8 Aralık 2023 Cuma

Rodin FZERO


Yeni model bu sefer Yeni Zelanda'dan geliyor. Pist odaklı bir otomobille karşı karşıya olduğumuzu anlamaksa zor değil. Yere basma kuvveti konusunda kitap yazmak isteyen Rodin, V10 canavarıyla pistlerde yüksek G değerlerine ulaşmayı hedefliyor.

Tamamı karbon fiberden üretilen otomobil merkezi bir kokpit ve aerodinamik kit parçalarının birleşiminden oluşuyormuş gibi görünüyor. 700 kag ağırlığında olan otomobilin 4 tona kadar yere basma gücü üretebileceği belirtiliyor.

Sadece 27 örneği üretilmesi planlanan modelde 4 litre hacimli, çift turbo beslemeli bir V10 motor görev yapıyor. 1.027 beygir güç üreten üniteye 177 beygir gücündeli elektrik motoru da eşlik ediyor. bu haliyle aracın 360 km/s maksimum sürate ulaşabilmesi bekleniyor.

7 Aralık 2023 Perşembe

Fiat Titano


Stellantis'te bağlar sağlamlaşıyor. 2020 yılında tanıtılan Peugeot Landtrek'e Fiat armalı kardeş geldi. İlk olarak Cezayir'de piasaya çıkan model Güney Amerika pazarlarında farklı motorlarla alınabilecek. Kuzey Afrika'da sunulan ilk modellerse düşük tüketim üzerine gitmiş.

Peugeot logolu kardeşiyle aynı tasarıma sahip olan Titano'nun ön panjuru ve 18 inç çaplı jantlarında farklılık bulunuyor. Kasa boruları da farklı bir şekle sahip. İç mekanda da çift kollu direksiyon simidi göbeğinde Fiat yazması dışında bir fark sunulmamış.

Kaputu altında, kardeşinde de görev yapan 1.9 litre hacimli turbo Diesel ünite barındıran pick up 150 beygir güç, 350 Nm tork üretebiliyor. Arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen modelde sadece 6 ileri vitesli, manuel şanzıman sunuluyor.

Morgan XP-1


Morgan da elektrikli otomobillere sıcak bakıyor. Daha önce EV3 isimli elektrikli konseptiyle karşımıza çıkan marka şimdi de geçtiğimiz yıl tanıttığı Super 3 temelli bir otomobili tanıttı. Her iki araç da üç tekerlekli ve teknik verileri de birbirininkine yakın.

Tasarımı Super 3 ile aynı olan modelin ön jantları farklı ve farları arasında kalan bölümler kapatılmış. Kapanan bir diğer eyr de egzoz çıkışı. İç mekandaysa dijital gösterge paneli biraz büyürken vites kolu yerine farklı kumandalar yerleştirilmiş. El freni de daha standart bir tasarıma kavuşmuş.

136 beygir güç üretebilen otomobil benzinli seçeneğine göre 60 kg ağırlaşsa da 700 kg'ın altında kalan ağırlık çok yüksek değil. 33 kWh kapasiteli bataryalarsa yaklaşık 240 km menzil sunabiliyor. Aracın hava sürtünme katsayısıysa benzinli seçeneğe göre %33 azaltılmış.

6 Aralık 2023 Çarşamba

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+


Temmuz ayında üzerindeki örtü kaldırılan Mercedes CLE ailesinin daha güçlü seçenekleri de yavaş yavaş tanıtılıyor. AMG armalı ilk model, daha sonra tanıtılacak olan en güçlü seçeneklerin aksine 6 silindirli motorla donatıldığından bazılarına daha çekici gelebilir.

Panamericana ön panjura sahip daha agresif duruşlu tamponuyla öne çıkan modelin çift bombeli kaputunda bir de hava çıkışı yer alıyor. Önde 58 ,arkadaysa 75 mm genişleyen çamurlukların altında 19 veya 20 inç çaplı jantlar sunuluyor.

Ön çamurluklar ve arka tamponda sahte hava çıkışlarına sahip olan modelde ince bir spoiler ve farklı arka tampon alt bölümü kullanılmış. Dörtlü egzoz çıkışı da yuvarlak. Ayrıca yönlendirilebilir arka aks da aracın standart donanımları arasında.

İç mekanında karbon fiber trim parçaları, metal pedal seti, AMG spor direksiyon simidi, Alcantara döşemelere sahip sabit kafalıklı ön koltuklar, AMG'ye özel grafiklere sahip dokunmatik ekran ve gösterge tablosu ve farklı renklerde alınabilen emniyet kemerleri görülebiliyor.

Kaputu altında turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli, benzinli motor bulunan araç 48 Volt hafif hibrit yardımcıya da sahip. 449 beygir güç ve overboost ile 600 Nm tork üretebilen modelde kullanılan 9 ileri vitesli otomatik şanzıman gücü dört tekerleğe aktarıyor. 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşabilen aracın maksimum süratiyse 250 veya 270 km/s'te sınırlanabiliyor.

Bvlgari Aluminum Vision GT


Bu sefer Gran Turismo çılgınlığına kapılan marka otomotivin dışından geldi. Bvlgari tarafından ortaya çıkarılan konsept, 60'lı ve 70'li yılların İtalyan konseptlerine göndermeler yapıyor. Tasarımcılar arasındaysa Fiat ve Pininfarina'da çalışmış isimler var.

Köşeli hatlarıyla dikkat çeken otomobilin ön bölümünde hem ince yapılı LED gündüz aydınlatmaları hem de kapaklı LED far şeridi yer alıyor. Tek bijonlu jantlar aynı zamanda aerodinamik bir tasarıma sahip. Şık barchetta yan aynalarla tavana sahip değil ve ön camı da çok alçak kesilmiş. Takla barları, merkezi yerleşime sahip tek egzoz çıkışı, seviye ayarlı spoiler ve difüzör çıkışı diğer detaylar arasında.

Yüksek yan destekler ve sabit kafalıklara sahip yarış koltuklarıyla dört noktadan bağlantılı emniyet kemerleri dışardan bile görülebiliyor. Sade hatlı kokpitin köşelerinde yan kameraların yansıttığı görüntüler varken havalandırma kumandalarının fiziksel düğmelere sahip olduğu gözlerden kaçmıyor.

Üç kollu direksiyon simidinin arkasında, modele ismini veren saati andıran bir hız göstergesi yer alırken devir göstergesinde kırmızı çizginin 9.000 d/s sonrasında başladığı görülebiliyor. Kapıları açmak için düğmelere basılması yeterli olurken havalandırma ızgaraları da klasik İtalyan tasarımlarını andırıyor.

4 Aralık 2023 Pazartesi

Toyota Sport Crossover


Nisan ayında Çin'de tanıttığı bZ Sport Crossover konseptini hafifçe güncelleyen Toyota bu aracı Kenshiki Forum'da sergiledi. Daha sade bir görünüm sunan otomobilin iç mekanı gösterilmediği gibi teknik verileri de açıklanmadı.

Ana hatları aynı olsa da 22 inç çaplı jantlarının tasarımı güncellenen otomomobilin tavanında yer alan LiDar sensörü ve ön çamurluklarındaki eklemeler yok olmuş. Yatık camlı ve şık bir arka görünüme sahip olan konseptin LED stopları da farların tasarımını taklit ediyor. Bagaj kapağının alt ve üst kısmında da spoiler biçimli tasarımlar görülebiliyor.

Toyota Urban SUV

Toyota'nın Avrupa'ya özel geliştirdiği SUV seçeneklerine yakında bir yenisi eklenecek. 2024 yılının ilk yarısında seri üretim halini de göreceğimiz otomobil elektrik motorlu olacak. Tek ve çift motorlu olarak sunulması planlanan modelin iki farklı batarya seçeneği de bulunacak.

Köşeli hatlara sahip olan otomobil 4.3 metre boyunda. Parantez biçimli LED farlar ve üstlerine eklenen hava geçişi dikkat çekerken yanda kameralar, C sütununa gizlenen arka kapı kolu, 20 inç çaplı jantlar, şişkin çamurluklar, çift bombeli spoiler, ince yapılı LED stoplar, aydınlatmalı logolar ve kalın tutulan siyah renkli korumalar görülebiliyor. İç mekansa henüz resmen tanıtılmadı.