26 Nisan 2013 Cuma

Hennessey MaxBoost 445 Taurus SHO


Hennessey Performance, Ford Taurus ailesinin sportif üyesi SHO için geliştirdiği modifikasyon kitini tanıttı. Tasarımında değişiklik yapılmayan aracın gücüyse ciddi miktarda artmış.


Sınırlı üretim plakaları ve Hennessey logoları haricinde iç veya dışında görsel bir değişikliğe uğramamış olan otomobilin yenilenen egzoz sistemi biraz daha geniş çıkışlara sahip. Hava emişi ve elektronik kontrol ünitesi yenilenen motor turbo beslemeye sahip, 3.5 litre hacimli bir v6. 445 beygir güç üretebilen ünite otomobili 0'dan 96 km/s sürate 4.3 saniyede ulaştırıyor.

Audi TT Ultra Quattro Concept


Audi'nin bu yıl Wörthersee'de sergileyeceği sportif konsepti TT-S temelleri üzerine geliştirilmiş. Aracın görünümünde dikkat çekici farklılıklar bulunurken asıl üzerine düşülen konu hafifletme çalışmaları olmuş.

Quattro konseptinde kullanılan altıgen ızgarayla donatılan aracın ön tamponu daha sportif bir görünüme kavuşurken yan etekler genişlemiş. Karbon fiberden üretilen parçaları siyah renkli bırakılan aracın yan aynaları yerine küçük kameralar yerleştirilmiş.

Kaputu üzerinde ek hava çıkışları açılan konseptte sabit bir spoiler kullanılırken jantlar hem hafiflemiş hem de çapları büyümüş. Şeffaf stoplarla farklı bir görünüm ortaya koyan aracın yenilenen arka tamponunun ortasına tekli egzoz çıkışı yerleştirilmiş.


Toplam 300 kg kaybeden otomobilin ağırlığını 1.111 kg'a indirdiğini açıklayan Audi bu aracın ön aksında karbon seramik fren diskleri kullanmış.

İç mekana geçildiğinde R8 GT'den alınan koltuklar, daha agresif bir tasarıma sahip havalandırma ızgaraları, orta konsola eklenmiş analog göstergeler ve dijital gösterge tablosu gibi detaylarla dikkat çeken konseptin iç aynası yerine de bir ekran yerleştirilmiş. Dört noktadan bağlantılı emniyet kemerleri sunan otomobilin arka koltukları iptal edilerek yerlerine takla kafesi getirilmiş.

Turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru 310 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen konsept 6 ileri vitesli manuel şanzımanıyla 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 280 km/s olarak açıklanıyor.

25 Nisan 2013 Perşembe

Twizy Renault Sport F1 Concept


Renault çılgın projelerine bir yenisini ekledi. Fransız üretici RS ailesini beklenmedik bir şekilde, elektrik motorlu aracı Twizy ile genişletti. Sadece bir konsept olsa da araç etkileyici.

Formula 1'den alınan birçok detaya sahip olan otomobilde dev ön ve arka kanatlar, çıkık tasarlanmış yan etekler, slick lastikler, büyük bir difüzör ve ince yapılı yan aynalar bulunuyor.


İç mekanda bir adet yarış koltuğu ve gövde rengi emniyet kemeri dikkat çekerken oval direksiyon simidi de Formula 1'de kullanılanlara benzer özellikle sunuyor.

Arka koltuk yerine eklenen KERS sayesinde motor gücü 17'den 97 beygire ulaşan minik otomobilin ağırlığı 564 kg'a yükselse de 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi Mégane RS ile aynı. Maksimum sürati 110 km/s olarak açıklanan konsept KERS'i 13 saniye boyunca kullanabiliyor.

Volkswagen 4Fun


Volkswagen'in bu yıl Çin'de tanıttığı konseptler arasında bir de MPV bulunuyor. Çinli üniversiye öğrencileriyle birlikte tasarlanan araç bir hibrit.

Köşeli hatlarıyla dikkat çeken araçta büyük jantlar, LED aydınlatmalar ve üst kısmınin büyük bir bölümü camdan üretilmiş gövde dikkat çekiyor. Konseptin en belirgin özelliklerinden birisi de üst kısmı yukarıya açılırken alt kısmı aşağıya inip bir basamak oluşturan kapıları.


İç mekanında dört koltuk sırası bulunan otomobilde 7 adet tekli koltuk yer alıyor. Sürücü koltuğu ortada konumlandırılan aracın yolcu koltukları hem 360 derece döndürülebiliyor hem de bir ray üzerinde dairesel olarak kaydırılabiliyor.

Hibrit sistemin elektrik ihtiyacını standart bir prizden veya tavanda bulunan güneş panellerinden sağlayabilen otomobilde gelişmiş bir güvenlik ve otomatik sürüş sistemi yer alıyor.

Horki


Bu yıl Şangay otomobil fuarında Çin'e özel model tanıtımları hız kazanırken bazı üreticiler bu ülkeye özel marka tanıtmayı tercih etti. Bu üreticilerden birisi de Güney Kore merkezli Kia oldu.

Horki isimli yeni markasının ilk konseptini Cerato temelleri üzerine geliştiren Kia, araçta ince uzun far ve stoplar, ince yapılı yan aynalar, büyük jantlar ve alışılmadık bir kapı altı çizgisi kullanmış.

Volkswagen iBeetle


Alman üretici Volkswagen, 2013 Şangay otomobil fuarında Beetle modelinin iPhone ile entegre edilmiş bir versiyonunu tanıttı. Kaputunun altında bir yenilik sunmayan araç sabit ve açılır tavanlı gövde seçenekleriyle sunulacak.

Kromajlı görünümüyle dikkat çeken 18 inç çaplı jantlar, füme renkli kapı çıtaları, aynı renge boyanmış yan aynalar ve iBeetle logolarıyla farklılaşan dış görünümde başka değişiklik yok.


İç mekanda gri renkli ön konsol ve siyah kapı iç kaplamaları, siyah renkli deri döşeme, gri dikiş iplikleri ve özel tasarım vites topuzu gibi donanımlar sunulurken Fender ve krom donanım paketleri de standart olarak sunuluyor.

Araca ismini veren donanıma orta konsolun üzerinde yer alıyor. iPhone için özel bir araç kitine sahip olan otomobil için sürüş ve eğlence fonksiyonlarını kontrol etmeye yarayan uygulamalar da geliştirilmiş.

24 Nisan 2013 Çarşamba

DC Duster


Hindistan merkezli modifikasyon firması DC Design bu ülkede Renault markasıyla satılan Duster için hazırladığı ekipmanları tanıttı.

Mat folyo ile kaplanan araçta yeni jantlar ve Mad Max filminden fırlamış bir ön tasarım sunuluyor. Dört adet sis farı bulunan ön tamponun üzerinde tamamen yenilenmiş ön panjur ve ince LED farlar yer alıyor.


Asıl farklılığı içeride sunan üretici yaşam alanında ahşap görünümlü kaplamalar ve deri döşemeler kullanmış. Şoför koltuğunun arkasına eğlence sistemi ekranı eklenirken ön yolcu koltuğu öne doğru yatarak arkadaki yolcu için bir yatak haline getirilebiliyor.


Vites konsolu arkaya kadar uzayan Duster'da dört adet tekli koltuk sunuluyor. Arka koltukları da ayarlanabilen otomobilin tavanına katlanabilir makyaj aynaları eklenirken sürücü koltuğunun arka çaprazına bir de tepsi yerleştirilmiş.

Volvo C30 Electric


Volvo C30'un elektrik motorlu versiyonu yenilendi. Görünümü diğer makyajlı C30 modellerinden çok farklı olmayan aracın motoru yenilenmiş.

İç mekanında gri renkli plastik kaplamalar ve mavi süslemeler dikkat çeken otomobilin deri döşeme koltuklarında da mavi renkli dikiş iplikleri kullanılmış.


120 beygir güç, 250 Nm tork üretebilen yeni elektrik motoruyla 0'dan 100 km/s sürate 10.7 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 125 km/s'te sınırlandırılmış. Menzili 150 km'yi bulan otomobilin yeni hızlı şarj cihazı pilleri 1.5 saatte tamamen doldurabilirken 10 dakikalık şarjla 20 km menzil elde edilebiliyor.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse World Record Car Edition


Bugatti Veyron'un uzun isimli özel versiyonlarına bir yenisi katıldı. 6 Nisan 2013 tarihinde ulaştığı 408.84 km/s ile en hızlı roadster ünvanını alan Grand Sport Vitesse bu başarıyı özel modeliyle kutlayacak.


Tasarımında bir farklılık olmayan otomobilin farlarından başlayıp geriye doğru uzayan bölümde, jantlar ve ön panjur çerçevesinde kullanılan kontrast renk bulunurken kapı eşiklerinde rekor sürat, tarihi ve sürücünün imzası yer alıyor.


Motorunda da değişiklik bulunmayan otomobil 1.200 beygir güç, 1.500 Nm tork üretmeye devam ediyor. Bu özel versiyonun fiyatıysa vergiler hariç 1.99 milyon Euro.

23 Nisan 2013 Salı

Smart Fortwo Edition by Jeremy Scott


2012 Los Angeles otomobil fuarında sergilenen Smart ForJeremy seri üretime geçiyor. Moda tasarımcısı Jeremy Scott tarafından eklenen aksesuarlara sahip olan aracın görünümü biraz daha sadeleştirilmiş.

Gövdesi ve jantları beyaza boyanan otomobilin Tridon kafesi, yan aynaları ve ön panjur çerçevesi metalik griye boyanırken konsept modelde arkada yer alan kanatlar sadeleştirilerek seri üretime geçmiş.


İç mekanında da beyaz renkli ve baklava desenli deri döşemeler, Jeremy Scott imzalı paspaslar ve metalik griye boyanan parçalar dikkat çekerken ön konsol da deriyle kaplanmış.

Üç motor seçeneğine sahip olacağı açıklanan özel serinin fiyatı, Avrupa'da 33.333 Euro seviyesinden başlayacak.

Icona Vulcano


İtalyan üretici Icona 2011'in ardından 2013 yılında da Şangay otomobil fuarında bir konsept tanıttı. Daha önce kullanılan elektrik motoruna bu sefer yardımcı görevi verilmiş.

Agresif görünümlü tasarımında Ferrari F12berlinetta ve Lexus LFA gibi süperspor otomobillerden izler görülebilen konseptin ön kısmında LED aydınlatmalar dikkat çekerken yükseğe yerleştirilmiş yan aynalar ve şişkin çamurluklar gözden kaçmıyor.


Arkasına geçildiğinde LED stopların daha da dikkat çekici oldukları görülebiliyor. Tamponun ortasına yerleştirilmiş egzoz çıkışı ve büyük difüzörse sportif duruşu devam ettiriyor.

Dijital gösterge panelinin görünümü de Lexus LFA izleri taşıyan otomobil 4.450 mm boya ve 1.940 mm genişliğe sahip. 1.595 kg ağırlığa sahip olan konseptin kaputu altında iki hibrit motor şeçeneği sunulacak.


İlk kombinasyon 790 beygir güç üretebilen bir v12 ile 160 beygir gücünde bir elektrik motorunu eşleştirilmiş. Arkadan itiş sistemi ve otomatik şanzımana sahip olan araç 0'dan 100 km/s sürate 3 saniyede ulaşabilirken 200 km/s sürat 9.2 saniye sonunda görülebiliyor.

İkinci motor kombinasyonunda kullanılan çift turbo beslemeli v6 ünite 550 beygir gücünde. 160 beygir güç üretebilen elektrik motorlarından birisi ön diğeriyse arka aksa yerleştirilmiş. Bu sayede dört tekerlekten çekişli hale gelen Vulcano 0'dan 100 km/s sürate 2.9, 200 km/s'eyse 8.9 saniyede ulaşabiliyor.

Fiyatının yaklaşık 2 milyon Euro olması beklenen araçların her ikisi de 350 km/s sürate ulaşabiliyor.

Dongfeng Nissan Viwa


Bu yıl Şangay'da sergilenen konseptlerden birisi de Dongfeng ve Nissan ortaklığının eserlerinden birisi olan beş kapılı hatchback Viwa.

Sert köşelerden oluşan tasarımı dikkat çekici olan otomobilde LED aydınlatma grubu ve gizlenmiş B sütunu gibi detaylar gözlerden kaçmıyor. Elektrik motoruna sahip olan konseptte cam tavan ve yan aynalar yerine kullanılan kameralar da bulunuyor.

Hyundai Mistra


2013 Şangay otomobil fuarını seri üretime hazır konseptini tanıtmak için kullanan üreticilerden birisi de Hyundai. Genç aileler için düşünülen Mistra, Elantra ve Sonata'nın arasında konumlandırılmış.

Tok bir görünüme sahip olan sedan 4.710 mm boya, 1.820 mm genişliğe ve 1.470 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesi de 2.770 mm olarak açıklanan araçta 19 inç çaplı jantlar kullanılmış. LED stop ve gündüz farlarına sahip olan Mistra'nın egzoz çıkışları da arka tamponun içine gizlenmiş.

22 Nisan 2013 Pazartesi

Volkswagen Gran Lavida


Volkswagen Lavida ailesine yeni bir üye katıldı. Jetta büyüklüğünde bir sedan olan Lavida'nın artık bir de station wagon versiyonu bulunuyor.

B sütununa kadar sedan kardeşiyle aynı tasarım detaylarını sunan Gran Lavida'nın kalın tutulmuş D sütunu ve küçük tasarlanan arka çapraz camları otomobile bir hatchback havası katmış. Aks mesafesi sedan seçenekle aynı olan otomobilin boyuysa 4.454 mm'ye gerilemiş.

Motorlarında da bir sürpriz bulunmayan Gran Lavida'nın 1.6 litre hacimli benzinli motoru 105 beygir güç üretebilirken 1.4 litre hacimli TSI 130 beygir gücünde.

Honda Jade

Honda Jade denildiğinde birçok insanın aklına bir motosiklet gelse de Japon üretici geçtiğimiz yıl Concept S ismiyle tanıttığı konseptine 2013 yılında bu ismi vermeyi uygun görmüş.

İlk olarak Çin pazarında satılacak olan otomobil Civic ailesinin station wagon ve MPV gövde seçeneklerini oluşturacak. Yüzünü Civic ile paylaşan aracın agresif görünümlü tamponlarıyla birlikte yan etekleri de sportif bir duruş sergilerken büyük jantlar, koyulaştırılmış aydınlatma grubu ve bagaj kapağı üzerine yerleştirilen spoiler şık bir görünüm de sağlamış.

MG CS


Son yılların popüler araç sınıflarından olan SUV'ye yeni bir üye katılacak gibi görünüyor. Çin kontrolünde olan İnligiz üreticilerden MG'nin Şangay'da sergilediği konsept markanın yeni tasarım yönünü de gösteriyor.

Sert köşelere sahip tasarımıyla dikkat çeken konsept araçta kullanılan şişkin çamurluklar, merkezi egzoz çıkışı, büyük jantlar, dar yan cam yüzeyleri ve agresif görünümlü tamponlar sportif bir duruş sergilerken siyaha boyanmış A ve B sütunları, tavan yayıyla birleşik tasarlanan port bagaj rayları ve gizli kapı kolları şık detaylar arasında gösterilebilir.

Honda Crider


Japon üreticilerin Çin pazarına özel tasarlanan modellerine bir yenisi eklendi. İlerleyen yıllarda diğer Asya pazarlarında da satışı mümkün olan Crider'ın konsept hali Mitsubishi G4 konseptine benziyor.

Dev ön panjur ve farlarla dikkat çeken aracın tekerlekleriyse küçük görünüyor. Kapılarında keskin hatlar görülebilen otomobilin tamponları agresif bir görünüm sunarken LED stoplar da oldukça büyük.

4.650 mm boya, 1.750 mm genişliğe ve 1.505 mm yüksekliğe sahip olan aracın kaputu altında kullanılan 1.8 litre hacimli benzinli motor 5 ileri vitesli manuel ve otomatik şanzıman seçeneklerine sahip olacak.

Geçtiğimiz yıl Concept C ismiyle iddialı görünüme sahip bir konseptini gördüğümüz otomobilin seri üretimde dinamizminden çok şey kaybetmiş olması üzücü.

21 Nisan 2013 Pazar

Nissan Friend-ME


Şangay konseptleri furyasına bir otomobil daha katıldı. Bu sefer Japon üretici Nissan'ın logosunu taşıyan aracın teknik verileri açıklanmasa da bir hibrit olduğu belirtiliyor.

Oldukça yuvarlak hatlara sahip olan Friend-ME konsepti LED far grubu, büyük jantlar, yerlerine küçük kameralar yerleştirilmiş yan aynalar ve gizlenmiş sütunlar gibi tasarım detaylarına sahip. Arkada da agresif bir görünüm ortaya koyan otomobilde C sütunu boyunca yukarıya doğru kıvrım yapan gövde ve köşeli bir arka tampon tasarımı dikkat çekiyor.


Gövdeye gizlenmiş kollar kullanılarak açılan kapılarla fütüristik iç mekana giriş yapılıyor. Dört adet tekli koltuğa sahip konsept yolcuları sarmalayan bir yaşam alanı tasarımına sahip. Araçta kullanılan direksiyon simidinin altı düzleştirilirken gösterge paneli TFT ekrandan oluşmakta. Orta konsolun tamamını dokunmatik ekrandan oluşturan Nissan ön ve arka yolcuların arasında bulunan konsolları da dokunmatik ekranla kaplamış.

Suzuki AuthenticS


Son zamanlarda Kuzey Amerika pazarından çekilmesi ve İspanya'da bulunan motosiklet fabrikasını kapatacağını açıklamasıyla gündeme gelen Japon üretici Suzuki de bu yıl Çin'de C segmentine dahil olan bir konsept sergileyenler arasında.

Yeni nesil Kizashi'nin de tasarım detaylarını taşıyabilecek olan otomobilde LED gündüz farları, ince yapılı yan aynalar, büyük jantlar, gizlenmiş egzoz çıkışları, ucu spoiler şeklinde tasarlanmış bagaj kapağı ve şık görünümlü ön tamponuyla sportif bir duruşa sahip.

Acura Concept SUV-X


Çin pazarına özel üretilmesi planlanan araçlar arasına bir de SUV eklenecek. Konsept versiyonu Şangay otomobil fuarında sergilenen araç Acura markasını taşıyor.

İnce yapılı yan aynalar, LED aydınlatma grubu ve gizlenen B sütunu gibi detaylardan bir konsept olduğu anlaşılabilen otomobilde parlak metal süslemeler, agresif tasarımlı tamponlar ve şişkin çamurluklar dikkat çekiyor.

Honda Concept M


Bu yıl Şangay'da tam bir konsept geçidi yaşanıyor. Çin'e özel markalar tanıtan üreticiler bu pazara özel modellerini de birer birer sergilemeye başladı. Sadece Çin pazarında satılacağı açıklanan araçlardan birisi de Honda'nın yeni konsepti M ile tanıtıldı.

Köşeli bir tasarıma sahip olan konseptin büyük jantları, genişletilmiş çamurlukları ve agresif arka tamponu sportif bir görünüm sunarken dev ön panjur, ince yapılı yan aynalar, gizlenmiş sütunlar ve LED aydınlatma grubu aracın bir konsept olduğunu hatırlatıyor.