27 Aralık 2023 Çarşamba

Jiyue 07


Jiyue bir kere daha karşımızda. Daha önce 01 isimli modeliyle blogda yer alan ve Geely ile Baidu'nun ortaklığından ortaya çıkan marka gözünü yükseklere dikti. 07'de Geely ve Volvo'nun bazı modelleriyle aynı temellerin kullanılması sanırım kimseyi şaşırtmayacaktır.

Köşelere çekilen ve ortada birleşen LED farlar, kenarları ok şeklinde sunulan stoplar, sütunlara gizlenmiş kapı açma düğmeleri ve yuvarlak hatlarıyla 01'den birçok detay barındıran tasarımda şişkin arka çamurluklar, aerodinamik kapaklara sahip jantlar ve büyük cam tavan da öne çıkıyor.

İç mekanını da küçük kardeşinden almış gibi görünen otomobilin üst kısmı bulunmayan direksiyon simidi farklı olsa da konsolun üst kısmını kaplayan dijital panel ve çift katlı tasarıma sahip ara konsol tanıdık tasarım detayları olarak karşımıza çıkıyor.

Tek elektrik motorlu seçeneği 272 beygir güç üretebilen otomobilin çift motorlu versiyonları 544 beygir güç üretebiliyor. İlk araçta 71.4 kWh kapasiteli bataryalar kullanılırken dört tekerlekten çekişli olan ikincisinde kapasite 100 kWh seviyesinde.

Aito M9


Huawei ve Seres'in ortaklığından doğan Aito'nun büyük ve oldukça lüks SUV modeli M9 ortaya çıktı. İki farklı güç ünitesi ve birkaç batarya seçeneğiyle sunulacak olan otomobilin iç mekanında da hem ilginç donanımlar hem de kullanışlılık öne çıkarılmış.

Adaptif matrix LED farları birbirine bağlanan otomobilin stopları da aynı tasarıma sahip. Bu üniteler, içlerindeki pikseller sayesinde batarya şarjının kalan süresi gibi bilgileri verebiliyor. Tavanı konstrast renkte alınabilen araçta büyük jantlar, hemzemin kapı kolları ve kırmızı renkli kaliperler kullanılmış. LiDar sensörüyse tavana yerleştirilmiş.

6 koltuklu araçta bu koltukların tamamı elektrikli. Üç tanesinde de ayak desteği yer alan koltuklardan ilk iki sıradakiler ısıtma, havalandırma ve masaj fonksiyonlarına da sahip. İlk iki sıranın sırtlıklarına tabletler sabitleyebilen Aito istenirse ilk koltuk sırası arkasına yerleştirilebilen katlanır perdeye laser projeksiyon yapabiliyor.

Cam tavan, deri döşeme ve 25 hoparlörle 2.080 Watt çıkış gücü sunan ses sistemine de sahip olan M9'un ön bölümünde büyük head up display, dijital gösterge paneli ve bir çift dokunmatik ekran bulunuyor. Tesla tarzı kumandalara sahip 3 kollu direksiyon simidi, metal pedal seti ve ahşap kaplama da diğer dikkat çeken detaylar.

5.230 mm boya, 1.999 mm ene, 1.800 mm yüksekliğe ve 3.110 mm aks mesafesine sahip olan aracın hava sürtünme katsayısı 0.264. Çift elektrik motorlu seçeneği 530 beygir güç, 97.7 kWh kapasiteli bataryalar ve 630 km menzil sunarken 1.5 litre hacimli menzil uzatıcıyla güç 496 beygire düşüyor. 42 veya 52 kWh kapasiteli bataryalarla sunulan bu versiyonun menziliyse 1.400 km'ye kadar çıkıyor.

24 Aralık 2023 Pazar

Nio ET9


Nio'da işler ciddileşiyor. Çinli üreticinin en lüks modeli ET9 sonunda ortaya çıktı. Dev modelin geniş iç mekanı hem sade görünüm hem de üst düzey lüks sunarken 900 Volt mimarisi sayesinde şarj hızları 600 kW'a kadar çıkabiliyor.

Sivri burun yapısı ve çift katlı far yapısıyla bir Nio olduğu ilk bakışta belli olan otomobilde 23 inç çaplı jantlar, hemzemin kapı kolları, tavana yerleştirilen LiDar sensörleri, çerçevesiz kapı camları, coupé biçimli tavan yapısı arka bölümü kaplayan ince uzun LED stoplar, kısa tutulmuş arka bagaj kapağı ve yükseklik ayarlı spoiler kullanılmış.

Hem arka hem de ön bagaj kapağı elektrikli olarak açılıp kapanabilen otomobilin boyu 5.324 mm olarak açıklanırken eni 2.016 mm olarak açıklanıyor. 1.620 mm yüksekliğe sahip olan ET9'un iç mekanı genişleten aks mesafesiyse 3.210 mm ile pick up modellere kafa tutuyor.

Sade görünümlü iç mekanda üst ve altı düzleştirilmiş direksiyon simidi ve büyük dokunmatik ekran haricinde metal pedal seti ve çift katlı ara konsol yer alıyor. Arkadaysa büyük ekranlar, çift parçalı cam tavan, yatırılabilir koltuklar, katlanır masalar, kumanda tableti ve buzdolabı gibi donanımlar dikkat çekiyor.

Bir çift elektrik motoru sayesinde dört tekerlekten çekişli olan otomobil 707 beygir güç üretebiliyor. 120 kWh kapasiteli bataryalarsa Nio'nun batarya değişim modüllerinde 3 dakikada yenisiyle değiştirilebiliyor. Veya 600 kW şarj hızı sayesinde 255 km'lik menzili 5 dakikada kazanabiliyor.