26 Mayıs 2012 Cumartesi

Ferrari SP12 EC


Fotoğrafları birkaç aydır internette dolanan tek örnek Ferrari modeli SP12 EC sonunda resmen tanıtıldı. Eric Clapton için özel olarak hazırlanan araç 458 Italia temelleri üzerine geliştirilmiş.

70 ve 80'li yıllarda üretilmiş olan, 12 silindirli Boxer motora sahip 512 BB'nin tasarım detaylarına sahip olan aracın alt kısmı aynı bu otomobil gibi siyaha boyanırken büyük kaputun şekli ve arkada bulunan spoiler 35 yıl öncesine göndermeler yapıyor.


Otomobilin ön kısmına bakıldığında farların 512 BB'de olduğu gibi kapaklı kısmının bulunmadığı fark edilse de ön panjur ve bagaj kapağı üzerinde bulunan hava yarığının açık rengi klasik araçtan esintiler taşıyor.

BMW Zagato Coupé


Şu sıralar ciddi bir yeni model tanıtım rüzgarı yakalamış olan BMW'nin konsept çalışmaları da devam ediyor. Konu sportif coupé otomobiller olduğunda yüzü gülen Alman üretici aynı konuda doktora yapmış İtalyan firma Zagato ile güçlerini birleştirdi ve ortaya Zagato Coupé çıktı.

BMW Z4 temelli bir otomobil olan Zagato Coupé'nin sportif ön tampon tasarımıyla bütünlük oluşturan şişik çamurlukları güçlü bir görünüm sunuyor. Panjurunda bulunan küçük Z logolarıyla kimliğini öne çıkaran otomobilin yanlarında gördüğümüz havalandırma ızgaralarını kaput üzerinde de görmek mümkün.


19 inç çaplı jantlarla donatılan konseptte Zagato'nun imzası konumuna gelen çift bombeli tavan ve kalkık arka kısım dikkatlerden kaçmıyor. Arka kısmı şeffaf olan bagaj kapağı ve arka tampon üserinde yer alan kromajlı çıta şık bir görünüm sunarken büyük difüzör ve egzoz sisteminin çift çıkışı sportif bir etki bırakıyor.

İç mekan tasarımı Z4'ünkinden farksız olan araçta Z logolu koltukların yanında bol bol deri ve Alcantara döşeme dikkat çekiyor.

25 Mayıs 2012 Cuma

Renault Alpine A110-50


Bir efsane daha geri döndü. Görünümüyle olduğu kadar sportifliğiyle de gönüllerde taht kuran Alpine A110 Berlinette, tanıtımının 50. yılında tekrar sahnede.

Tepeden tırnağa bir yarış aracı olarak tasarlanmış olan yeni Alpine'in görünümünde DeZir konseptinin izlerini görmek mümkün. Renault'nun yakında yeni otomobillerine uygulayacağı far ve ızgara yapısını sportif bir şekilde gösteren otomobilin ön kısmında dev hava yarıkları ve büyük bir splitter göze çarpıyor. Orijinal A110'u hatırlatan yuvarlak bombeler panjurun etrafında dikkat çekerken 21 inç çaplı jantlar ve yukarıya doğru açılan kapılar süperspor otomobil özellikleri sunuyor.

Mégane Trophy temelleri üzerine geliştirilen otomobilin gövdesi tamamen karbon fiberden üretilmiş. Yuvarlak hatlı kapılarının arka kısmında havalandırma yarıkları bulunurken tavana da motorun nefes alabileceği bir kanal açılmış. Geniş yan etekler ve delikli kaputu iddialı görünüme katkıda bulunurken dev spoiler ve difüzör yüksek hızlarda yere basma kuvveti sağlıyor. 3. boyutu sonuna kadar kullanan Renault tasarımcıları arka kısımda LED stoplar da kullanmış.


İç mekanında yarış amaçlı olduğu daha da belli olan A110-50 dört bir yanda görülebilen takla kafesiyle iki yolcusunu kucaklıyor. Alcantara kaplı yarış koltukları, 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri, yerinden çıkartılabilen oval yarış direksiyon simidi, sadece önemli fonksiyonları kumanda eden düğmelere sahip orta konsol ve minimal gösterge tablosu dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor.

Ayarlanabilir bir süspansiyon sistemine sahip olan otomobilin fren sistemi de Mégane Trophy'den alınmış. Ön aksta 6 pistonlu kaliperler ve 356 mm çaplı diskler görev yaparken arkada 330 mm çaplı diskler ve 4 pistonlu kaliperler bulunuyor.

Ortaya yerleştirilmiş 3.5 litre hacimli v6 motoru 400 beygir güç üretebilen Alpine'in pistlerden alınan son numarası da 6 ileri vitesli yarı otomatik şanzımanı.

BMW 7 Serisi


BMW'nin amiral gemisi 7 Serisi 2013 model yılına makyajlı bir şekilde girecek. Ailenin geri kalanına daha da benzer hale getirilen otomobilin donanım ve motorlarında da değişiklikler var.

Daha kibar görünümlü bir yüze sahip olan makyajlı modelin tamponu daha sade çizgilere sahipken ön panjurda daha az sayıda dik şerit kullanılmış. LED farları donanıma katan BMW jant seçeneklerini de zenginleştirmiş.


Arka kısmında daha küçük rötuşlar yapılan aracın iç mekanında genel görünüm aynı kalsa da donanımda farklılıklar bulunuyor. Programlanabilir gösterge tablosu ve 3D görüntü sunabilen navigasyon ekranına sahip olan 7 Serisi modellerinde opsiyonel olarak sunulan Bang & Olufsen arka koltuk eğlence paketinde iki adet ekran, 16 hoparlör ve 1.200 Watt çıkış gücüne sahip ses sistemi bulunuyor.

Kaputu altında iki büyük yenilik bulunan makyajlı 7 ailesine katılan 750d'de görev yapan 3 turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli Diesel motor daha önce M logosuyla 5, X5 ve X6'da tanıtılmıştı. 381 beygir güç, 740 Nm tork üretebilen motor 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla gücü dört tekerleğe birden aktarıyor. 0'dan 100 km/s sürate 4.9 saniyede ulaşabilen aracın ortalama yakıt tüketim değeriyse 6.4 litre/100 km olarak açıklandı.

İkinci yeniliğini ActiveHybrid 7'nin kaputu altında yapan BMW bu aracın turbo beslemeye sahip benzinli motorunun hacmini 4.4 litreden 3 litreye çekti. Toplamda 354 beygir güç, 500 Nm tork üretebilen hibrit araç 55 beygir gücündeki elektrik motoruyla 60 km/s sürate kadar çıkabiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 5.7 saniyede ulaşabilen aracın ortalama tüketimiyse 6.8 litre/100 km olarak açıklandı.

Vencer Sarthe


Süperspor otomobil dünyasına yeni bir üye ekleniyor. Hollanda merkezli üretici Vencer, tanıdık tasarım detaylarına sahip olan aracını yakında piyasaya süreceğini açıkladı.
Tasarımında McLaren F1'den Noble modellerine kadar birçok otomobilden etkilendiği görünen aracın karbon fiberden üretilen gövdesi, ağırlığın 1.390 kg'da kalmasını sağlarken 19 ve 20 inç çaplı jantlar sportif görünümü destekliyor.

Henüz iç mekan fotoğrafları paylaşılmayan aracın ortaya yerleştirilen v8 motoru 510 beygir güç, 650 Nm tork üretebiliyor. Gücü, 6 ileri vitesli manuel şanzıman kullanarak arka tekerleklere aktaran otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 3.8 saniye sürerken maksimum sürat 326 km/s olarak açıklandı.

24 Mayıs 2012 Perşembe

Peugeot 301


Peugeot’nun 30X notasyonlu modelleri başa döndü. En son 308 isimli modeli tanıtılan araçlara 301 isimli bir sedan ekleniyor. Üstelik aracın satışa sunulacağı ilk yer Türkiye olacak.

4.440 mm boyu ve 506 litrelik bagaj hacmiyle Türkiye pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşabilecek gibi duran otomobilin ön kısmında 508’den alınmış gibi duran panjur ve bir önceki nesil Ford Focus’un makyajlı hali gibi duran farlar dikkat çekerken arkada 208 modeline göndermeler yapan stoplar gözden kaçmıyor.


İç mekanı pek renkli olmasa da yukarıya doğru genişleyen orta konsol, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi ve metalik konsol kaplamaları ilginç görünüm sergilemekte. Bu araçla birlikte bir süredir otomobillerde görmediğimiz vites kolu çevresine yerleştirilen cam açma düğmeleri de geri dönüyor.

İlk etapta 3 motor seçeneğine sahip olması planlanan 301’de görev yapacak olan en küçük hacimli ünite 1.2 litre hacimli ve 71 beygir güç üretebiliyor. 1.6 litre hacimli motorlardan benzinli olanı 115, Diesel olanıysa 92 beygir güç üretiyor. Diesel ünite sadece manuel şanzımanla alınabilirken benzinli versiyonlarda, hacme göre yarım ve tam otomatik şanzıman seçenekleri de sunulacak.

Üretimi İspanya’da yapılacak olan 301, 2012 Paris otomobil fuarında sergilendikten sonra 1 Kasım’da ilk olarak Türkiye’de satışa sunulacak.

Alpha-N BT92


Yeni nesil 3 Serisi'nin piyasada olması eski nesil temelli coupé modellerin modifikasyonuna engel olmuyormuş gibi görünüyor. İsmini blogdan ilk defa paylaştığım Alpha-N, eline geçen 335i'yi neredeyse bir M3 GTS'e çevirmiş.

Altına büyük bir splitter yerleştirilen ön tamponu, genişletilmiş çamurluklara uygun şekilde makyajlanırken yan etekler de yenilenmiş. 19 inç çaplı jantlarla donatılan aracın bagaj kapağı entegre bir spoiler ile sunulurken bir spoiler de kapağın üzerine yerleştirilmiş. Arka tampon tasarımı da yenilenen otomobilin egzoz çıkışları da tamponun ortasına alınmış.


Egzoz ile birlikte süspansiyon ve fren sistemleri de yenilenen BT92'nin ön aksında 380 mm çaplı fren diskleri 6 pistonlu kaliperlerle birlikte çalışırken arkada 4 pistonlu kaliperler 355 mm çaplı disklerle eşleştirilmiş. Gövdesinin büyük bir kısmında karbon fiber kullanılan otomobil bu sayede 250 kg hafiflemiş.

İç mekanına adım atıldığında bir yarış aracına bakılıyormuş gibi hissettiren otomobilde karbon fiber yarış koltukları, 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri, Alcantara kaplı direksiyon simidi, karbon fiber ara konsol ve takla barı gibi ekipmanlar bulunurken arka koltuklar iptal edilmiş.

Turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli motorunda da modifikasyon yapılan otomobil 450 beygir güç üreterek performans olarak da M3 GTS'e rakip olduğunu kanıtlıyor.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Misha Mercedes-Benz CLS-M


Mercedes'in CLS ailesi bu tip araçlar arasında en çok modifiye edilenlerden. Ailenin motorları üzerinde yoğun bir çalışma yapan firmaların dışında Misha Design gibi bazı üreticiler de dört kapılı coupé tipini yaratan bu otomobilin görünümüyle ilgileniyor.

Büyük hava girişlerine sahip yeni ön tamponu ve siyah renkli ön panjuruyla ilk bakışta dikkatleri üzerine çekebilen otomobilde zeminleri karartılmış farlar, ek hava çıkışlarına sahip kaput, genişleyen ön çamurluklar, yenilenen yan etekler, büyüyen jantlar ve siyaha boyanmış yan ayna ve kapı kolları gibi detaylar gözden kaçmıyor.

Arka kısmına geçildiğinde yenilenen tampon, büyük bir difüzör, bagaj kapağı üzerine yerleştirilen spoiler ve yine siyah renge boyanan tavanın arkasına yerleştirilen spoiler ile dikkat çeken otomobilin ön çamurluklarının arkasında da hava çıkışları bulunuyor.

Renault Twingo RS Red Bull Racing RB7


Fransız üretici Renault, iki ay önce tanıttığı Clio RS Red Bull Racing RB7 modeline bir kardeş ekledi. Twingo RS'in de aynı isimli modelini üreten firma bu aracında da görsel yeniliklerle yetindi.

Siyah renkli gövdesine kontrast oluşturan sarı tampon ekleri, yan aynaları ve bagaj kapağı üzerinde bulunan spoiler dikkat çekerken kapıların alt kısmında bulunan Red Bull Racing logoları, kromajlı egzoz çıkışı, 17 inç çaplı jantlar ve damalı bayrak şeklinde grafiklere sahip tavan farklı bir görünüş sağlıyor.


Çift renkli döşemeye sahip iç mekanda işlemeli paspaslar ve sarı renkli dikiş iplikleri bulunurken donanıma, sertleştirilip alçaltılmış süspansiyon sistemi, araç içi telemetri ve özel numaralandırılmış "FIA 2011 World Champion" plakası eklenmiş.

1.6 litre hacimli motorunda bir değişiklik yapılmayan araç 133 beygir güç, 160 Nm tork üretiyor.

22 Mayıs 2012 Salı

MANSORY Siracusa Monaco Edition


Ferrari'nin şık roadster modeli 458 Spider'ı modifiye eden firmalar arasına MANSORY de katıldı. Aracın görünümünü firmadan beklendiği şekilde büyük ölçüde değiştirmiş olan MANSORY performansı da artırmış.

Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Siracusa modellerinde sunulan gövde kitine sahip olan araçta Ferrari Enzo'yu çağrıştıran ön tampon, LED aydınlatmalar, karbon fiberden üretilmiş splitter ve deflektörler, yenilenmiş yan etekler, önde 20, arkadaysa 21 inç çaplı jantlar ve yeniden şekillendirilmiş arka tampon dikkat çekiyor. Dört köşeli çift egzoz çıkışına sahip olan aracın difüzörü de büyümüş.


İç mekanda siyahın yanında Monaco bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyazı da bol bol görüyoruz. Direksiyon altı panel, kapılar ve koltuklar üzerinde görülebilen bu renkler mansory logolu direksiyon simidi ile birlikte farklı bir Ferrari içerisinde olduğunuzu hissettiriyor.

20 mm alçaltılan süspansiyon sistemiyle birlikte 4.5 litre hacimli v8 motoru da modifiye edilerek 590 beygir güç, 560 Nm tork üretir hale getirilen otomobil 0'dan 100 km/s sürate 3.2 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 330 km/s.

Kullanılan karbon fiber parçalar sayesinde 60 kg hafifleyen Siracusa Monaco Edition'dan 3 adet üretilecek

Vorsteiner 1 Serisi M Coupé GTS-V


BMW'nin küçük sportif coupé modeli 1 Serisi M Coupé'nin üretimi durmuş olsa da üzerinde yapılan değişiklikler devam ediyor.

Vorsteiner tarafından hazırlanan kitle birlikte karbon fiberden üretilmiş bir splitter ile donatılan aracın bu kısmına fren soğutma amacıyla hava girişleri eklenmiş. 19 inç çaplı jantlarla donatılan otomobilin bagaj kapağı da yenilenirken bu parçanın arka kısmında bulunan spoiler büyümüş.

Arka tampon tasarımı da daha sportif olan 1 Serisi M Coupé'nin bu kısmında bulunan difüzör de daha agresif bir görünüme bürünürken yenilenen egzoz sistemi motor gücüne 15 beygir, torkunaysa 7 Nm'lik katkı yapmış.

German Special Customs Mercedes CLS 63 AMG


Mercedes CLS ailesinin AMG arması taşıyan modeli CLS 63 AMG'yi modifiye eden firmalar arasına German Special Customs da katıldı. Görünümü oldukça dikkat çekici olan yeni aracın performansı da aynı şekilde etkileyici.

Genişletilen çamurluklar, 20 inç çaplı jantlar, bol bol havalandırma deliği sunan yeni tamponlar, yan etekler ve motor kaputu gibi görsel değişikliklere sahip olan otomobilin Mercedes yıldızları German Special Customs logosuyla değiştirilirken arka tamponun altında bulunan difüzör daha abartılı bir görünüme kavuşmuş.

Çift turbo beslemeye sahip 5.5 litre hacimli v8 motoru artık 750 beygir güç, 1.150 Nm tork üretebilen aracın maksimum sürati yaklaşık 350 km/s olarak açıklanırken 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 3.7 saniye sürüyor.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Toyota GRMN Sports FR


Toyota'nın küçük coupé modeli GT 86 yavaş yavaş güçlenmeye başlıyor. Markanın araçları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan Gazoo Racing otomobilin görünümünü hafifçe değiştirirken performans artışı etkileyici seviyede.

Büyük hava girişlerine sahip, sade fakat sportif görünümlü tampon ve genişleyen çamurluklarla ailenin en güçlüsü Lexus LFA'yı andıran bir görünüme bürünen otomobilde yenilenen kaput, dev bir arka spoiler, yeni bir arka tampon, geniş yan etekler, 18 inç çaplı jantlar ve dört çıkışlı egzoz sistemi dikkat çekiyor.


İç mekanında da detaylı bir çalışma yapılan Sports FR konseptinde yarış koltukları ve 4 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri kullanılırken arka koltuklar iptal edilmiş. Bu koltukların yerine takla kafesinin kollarını yerleştiren Gazoo Racing otomobilin direksiyon simidini çok daha küçük çaplı bir örnekle değiştirirken iptal edilen ses sisteminin kontrolleri yerine üç adet gösterge yerleştirmiş.

2 litre hacimli Boxer motora hem turbo hem de kompresör besleme uygulayan şirket 320 beygir güç, 421 Nm tork elde ederken yükselen gücün kontrol altında tutulabilmesi için süspansiyon ve fren sistemlerini de güçlendirmiş.

Mini Cooper S Roadster Franca Sozzani


Viyana'da düzenlenen Life Ball'un ana sponsorluğunu bu yıl da üstlenen Mini, alıştığımız gibi 2012 yılında da organizasyona özel bir araç tanıttı.

Vogue İtalya'nın editörü Franca Sozzani tarafından şekillendirilmiş grafikleri dikkat çekici olan Mini Cooper S Roadster'ın tasarımı veya teknik detayları değiştirilmemiş.

Mat mora boyanan gövdesinin üzerinden geçen çift şerit, yan aynalar, kapı kolları ve jantlarda altın sarısı göze batarken ön panjur ve far çerçeveleri, splitter, çamurluklar, ve jant kollarında piyano siyahı kullanılan otomobilin tavan ve şeritleri üzerinde çiçek motifleri bulunuyor.


Deri ve Alcantara kaplı iç mekanında da mor ve siyah renklerle bol bol çiçek motifi barındıran otomobilin hız göstergesinin çevresi altın sarısına boyanmış.

184 beygir güç, 260 Nm tork üretebilen turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli motorunda bir değişiklik olmayan araç açık artırmada 54.000 Euro'ya alıcı buldu.

20 Mayıs 2012 Pazar

Mitsubishi i-MiEV Evolution


Japon üretici Mitsubishi, Lancer Evolution'ın gelecek nesillerinde Diesel ve Hibrit motorlar arasında kalmış olsa da i-MiEV'in Evolution versiyonunda ne kullanacağını gayet iyi biliyor.

Seri üretim i-MiEV ile pek de alakası kalmamış olan aracını bu yıl yapılacak olan Pikes Peak tırma yarışında kullanacak olan Mitsubishi genişletip güçlendirdiği otomobili tek kişilik hale getirmiş.

4.341 mm boy, 1.900 mm genişlik ve 1.339 mm yüksekliğe sahip olan otomobilde 18 inç çaplı jantlar, takla kafesi ve dev bir spoiler bulunuyor.

Önde bir, arkada iki elektrik motoruna sahip olan dört tekerlekten çekişli otomobil toplam 326 beygir güç üretebiliyor. Karbon fiberden üretilmiş gövdeye sahip olan i-MiEV 35 kWh kapasiteli piller kullanmakta.

Mini JCW


Mini, John Cooper Works armalı modellerinde kullandığı motoru yeniledi. Güç verileri değişmeyen motorların gaz pedalına verdiği tepkiler iyileşirken yakıt tüketimleri de gerilemiş.

Start/Stop ve fren enerjisi geri kazanım sistemi gibi donanımlara sahip olacak otomobillerin kaputları altında alüminyum bloklu, hafifletilmiş krank milli, güçlendirilmiş pistonlara ve sodyum egzoz supaplarına sahip motorlar bulunuyor.

6 ileri vitesli manuel veya otomatik şanzımanla alınabilen araçların teknik verileriyse şöyle: (Parantez içerisindeki veriler otomatik şanzımanlı modellere aittir.)

JCW Mini: 0-100 km/s hızlanma: 6.5 (6.7) saniye. Maksimum sürat: 238 km/s (236 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 6.6 / (7.1) L/100km.

JCW Clubman: 0-100 km/s hızlanma: 6.8 (7.0) saniye. Maksimum sürat: 238 km/s (236 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 6.7 / (7.2) L/100km.

JCW Mini Convertible: 0-100 km/s hızlanma: 6.9 (7.1) saniye. Maksimum sürat: 235 km/s (233 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 6.8 / (7.3) L/100km.

JCW Coupé: 0-100 km/s hızlanma: 6.4 (6.6) saniye. Maksimum sürat: 240 km/s (238 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 6.6 / (7.1) L/100km.

JCW Roadster: 0-100 km/s hızlanma: 6.5 (6.7) saniye. Maksimum sürat: 237 km/s (235 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 6.8 / (7.3) L/100km.

JCW Countryman: 0-100 km/s hızlanma: 7 (7) saniye. Maksimum sürat: 225 km/s (223 km/s). Ortalama yakıt tüketimi: 7.4 / (7.9) L/100km.