19 Kasım 2016 Cumartesi

Mazda RT24-P


Los Angeles otomobil fuarının büyük sürprizlerinden birisi de Mazda'dan geldi. Japon üretici, makyajlanan CX-5 modelinin yanında bir de yarış aracı konsepti sergiledi.

Son zamanlarda yol araçları gibi giderek daha köşeli çizgilere sahip olmaya başlayan yarış otomobilleri arasından kolayca sıyrılacak bir görünüme sahip olan konseptin ön bölümünde dev bir splitter ile birlikte küçük panjur ve basık farlar görülebiliyor.


Riley Mk. 30 şasisi üzerine geliştirilmiş olan otomobil dayanıklılık yarışlarına katılmak amacıyla hazırlanmış ve ortaya konumlandırılan 2 litre hacimli motoru turbo besleme yardımıyla yaklaşık 600 beygir güç üretebiliyor.

Genesis G80


Genesis ailesi genişliyor. Hyundai'nin premium markası, kendi başına bir marka olmadan önce sahip olduğu aracı G80 ismiyle piyasaya sürdü. Üstelik motor seçenekleri arasına bir de sürpriz eklendi.


Görünüm olarak 3 yıl önce tanıtılan araçtan farksız olan otomobillerde daha zengin bir donanım sunuluyor. Köşeli hatlar korunurken teknik yenilikler açısından da bir gelişme yok. Bunun yanında daha önce aracın sahip olduğu 3.3, 3.8 ve 5 litre hacimli motorlara hoş bir ekleme yapılmış.


3.8 ve 5 litre hacimli üniteler sırasıyla 315 beygir, 400 Nm tork ve 425 beygir güç, 520 Nm tork üretmeye devam ederken 3.3 litre hacimli v6 motora çift turbo besleme uygulanmış. Daha agresif bir görünüm sunan Sport donanım paketiyle birlikte alınabilen ünite 365 beygir güç, 510 Nm tork üretebiliyor.

Lamborghini Huracán LP 580-2 Spyder


İtalyan üretici Lamborghini, geçtiğimiz yıl Los Angeles otomobil fuarında tanıttığı arkadan itişli Huracán modelinin üzerini, aynı organizasyonun bu yıl düzenlenen ayağında açma kararı aldı.


Diğer Huracán Spyder seçenekleriyle sabit tavanlı LP 580-2'nin tasarım özelliklerini birleştiren otomobilin 5.2 litre hacimli v10 motoru 580 beygir güç, 540 Nm tork üretiyor. 1.509 kg boş ağırlığa sahip olan otomobil 0'dan 100 km/s sürate 3.6 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 319 km/s olarak açıklanıyor.

Mercedes-Maybach S650 Cabriolet


Los Angeles otomobil fuarının sürprizlerinden birisi de Mercedes tarafından tanıtıldı. 300 adet sınırlı üretime sahip olacağı açıklanan üzeri açılabilen yeni otomobil Maybach logosuna da sahip.

Geçtiğimiz yıl tanıtılan S65 Cabriolet'nin teknik ikizi olan araç tasarım olarak da bu otomobile benziyor. Yenilenen tamponlar, daha bol krom kullanımı ve özel tasarım 20 inç çaplı jantlar gibi farklılıklar sunan S650'nin geriye kalan detyları AMG logolu kardeşiyle aynı.


İç mekanını da bu otomobille paylaşan araçta farklı döşeme ve kaplama seçenekleri sunulsa da tasarım olarak bir değişiklik yaşanmamış. Farklılık sunan bölümlerse farklı noktalara serpiştirilen Maybach logoları ve iç mekanda kullanılan deriden üretilmiş çanta seti olarak sayılabilir.


Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 6 litre hacimli v12 motor kullanan otomobil 630 beygir güç, 1.000 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli, tam otomatik şanzıman ve pnömatik süspansiyon sistemi de standart donanımlar arasında yer alıyor.

Jaguar I-PACE


Son yıllarda iyiden iyiye popüler hale gelen iki otomobil tipini birleştirenler arasına Jaguar da katıldı. İngiliz üreticinin 2016 Los Angeles otomobil fuarında tanıttığı elektrik motorlu SUV, Tesla Model X'in potansiyel bir rakibi.

Markanın seri üretim modellerinde olduğu gibi dinamik bir tasarıma sahip olduğu görülebilen otomobilde kullanılan kısa kaputun ortasına hava çıkış yarığı eklenirken ince uzun LED farlar ve büyük ön panjur sportif görünümü pekiştirmiş.


Yandan bakıldığında alçak tavan yapısı, büyük jantları, geniş yan etekleri, gizlenmiş kapı kolları ve şişkin çamurluklarıyla güçlü bir görünüm sunan otomobilin C sütunu çok yatık bir tasarıma sahip. Tavan çizgisini izleyen spoiler hoş bir dokunuş olarak karşımıza çıkarken ince uzun LED stoplar, dik inen bagaj kapağı ve difüzör diğer detaylar arasında.


Konseptin köşelerine doğru kaydırılan lastikler sayesinde genişletilen iç mekanda yolcularına sade bir görünüm sunan Jaguar üç kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve dokunmatik yüzeylerden oluşan kumanda panellerine sahip. Bilgi ekranı da bu şekilde kullanılan otomobilin panoramik cam tavana ve düz bir zemine sahip.

2017 yılında seri üretime hazır versiyonu tanıtılması planlanan I-PACE'in 90 kWh kapasiteli pilleriyle yaklaşık 500 km menzil sunacağı öngörülüyor.

Subaru VIZIV-7


SUV segmentlerinin giderek daha popüler hale gelmesi Subaru gibi üreticilere yarıyor. Dört tekerlekten çekiş sistemiyle efsane olan Japon üretici Los Angeles otomobil fuarında büyük bir konsept sergiledi.

5.2 metre boya, 2 metre genişliğe, 1.8 metre yüksekliğe ve 2.9 metrenin üzerinde aks mesafesine sahip olan VIZIV-7 konsepti bu haliyle seri üretime alınırsa markanın şimdiye kadar ürettiği en büyük araç olacak.

Dik tasarıma sahip yüksek ön panjuru sayesinde heybetli bir görünüme kavuşan araçta şık görünen LED aydınlatma grubu kullanılmış. Gövdenin alt bölümünü boydan boya kaplayan siyah renkli koruma bu otomobilde de unutulmazken geniş yan cam yüzeyleri ve ince yapılı aynalar dikkat çekici detaylar.


21 inç çaplı jantlara sahip olan konseptin  arka bölümünde de köşeli tasarım dikkat çekiyor. LED stoplar bagaj kapağını boydan boya geçerken yüksek arka tampon yapısı sayesinde uzaklaşma açısı artırılmış. Bu bölümde görülen spoiler yapısı da keskin köşelere sahip tavan raylarıyla uyumlu.

İç mekan fotoğrafları paylaşılmayan konseptin üç koltuk sırasına sahip olduğu ve 7 kişilik oturma kapasitesi sunduğuysa kesinleşti.

Mazda CX-5


Mazda'nın Kodo tasarım anlayışı gelişmeye devam ediyor. Şu sıralar çok popüler olan SUV segmentlerinde birçok modeli olan Japon üretici CX-5 modelini kapsamlı bir makyaj operasyonundan geçirdi.

Tahmin edileceği gibi CX-3'ten alınan detaylarla daha da sportif bir görünüme kavuşturulan otomobilde incelen farlar, ileriye doğru çıkıntı yapan dik ön panjur, köşeli sis farları, farklı gövde renkleri,  yeni jant seçenekleri, daha dar tutulan yan etekler, küçülen LED stoplar, farklı bir tasarıma sahip spoiler ve yatay yerleşime sahip arka sis farları dikkat çekiyor.


İç mekanı da ciddi bir yenilenme işleminden geçen otomobilin bu bölümünde derine yerleştirilen yuvarlak göstergeler ve üç kollu direksiyon simidi korunsa da konsolun tepesine alınan bilgi ekranı, daha şık tasarıma sahip havalandırma ızgaraları, daha geniş ve yatay hale gelen vites konsolu ve artık yatay konuma sahip olan kapı içi düğmeleri yenilikleri oluşturuyor.


Kaputu altındaysa bir farklılık sumayacak olan CX-5'te 2 ve 2.5 litre hacimli benzinli motorların yanında 2.2 litre hacimli turbo Diesel ünite de kullanılacak. Araçlar 6 ileri vitesli manuel veya yine 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanlarla alınabildiği gibi önden çekiş ve dört tekerlekten çekiş sistemi de seçilebilecek.

Alfa Romeo Stelvio


Geçtiğimiz yıl Giulia'yı tanıtan Alfa Romeo ikinci bombasını Los Angeles'ta patlattı. İtalyan üreticinin SUV modeli Stelvio, "En hızlı seri üretim SUV" sıfatıyla organizasyonda yer aldı.


Son yıllarda basına sızan görüntüler nedeniyle yuvarlak hatlı tasarımı büyük şaşkınlık yaratmayan aracın Quadrifoglio seçeneğinde ince uzun farların yanında agresif görünümlü bir ön tampon, ek hava çıkışlarına sahip kaput, 21 inç çaplı jantlar, yatık bir bagaj kapağı camı, dört egzoz çıkışı ve difüzör bulunuyor.


Adaptif süspansiyon sistemi ve Brembo imzalı karbon seramik disklere sahip fren sistemi gibi donanımlar araca eklenirken birçok detayı Giulia ile paylaşılan iç mekanda ince kollu direksiyon simidi, derine yerleştirilen yuvarlak göstergeler, deri döşemeli ön konsol, büyük dokunmatik ekran, metal pedal seti ve karbon fiber kaplamalar gözden kaçmıyor.


Motor seçenekleri de tanıdık olan Stelvio'da görev yapacak olan 2 litre hacimli benzinli motor turbo besleme sayesinde 280 beygir güç üretebilirken Quadrifoglio'nun çift turbo beslemeli, 2.9 litre hacimli v6 ünitesi 510 beygir güç, 600 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 8 ileri vitesli otomatik şanzıman araçların standart donanımında yer alıyor.

18 Kasım 2016 Cuma

Citroën C-Elysée


Citroën'in Türkiye'de en çok satılan modeli C-Elysée makyajlandı. B segmentinde yer alan sedanın ön bölümünde yoğunlaşan makyaj iç mekana da zenginleştirilmiş donanım olarak yansımış.


C-Elysée'de yaşanan değişiklikler şaşırtıcı değil. Yenilenen farlar, ön panjur ve tamponla birlikte LED gündüz farlarına kavuşan otomobilde yeni gövde renkleri ve jant tasarımları kullanılmış. İç mekan genel olarak değişmese de 7 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekranla birlikte Apple CarPlay ve Android Auto uyumu sunulması olumlu.


Kaput altında da tanıdık motorları barındıran küçük sedanın 1.2 litre hacimli benzinli ünitesi 82 beygir güç üretebilirken 1.6 litre hacimli motor 115 beygir güç üretiyor ve yeni 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla alınabiliyor. Diesel motorlarsa 92 ve 100 beygir gücünde.

Chevrolet Colorado ZR2


Los Angeles otomobil fuarının kapılarını açmasıyla birlikte Kuzey Amerika'nın favori araçları da ortalara çıkmaya başladı. Endüstrinin önemli oyuncularından GM, off road pick up model yelpazesini genişletmeye kararlı bir şekilde yeni bir araç tanıttı.


Colorado'nun arazide yüksek performans gösterebilecek bir seçeneğini tanıtan firma ön tamponunu iptal ettiği bu araca karter koruması eklerken kaputu da daha agresif bir görünüme sokmuş. Süspansiyon yolu uzarken 17 inç çaplı jantlar ve 31 inç çaplı lastikler donanıma eklenmiş.


İki ve dört kapılı olarak alınabilecek Colorado ZR2 modellerinin iç mekanında tasarım değişikliği yapılmazken dört tekerlekten çekiş sistemi bütün araçlarda standart olarak sunulmakta. Motor seçenekleriyse 308 beygir güç, 372 Nm tork üretebilen 3.6 litre hacimli bir v6 benzinliyle 181 beygir güç, 500 Nm tork üretebilen 2.8 litre hacimli bir turbo Diesel.

13 Kasım 2016 Pazar

Peugeot 208 GT Line 1.2 PureTech EAT6


Uzun yol testleri devam ediyor. Şimdi sırada Fransız markanın B segmentinde yer alan temsilcisi 208 var. 2011 yılının sonlarına doğru yüzünü gösteren 208 tahmin edilebileceği gibi 207'nin yerine piyasaya çıktı. Üç ve beş kapılı gövde seçeneklerine sahip olan hatchback 2015 yılı başında küçük bir makyaj operasyonu geçirdi.

Hem tasarım hem de araçların hafifletilme trendi olarak bakıldığında Fransız marka için önemli bir otomobil olarak karşımıza çıkan 208'in bütün motor seçenekleri 1.6 litre barajının altında kalan hacimlere sahip. Türkiye'de bile dört motor ve beş şanzıman seçeneğiyle satışta olan otomobilin testime konuk olan seçeneğinde 1.2 litre hacimli turbo beslemeli benzinli motor ve 6 ileri vitesli, tam otomatik şanzıman görev yapıyordu.