2 Nisan 2022 Cumartesi

Toyota GR Corolla


Toyota, kendisinden beklenen açıklamayı yaptı ve sonunda Corolla ailesine GR versiyonunu kattı. Bu şekilde son zamanlarda Supra ile başlayan ve GR Yaris ile devam eden sportif otomobil grubuna yeni bir katılım oldu.

Agresif tasarımıyla öne çıkan otomobilin ön bölümünde, dev hava girişine ve köşeli hatlara sahip bir tampon bulunuyor. Genişleyen çamurlar önde hava çıkışlarına ev sahipliği yaparken 18 inç çaplı jantlar, siyah renkli aynalar ve kırmızı fren kaliperleri standart olarak sunuluyor. 

Arka bölümde de köşeli hatlarıyla öne çıkan tampon, şeffaf stoplar ve üçlü egzoz çıkışı gözlerden kaçmıyor. Circuit Edition isimli versiyonsa bu detaylara kaput üzeri hava çıkışları, karbon fiber tavan ve dev bir spoiler ekliyor. Yan eteklereyse GR-Four armaları işlenmiş.

İç mekanda da fark yaratan Circuit Edition donanımında GR armalı direksiyon simidi, metal pedal seti, dijital gösterge paneli ve yan destekleri yüksek koltuklar kullanılıyor. 8 hoparlörlü JBL ses sistemi, ısıtmalı ön koltuklar ve direksiyon simidiyle kablosuz şarj istasyonu da donanıma eklenmiş.

Michelin Pilot Sport 4 lastiklerle donatılan araçların fren sistemleri de geliştirilmiş. Önde kullanılan 6 pistonlu kaliperler 356 mm çaplı disklerle eşleştirilirken arkada bulunan çift pistonlu kardeşleri 298 mm çaplı disklere hükmediyor. Circuit Edition ise bu gruba ön ve arkada limitli kaydırma sağlayan diferansiyeller ekliyor.

Kaput altında GR Yaris'ten tanıdığımız 3 silindirli motoru kullanan Toyota, 1.6 litre hacimli üniteden 304 beygir güç, 370 Nm tork alabilmeyi başarmış. 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve tork dağılımı değiştirilebilen dört tekerlekten çekiş sistemini standart donanımda sunan 1.474 kg ağırlığındaki otomobilin hızlanma verileriyse paylaşılmadı.

1 Nisan 2022 Cuma

Lotus Eletre


Lotus, merakla beklenen elektrikli SUV modelini tanıttı. Markanın standartlarında dev bir araç olan Eletre, Lamborghini ve Ferrari gibi markaların görünümlerini andırırken performans konusunda da bu markalardan uzak kalmıyor.

Çift katlı far tasarımına sahip olan otomobil ilginç biçimlendirilmiş hava girişlerine sahip. Kaput üzerinde de hava çıkışları sunan Eletre'nin yan görünümünde 23 inç çaplı jantlar, aynalar yerine geçen kameralar, aydınlatmalı ve hemzemin kapı kolları, siyah tavan ve kalın tutulan kapı altı korumaları dikkat çekiyor. 

Kapı camları çerçevesiz olan otomobilin arkasında çift parçalı spoiler, bagaj kapağını boydan boya geçen ince LED stoplar ve difüzörün çıkışı olarak tasarlanmış tampon görülebiliyor. Boyu 5.1 metrenin üzerinde olan otomobilin aks mesafesi de 3 metrenin üzerinde.

Modern bir iç mekana sahip olan Eletre'nin dijital gösterge paneli gizlenebiliyor. 8 kenarlı direksiyon simidi, Alcantara döşemeler, büyük dokunmatik ekran, bol depolama bölümü ve büyük cam tavan da yaşam alanının dikkat çeken bölümleri.

Dört adet tekli koltuğa sahip olsa da beş kişilik seçenekleri de bulunacak olan aracın arkasında da önde olduğu gibi büyük bir dokunmatik ekran ve depolama hacimleri sunuluyor. Arka bagaj 400 litre hacimliyken önde de 77 litre hacimli bir bölüm var.

Teknik detayları açıklanmamış olsa da çift elektrik motoru sayesinde dört tekerlekten çekişli olacak Eletre'nin 600 ve 700 beygir gücünde versiyonları bulunacak. 0-100 km/s deparını 3 saniyenin altında tamamlayacak olan aracın bataryaları 100 kWh üzerinde kapasite sunacak. 800 Volt mimarisi sayesinde şarj hızı 350 kW olarak belirlenmiş. Maksimum süratse 260 km/s'in üzerinde.

Alpina B4 Gran Coupé


Alpina model ailesi genişlemeye devam ediyor. BMW'nin piyasaya sürmediği M4 Gran Coupé'yi ortaya çıkaran firma her zaman olduğu gibi aracın sunduğu performansı başarılı bir şekilde gizlemeyi başarmış.

Tasarımında küçük değişiklikler bulunan otomobilin ön tamponu altına Alpina arması işlenmiş. 20 inç çaplı jantlar ve yan bölüme eklenen grafikler haricinde dörtlü egzoz çıkışı ve yeni arka tampon da dikkat çeken detaylar arasında. Bu tamponun köşelerinde hava çıkışları yer alıyor.

İç mekanda mavi zeminli gösterge paneli, Alpina logoları, vites koluna eklenen sınırlı üretim arması ve farklı deri döşeme seçenekleri donanıma eklenmiş. Bu arada kaput altına yeni kule gergileri eklenmiş. Süspansiyon sistemi özel olarak ayarlanan aracın fren sistemi de güçlendirilmiş.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli motor sunan B4 Gran Coupé 495 beygir güç, 730 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.7 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 301 km/s.

BMW i3 eDrive35L


Çin, gezegenin en büyük otomobil pazarına sahip olmanın keyfini çıkarıyor. Bir yandan da açık ara en büyük elektrikli otomobil pazarı olan ülkeye özel modeller de birer birer ortaya çıkıyor. Bu araçlardan birisi de BMW'den geliyor.

Bir taraftan elektrikli diğer taraftan uzun aks mesafesi 3 Serisi olarak tanımlanabilecek i3 eDrive35L, kapalı ön panjur, daha aerodinamik tamponlar ve jantlarla içten yanmalı motora sahip kardeşlerinden ayrılıyor. Aracın LED far ve stoplarıyla birlikte anteni de makyajlanırken arka tampona difüzör eklenmiş.

4.872 mm boya sahip olan aracın aks mesafesi 2.966 mm olarak açıklandı. Standart bir 3 Serisi'nden 115 mm daha uzun olan otomobilin bagaj hacmiyse 410 litreye gerilemiş. İç mekanda i4 havası esen otomobil iX'in gösterge paneli ve dokunmatik ekranıyla 3 Serisi'nin bazı tasarım özelliklerini güzel bir şekilde harmanlamış.

285 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 6.2 saniye sürüyor. 70.3 kWh kapasiteli bataryaları 66.1 kWh kullanılabilir kapasite sunan i3'ün menzili, Çin standartlarına göre 526 km olarak açıklanıyor. Şarj hızıysa AC için 11 kW, DC içinse 95 kW.

30 Mart 2022 Çarşamba

Hyundai Grand Creta


Hyundai'nin SUV modelleri arasına bir yenisi eklendi. Güney Afrika'da piyasaya çıkan model, Creta'nın 7 kişilik oturma kapasitesi sunan versiyonu olsa da hem dış hem de iç tasarımda kendisini farklılaştıran detaylar bulunuyor.

Markanın diğer birçok SUV modelinde olduğu gibi çift katlı far tasarımını benimseyen otomobilin panjur tasarımı da öne çıkan cinsten. Hafifçe şişirilen çamurluklar ve şık jantların haricinde tavan rayları ve ilginç tasarımlı C sütunu dikkat çekiyor. LED stoplar ve siyah plastiklerin üzerine eklenen gri renkli korumalar SUV seçeneklerin olmazsa olmazları. LED stoplar ve egzoz sisteminin çift çıkışı da şık görünüyor.

İç mekanda tanıdık bir tasarım sunan araç bu bölümde yer alan birçok detayı Creta ile paylaşıyor. Dijital gösterge paneli, dört kollu direksiyon simidi, dokunmatik ekran ve havalandırma kumandaları bu araçtan alınırken vites konsolu makyajlanmış. Büyüyen iç mekana da 3. koltuk sırası eklenmiş.

Kaputu altında görev yapan benzinli motor 2 litre hacimli olan Grand Creta bu üniteden 158 beygir güç, 191 Nm tork alabilmiş. 1.5 litre hacimli turbo Diesel üniteyse 115 beygir güç, 250 Nm tork üretebiliyor. Önden çekişli araçlarda 6 ileri vitesli manuel veya yine 6 ileri otomatik şanzıman alınabiliyor.