19 Mart 2022 Cumartesi

Prodrive Hunter


Arazide sürat isteyenlere Prodrive'dan ilginç bir alternatif geliyor. Modifiye ettiği Subaru modellerinden tanıdığımız üretici, geçtiğimiz aylarda Dakar'da Sebastien Loeb tarafından kullanılan otomobilin yol versiyonunu tanıttı.

Sadece sunduğu özellikler değil, görünüm olarak da Dakar yarışçılarına benzeyen otomobil dörtlü LED farlar ve büyük zemin korumasıyla bizleri karşılıyor. Motorunun hava girişi tavanda olan Hunter, küçük jantlar ve dev lastiklerle de amacını belli ediyor. Egzoz çıkışları kapıları altında olan otomobilin arkasında dev spoiler ve ince LED stoplar haricinde arka aksı açıkta bırakan boşaltılmış tampon yer alıyor.

İç mekanında bol karbon fiber ve entegre takla kafesinin haricinde sabit yarış koltukları, 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri, şalterler, dijital gösterge paneli ve tek hamlede sökülebilen direksiyon simidi bulunuyor.

Kaputu altında çift turbo beslemeli, 3.5 litre hacimli bir V6 yer alan otomobil 608 beygir güç, 700 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan aracın her tekerlekte çift amortisör sunduğunu ve bu ünitelerin stroklarının da 400 mm olduğunu belirtelim.

17 Mart 2022 Perşembe

Toyota Glanza


Toyota Glanza yenilendi. Hindistan pazarında satılan bir hatchback olan Glanza, kısa süre önce tanıtılan yenilenmiş Suzuki Baleno'nun ikiz kardeşi. Bu nedenle görünüşü farklı olsa da aracın altyapısı bu otomobille aynı.

Toyota'nın diğer binek modekkerini andıran bir burun kısmına sahip olan otomobil kromajlı panjur ve agresif tamponla dikkat çekici. 4 metrenin biraz altında kalan boya sahip olan Glanza'da 16 inç çaplı jantlar kullanılmış. Aracın arka bölümüyse bagaj kapağına taşan stoplarla Suzuki logolu kardeşine daha çok benziyor.

İç mekanda da kardeşine benziyor olsa da kullanılan açık renkli plastik ve döşemelerle biraz daha premium etki yaratan otomobilde analog göstergeler ve büyük sayılabilecek bir dokunmatik ekran kullanılmış. Direksiyon simidinin de alt kısmı düzleştirilmiş.

Kaput altında da ortaklık devam ediyor. 1.2 litre hacimli, atmosferik emişli, benzinli motor 90 beygir güç, 113 Nm tork üretebiliyor. 5 ileri vitesli şanzıman manuel veya tek kavramalı, yarı otomatik olarak tercih edilebiliyor.

Audi A6 Avant e-tron Concept


Audi'nin elektrikli otomobil konseptlerine bir yenisi katıldı. Geçtiğimiz yıl tanıtılan standart A6 e-tron konseptinin devamı niteliğinde olan otomobil, dinamik görünümün markanın sadece içten yanmalı motora sahip wagon modellerine özgü olmadığını kanıtlıyor.

Ön bölümü liftback kardeşiyle büyük benzerliğe sahip olan otomobil ince LED farlar ve hafifçe makyajlanmış tamponla bizleri selamlıyor. Yine 22 inç çaplı olsalar da tasarımı farklılaşan jantlar, kapıların alt kısmında görülen karakter çizgisi ve yan aynaların yerini alan kameralar dikkat çekici.


Siyah renkli bir tavana sahip olan aracın şişkin arka çamurlukları ve büyük spoileri dinamik bir ikili olmuş. İnce LED stopları da şık duran konseptin tamponunda büyük bir difüzör yer alıyor. Bu arada aracın hava sürtünme katsayısı 0.24. Kapı ve çamurluklarda yer alan mini projektörlerle uyarıları yere yansıtabilen otomobilin farları duvara döndürülerek şarj sırasında siyah beyaz bir oyun bile oynanabiliyor.

İç mekan tasarımı henüz paylaşılmamış olsa da aracın dört tekerlekten çekişli ve çift elektrik motorlu olduğu biliniyor.476 beygir güç, 800 Nm tork üretebilen otomobilin 0-100 km/s hızlanması 4 saniyenin altında tamamlanıyor. 100 kWh kapasiteli bataryalarsa hem 700 km menzil sağlıyor, hem de 270 kW şarj imkanıyla 10 dakikada 300 km menzil sunabilecek çekilde doldurulabiliyor. Audi, ilerleyen yıllarda daha düşük güç ve arkadan itişli bir versiyonun sunulacağını da doğruladı.

16 Mart 2022 Çarşamba

Aston Martin V12 Vantage


Aston Martin, V12 Vantage modelini bir sonraki nesil araca taşımayacağını açıkladı. Bu nedenle işi tepede bırakmak isteyen İngiliz üretici, sadece 333 adet üreteceği ve tamamını şimdiden sattığı yeni V12 Vantage'ı tanıttı.

V8'den çok daha agresif bir görünüme sahip olan otomobilin ön panjuru %25 büyümüş. Birçok gövde parçası karbon fiberden üretilen araç bu şekilde hafiflerken tampon altına bir splitter eklenmiş. Kaput ve ön çamurlukların arkasına hava çıkışları açılırken genişleyen yan eteklere deflektörler eklenmiş.

21 inç çaplı jantlar ve karbon fiber tavanın haricinde maksimum süratte 200 kg üzerinde yere basma kuvveti uygulayan spoiler araca eklenmiş. Tamamen yenilenen arka tamponda büyük bir difüzör ve merkezi yerleşime sahip çift egzoz çıkışı görülebiliyor.

Adaptif süspansiyon sisteminde birçok parça yenilenen V12 Vantage'ın direksiyon sistemi de yeniden ayarlanmış. Karbon seramik fren diskleri önde 410, arkadaysa 360 mm çaplı. 23 kg hafifleme sağlayan sistemde önde 6, arkadaysa 4 pistonlu kaliperler kullanılıyor.

İç mekanda ana hatlar aynı olsa da karbon fiber ve Alcantara'nın daha bol kullanıldığı görülebiliyor. Karbon fiber koltukları da opsiyonel olarak sunan otomobilin bu bölümünde de yanlarda olduğu gibi V12 arması yer alıyor.

Kaputu altında 5.2 litre hacimli, çift turbo beslemeye sahip bir V12 ünite bulunan otomobil 700 beygir güç, 753 Nm tork üretebiliyor. 1.795 kg ağırlığa sahip olan araç 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve sınırlı kaydırmalı diferansiyele sahip. 0'dan 100 km/s sürate 3.5 saniyede ulaşabilen modelin maksimum süratiyse 322 km/s.

Volvo


İsveçli üretici Volvo, T8 armasına sahip şarj edilebilir hibrit modellerinde güncellemeler yaptı. Sedan, Wagon ve SUV gövdeli araçların tamamını kapsayan geliştirmeler sonunda güçlenen otomobillerin elektrikli menzillerinde de artış yaşandı.

İlk olarak batarya kapasitesini 11.6 kWh'ten 18.8 kWh'e çıkaran Volvo bu sayede suulan elektrikli menzilleri 66 km'ye kadar uzatmış. Daha sonra arka aksta görev yapan elektrik motorunun gücünü 145 beygire yükselten üretici bu sayede araçlardan 460 beygir güç, 708 Nm tork alabilmiş.

Fiat Pulse Abarth


Abarth Brezilya'ya geri dönüyor. 2021 yılında tanıtılan küçük SUV Pulse'ın bir versiyonu olan Abarth armalı model agresif dış tasarımını standart motor seçenekleriyle birleştirmiş ve bu nedenle yüksek performansa sahip değil.

Siyaha boyanan ön panjuru farklı bir ızgarayla sunulan otomobilin yenilenen ön tamponunda dik yerleşime sahip hava girişleri ve aşağıya alınmış sis farları bulunuyor. Yan aynalar, kapılar ve ön tamponda kırmızı renkli şeritler sunan modelde jantlar da siyah renkli.

Ön çamurluk korumaları da yenilenen otomobilin tavan rayları iptal edilmiş. Fiat logolarını Abarth olanlarla değiştiren Pulse, çift çıkışlı egzoz sisteminin yanında yenilediği arka tamponla çok daha agresif bir görünüm ortaya koymuş.

İç mekan fotoğrafları paylaşılmasa da Abarth armaları ve yeni döşemelerin burayı biraz daha sportif göstereceğini tahmin edebiliriz. Aynı şeyi motor için söylemek zor. Henüz detaylar açıklanmamış olsa da Pulse Abarth'ın 1 litre hacimli, turbo beslemeli motorunun 130 beygir güç, 200 Nm tork üretmesi bekleniyor.

14 Mart 2022 Pazartesi

Ruiqi 7


Pick up pazarına Çin'den de bir katılım oldu. Aslında dikkatli bakıldığında tanıyabileceğimiz bir araç olan Ruiqi 7, Nissan Navara temelleri üzerine geliştirilmiş. Bu da aracı, şimdiye kadar en çok farklı marka altında üretilen pick up modellerinden biri yapıyor.

Nissan, Renault ve Mercedes armalarını da taşımış olan aracın ön bölümünde dev panjur ve agresif duran tampon dikkat çekiyor. Yan ve arka bölüm Navara'dan alınmış olsa da jantların çok daha iddialı olduklarının altını çizelim.

İç mekandaysa işler değişiyor. Bej ve kahverengi döşemeler ve plastiklerle öne çıkan kabin premium biz izlenim bırakıyor. Koltuklar, kapı içleri ve ön konsolda görülebilen desenler, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, sunroof ve yeni nesil dokunmatik ekran aracı daha modern göstermeye yetmiş.

Kaputu altında tanıdık bir ünite barındıran Ruiqi 7'nin 2.3 litre hacimli turbo Diesel motoru 166 beygir güç, 420 Nm tork üretebiliyor. 2.5 litre hacimli, benzinli motor da seçenekler arasında. Aracı arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak almak mümkün.