2 Temmuz 2022 Cumartesi

Volvo XC40 Recharge Pro P8


Volvo da son yıllarda elektriklenme yoluna baş koyan otomobil üreticilerinden. Üstelik bunu, içten yanmalı motora sahip modellerinin temelleri üzerine geliştirdiği araçlarla da yapabiliyor. İşte tam da bu şekilde doğan bir model; XC40 Recharge. Türkiye'ye ilk olarak çift motorla gelmiş olsa da güncel olarak tek motorlu olarak alınabilen otomobilin 408 beygir gücündeki versiyonu görünüm olarak olmasa bile sunduğu özelliklerle dikkat çekici.

Hyundai Santa Fe 1.6 T-GDI Hybrid Progressive


Uzun zamandır Türkiye pazarında göremediğimiz modellerden Hyundai Santa Fe geri döndü. Bu sefer modaya uyup hibrid motor seçeneğiyle satışa sunulan otomobil üç koltuk sırasıyla iç mekan genişliğinde de iddialı olmaya devam ediyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip olan otomobilin fiyatı yüksek olsa da sundukları düşünüldüğünde mantıklı bir hal alabiliyor.

Toyota Urban Cruiser Hyryder


Toyota'nın Suzuki ile olan işbirliği güçlenerek devam ediyor. Urban Cruiser Hyryder isimli yeni SUV modelini Hindistan pazarına süreceğini açıklayan Japon üretici, yakında Suzuki'nin de aynı temelleri kullanan kendi aracına sahip olacağını duyurdu.

Kapalı bir ön panjura sahip olan otomobilin tamponunda yer alan geniş hava girişi ve çift katlı farları dikkat çekici. Siyah tavanla alınabilen aracın yan görünümünde kapı altlarında yer alan karakter çizgisi ve gümüş renkli tavan rayları öne çıkıyor. Arka bölümdeyse parantez biçimli ince stoplar, küçük spoiler, yüzgeç antenle köşelere eklenmiş sis ve geri vites lambaları dikkat çekiyor.

4.365 mm boya, 1.795 mm genişliğe ve 1.635 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.600 mm olarak açıklanıyor. Bu da kendisini Urban Cruiser'dan 370 mm daha uzun yapıyor.

Çift renkli deri döşemeyle alınabilen iç mekanda açılabilir panoramik cam tavan, dijital gösterge paneli, 3 kollu direksiyon simidi ve birçok fiziksel kumanda düğmesine sahip şık orta konsolun üzerine yerleştirilen büyük dokunmatik ekran bulunuyor.

Kaput altında bir çift hibrit motor kullanacak olan Urban Cruiser Hyryder'ın ilk ünitesi Suzuki raflarından alınma. 1.5 litre hacimli benzinli motor 12 Volt hafif hibrit yardımcıyla 102 beygir güç, 135 Nm tork üretebiliyor. 

İkinci motorsa Toyota'dan. Yaris ailesinden de tanıdığımız hibrit ünite da 1.5 litre hacimli motora sahip ve 116 beygir güç üretebiliyor. Her iki aracı da önden çekişli olarak sunan Toyota, ilk motorda 5 ileri vitesli manuel veya 6 ileri vitesli otomatik şanzıman seçenekleri sunarken ikincide sadece CVT kullanıyor.

30 Haziran 2022 Perşembe

Kia Seltos

 Bol SUV modele sahip olan üreticilerden Kia, Seltos'u makyajladı. 3 yaşına giren araç bu şekilde markanın güncel modellerine daha yakın bir dış ve iç görünüme sahip olurken kaput altında da sevindirici haberler var.

LED farların ana hatları değişmese de iç deseni değişirken panjura doğru da ince bir şekilde taşmış. Bu arada panjurun çerçevesi aşağıya çekilmiş ve tampon altı koruması küçültülmüş. Çift renkli jantlarla donatılan otomobilin LED stopları aşağıya doğru uzatılmış. Spoiler altına deflektörler ekleyen Kia, yeni logosuyla donattığı modelin arka tamponunu da yeniden tasarlamış.

İç mekanı da daha modern görünen araçta dijital gösterge paneli kullanılıyor. Daha geniş dokunmatik ekran gösterge paneliyle aynı seviyeye alınırken havalandırma kumandaları elden geçirilmiş. Bu arada havalandırma ızgaraları da hafifçe makyajlanmış. Yeni döşeme renkleri, vites kolunun yerini alan selektör ve ambiyans aydınlatması da diğer detaylar.

2 litre hacimli, atmosferik emişe sahip, benzinli motor 150 beygir güç, 180 Nm tork üretebilirken sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) aktarma ön veya her iki aksa da yapılıyor. Gücü 198 beygire yükseltilen 1.6 litre hacimli, turbo beslemeli motorsa artık 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla eşleştiriliyor.

29 Haziran 2022 Çarşamba

Citroën C4 X


Citroën C4'e kardeş geldi. Sedan gövdeli C4 X ve elektrikli kardeşi ë-C4 X, İstanbul'da yapılan dünya lansmanıyla tanıtıldı. Geniş bagaj hacmi sunan model Avrupa'nın 14 ülkesinde sadece elektrikli olarak sunulacak.

Ön bölümü kardeşi C4 ile aynı olan otomobilin hatları B sütununa kadar değişmemiş. Arkaya doğru daha az alçalan tavan yapısı, yüzgeç anten ve sabit arka cam yeniliklerden bazıları. Yanlara taşan LED stoplara sahip olan araç sedan gövdeye ve 4.6 metre boya sahip. İçten yanmalı motora sahip versiyonlar tampon altında çift egzoz çıkışına sahip.

İç mekanda bir değişiklik bulunmasa da daha önce C5 X'te sunulan bilgi-eğlence arayüzü ilk defa C4 X ile birlikte farklı bir modelde kullanılmış. 510 litre hacimli bagajsa arka koltukların yatırılmasıyla 1.300 litreye kadar büyüyebiliyor.

Kaput altındaysa bir sürpriz yok. 1.2 litre hacimli benzinli motorun 100 ve 130 beygir güç üretebilen seçenekleri haricinde 130 beygir gücündeki 1.5 litre hacimli turbo Diesel üniteyle de satılacak aracın her iki motor seçeneği de 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla gelecek. 100 beygirlik üniteyse 6 ileri vitesli manuel şanzımanla eşleştirilmiş. ë-C4 X ise 136 beygir güç üretebilen elektrik motoru ve 50 kWh kapasiteli bataryalarla sunulacak.

Mahindra Scorpio-N


Mahindra, yeni SUV modeliyle karşımızda. Üç koltuk sırasına sahip Scorpio-N, merdiven şasi ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle araziye de uygun bir otomobil. Üstelik iki motor seçeneği de birçok isteğe cevap verebiliyor.

Önden bakıldığında görünümü önceki nesil Suzuki S-Cross'u andıran otomobilde LED farlar ve çok abartılı durmayan bir panjur kullanılmış. Hafifçe şişkinleştirilmiş çamurlukların korumaları da kalın olmasa da kapı altı korumaları geniş yapılı. Arkadaysa çıkıntı yapmayan tampon ve Volvo modellerine göndermeler yapan dikey yerleşimli stoplar görülebiliyor.

3 koltuk sırasına sahip olan otomobilin kokpit tasarımı da sade. Analog göstergeler, 3 kollu direksiyon simidi, çok büyük olmayan dokunmatik ekran ve fiziksel düğmelere sahip olan kumanda paneli kalabalık durmuyor. Çift renkli deri döşemeye uygun kaplamalara sahip ön panel de sıkıcılıktan uzak.

Kaputu altında 2 litre hacimli turbo benzinli ve 2.2 litre hacimli turbo Diesel üniteler kullanılan aracın bu motorları sırasıyla 200 beygir güç, 380 Nm tork ve 175 beygir güç, 400 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel veya otomatik şanzımanlarla alınabilen ikili arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak sunuluyor.

Hyundai Ioniq 6


Hyundai'nin ilginç tasarımlı araçları ortaya çıkmaya devam ediyor. Elektrikli otomobillerden oluşan Ioniq'in yeni modeli, 2020 yılında tanıtılan Prophecy konseptine olan benzerliğiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Önden bakıldığında köşelere çekilmiş LED farları ve sivri burun yapısıyla dikkat çeken otomobilin tamponunda, gerektiğinde açılabilen havalandırma kapakları bulunuyor. 20 inç çaplı jantlara sahip olan Ioniq 6'nın yan aynaları yerlerini kameralara bırakırken kapı kolları hemzemin.

Günümüzde alışık olmadığımız bir tavan çizgisine sahip olan otomobilin arkasına doğru ilerlediğimizde şişkin çamurluklar, çift spoiler ve bolca LED aydınlatma görülebiliyor. Köşeli hatlara sahip arka tamponun da bir difüzör gibi durduğu söylenebilir.

2.95 metrelik aks mesafesiyle iç mekanda bolbol hacim sunan aracın ön kısmında sade bir tasarım hakim. Dijital gösterge paneli, dokunmatik ekran, gizli havalandırma ızgaraları ve çekmece biçimli torpido gözü haricinde yan kameraların ekranları ve şarj durumunu gösteren direksiyon göbeğindeki ışıklar gözlerden kaçmıyor.

Ioniq 5 ile platform kardeşi olan otomobilin teknik verileri de bizlere yabancı değil. 55 ve 77.4 kWh kapsiteli pillerle donatılan araç arkadan itişli ve tek motorla veya çift motor ve dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. 218 ve 325 beygir güç üretebilen ikiliden güçlü olanı 605 Nm tork değerine ve 5.1 saniyelik 0-100 km/s hızlanmasına sahip.

28 Haziran 2022 Salı

DS 7


DS, büyük SUV modelini makyajladı. Operasyonla birlikte ismindeki Crossback kısmını atan otomobilin en güçlü seçeneği de artık çok daha sportif. Üstelik motor seçenekleri arasında benzinli, Diesel ve şarj edilebilir hibritler olmaya devam ediyor.

Daha büyük bir ön panjura sahip olan makyajlı modelin yeni farları matrix LED teknolojisine kavuşurken döner üniteleri kaybetmiş. DS 4'ün dik yerleşimli LED gündüz farlarına kavuşan aracın ön tamponu daha köşeli hatlara sahip.

Yeni jant tasarımlarıyla dikkat çeken yan bölümde bu donanımın çapı 21 inçe kadar çıkıyor. Bagaj kapağı da yeniden tasarlanan aracın bu parçası da daha köşeli. LED stoplar daha ince uzun bir yapıya kavuşurken makyaj öncesinde stoplar arasında yazan "Crossback" yerini "DS Automobiles" yazısına bırakmış.

İç mekanında genel olarak aynı tasarımı koruyan otomobilde vites kolu da değişmemiş. Dijital gösterge panelinin grafikleri yenilenirken 12 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran da hızlandırılmış. Yeni döşeme ve trim parçalarının haricinde ön koltuk kafalıklarına DS armaları eklenmiş.

Avrupa pazarının büyük kısmında şarj edilebilir hibrit motorlarla satılacak olan DS 7'nin 1.6 litre hacimli, turbo beslemeli, benzinli motoruna eşlik eden tek elektrik motoru toplamda 225 beygir güç sağlarken dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip çift elektrik motorlu örnekler 300 ve 360 beygir gücünde.

Tamamı 8 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla üretilen araçların diğer motor seçenekleri de tanıdık. 1.2 litre hacimli benzinli ve 1.5 litre hacimli Diesel motorlar 130 beygir güç üretebilirken 1.6 benzinli 225 beygir güç üretmeye devam ediyor.

27 Haziran 2022 Pazartesi

Volkswagen ID. Aero


Volkswagen, elektrikli otomobil konusunda vites büyütmeye hazırlanıyor. Alman üretici, ilk etapta Çin'de üretilip satılacak, daha sonraysa Avrupa ev Kuzey Amerika pazarlarında sunulacak lüks bir sedanın konseptiyle karşımızda.

Gövde şekli diğer ID. modellerinden farklı olsa da hatlarına bakıldığında ne olduğu kolayca anlaşılabilen otomobilde X biçimli grafiklere sahip LED farlar, üç parçalı sis farları ve agresif duruşlu ön tampon dikkat çekiyor. Kaputu kısa tutulan araçta 22 inç çaplı jantlar görev yapıyor.

İnce yapılı yan aynalar, hemzemin kapı kolları, siyah renkli tavan ve neredeyse bagaj kapağı ucuna kadar uzanan C sütunu modelin boyutlarını gizlemiş. Arkada da çok parçalı ve bagaj kapağı üzerinde buluşan stoplara sahip olan model neredeyse 5 metre uzunluğunda.

İç mekan fotoğrafları henüz paylaşılmayan konseptin motor gücü de belli değil. 77 kWh kapasiteli bataryalarla 620 km menzil sunabileceği belirtilen modelin dikkat çeken yanlarından biri de 0.23'lük hava sürtünme katsayısı.