27 Mart 2020 Cuma

IED Tracy


2020 yılında Cenevre'de göremediğimiz konseptler arasında Istituto Europeo di Design tarafından hazırlanan ilginç bir elektrikli araç da bulunuyor. Küçük boyutlarıyla dikkat çeken aracın ilginç yanı 6 kişilik olması.


Yükseltilmiş yapısı sayesinde araziye de uygun olan otomobilin hem ön hem de arkasında bagaj bağlanabilecek bölümler bulunuyor. Yine önde ve arkada cam çerçeveleri öne çıkarılmış olan aracın aydınlatma grubu da LED teknolojisine sahip.

3.740 mm boya, 2.205 mm genişliğe, ve 2.083 mm yüksekliğe sahi olan konseptin aks mesafesi 2.890 mm olarak açıklanıyor. Modelin sol tarafında bir, sağdaysa iki kapısı bulunuyor.


Şimdilik bir çizimden ibaret olan iç mekanda sürücü ortada otururken köşelere dağıtılmıl olan iki koltuk grubunda 5 kişi oturabiliyor. Altıgen direksiyon simidi ve sayıları en aza indirilmiş fiziksel kumanda elemanları da aracın hayal edilen özellikleri arasında.

Bir çift batarya paketinden güç alan elektrik motoruna sahip olduğu açıklanan konseptin teknik özellikleriyse paylaşılmadı.

GFG 2030


GFG'den ilginç konseptler gelmeye devam ediyor. Daha önce karşımıza çıkan Kangaroo'ya benzeyen yeni aracın ismi 2030 ve sportif araç performansını her türlü yüzeyde sunmak gibi bir iddiası var.

Sivri burun yapısı ve şişkin çamurluklara sahip ön görünümü dikkat çekici olan otomobilin yerden yüksekliği de ilk bakışta fark ediliyor.Adaptif spoiler ve difüzörle donatılan arka kısımda boylamasına uzanan bagaj bölümü de büyük bir hacim sunuyor.


İç mekanda bol karbon fiber kullanımıyla dikkat çeken konseptte üst kısmı bulunmayan direksiyon simidi, dijital gösterge paneli, panel yanlarına yerleştirilmiş yan ayna görüntüsünü ileten küçük ekranlar, dik yerleşime sahip ve orta konsolun tamamını kaplayan dokunmatik ekran görülebiliyor.

Henüz teknik detayları açıklanmayan elektrik motorlu aracın 0'dan 100 km/s sürate 3.5 saniyede ulaşacağı, her türlü yüzeyde 200 km/s sürat yapabileceği ve pillerinin 365 km menzil sunacağı belirtiliyor.

Aiways U6ion


Aiways U5'e kardeş geliyor. 2019 yılında tanıtılan modelin daha sportif görünümlü seçeneği olması planlanan otomobilin tanıtımı COVID-19 nedeniyle gecikse de yakında seri üretim modeli bizlerle olacak.


Aslında seri üretim öncesi son prototip olan U6ion'un köşeli hatları, Ken Okuyama imzası taşıyor. Büyük sayılabilecek ızgaralar ve yan kısımda deflektörlere sahip olan ön bölümde ince LED farlar sunan otomobil yan kısımda 21 inç çaplı jantlar, hemzemin kapı kolları ve siyah koruma parçalarına sahip.

Yan etekler ve arka tampon yanlarında da aerodinamik dokunuşlara yer verilen aracın arka kısmı yüksek bir yapıya sahip. Bir çift spoiler ve ince yapılı LED stoplarla farklı bir görünüm ortaya koyan bu kısım aynı zamanda dik bir tasarım sunuyor.


İç mekanı da dışı gibi renkli olan otomobilin "U" biçimli direksiyon simidi, yüksek yan desteğe sahip koltukları, dijital gösterge paneli ve büyük dokunmatik ekranı detaylardan bazıları. Kapı açma kolları kumaş çekeceklerden oluşan araç dört kişilik.

Henüz motor gücü hakkında bir detay verilmeyen aracın en az kardeşi U5 kadar kuvvetli olması beklenebilir. Bu modelde kullanılan elektrik motoru 190 beygir güç, 315 Nm tork üretebiliyor.

26 Mart 2020 Perşembe

Micro Microlino 2.0


Bu yıl yenilenen otomobiller arasına Microlino da eklendi. Tanıtımının üzerinden iki yıl bile geçmeyen Microlino'nun yeni nesli daha yüksek performans ve daha uzun menzille geliyor.

Ana hatları değişmemiş olsa da eskisinden daha modern görünen otomobilde LED aydınlatma grubu, gizlenmiş kapı kolu, inceltilmiş A sütunu, yükselen tavan, artık sadece camdan oluşmayan bagaj kapağı ve şık görünen ince uzun LED stop dikkat çekiyor.


İç mekanı da çok daha modern duran aracın dijital gösterge paneli üç kollu direksiyonun arkasına alınırken orta konsolda yer alan bar üzerine kumanda düğmeleri yerleştirilmiş. Cep telefonu için de sabitleme bölümü sunan panelde kumaş kaplamalar da bulunuyor.

Önceki nesil modelde kullanılan 20 beygirlik üniteden çok daha güçlü olduğu belirtilen elektrik motoru 90 km/s maksimum sürat sağlayan aracın arka iz genişliği de %50 artmış. 8 ve 14.4 kWh kapasiteli pillerle donatılabilen Microlino 2.0'ın menzili de kullanılan pile göre 125 ve 200 km.


Araçla birlikte üç tekerlekli, elektrikli scooter konsepti Microletta'yı da tanıtan Micro bu miniğin 80 km/s sürat yapabildiğini ve 4.2 kWh kapasiteli piliyle 100 km menzili olduğunu belirtiyor. Araçta taşınabilen ek pil istenildiğinde diğeriyle değiştirilerek bir bu kadar daha menzil alınabiliyor.

Bandini Dora


Bu yıl Cenevre'de tanıtılamayan konseptlerden bir tanesi de Giorgetto ve Fabrizio Giugiaro'nun kurduğu firma GFG Style tarafından tasarlanmış bir Barchetta örneğiydi. Elektrikli aracın teknik verileri de oldukça etkileyici.

Sivri burun kısmının iki yanına yerleştirilmiş LED farları dikkat çekici olan otomobilin yanında, ön çamurluklardan başlayıp arkada spoiler altına kadar devam eden bir kemer bulunuyor. 21 inç çaplı jantlarla donatılan Dora'nın arka bölümünde de keskin hatlar ve aracın genişliği boyunca uzanan LED stoplar mevcut.

4.8 metre boya ve 2 metre genişliğe sahip olan otomobilin inanılmaz bir açıya sahip olan ön camı, yüksekliğin 1.150 mm'de kalmasını sağlamış. Aks mesafesiyse tam 3 metre.


Yukarıya açılan kapılardan geçilen iki kişilik iç mekanında dijital gösterge paneli ve yanda yer alan kameraların görüntülerinin aktarıldığı iki küçük ekran bulunan modelin beş parçadan oluşan pillerinin bir parçası koltuk aralarına, diğerleriyse koltukların arkasına yerleştirilmiş. Direksiyon simidiyse "U" biçimli.

Elektrikli bir konsept olan Dora'nın 544 beygir gücü ve 680 Nm torku dört tekerleğe birden aktarılıyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.3 saniyede ulaşabilen otomobilin 90 kWh kapasiteli bataryaları 450 km üzerinde bir menzil sunabiliyor. Ayrıca maksimum sürat 250 km/s'te sınırlandırılmış.