeni ön tampon ve panjur, farklı desen ve renklerde alınabilen jant seçenekleri, yeni gövde renkleri, farklı iç desene sahip farlar ve stoplar gibi yenilikler sunan 208'in iç mekanında farklı döşeme ve malzemeler kullanılırken orta konsolda yer alan dokunmatik ekranda da güncellemeler yapılmış.


GTI donanımının altına bir de GT donanımı ekleyen Peugeot bu sayede sportif görünüm isteyen müşterilerine daha zengin model seçeneği sunmuş oluyor.

Kaput altında 68 ve 82 beygir güç üretebilen 1 ve 1.2 litre hacimli benzinli ünitelerin yanında 1.2 litre hacimli, turbo beslemeye sahip bir motor daha sunan otomobil bu haliyle 110 beygir güç üretebiliyor. Ünitelerin tamamı 5 ileri vitesli manuel şanzımana sahipken kardeş motoru 308'de 130 beygir güç üretebilen 1.2 PureTech 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla ısmarlanabiliyor. Atmosferik emişli 1.2 motorsa yine 5 ileri vitesli yarı otomatik şanzıman opsiyonuna sahip.


1.6 litre hacimli turbo Diesel motorun 75, 100 ve 120 beygir güç üretebilen üç versiyonu sunulacak. İlk iki ünite 5, üçüncüsüyse 6 ileri vitesli manuel şanzımana sahip. Yine 1.6 litre hacim sunan, turbo beslemeli benzinli motorun da 165 ve 208 beygir gücünde iki seçeneği sunulacak. Bu ikili de sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilecek.

Kia Sportspace


2015 Cenevre otomobil fuarının şık konseptlerinden birisi de Kia standında görülebilecek. Gelecek nesil Optima'nın neye benzeyeceğini merak edenlerie yönelik bir araç olan Sportspace bu modelin ilk station wagon versiyonu olacak.


Dar sayılabilecek bir havalandırma girişine sahip ön tamponda ince LED sis farları görülebilirken LED farların arasında yer alan panjurun kapatıldığı gözlerden kaçmıyor. İnce yapılı yan aynalar, şişkin çamurluklar, dev jantlar ve dar tutulan yan cam alanları sportif görünümü güçlendirirken arkada geniş D sütunu, spoiler, çift egzoz çıkışı ve dinamik görünümlü tampon hoş bir görünüm sunuyor.

4.855 mm boya, 1.870 mm genişliğe ve 1.425 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.840 mm olarak açıklanırken jantları da 20 inç çaplı.


İç mekanda güncel konseptlerin tipik sadeliğini yansıtan otomobil dijital bir ekrandan oluşan gösterge tablosuna, alt bölümü düzleştirilmiş direksiyon simidine, metal pedal setine, dokunmatik ekrana sahip orta konsola ve sportif koltuklara sahip. Dört kişilik oturma kapasitesi bulunan otomobilin siyah renkli iç mekanında karbon fiber kaplamalar da dikkat çekiyor.


Bagaj bölümüne ayrı bir özen gösteren Kia deri döşeme ile donattığı bu kısımda sunduğu 28 adet çelik top sayesinde yüklemelerin kolayca yapılabilmesine olanak sağlamış. Hareket halinde 3 mm alçalan toplar bu sayede yüklerin kaymasını da engellemiş oluyor.

Kaputu altında turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli bir benzinli motor bulunan Sportspace'in 250 beygir gücünde olduğu belirtildi.

18 Şubat 2015 Çarşamba

Volkswagen Sharan


Volkswagen ailesi gençleşmeye devam ediyor. Markadan alıştığımız şekilde köklü bir değişiklik sunmayan MPV modeli Sharan hafifçe makyajlanırken kaput altında da bazı yenilikler mevcut.

İç tasarımları değişen farlar, yeni gövde rengi seçenekleri ve jantlarla birlikte şık tasarımlı LED stoplara kavuşan otomobilin iç mekanında da yeni direksiyon simidi, gösterge paneli ve orta konsolda yeni ekranlar ve farklı havalandırma sistemi kumandaları görev yapıyor.


Benzinli motor seçenekleri 1.4 litre hacimli TSI üniteden başlayan Sharan bu versiyonunda 150 beygir güç sunarken Golf GTI'ın da kaputu altında görev yapan 2 litre hacimli ünite 220 beygir gücünde.

1.6 litre hacimli turbo Diesel motor 115 beygir güç üretebilirken 2 litre hacimli turbo Diesel motorun 150 ve 184 beygir güç üretebilen iki seçeneği var. 150 beygir gücünde olan makine dört tekerlekten çekişli olarak da alınabilecek.

Aston Martin Vantage GT12


Pistlerden yollara taşınan araçlara bir yenisi eklendi. İngiliz üretici Aston Martin, Vantage GT3 modelinin yol versiyonunu 100 adetlik sınırlı üretime aldığını açıkladı.

Genişletilmiş çamurluklar, büyük splitter, arka tekerlekler önüne eklenen hava girişleri, 19 inç çaplı, tek bijonlu jantlar, büyük bir difüzör ve dev spoiler gibi tasarım detayları sunan otomobilin birçok gövde paneli karbon fiberden üretilirken arka cam da polikarbonat olarak ısmarlanabiliyor.


V12 Vantage S modeline göre 100 kg hafiflemiş olan otomobilin donanımında karbon seramik fren diskleri, çıkışları seramik kaplı titanyum egzoz sistemi ve üç farklı sertlik ayarına sahip süspansiyon sistemi sunuluyor.

İç mekanında da kapı içleri ve orta konsol gibi karbon fiber parçalar bulunan Vantage GT12'nin orta konsolunda dokunmatik kumandalar dikkat çekiyor. Sabit kafalıklı sportif koltuklarla donatılan modelin arkasındaysa takla kafesi yer alıyor.


Kaputu altında 5.9 litre hacimli v12 motor görev yapan araç 600 beygir güç, 625 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli yarı otomatik şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate 3.7 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum süratiyse 300 km/s'in biraz altında.

Lotus Evora 400


Bu yıl Cenevre otomobil fuarında yeni model tanıtacak olan firmalardan birisi de İngiliz Lotus. Markanın dört kişilik coupé modeli Evora'nın güncellenen bir versiyonuyla karşımızda olacak marka aynı zamanda tarihinin en güçlü seri üretim otomobilini tanıtmış olacak.


Çok daha agresif görünen bir ön tampona sahip olan Evora 400'ün standart bir sedandan alınmış gibi duran yeni aynalarına sinyaller entegre edilmiş. Önde 19, arkadaysa 20 inç çaplı jantlara sahip olan otomobilin arka bölümünde yeni bir tampon, farklı şekillendirilmiş difüzör, çift parçaya ayrılmış spoiler ve aşağı köşelere alınmış geri vites lambaları görülebiliyor.


İç mekanda da yenilikler sunan aracın kapı içleri tamamen yenilenirken gösterge paneli ve daha büyük bir dokunmatik ekrana sahip olan orta konsol da makyajlanmış. Çok fonksiyonlu direksiyon simidi sunan Evora 400'ün yatık vites konsolunda görülen havalandırma sistemi kumandaları da yeni.

Kaputu altında kompresör beslemeye sahip 3.5 litre hacimli v6 motorunu koruyan otomobil 406 beygir güç, 410 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel veya otomatik şanzımanlarla donatılabilen model 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 300 km/s.

Mercedes-Maybach Pullman


Mercedes, Maybach'ın ardından bir diğer önemli ismini geri döndürdü. Firmanın sunduğu limuzin modeli olan Pullmann lüks otomobil tanımını daha da yukarılara taşıyacak olan iç mekanıyla 2016 yılından itibaren yollarda olacak.


Dış tasarımına bakıldığında standart Mercedes-Maybach modellerinden 1.053 mm daha uzun olan gövdesiyle dikkat çeken otomobil 4.418 mm aks mesafesine sahip. Ayrıca iç mekanda daha fazla konfor sunulabilmesi için yüksekliği de Mercedes S Serisi'ne oranla 100 mm'nin üzerinde artırılmış.


Konu iç mekandan açılmışken bu bölümde sunulan lüks seviyesi sarhoş edici. Ön bölümde S Serisi'nin tasarım detaylarına sahip olan otomobilin şeffaflığı ayarlanabilen bir separatörle ayrılmış arka kısmında elektrikli perdeler, Burmester ses sistemi, 43.5 dereceye kadar yatırılabilen ve ayak desteği olan iki koltuk ve bunların karşısına eklenmiş sabit koltuklar bulunuyor.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip 6 litre hacimli bir v12 motor bulunan Pullmann 530 beygir güç, 830 Nm tork üretebiliyor.

Bentley Continental


Bentley Continental ailesi yeniliğe doymuyor. Araçlar için neredeyse her yıl farklılık yaratan bir değişiklik yapan Bentley hafifçe makyajladığı modellerinin kaput altlarında da yenilikler sunuyor.

Genel hatlarıyla oynanmayan araçlarda daha sportif bir ön tampon kullanılırken ön panjur da elden geçirilmiş. Ön çamurluklar arkasında açılan hava çıkışı daha dinamik bir görünüm sunarken yenilenen 20 ve 21 inç çaplı jantlarla birlikte yeni gövde renkleri de dikkat çekiyor. Arka kısımda hiç değişiklik yokmuş gibi görünse de tampon ve bagaj kapağı hafifçe rötuşlanmış.


İç mekanda da dikkat çeken bir farklılığa yer vermeyen Bentley daha sportif karakterli bir direksiyon simidi ve daha büyük vites değiştirme kulakçıkları kullanmaya başladığını açıklarken yeni döşemeler, konsol kaplamaları, gösterge paneli grafikleri ve orta konsol düğmeleri değişikliklerin öne çıkanları. Arka koltuklar arasına eklenen yeni gizli gözse elektronik aletlerin şarj edilmesine olanak tanıyor.


Kaput altında da yenilikler sunan aracın çift turbo beslemeye sahip, 6 litre hacimli w12 motoru artık silindir deaktivasyon özelliğine sahip. 590 beygir güç, 720 Nm tork üretebilecek şekilde güçlendirilen ünitenin yakıt tüketimiyse önceki motora kıyasla %5 gerilemiş.

Škoda Superb


Sonunda beklenen an geldi ve Škoda'nın amiral gemisi Superb yeni nesline kavuştu. Eskisinden çok daha dinamik bir duruşa sahip olan otomobil MQB platformu sayesinde 75 kg'a kadar hafifleme de yaşamış.

Markanın son zamanlarda tanıttığı diğer otomobiller gibi köşeli hatlara sahip olan Superb bu bakımdan sürpriz yaşatmıyor. LED gündüz aydınlatmalarına sahip bi-xenon farlar, yine köşeli tutulan ön panjur, panoramik cam tavan, üst ve alt bölümlerde dışarıya doğru çıkıntı yaparak çamurlukları daha da şişkin gösteren kapılar ve LED stoplar aracın dikkat çeken diğer detayları.


İç mekanda da sade bir tasarım dili seçen Škoda'nın köşeli çizgileri yaşam alanında da göze çarpıyor. Volkswagen grubundan hatırlayacağımız parçalar kabinin her bölgesinde görülebilirken ön kapılara gizlenen şemsiyeler ve araçla birlikte gelen LED fener markanın akıllı çözümleri arasında gösterilebilir. Bu arada bagaj hacminin de 625 litreye ulaştığı verilen bilgiler arasında.

Benzinli motor seçeneklerinin güçleri 125 ile 280 beygir arasında değişen otomobilin Diesel seçenekleriyse 120 ile 190 beygir arasında değişen güçler sunuyor. En düşük güçlü benzinli motor haricinde bütün üniteler çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla alınabilirken dört tekerlekten çekiş sistemi dört motor seçeneğinde sunulacak.

Hyundai Tucson / ix35


Hyundai'nin yeni tasarım diline henüz kavuşamayan birkaç modelden birisi olan ix35 bu özelliğine veda ediyor. Tucson adıyla da satılan aracın yeni nesil örnekleri 2015 Cenevre otomobil fuarında tanıtıldıktan sonra piyasaya çıkacak.

İnce yapılı LED farlarıyla yeni nesil i20'yi hatırlatan araçta büyük bir altıgen ön panjur, agresif görünümlü ön tampon, şık jantlar, şişkin çamurluklarla güçlü görünen bir yan bölüm, daha ince yapılı yan cam yüzeyleri, spoiler, yine i20'ye göz kırpan LED stoplar ve metalik gri renkli tampon altı korumaları bulunuyor.


İç mekanında derli toplu bir görünüm sunan otomobilde çift yuvarlak göstergenin ortasına eklenen büyük bir ekrana sahip gösterge paneli, küçük çaplı direksiyon simidi ve çift katlı tasarlanmış orta konsol dikkat çekiyor.

513 litre hacim sunan bir bagaja sahip olan Tucson kaputu altında tanıdık motorlara yer veriyor. 135 beygir güç üretebilen 1.6 litre hacimli benzinli motor 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulurken bu motorun turbo beslemeye sahip versiyonu 176 beygir gücünde ve 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla alınabiliyor. 1.7 ve 2 litre hacimli turbo Diesel ünitelerin güçleriyse 115 ile 184 beygir arasında değişiyor.