7 Nisan 2021 Çarşamba

Mercedes-Benz CLS Serisi


İnanması güç ama Mercedes'in dört kapılı coupé modeli CLS'nin yeni nesline kavuşmamızın üzerinden neredeyse 4 yıl geçti. Bu nedenle aracı gençleştirme çalışmalarına girişen Alman üretici, bu modeline yeni motor seçenekleri eklemiş.

Dış görünüşünde büyük değişiklikler bulunmayan otomobilin ön panjur ve tamponu yenilenmiş ve bu sayede hem daha sportif hem de daha oturaklı bir görünüm yakalanmış. Farklı tasarıma sahip 19 ve 20 inç çaplı jantlarla donatılan aracın yan etekleri de hafifçe makyajlanmış.

Gövde rengi seçenekleri de zenginleştirilen CLS'nin arka bölümüne geçildiğinde, bazı donanımlarda tampon altında eklenen krom çıta ve yine donanım paketine göre büyüklüğü değişen ince spoiler kendisini belli ediyor.

İç mekanda yaşanan yenilikler de sınırlı. Yeni trim parçaları ve döşeme seçeneklerine kavuşan otomobilde dokunmatik düğmelere ve eli algılayan sensörlere sahip direksiyon sistemi kullanıma girmiş. Bu arada orta konsolda artık analog saat yer almadığını belirtelim.

Asıl yenilikleri kaput altında gerçekleşen araca 2 litre hacimli iki farklı motor seçeneği eklenmiş. Makyaj öncesinde de kullanılan 1.950 cc hacimli Diesel ünite, CLS 220 d'nin kaputu altında yine 194 beygir güç, 400 Nm tork üretmeye devam ediyor. CLS 300 d 4Matic ise artık 1.993 cc hacimli üniteyle 265 beygir güç, 550 Nm torka sahip. CLS 400 d 4Matic'in 2.9 litre hacimli, sıralı 6 silindirli motoru 330 beygir güç, 700 Nm tork sunuyor.

Benzinli motorlara geçtiğimizde CLS 350'nin 2 litre hacimli ünitesinin 299 beygir güç, 400 Nm tork ürettiği görülebiliyor. Sıralı 6 silindirli, 3 litre hacimli motorlardan ilki CLS 450 4Matic'te 367 beygir güç, 500 Nm tork üretebilirken ikincisi CLS 53 4Matic+ modelinde 435 beygir güç, 520 Nm tork üretebiliyor.

9 ileri vitesli otomatik şanzıman bütün modellerde standart olarak sunulurken CLS 220 d dışında kalan modellerin maksimum sürati 250 km/s'te sınırlı. CLS 53 4Matic+, 0-100 km/s deparını 5.2 saniyede tamamlayabiliyor.

6 Nisan 2021 Salı

Jeep Compass


Jeep boş durmuyor. Geçtiğimiz yıl motorları yenilenen Compass şimdi de makyajlandı. Aslında daha önce Çin pazarına sunulan makyajlı modeli Avrupa'ya getiren Jeep, dış görünümle çok oynamasa da iç mekanda çok daha şık bir tasarım sunuyor.

İlk bakışta dışarıda değişenleri fark etmek zor. İncelen LED farlar ve yenilenen tamponlar haricinde tamponda yer alan sinyaller de makyajla birlikte farlara alınmış. Donanım paketine bağlı olarak daha aşağıya uzanan tampon, gövde rengine boyanmış gövde korumaları ve daha büyük jant seçenekleri sunuluyor. 

Arkadaysa, yine donanıma göre parlak siyah renkte gelebilen tamponlar ve iç desenleri değişen stoplar dışında bir farklılık bulunmuyor. Makyajla birlikte sunulan tavan anteninin uzamış olması da ilginç bir detay.

İç mekana geçildiğinde ön bölümün tamamen yenilendiği görülebiliyor. Dijital gösterge paneli, daha sportif görünüme sahip direksiyon simidi, deri döşemeye kavuşan konsol, çok daha kaliteli görünen düğmeler, ince havalandırma ızgaraları ve tepeye alınan dokunmatik ekran en büyük yenilikler. 

Uconnect 5 arayüzünee kavuşan dokunmatik ekran haricinde araçlar 2. seviye otonom sürüşe olanak tanıyan donanımları da sunuyor. Tasarım değişiklikleri sayesinde iç mekanda 4.4 litre ek depolama hacmi sunulmakta.

Kaput altında yer alan motorları geçtiğimiz sene güncellenen araçta bu kısımda küçük bir değişiklik var. 1.3 litre hacimli motorların 130 ve 150 beygir güç üretebilen seçeneklerinin haricinde, bu motorun yanında bir de elektrik motoru sunup 190 veya 240 beygir güç üretebilen 4xe isimli hibrit seçenekler aynen korunmuş. 1.6 litre hacimli turbo Diesel üniteyse Egea'da olduğu gibi 130 beygir güç üretmeye başlamış.

Sadece hibrit motorlu seçenekleri dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan otomobilin şanzıman seçenekleri de motor seçeneğine göre 6 ileri vitesli manuel, 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik veya 6 ileri vitesli, tam otomatik ünite olabiliyor.

5 Nisan 2021 Pazartesi

Toyota GR 86


Toyota'dan da beklediğimiz haber geldi. Geçtiğimiz yıl tanıtılan yeni nesil Subaru BRZ'nin ikizini sonunda ortaya çıkaran Japon üretici, aracın ismini de değiştirdi. Eskiden GT86 olarak tanıdığımız model artık GR 86 olarak anılacak.

Tasarım konusunda BRZ ile aradaki farkları görebilmek için araca dikkatli bakmak gerekiyor. Yenilenen ön tamponda daha kısa fakat geniş olan ön panjur göze çarpıyor. Bu bölümde bir splitter sunmayan otomobil yanlarda yer alan hava girişlerini de aşağıya kadar uzatmış. Farların LED gündüz aydınlatmaları da BRZ'ninkinden farklı desende sunuluyor.

Yan bölümde bir değişim sunmayan otomobil Subaru markalı kardeşiyle 18 inç çaplı jantlarını bile paylaşıyor. Arkadaysa tasarım aynı olsa da Toyota'nın kullandığı çift egzoz çıkışı biraz daha geniş.

İç mekanında aynı olan kardeşlerden Toyota da dijital gösterge paneline kavuşmuş. Koltuklar, direksiyon simidi, orta konsol, metal pedallar ve koltuklarsa iki araç arasında paylaşılıyor.

Paylaşılan bir diğer seş de motor. 2.4 litre hacimli, 7.400 d/d çevirebilen Boxer motor 235 beygir güç, 250 nm tork üretebiliyor. Gücü arka aksa aktarmak için kullanılan 6 ileri vitesli şanzımanlardan biri manuel diğeriyse tam otomatik. 1.270 kg ağırlığa sahip otomobilin 0-100 km/s deparı 6.3 saniye sürüyor.

4 Nisan 2021 Pazar

GMC Hummer EV SUV


GMC'den beklediğimiz haber geldi ve elektrikli Hummer'ın pick up modeli ardından SUV gövdeye sahip seçeneği de tanıtıldı. İlk etapta en güçlü versiyonunun sunulmayacağı açıklanan aracın tasarımındaysa sürpriz yok.

Ön bölümünün tasarımını doğrudan pick up seçenekten alan otomobilin yanında farklı tasarıma sahip jantlar ve kapanan kasayı iç mekana katan bir yapı bizleri karşılıyor. Arkada yapılan en büyük değişiklikse yedek lastiğin bagaj kapağına alınmış olması.

İç mekanını da ticari kardeşiyle paylaşan araç, iki veya üç elektrik motoruna sahip olarak alınabilecek. 635 ile 842 beygir arasında güç üretebilen versiyonlar yaklaşık 500 km menzil sunabilecek. En güçlü seçeneğin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması yaklaşık 3.5 saniye sürecek. Direksiyonel arka aks sayesinde dev modelin dönüş çapıysa 10.8 metre olarak açıklanıyor.