15 Ocak 2022 Cumartesi

Toyota GR GT3 Concept


Toyota'nın Japonya şovu devam ediyor. Evinde sergilediği yeni modellerle dikkat çeken üretici şimdi de bir konseptle karşımızda. Üstelik tek örnek araç, Gran Turismo'dan fırlamış gibi görünen bir yarış otomobili.

Motoru ve iç mekan detayları ortaya çıkmamış olan otomobil, uzun kaput, kısa bagaj bölümü ve çok uzun bir aks mesafesiyle dikkat çekiyor. LED farları öne şık bir şekilde gizlenen arçta, splitter, deflektörler, tek bijonlu jantlar, ince yapılı yan aynalar, kapı altlarına yerleştirilen egzoz çıkışları, dev spoiler ve difüzör diğer öne çıkan detaylar arasında. Ön lastiklerin üzerinde de basınç düşürücü hava çıkışları bulunuyor.

14 Ocak 2022 Cuma

Toyota GRMN Yaris


Toyota, kendi evinde yapılan fuara bu yıl çok hazırlıklı gelmiş. Markanın dünya çapında ses getiren sportif modeli GR Yaris, Tokyo'da yeni bir versiyona kavuştu. Ne yazık ki bu dikkat çekici araç 500 adetlik sınırlı üretime sahip ve Japon pazarına özel.

Burulma direnci artırılan otomobilin hava çıkışına sahip kaputu karbon fiberden üretilmiş. Pist paketiyle birlikte 18 inç çaplı hafifletilmiş BBS jantlar, ayarlanabilir Bilstein amortisörler, genişletilmiş yan etekler, daha büyük fren diskleri, karbon fiber spoiler ve splitter sunan otomobil standart GR Yaris'ten 20 kg daha hafif. Bu paketle birlikte alınabilen mat siyah gövde rengiyse sadece 50 araca uygulanacak.

Ralli paketindeyse arka bölüme eklenen takla kafesi, yenilenen süspansiyon sistemi ve gövde altına eklenen korumalar bulunuyor. Bütün GRMN Yaris modellerinde Alcantara direksiyon simidi, metal pedal seti ve Recaro armalı, yüksek yan destekli, alçaltılmış ön koltuklar bulunurken arka koltuklar iptal edilmiş. Bu arada standart araçta görüş problemlerine neden olan dokunmatik ekran da bu seride bulunmuyor.

Turbo beslemeye sahip, 3 silindirli ve 1.6 litre hacimli motoru, GR Yaris'in Japonya versiyonlarında olduğu gibi 272 beygir güç üretmeye devam eden otomobilin maksimum tork değeriyse 20 Nm artışla 390 Nm'ye ulaşmış. Dört tekerlekten çekiş sistemi haricinde mekanik olarak kilitlenebilen ön ve arka diferansiyelleri de donanıma alan Toyota, 6 ileri vitesli manuel şanzımanın oranlarını da kısatlmış.

Toyota Noah ve Voxy


Japonya, MPV sınıfının sağlıklı olduğu ülkelerden biri. Bu nedenle ülkenin üreticileri 3 koltuk sırasına sahip bu tip otomobil üretimine devam ediyor. Hatta Toyota gibi bazıları, tanıtımları çifter çifter yapıyor.

Köşeli hatlarıyla dikkat çeken ikili dev ön panjurlara sahip. LED farlarsa Voxy'de çift parçaya bölünüyor. Farklı jant boyutları, yüzgeç anten ve LED stoplar da donanımda yer alıyor. 4.695 mm boya, 1.730 mm genişliğe ve 1.925 mm yüksekliğe sahip olan araçların aks mesafesiyse 2.850 mm olarak açıklanıyor.

Modern iç mekana sahip olan ikili 7 veya 8 kişilik olarak alınabiliyor. Çift parçalı A sütunu, çift renkli deri döşeme, 10 inçe kadar büyüyebilen dokunmatik ekran, Açılabilen kayar kapı camları, arka koltuklar için eğlence sistemi ekranı da modellerin sahip olabildiği kalemlerden bazıları.

Kaputu altında 2 litre hacimli bir benzinli motora sahip olan ikili önden veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. Sürekli değişken oranlı şanzımansa (CVT) manuel modunda 10 ileri vitese sahip. Daha az tüketim isteyenlerse 1.8 litre hacimli benzinli motora sahip hibrit versiyonu tercih edebiliyor. Bu seçenek de ikinci elektrik motoruyla dört tekerlekten çekişli olabiliyor.

13 Ocak 2022 Perşembe

Fiat


Fiat, modellerinde ufak tefek değişiklikler yapmaya devam ediyor. Diğer taraftan aileyi de genişleten İtalyan üretici, Avrupa pazarlarında Tipo ismini kullanan Egea'nın Cross seçeneğine wagon gövde şeklini de ekledi.

Hatchback kardeşinde olduğu gibi özel turuncu gövde rengiyle tercih edilebilen otomobilde yükseltilmiş süspansiyon sistemi, siyah ve gümüş renkli gövde korumaları ve 17 inç çaplı jantlar görev yapıyor. Gümüş renkli tavan raylarına da sahip olan otomobil 550 litre hacimli bir bagaja da sahip.

500X ailesindeyse yenilikleri görmek için araca dikkatlice bakmanız gerekiyor. Önde Fiat logosu yerine gelen 500 arması haricinde arkada yer alan marka arması yerinde artık FIAT yazdığı görülebiliyor. Ayrıca modelin artık bez açılabilir tavanla da alınabildiğini hatırlatalım.

12 Ocak 2022 Çarşamba

Citroën C5 Aircross


Citroën, popüler SUV modeli C5 Aircross'u makyajladı.Ön bölümde yoğunlaşan operasyon sonrasında iç mekan da daha modern bir hal aldı. İlk gelen haberlere göre kaput altındaysa büyük bir değişiklik bulunmuyor.

C3 Aircross'un değişikliklerine benzer şekilde makyajlanan yüzünde farları ve panjuru artık tek parça olan otomobilin logosunun yanlarında aydınlatma yer alıyor. Daha köşeli hatlara sahip tamponun yanlarında görülen hava girişleri de genişlemiş. Jant tasarımları farklılaşan aracın arkasında görülen tek fark LED stopların iç tasarımları.

İç mekanda Advanced Comfort koltukların dolgularını yenilediğini açıklayan Citroën dokunmatik ekranı hem büyütmüş hem de konsolun üzerine almış. Havalandırma ızgaraları da ekranın yanından altına taşınmış. Bu kısımda USB girişi sayısı ikiye katlanırken vites kolu yerini selektöre bırakmış.

Kaput altında tanıdık benzinli ve Diesel motor seçeneklerine sahip olacak otomobilin hibrit versiyonunda 1.6 litre hacimli benzinli motor ve bir elektrik motoru görev yapıyor. 13.2 Kwh kapasiteli bataryayla elektrik menzili 55 km olarak açıklanıyor.

Mitsubishi Vision Ralliart Concept



Ralliart geri döndü. Mitsubishi'nin resmi modifikasyon bölümü olan Ralliart'ın armasını üzerinde taşıyan ilk otomobil bir SUV olacak. Teknik verileri ve iç mekan detayları paylaşılmayan araç Outlander temelleri üzerine geliştirilmiş.

Tasarımında ciddi farklılıklar bulunan otomobilin ön panjuru şeffaf bir plastikle kaplanırken yeni tampon daha agresif hatlara sahip. Çamurluklar ve kapı altları genişleyen aracın 22 inç çaplı jantları da daha geniş lastikler tarafından çevrelenmiş. Arkadaysa ortasına sis farı eklenen yeni tampon dikkat çekiyor.

Teknik veriler açıklanmamış olsa da Mitsubishi'nin verdiği bilgiler arasında benzinli motorun daha fazla güç ürettiği ve standart outlander'ın 20 kWh kapasiteli bataryalarının biraz daha büyütüldüğü bulunuyor. Süspansiyon ve dört tekerlekten çekiş sistemleri de daha sportif sürüşe göre ayarlanmış.

11 Ocak 2022 Salı

Jeep Renegade


Jeep, Renegade'i bir kere daha makyajlıyor. En azından şimdilik bu işlem Güney Amerika pazarları için geçerli. Kaput altında bir yenilik sunmayan otomobilin iç mekanı da operasyon sonrasında daha modern bir görünüme kavuşmuş.

Önden bakıldığında incelen panjur ve farlarla dikkat çeken Renegade'in tamponu da yenilenmiş. Farklı jant tasarımları ve çift renkli yan aynalarıyla da dikkat çeken modelin arkasına geçildiğinde de yeni tampon görülebiliyor. Burada reflektör, sis ve geri vites lambalarının küçüldüğü fark ediliyor. Ayrıca siyah çerçevesi kalınlaşan stoplar bu nedenle küçülmüş ve iç tasarımları da yenilenmiş.

İç mekanda ana hatlar aynı kalsa da diğer Jeep modellerinde de görev yapan dijital gösterge paneli ve direksiyon simidi burayı daha modern bir hale getirmiş. Dokunmatik bilgi-eğlence ekranı da güncellenmiş.

1.3 litre hacimli motoru benzinle 182, etanolle 187 beygir güç, 270 Nm tork üretebilen Renegade iki veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. Bu araçlarda çekiş sistemine göre 6 veya 9 ileri vitesli otomatik şanzıman tercih edilebiliyor.

10 Ocak 2022 Pazartesi

Honda Step WGN


Honda'nın küçük MPV modeli Step WGN yenilendi. Henüz detaylı teknik verileri açıklanmayan otomobilin benzinli ve hibrit seçenekleri bulunacak. Tanıtılan donanım seçenekleriyse Air ve Spada olarak adlandırılmış.

Daha sade bir görünüme kavulan araçların ana hatları köşeli olmaya devam ediyor. LED farlar standart olarak sunulurken ön panjur tasarımı donanımla değişiyor. 16 inç çaplı jantlar ve A sütunu arkasında yer alan kelebek camı korunurken yan aynalar cam altlarına sabitlenmiş.

D sütunu eskisinden daha sade görünen aracın LED stopları bagaj kapağının yanı boyunca dik bir şekilde uzanıyor. Dik bagaj kapağı ve kapak altında çıkıntı yapmayan tampon Step WGN modellerinde ortak olsa da spoiler sadece Spada ile sunulmakta.

İç mekanda yeni nesil Honda modellerinin tasarım dokunuşları görülen otomobillerde dijital gösterge paneli, büyük dokunmatik ekran ve Civic'te kullanılanları andıran havalandırma ızgaraları bulunuyor. Çift torpido arasında sunulan tepsi, kompakt orta konsol, üç koltuk sırası ve arka koltuklar için tavanda sunulan ekran da donanımlar arasında.

9 Ocak 2022 Pazar

VinFast


Ces 2022'nin sürprizlerinden biri de Vietnam merkezli marka VinFast oldu. Elektrikli SUV ailesini A.B.D.'de piyasaya sunmaya hazırlanan marka, bu ülkede ilk olarak en büyük modelleri VF8 ve VF9 ile temsil edilecek.

Aslına bakılırsa araçlar hakkında çok şey bilinmiyor. Tamamında markanın V biçimli ön panjur aydınlatması yer alan otomobillerin tamamı SUV. 2. seviye otonom sürüşe sahip araçlardan VF9, köşeli dış hatlarıyla dikkat çekiyor. Aracın iç mekanındaysa 3 koltuk sırası kullanılıyor.

Biraz daha yuvarlak hatlara sahip olan VF8, Viyetnam'da VF e35 ismiyle anılıyor. Çift katlı far tasarımı sunan otomobilin stopları da önde olduğu gibi bagaj kapağının ortasında V biçiminde bitiyor. Her iki modelin de kokpiti oldukça sade bir tasarıma sahip. 

Üç kollu direksiyon simidi, Tesla modellerininkini hatırlatan ve gösterge tablosuna da ev sahipliği yapan dokunmatik ekran, ara konsola alınmış düğmeli vites seçici ve sahte deri döşeme ön konsol VF9 ve VF8 kardeşlerin ortak özelliği.

En agresif ön tasarımı sunan VF7'de V formu çamurluklara kadar uzarken tamponun alt köşelerinde kullanılan LED üniteler de dinamik görünüme katkıda bulunuyor. VF6 ve VF5 kardeşlerse açık ara en yuvarlak hatlı tasarıma sahip.

Araçların tamamında pilleri 10 yıl veya 200.000 km garantili satacak olan VinFast, A.B.D. pazarında Vf8'i 41.000 Dolar ve VF9'u ise 56.000 Dolar seviyesinden başlayan fiyatlara satışa sundu. Markanın sunduğu batarya kiralama opsiyonuyla aylık belli bir menzile kadar sabit ücret ödenirken bataryanın bütün bakımları araç ömrü boyunca VinFast tarafından yapılıyor.