10 Ağustos 2023 Perşembe

Mitsubishi Xforce


Mitsubishi'nin SUV ailesi genişlemeye başladı. Renault temelli ASX'in üretiminin başlamasının ardından ortaya çıkan Xforce, boyut olarak bu modele çok yakın. Endonezya'da tanıtılan SUV ilk olarak Afrika, Güney Doğu Asya, Orta Doğu ve Güney Amerika pazarlarında satılacak.

Yünsek bir burun kısmına sahip olan otomobilde büyük ön panjur ve ok biçimli LED farlar kullanılmış. Siyah renkli çamurluk ve kapı altı korumalarına sahip olan modelin arkasında spoiler, çok çıkıntı yapmayan tampon ve farları andıran tasarımlarıyla LED stoplar görülebiliyor. 4.390 mm boya, 1.810 mm ene ve 1.660 mm yüksekliğe sahip olan modelin aks mesafesi 2.650 mm.

İç mekana geçildiğinde Renault-Nissan-Mitsubishi birlikteliğinin bir meyvesi olduğu anlaşılan Xforce'un dijital gösterge paneli ve koltukları Nissan, dokunmatik ekran ve kapı içi detayları Renault, havalandırma ızgaralarıysa Dacia izleri taşıyor. Ön konsolda kullanılan açık renkli kumaş döşemeler bu bölümü daha ferah göstermiş.

Kaputu altında çok modern bir motor bulunduğunu söylemekse zor. Atmosferik emişli, 1.5 litre hacimli, benzinli ünite 105 beygir güç, 141 Nm tork üretebiliyor. Sadece önden çekişli olarak sunulan araçta sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) görev yapıyor.

Kia K3


Sedan pazarı giderek küçülüyor olsa da bazı markalar alışkanlıklarından dönmüyor. Bazı pazarlarda Cerato ve Forte olarak da görülen modeli K3'ün yeni neslini tanıtan Kia da bu markalar arasında yer alıyor.

Önden bakıldığında ilginç far tasarımıyla dikkat çeken otoobilin tampon tasarımı da agresif. 17 inç çaplı jantlara sahip olan K3, çamurluk ve kapı altlarında kullanılan siyah korumalarla SUV modellere de göz kırpıyor. Arkaya doğru açı alan tavanı ve ilginç C sütunu tasarımı da modelin öne çıkan detayları arasında.

Kısa tutulan bagaj kapağı ve Polestar modellerini andıran stoplarıyla da dikkat çeken otomobilin bagaj kapağı ucu spoiler biçimli. Boyu 4.545 mm, eni 1.765 mm, yüksekliği 1.475 mm olan otomobilin aks mesafesi 2.670 mm olarak açıklanıyor.

İç mekanı hem modern hem de sade görünen K3'te iki kollu direksiyon simidi, dijital gösterge tablosuyla bitişik dokunmatik ekran, çift renkli döşemeler ve açık renkli trim parçaları öne çıkan detaylar. Havalandırma ızgaraları da köşelere şık bir şekilde saklanmış. Aracın bagaj hacmiyse 544 litre.

Meksika'da tanıtılan K3, bu ülkeye uygun motor seçeneklerine sahip. Atmosferik emişli 1.6 ve 2 litre hacimli, benzinli motorlar sırasıyla 123 ve 152 beygir güç üretebiliyor. Her iki motor da 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla alınabilirken manuel şanzıman sadece küçük hacimli üniteyle alınabiliyor.

BMW 7 Serisi ve i7 Protection


BMW'nin büyük sedan modeli 7 Serisi ve elektrikli kardeşi i7 zırhlı versiyonlarına kavuştu. Bu tip araçların çoğunda olduğu gibi dış görünüşünde büyük farklılıklar sunmayan ikili, artan ağırlıkları nedeniyle ciddi şekilde yavaşlamış.

Az da olsa yükseltilen gövde üzerinde farklı yerlere çakarlar yerleştirebilen BMW, Michelin PAX lastikleri 20 inç çaplı jantlarla eşleştirse de bu jantlar araca bir boy küçük gelmiş gibi görünüyor. Dışarıdan bakıldığında fark etmesi zor olsa da arka kapıda yer alan kelebek camı da iptal edilmiş. Kapılara da ağırlık artışı sonrasında açıp kapama yardımcı pistonları eklenmiş.

VR9 balistik koruma sunan otomobil dron saltırılarına ve el bombalarına da dayanıklı. Gövde altı da korumayla kaplanan araçların yakıt depoları da kendi kendisini tamir edebilen sisteme sahip. Hem manuel hem de otomatik olarak devreye girebilen yangın söndürme sistemi ve arka kapı camlarında yer alan perdelerin yarım açılmasını sağlayan "casus modu" donanımda yer alıyor.

Benzinli seçeneğin kaputu altında görev yapan 4.4 litre hacimli, çift turbo beslemeli V8 ünite 530 beygir güç, 750 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.6 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 210 km/s. i7'deyse 544 beygir güç, 745 Nm tork üretebilen çift elektrik motoru kullanılsa da bu değerler 9 saniye ve 160 km/s oluyor. Her iki otomobilin de fren ve süspansiyon sistemlerinde güçlendirmeye gidilmiş.

9 Ağustos 2023 Çarşamba

Opel Experimental


Opel, gelecekte üreteceği modellerin tasarım özelliklerini taşıyan elektrikli bir crossover konseptiyle karşımızda. Teknik verileri henüz açıklanmamış olan otomobilin Stellantis'in yeni elektrikli otomobil platformu üzerinde yükseleceğiyse belirtildi.

Köşeli hatlara sahip olan otomobilin ön bölümünde görülen + biçimli LED imzası aslında güncel Opel modellerinde de karşımıza çıkıyor. Kaputunda hava geçişleri yer alan araçta dev jantlar görev yapıyor. Yan aynalar yerine geçen kameralar B sütununa yerleştirilirken kapı kolları gizlenmiş. Cam tavanı arka cama bağlayan tavan yapısı ve önde olduğu gibi + şeklini alan LED stoplarla birleşen difüzör çıkışı arka kısmın dikkat çeken detayları.

İç mekanı çok detaylandırılmamış olsa da otonom sürüş sırasında oval direksiyon simidinin gizlendiği belirtilen konseptte düğmeler ve ekranlar yerine dev bir head up display ve holografik göstergeler kullanılmış. Köşeli hatların bu bölümde de dikkat çektiğini belirtelim. Dört tekerlekten çekişli olan elektrikli aracın tahmini menziliyse 700 km.

Cadillac Escalade IQ


Cadillac'ın ünlü SUV modeli de elektrikli otomobil furyasına katıldı. En azından isim olarak. Dev modelin tasarımı güncel Escalade'e benzemiyor olsa da markanın güncel araçlarını andırıyor. Sunulan güç ve menzilse dikkat çekici seviyede.

Dik burun yapısında kullanılan bol LED aydınlatma ve siyah renk heybetli duruşa katkıda bulunuyor. Çamurluk korumaları gövde rengi olsa da kapı altları, tavanı ve yan aynaları siyah renkli olan otomobilde 24 inç çaplı jantlar kullanılıyor. 

Kalın D sütunu arkasında çift katlı LED stopların üst bölümü yer alırken çıkıntı yapmayan tampon, spoiler ve ilginç tasarımlı 3. stop lambası arka bölümün detayları arasında. 5.697 mm boya, 2.167 mm ene ve 1.934 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 3.460 mm olarak açıklanıyor.

3 koltuk sırası sunan iç mekana geçildiğinde iki kollu direksiyon simidi arkasında boydan boya ekranla donatıldığı görülen otomobil farklı renklerde deri döşeme ve alüminyum trim parçalarına sahip. Havalandırma kumandalarına ev sahipliği yapan dokunmatik ekran da alt kısmı boş olan ara konsola yerleştirilmiş. Havalandırma ızgaraları da şık bir şekilde gizlenmiş.

Donanımında 40 hoparlörlü AKG ses sistemi sunan aracın orta koltuk sırasında tekli koltuklar alındığında dokunmatik ekranlar ve katlanabilir masalar kullanıma sunuluyor. İki koltuk sırasıyla 2.000 litreye yakın bagaj hacmi sunabilen Escalade IQ'nun tek koltuk sırasıyla sunduğu hacimse 3.300 litrenin üzerinde. Önde yer alan bagajsa 345 litre hacimli.

İki elektrik motoru sayesinde dört tekerlekten çekişli olan otomobil 762 beygir güç, 1.064 Nm tork üretebiliyor. 200 kWh kapasiteli bataryalarsa 720 km üzerinde menzil sunuyor. Adaptif süspansiyon sistemine de sahip olan SUV, önde 355, arkada 357 mm çaplı fren diskleri de sunuyor.

8 Ağustos 2023 Salı

BMW i5 L ve 5 Serisi L


BMW'nin Çin'de üretilen ve sadece bu ülkede satılacak modelleri yenilendi. Geçtiğimiz aylarda yeni nesline kavuşan 5 Serisi ve elektrikli kardeşi i5'in Çin pazarına sunulacak uzun aks mesafeli versiyonları üst seviye donanımlarıyla tanıtıldı.

Uzayan arka kapıları dışında Avrupalı kardeşlerinden çok da farklı görünmeyen otomobillerde farklı gövde renkleri ve jant seçenekleri sunuluyor. Dışarıdan bakıldığında fark yaratan en büyük detaysa C sütunu arkasında yer alan "5" sayısının aydınlatılmış olması.

Aks mesafesi 3.1 metrenin üzerine çıkan ikilide bu mesafenin tamamı diz mesafesi olarak geri dönüyor. Bu nedenle arka koltuklarda, şimdiye kadar sadece 7 Serisi'nde sunulan ve tavandan inen geniş ekran kullanılıyor. Kafalıklar için yumuşak yastıklar ve yeni bir katlanabilir kol dayanağı da aracın arka bölümünde sunulan özellikler arasında.

Nissan Skyline Nismo


Nismo şu sıralar çok çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Z'nin en performanslı seçeneğini tanıtan Nissan şimdi de sedan Skyline'ın en hızlı versiyonunu hazırladı. İki araçta da aynı motorun kullanılması ve görsel değişikliklerin de benzerliği sürpriz değil.

Daha köşeli hatlara sahip olan ön tampon altına Nismo arması ve bir splitter ekleyen Nissan, Emkei armalı ve 19 inç çaplı jantların arkasında kırmızı renkli kaliperlere yer vermiş. Yan etekler ve aynaların da altında kırmızı şeritler kullanılırken arkada spoiler ve yine köşeli hatlara sahip tampon dikkat çekiyor. nismo logosu ve dik yerleşime sahip LED sis farı da bu bölümü farklılaştırmış.

İç mekanda alüminyum trim parçaları, kırmızı renkli devir saati çerçevesi ve 12 konumu işaretlenmiş direksiyon simidi haricinde kırmızı dikiş iplikleri dikkat çekiyor. Limited donanımıyla birlikte gelen sabit kafalıklı ön koltuklarsa Recaro imzası taşıyor. Bu koltuklar deri-Alcantara karışımı döşemeye ve kafalıklarda Nismo yazılarına sahip.

Kaputu altında Z Nismo'nun 3 litre hacimli, çift turbo beslemeli, V6 ünitesi görev yapan otomobil 420 beygir güç üretebiliyor. Otomatik şanzıman, frenler ve süspansiyon sistemi elden geçirilen otomobilin yol tutuşu iyileştirilirken sunulan sportiflik hissi de üst düzeye çıkmış.