4 Nisan 2015 Cumartesi

Mercedes-Benz C160


Mercedes C Serisi modelleri çoğalmaya devam ediyor. Avrupa'nın vergileri beygir gücü ve egzoz salınımı üzerinden alan pazarlarına yönelik olacak yeni seçenek ailenin giriş versiyonu oluyor.

C180 modelinde de görev yapan turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motorun 129 beygir güç üretebilen versiyonuyla donatılan otomobil sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilecek.

Peugeot Foodtruck


Şu sıralar gözler New York ve Seul'de düzenlenen otomobil fuarlarında olsa da Fransız üretici Peugeot, Milano tasarım haftası dolayısıyla ilginç bir konsept sergiledi.


Boxer'ın gelecekte alacağı şeklin bir ön gösterimi niteliğinde olan otomobil köşeli hatlarıyla dikkat çekerken 308'inkine benzer farlar ve şık jantlar dikkat çekiyor. İsminden de anlaşılacağı üzere bir yemek aracı olan konseptin kasa ve treyleri yanlara doğru açılarak bir bistroya dönüşüyor.

Depolama bölümlerinde iki buzdolabı, uzayabilen masalar, espresso makinası, iki kızartma makinası ve ocak bulunurken eğlence için 46 inç ekranlı televizyon ve iki büyük kolon düşünülmüş.

Nissan Maxima


Nissan'ın 2015 New York otomobil fuarı yeniliği Maxima oldu. Üreticinin büyük sedan modelleri arasında yer alan otomobil geçtiğimiz yıl Detroit otomobil fuarında sergilenen Sport Sedan konseptinden esinlenen tasarımıyla dikkat çekiyor.

Güçlü ve fütüristik çizgileri konseptten alınan otomobilde agresif görünümlü bir ön tampon, 18 inç çaplı jantlar, ok ucu biçimli far ve stoplar, çift egzoz çıkışı, arkaya doğru daralan yan cam çizgisi, kısa bagaj kapağı ve kalın C sütunu dikkat çeken detaylar arasında sayılabilir.


Sürpriz şekilde iç mekanda da bazı detaylar konsepte göndermeler yapıyor. Alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simdi, orta bolümü büyük bir ekrana ayrılan gösterge tablosu, sade görünümlü havalandırma ızgaraları, büyük dokunmatik navigasyon ekranı ve vites konsolunda yer alan silindir şekilli kumanda kolları yaşam alanını oluşturuyor.


Kaputu altında bir yenilik olmayan Maxima'nın 3.5 litre hacimli v6 motoru 300 beygir güç, 353 Nm tork üretebiliyor. Önceki nesil modele oranla 37 kg hafifleyen otomobilde sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman kullanılmış.

Pogea Fiat 500 Abarth


Geçtiğimiz yıl Abarth 500 için hazırladığı şık gövde kiti ve modifikasyon paketiyle konuğumuz olan Pogea Racing aynı araç üzerinde yaptığı çok daha dikkat çekici çalışmayla yine bizlerle.

Hem ön hem de arka tamponları yenileyen firma kaputa hava çıkışları açarken birçok parçayı karbon fiberden üretmiş. 17 inç çaplı jantlarla donatılan aracın arkasında bir difüzör ve merkezi yerleşime sahip çift egzoz çıkışı görülebiliyor.


Süspansiyon sistemi yenilenen otomobilin fren sisteminde ön aksa 313 mm çaplı diskler ve 6 pistonlu kaliperler uygun görülmüş. Yapılan çalışmalar sonucunda ağırlık 71 kg aşağıya çekilebilmiş.

İç mekanda özel deri ve Alcantara döşemeler dikkat çekerken arka koltukların iptal edildiği de gözlerden kaçmıyor.

Küçük kaputun altında görev yapan turbo beslemeye sahip 1.4 litre hacimli motoru 331 beygir güç, 411 Nm tork üretebilen otomobil 0'dan 100 km/s sürate 5.1 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 262 km/s.

Audi RS6 DTM


Audi'nin süperspor station wagon modeli RS6'yı modifiye edenler arasına profesyonel kayakçı Jon Olsson da katıldı. Yaptığı iş kadar uçuk araçlarıyla da tanınan Olsson bu araçla 23 Mayıs'ta başlayacak olan Gumball 3000 organizasyonuna katılacak.


Hazırlattığı diğer araçlar gibi RS6 DTM'de de kayaklar için bir taşıma bölümü bulunduran Olsson DTM tarzı karbon fiber aerodinamik paketiyse aracın her köşesine uygulamış. Genişletilen çamurluk ve yan etekler, büyük splitter, hem daha büyük, hem daha geniş hem de daha hafif jantlar, çift spoiler, dev difüzör ve bir sürü deflektör görünümde yaşanan farklılıklar arasında sayılabilir.

Asıl değişiklikse kaput altında yaşanmış. 18 karat altın anotlanmış çift turbo beslemeye sahip 4 litre hacimli v8 motorun gücü 950 beygire yükseltilmiş.

Infiniti QX50


Nissan'ın lüks markası Infiniti ilk olarak Çin pazarı için tanıttığı küçük crossover modeli QX50'yi Kuzey Amerika pazarında da satışa sundu. Bu bölgede daha büyük bir motor seçeneğine sahip olacak otomobilin aks mesafesi de daha uzun.

Genel olarak yuvarlak hatlara sahip olan QX50'nin ön panjuru yatık bir tasarıma sahip. Farlar çamurlukların üzerine doğru uzarken tamponda kromajlı çıtalar kullanılmış. Üst donanım seçeneklerinde 19 inç çaplı jantlar görev yaparken kapı kolları ve siyah renkli yan korumalar üzerinde de kromajlı parçalar göze çarpıyor.


Metal tavan raylarına sahip olan otomobilin arka bölümünde spoiler, LED stoplar, sportif görünümlü bir tampon, tampona eklenmiş aydınlatma grubu, metal görünümlü koruma plakası ve çift egzoz çıkışı görülebiliyor.

İç mekanda markanın klasik çizgilerini sürdüren modelde şık bir direksiyon simidi, oval havalandırma çıkışları, ahşap kaplama, deri döşeme ve büyük bir navigasyon ekranı görev yapmakta.

Çin'de 235 beygir güç üretebilen 2.5 litre hacimli v6 benzinli motorla satılan otomobil Kuzey Amerika'da 3.7 litre hacimli v6 üniteyle alınabilecek. 325 beygir güç, 360 Nm tork üretebilen motor 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla eşleştirilirken arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş sistemleri seçenekler arasında.

Chevrolet Spark


Chevrolet'nin bu yıl New York'ta sergilediği yenilikler arasında küçük hatchback modeli Spark da bulunuyor. Kapsamlı bir makyaj geçiren otomobilin gücü de artmış.

Biraz daha yuvarlak hatlara kavuşan küçük hatchback çift parçalı ön panjurunu korurken ana far grubu ve sis farlarının şekli daha dinamik bir görünüm sunmuş. Kapılarda görülen dalgalanmalar da farklıyken yan aynalar da yenilenmiş.


Radyo anteni önden arkaya alınırken arka bölümde tamamı gövde rengi tampon, daha yuvarlak hatlı stoplar, çift renkli spoiler ve dik yerleşime sahip reflektörler yer alıyor.

Kaputu altında 98 beygir güç üretebilen 1.4 litre hacimli bir motor bulunduran otomobil standart olarak 5 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulsa da opsiyonlar arasında sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) yer alıyor.

3 Nisan 2015 Cuma

Toyota RAV4


Toyota'nın başarılı kompakt SUV modeli RAV4 makyajlandı. Piyasaya çıkmasının üzerinden henüz iki buçuk yıl geçmemiş olan araç bu operasyonun ardından hibrit versiyonuna da kavuştu.

Yepyeni bir ön bölüme sahip olan araçta yeni gövde rengi seçenekleri ve jantlar da görev yapıyor. Hem ön hem de arka tamponlar altında metal görünümlü süs panelleri yer alan RAV4 LED stoplara da sahip. Eski modellerde tamamı siyah renkli olan arka tamponun da artık yarısı gövde rengine boyalı.


İç mekanında da ufak tefek yenilikler görülen araçta yeni bir gösterge tablosu, daha büyük bir dokunmatik ekran, ek USB ve 12 Volt soketleri, daha bol yumuşak plastik yüzey, farklı havalandırma ızgaraları ve vites konsolunda daha büyük bardaklık gibi farklılıklar bulunuyor.

A.B.D. pazarında 2.5 litre hacimli benzinli motorla satılmaya devam eden RAV4'ün hibrit versiyonu da aynı hacimli üniteye sahip. İlk versiyon 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla alınabilirken ikincide sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) kullanılmış.

Hyundai Enduro ve RM15


Hyundai bu yıl New York'ta kendisinden söz ettirmemiş olsa da gezegenin diğer ucunda durum farklı. Güney Kore merkezli üretici kendi evinde iki farklı konseptle dikkatleri üzerine çekti.

Enduro ile kompakt bir SUV konsepti yaratan Hyundai bu aracın ön bölümüne büyük bir panjur, farklı görünümlü hava girişleri ve LED farlar yerleştirirken çamurlukların üzeri siyah plastikle korunmuş. Büyük jantlar, gizlenmiş A sütunu, yan eteklerin arkasına eklenen hava girişleri ve yan aynalar yerine kullanılan kameralar diğer dikkat çekici detaylar.


Arkaya geçildiğinde bagaj kapağı camını çevreleyen stoplar ve hava çıkışlarına sahip tamponla birlikte büyük bir merkezi egzoz çıkışı ve tampona eklenen büyük bir çekmece gözden kaçmıyor. HND-12 kodlu konsept 4.271 mm boya, 1.852 mm genişliğe, 1.443 mm yüksekliğe ve 2.650 mm aks mesafesine sahip.

Kaputu altında turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli bir motor bulunan araç 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımana da sahip.


Hyundai'nin ikinci sürprizi olan RM15 geçtiğimiz yıl tanıtılan Veloster Midship konseptiyle hemen hemen aynı görünüme sahip. Hafifletilen 19 inç çaplı jantlarla donatılan otomobilin gövde grafikleri de yenilenirken arka bölümden görülebilen motorun üzeri kapatılmış.


Kullanılan hafif malzemeler sayesinde önceki konsepte oranla 195 kg hafifleyen otomobil 1.260 kg ağırlığında. Merkezi yerleşime sahip 2 litre hacimli motorunu koruyan konsept turbo besleme yardımıyla 300 beygir güç, 383 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımana sahip olan RM15 gücü arka aksa aktararak 0'dan 100 km/s sürate 4.7 saniyede ulaşıyor.

2 Nisan 2015 Perşembe

Mitsubishi Outlander


Yenilenen SUV modelleri arasına bir yenisi eklendi. Japon üretici Mitsubishi, Outlander'ı makyajladı. Görünmeyen geliştirmelere de kavuşan aracın iç mekanıysa neredeyse tamamen aynı kalmış.

Ön bölümü geçtiğimiz yıl sergilenen konsept modele benzeyen otomobil burada daha köşeli hatlar sunmaya başlamış. Bol kromaj kullanılan bu alanda tamponun da orta kısımda piyano siyahına boyandığı görülebiliyor.


Yeni jant seçenekleriyle birlikte kapıların alt bölümüne korumalar eklenirken tavana da metal renkli taşıma rayları yerleştirilmiş. Arka bölümde değişimi daha az olan Outlander'ın stopları yeniden şekillendirilirken araya bir kromajlı çubuk eklenmiş. Daha büyük bir kısmı siyah renkli korumaya sahip olan tampondaysa geri vites ve sis farlarının dikey yerleşimi dikkat çekiyor.


İç mekanda yeni kaplamalar dışında az değişiklik sunan üretici navigasyon ünitesini yenilerken tavan kaplamasının kalitesini artırmış. Arka camları da kalınlaştıran Mitsubishi ses izolasyonunu artırmış.

Kaput altında A.B.D. için iki motor seçeneği sunacak olan firma 2.4 litre hacimli motordan 166 beygir güç, 220 Nm tork alabilirken 3 litre hacimli v6 ünite 224 beygir güç, 290 Nm tork sunabiliyor. İlk motor sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) sunulurken ikincide 6 ileri vitesli otomatik şanzıman bulunuyor.

Kia Novo


Kia'nın New York standında yeni Optima'nın yanında bir de konsept yer alıyor. Daha çok büyük şehirler için düşünülmüş olan otomobil modifiye edilmiş bir Cerato platformu üzerine geliştirilmiş.

Fütüristik görünüme sahip olan konseptin tipik Kia ön panjuru dik yerleştirilirken LED farlar ve tamponun kenarlarına yerleştirilmiş hava girişleri sportif bir görünüm sunuyor. 20 in çaplı jantlara sahip olan aracın yan aynaları yerine kameralar yerleştirilirken B sütunu iptal edilmiş.

Arka kapıları geriye doğru açılan Novo'nun kapı kolları gizlenirken arka bölümde farlarla uyumlu görünüme sahip LED stoplar, küçük bir bagaj kapağı, yatık arka cam, tampon içerisine gizlenen egzoz çıkışları ve deflektörler görülebiliyor.


Minimalist bir iç mekana sahip olan konseptte üzerine kumanda düğmeleri eklenen, alt bölümü düzleştirilmiş direksiyon simidi, dijital gösterge paneli, şalter şekilli cam açma düğmeleri ve dokunmatik kumanda elemanları bulunuyor.

Kaputu altında güncel Kia ve Hyundai modellerinde de görev yapan turbo beslemeli 1.6 litre hacimli benzinli motor görev yapan otomobilin şanzımanı da 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik ünite.

Ford Galaxy


Ford'un büyük MPV modellerinden Galaxy yeni nesil modellerine kavuştu. İlk bakışta makyajlanmış gibi görünen araçta daha zengin donanım ve dikkat çekici motor seçenekleri kullanılmaya başlamış.

Ön görünümünde bir sürpriz bulunmayan araç diğer binek Ford modellerinde olduğu gibi ince yapılı farlar ve şık bir ön panjur sunuyor. Geniş cam alanları sunan MPV'nin arka bölümünde de ince D sütunları ve büyük bagaj kapağı camı kenarlarına eklenen deflektörler dikkat çekiyor.


İç mekanda da diğer Ford modellerinin etkisinin devam ettiği görülüyor. Üç kollu, çok fonksiyonlu direksiyon simidinin arkasında büyük bölümü dijital olan gösterge pnaeli yer alırken orta konsolun üst kısmında dokunmatik ekran bulunuyor. Daha sade bir görünüm sunan ses ve havalandırma sistemi kumandaları da yeni modelin farklılıkları arasında.

Toplam yedi adet tam boy koltuğa sahip olduğu açıklanan Galaxy'nin arka koltuklarında daha fazla baş mesafesi sunulurken bu koltuklar bagajda yer alan düğmelerle yatırılabiliyor. Üçüncü koltuk sırası sırtlıklarıysa aynı panel kullanılarak doğrultulabiliyor.


Tamamı turbo beslemeye sahip olan motorlardan benzinli olanlar 1.5 ve 2 litre hacimli. 160 ve 240 beygir güç üretebilen ünitelerin haricinde 2 litre hacimli Diesel motor seçenekleri de sunulmakta. 120, 150 ve 180 beygir güç üretebilen seçenekleri bulunan ünitenin çift turbo beslemeye sahip olan versiyonuysa 210 beygir güç, 450 Nm tork üretebiliyor.

Kia Optima


Bu yıl New York'ta yeni model tanıtan firmalardan birisi de Kia oldu. Orta büyüklükte sedan modeli Optima'yı yenileyen Güney Kore merkezli üretici kaput altına da alışılmadık derecede küçük hacimli bir motor seçeneği eklemiş.

Yan hava girişlerine sahip yeni bir ön tamponla gelen Optima'da ön panjur da elden geçirilirken farlar hafifçe makyajlanmış. Yeni jant seçeneklerine kavuşan aracın C sütununa bir kelebek cam eklenmiş. Bagaj kapağı ve stoplarda da küçük rötuşlar görülebilirken sportif donanımlı versiyonlarda çift egzoz çıkışı ve difüzör sunulacak.


İç mekanı neredeyse yeniden yaratılan Optima'da alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, metal pedal seti, sportif yan desteklere sahip, deri ve Alcantara döşemeli koltuklar, orta bölümü dijital ekrana ayrılan gösterge paneli, çok daha büyük bir bilgi ekranı, küçük vites kolu ve BMW modellerini hatırlatan orta konsol kumanda elemanları bulunuyor.

Kaputu altında ilk etapta üç motor seçeneği bulunan otomobilin 2.4 litre hacimli ünitesini daha önce test etmiştim. 185 beygir güç, 241 Nm tork üretebilen motoru güçsüz bulanlar 247 beygir güç, 352 Nm tork üretebilen turbo beslemeli 2 litre hacimli üniteyi tercih edebiliyor.


Asıl yenilikse Hyundai Sonata'nın da kaputu altında yer bulan turbo beslemeli 1.6 litre hacimli motor. Türkiye'ye ithal edilen yeni i30 modellerinde de yer alan ünite 178 beygir güç, 264 Nm tork üretebiliyor. İlk iki motor 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla donatılırken üçüncüde 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik ünite görev yapıyor.

Avrupa'ya ithal edilecek versiyonlarda kullanılacak olan 2 litre hacimli benzinli motor 163 beygir güç, 196 Nm tork üretebilirken 1.7 litre hacimli turbo Diesel ünite 141 beygir güç, 340 Nm tork üretebiliyor.

Honda Civic Concept


2015 New York otomobil fuarında büyük bir sürpriz var. Japon üretici Honda efsanevi modellerinden Civic'in bir sonraki neslinin neye bezeyeceğini bir konseptle otomobilseverlere gösterdi.

Kaslı bir görünüme sahip olan otomobilde LED farlar ve sportif görünümlü tamponun etrafına yerleştirilen gündüz farları dikkat çekerken siyah renkli ön panjur, ince tasarımlı yan aynalar, büyük jantlar ve şık yan etekler ön ve yandan aracı tanımlayan detaylar arasında sayılabilir.


Arka bölümü daha da agresif görünen konseptte bagaj kapağı üzerinden birleşen LED stoplar, büyük bir spoiler, hava çıkışı görünümlü süslemelere sahip tampon ve ortaya yerleştirilmiş büyük egzoz çıkışı görülebiliyor.

A.B.D.'de turbo beslemeye sahip 1.5 litre hacimli motora sahip olacağı açıklanan yeni nesil Civic büyük ihtimalle Avrupa'da da aynı motor seçeneğine sahip olacak. Bu ünite 6 ileri vitesli manuel veya sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla eşleştirilebiliyor.

Subaru STI Performance Concept


Kuzey Amerika pazarında etkinliğini artırmak isteyen STI bu yıl New York otomobil fuarına dikkat çekici bir konseptle geldi. BRZ temelleri kullanılarak hazırlanan otomobil modifikasyon işlemi sonunda tanınmayacak hale gelmiş.

Genişletilmiş çamurluklar ve yan eteklerle birlikte daha dinamik görünüme sahip bir ön tampona sahip olan otomobilin farları yenilenirken karbon fiber splitter LED gündüz farlarını gizliyor. 18 inç çaplı jantlarla donatılan konseptin yan etekleri altında karbon fiber ekler bulunurken yan aynalar da bu malzemeyle kaplanmış.


Arka kısmında da büyük değişiklik yaşanan konseptte farklı stoplar, daha köşeli bir tampon, merkezi yerleşime sahip büyük egzoz çıkışları dikkat çekerken difüzörle biri küçük diğeriyse dev boyutlarda iki spoiler karbon fiberden üretilmiş.


Süspansiyon sistemi de STI imzası taşıyan otomobilin iç mekanında Recaro imzalı koltuklar, karbon fiber kaplamalar, vites değiştirme zamanı göstergesi ve ek düğmelere sahip direksiyon simidi, tur zamanı ve G göstergelerine sahip bilgi ekranıyla tamamen yenilenmiş orta konsol bulunuyor.

Aracın performans artışı konusunda bilgi vermeyen STI 2 litre hacimli motoru turbo beslemeyle donatmış.

1 Nisan 2015 Çarşamba

Lexus RX


Toyota'nın lüks yan markası Lexus bu yıl New York'ta RX ailesinin yeni nesil örneklerini tanıtıyor. Kaputu altında büyük bir gelişme yaşanmayan aracın tasarımıysa çok farklı.

Köşeli hatlara sahip gövdesiyle büyümüş bir NX'e benzeyen araçta dev ön panjur, LED aydınlatma grubu, hafifçe şişirilmiş çamurluklar, 20 inçe kadar büyüyebilen jant seçenekleri, arka tampon altına eklenen küçük difüzör ve şık görünen çift egzoz çıkışı bulunuyor.


Kaliteli görünen bir iç mekana sahip olan RX şık görünen üç kollu bir direksiyon simidi, deri kaplı ön konsol, lüks görünen alüminyum kaplamalar, dijital gösterge paneli, orta konsol üzerine eklenen geniş ekran, ısıtmalı arka koltuklar, panoramik cam tavan ve arka koltuk eğlence sistemi gibi detaylara sahip.


Kaputu altında bir yenilik bulunmayan RX ailesinde 3.5 litre hacimli v6 motor hem tek başına hem de hibrit düzenekle alınabiliyor. Her iki durumda da aracın gücü yaklaşık 300 beygir.

Scion iM ve iA


Toyota'nın alt markalarından Scion bu yıl New York'ta iki yeni model tanıtıyor. Aslında her ikisi de başka markalar altında bildiğimiz otomobiller olsa da üreticinin model gamı oldukça genişlemiş oldu.

Geçtiğimiz ay makyajlanan Toyota Auris'in Kuzey Amerika'da satılacak olan versiyonu olan Scion iM daha agresif görünüme sahip bir an tampon, yan etek ekleri ve yine biraz daha sportif görünen arka tampon ek parçalarına sahipken 17 inç çaplı jantlar standart donanımda.


İç mekanı da Auris'ten alınan otomobilin kaputu altında 1.8 litre hacimli benzinli motor görev yapcak. 137 beygir güç üretebilen motor standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulsa da ek ücret karşılığında, manuel modu 7 ileri vitesli olan sürekli değişken oranlı şanzıman da alınabiliyor.


Başlangıç fiyatı 20.000 Dolar altında tutulacak olan otomobilin yanında bir de daha küçük yapılı sedan sergileniyor. Fiyatı 16.000 Dolar civarında tutulacak iA isimli otomobil de Mazda2 Sedan'ın Scion logolu versiyonu.

Çok daha sportif görünen ön panjuruyla farklı bir görünü sunan aracın diğer bölümleriyle birlikte iç mekanı da orijinal araçtan aynen alınmış.


Kaputu altında 1.5 litre hacimli benzinli motor bulunan iA 105 beygir güç üretebiliyor. Standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulacak olan otomobilde ek ücret karşılığında 6 ileri vitesli otomatik şanzıman da bulunacak.