2 Aralık 2023 Cumartesi

Genesis X Gran Berlinetta Vision GT


Bir süredir ortaya çıkmayan Gran Turismo konseptlerine bir yenisi eklendi. Genesis markası taşıyan otomobilin gerçek boyutlarda olan örneği de sergilenirken dijital kopyanın 2024 yılı Ocak ayında oyunda yer almaya başlayacağı belirtildi.

Oyunda yer alan diğer konseptlerin çoğu gibi alçak ve geniş yapısıyla dikkat çeken otomobilde tek bijonlu dev jantlar, iç bölümlerinde boşaltma yapılan çamurluklar, üçgen ön panjuru çevreleyen ince LED farlar, yan kameralar, geniş hava geçişleri, deflektörler ve difüzörle oval arka bölüme çok şık bir şekilde entegre edilmiş spoiler gibi detaylar bulunuyor.

Kubbe gibi duran kokpitin içerisine adım atıldığında neredeyse yatay sürüş pozisyonu ve yüksek yan desteklere sahip koltuklar görülebiliyor. Göbeğinde gösterge ve kumandalar yer alan direksiyon simidi, yere sabitlenen metal pedallar ve hem kapılar hem de orta konsolda yer alan dijital kumandalar sadelik içerisinde öne çıkan detaylar.


Kaputu altında hibrit bir güç ünitesi bulunan sanal modelde görev yapan turbo beslemeli V6 motor dakikada 10.000 devir çevirebiliyor ve tek başına 882 beygir güç, 1.071 Nm tork üretebiliyor. Elektrik motoru da 204 beygir güç, 266 Nm katkı yapıyor ve toplamda 1.086 beygir güç, 1.337 Nm tork üretilebiliyor.

1 Aralık 2023 Cuma

Chevrolet Tahoe ve Suburban


Chevrolet'nin büyük SUV kardeşleri Tahoe ve Suburban makyajlandı. Asıl tasarım değişimi iç mekanda gerçekleşirken kaput altında da sürpriz bir gelişme yaşanmış. Tahmin edileceği gibi operasyonla birlikte aracın teknolojik donanımları da çoğalmış.

Silverado benzeri daha da köşeli hatlara sahip bir ön panjura kavuşan ikilinin çift katlı farları da hafifçe makyajlı. Tamponları da elden geçirilen araçlarda artık 24 inç çaplı jant opsiyonu da sunuluyor. Tavandaki anten daha da küçülürken iç tasarımı yenilenen LED stoplara kayar sinyaller eklenmiş. Bir çift yeni gövde rengi de kazanan modellerin farları da açılış ve kapanış animasyonları yapar hale gelmiş.

Çok daha modern görünen iç mekandaysa Traverse etkileri görülebiliyor. Dijital gösterge paneli ve çok daha büyük dokunmatik ekran haricinde üç kollu direksiyon simidi, daha modern duran havalandırma kumandaları ve aşağıya alınan trim şeridi gözlerden kaçmıyor. İkilinin donanımına otonom sürüş sistemi Super Cruise da eklenmiş.

Kaput altında 5.3 ve 6.2 litre hacimli V8 üniteleri barındırmaya devam eden araçların asıl sürprizi 3 litre hacimli turbo Diesel motorun güçlenmesi olmuş. Sıralı 6 silindirli motor artık 310 beygir güç, 670 Nm tork üretebiliyor. Diesel ilk defa makyajla birlikte araziye daha hazır Z71 donanımıyla da alınabilecek.

30 Kasım 2023 Perşembe

Dacia Duster

Dacia’nın en popüler modeli yeni nesline kavuştu. 2021 yılında tanıtılan Bigster konseptinin seri üretime alınmış hali gibi duran yeni Duster, markanın gelecekte sahip olacağı tasarım dilini yansıtıyor. Diesel motorun gidişiyse birçoğumuz için üzücü.

Ön bölümde LED farların incelip uzamaya başladığı görülebilirken geniş bir korumaya sahip olan ön tamponun köşelerinde de dik yerleşimli hava geçişleri gözlerden kaçmıyor. Çamurluklar ve kapı altlarında da siyah renkli korumalar sunan Duster’ın yan aynaları farklı renklerde alınabiliyor. Şişkin çamurluklar özellikle arkada dikkat çekerken arka kapı kolları, aynı Bigster’da olduğu gibi C sütununa doğru alınmış.

Arkada çift bombeli bir spoiler sunan modelde V biçimli LED stoplar görev yapıyor. Jant çapları 18 inçe kadar çıkan Duster’ın arka tamponu da gövde rengi olmadığından ufak tefek hasarlar araç sahibini üzmeyecek. Karşı tarafa sabitlenebilen tavan raylarının da Duster ailesinde sunulmaya başladığını hatırlatalım.

Dört tekerlekten çekişli Duster modellerinin yerden yüksekliğini 217 mm olarak açıklayan Dacia, bu versiyonlarda 31 derece yaklaşma ve 36 derece uzaklaşma açıları sunuyor. En büyük bagaj hacmineyse 472 litreyle önden çekişli Duster modelleri sahip. Daha önce Nissan modellerinde görmeye alıştığımız çift parçalı olarak sökülebilen bagaj zemini de Duster’da sunulmaya başlamış.

İç mekanı da dışı gibi köşeli hatlar sunan Duster’da sırtlıklarında marka amblemi işli koltuklar, kapı içleri ve ön konsolda kullanılan farklı renkler sayesinde tamamen siyah renkli olabilecek ortamın dışına çıkılmış. Farlarda olduğu gibi Y biçimli detaya sahip havalandırma ızgaraları, dijital gösterge paneli ve hem üst hem de alt bölümü düzleştirilmiş direksiyon simidi ilk bakışta dikkat çeken detaylar.

Büyüyen dokunmatik ekran ve vites konsolunda sunulan depolama bölümleri de kullanışlılığı artıran özellikler. Vites konsolu demişken, otomatik şanzımanlı araçlarda küçük bir selektör kolunun kullanıma alındığını belirtelim. Dacia’nın akıllı çözümleri olarak adlandırabileceğimiz YouClip sistemindeyse telefon tutacağı, katlanır kanca ve sökülebilir fener yer alıyor.

Kaputu altında ilk etapta Diesel motor sunmayan Duster’ın hafif hibrit ünitesi, turbo beslemeli, 1.2 litre hacimli ve 3 silindirli benzinli motoru 48 Volt hafif hibrit yardımcı ve 0.9 kWh kapasiteli bataryayla birleştirmiş. 130 beygir güç üretebilen ünite iki veya dört tekerlekten çekişli araçlarda alınabiliyor.

Daha önce Jogger’da da kullanılan hibrit üniteyse 1.6 litre hacimli, atmosferik emişli, benzinli motoru bir çift elektrik motoruyla birleştiriyor. 140 beygir güç üretebilen sistemde debriyajsız Multimode şanzıman görev yapıyor. Bu araçta kullanılan bataryaysa 1.2 kWh kapasiteli.

LPG severleri de unutmayan Dacia, ECO-G motorunu 3. Nesil Duster’da da sunmuş. 1 litre hacimli motor, turbo beslemeyle 100 beygir güç üretebiliyor ve 50 litre hacimli benzinle yine 50 litre hacimli LPG tankları sayesinde 1.300 km menzile ulaşabiliyor.

27 Kasım 2023 Pazartesi

Toyota Hilux Champ


Toyota'nın yaklaşık bir ay önce tanıttığı IMV 0 konsepti gerçeğe dönüştü bile. Daha ulaşılabilir fiyatlı bir Hilux olarak tanımlanabilecek Champ, üç motor seçeneği ve sonsuzluğa uzanan kişiselleştirme seçenekleriyle dikkat çekiyor.

Konsept halinden farksız görünen otomobilin sadece ön tamponu değil, çamurluk, panjur ve far çerçeveleri de siyah renkli plastikten üretilmiş. Diğer gövde panellerinde kullanılan köşeli hatlar da aracı büyütülmüş bir oyuncağa benzetmiş.

İç mekanda da sade olsa da turuncu trim parçalarıyla az daolsa renkli olmayı başarabilen modelin bu bölümde çok modern durduğunu söylemek zor. Birçok depolama bölümüne sahip olan pick up, analog gösterge paneli, üç kollu direksiyon simidi ve sadece iki parçadan oluşan havalandırma kumandalarıyla dikkat çekiyor. Koltuklarsa 2+1 oturma düzeni sunuyor.


Kişiselleştirme sonucunda tasarımında da birçok değişiklik yapılabilen modelin üstyapısı için de birçok alternatif sunuluyor. Sadeleştirilmiş Hilux temelleri üzerine geliştirilen aracın üç motor seçeneği bulunuyor. En kısa seçeneği 5 metrenin altında kalan boya sahip olsa da uzun versiyonların boyu 5.3 metreyi buluyor.

Benzinli motorları 2 ve 2.7 litre hacimli olan aracın bu motorlardan aldığı değerler sırasıyla 139 beygir, 183 Nm ve 166 beygir güç, 245 Nm tork olarak açıklanıyor. 2.4 litre hacimli turbo Diesel üniteyse 150 beygir güç, 343 Nm tork üretebiliyor. Tamamı arkadan itişli olan araçlarda motor seçeneğine göre 5 ileri vitesli manuel veya 6 ileri vitesli otomatik şanzıman sunuluyor.

26 Kasım 2023 Pazar

HW Electro Puzzle


Japonya'nın ilk elektrikli ticari araç markası olmak isteyen HW Electro yeni bir konseptle karşımızda. Bir taraftan da Kei Car sınıfında yer almayı başaran minik araçta ilginç detaylar kullanılmış. Köşeli tasarım sayesinde iç mekanda sunulan hacim de etkileyici.

Köşeli tasarımın tanımı gibi duran otomobilin tek yuvarlak detayı aydınlatma grubu. Yatık ön camı büyük olan konseptin kapı kolları da kapılara gömülmüş. Tamponları gövdeye hemzemin olan araçta kullanılan küçük lastikler köşelere yerleştirilmiş.

Tavanında güneş panelleri bulunan modelin arka kapıları kaydırmalı olmasa da geriye doğru 180 derece açılabiliyor. 3.395 mm boya, 1.475 mm ene ve 1.920 mm yüksekliğe sahip olan konseptin aks mesafesiyse 2.480 mm olarak açıklanıyor.

İç mekanı açık renkli plastikle kaplandığından çok ferah duran Puzzle'ın kasa bölümü halıyla kaplanmış. Sabit kafalıklı iki koltuğa sahip olan modelin ön bölümünde neredeyse kare biçimli direksiyon simidi, küçük dijital gösterge paneli, dokunmatik ekran, ilginç bir vites selektörü ve büyükz fiziksel düğmeler görülebiliyor.

Teknik verileri henüz detaylı olarak paylaşılmayan konseptin sahip olduğu lityum demir fosfat bataryaların yaklaşık 200 km menzil sunabileceği belirtiliyor. Modelin yükleme kapasitesiyse 350 kg. Aracın 2025 yılında seri üretime alınması planlanıyor.