19 Ağustos 2017 Cumartesi

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet


Geçtiğimiz yıl Pebble Beach'te tanıtılan konseptler arasında yer alan ve daha sonra İstanbul AutoShow'da da inceleme şansını bulduğumuz Vision Mercedes-Maybach 6, üzeri açılabilen versiyonuna kavuştu.

Ana hatlarını sabit tavanlı kardeşiyle paylaşan otomobilin uzun kaputu altında yer alan bagajın içerisinde, yeri özel olarak hazırlanmış malzemeler bulunurken büyük ön panjur ve ince yapılı LED farlar heybetli duruşu pekiştiriyor. 24 inç çaplı jantlara sahip olan konsept yan aynalar yerine kameralar kullanıyor.


Bir basamak olarak kullanılabilecek kadar çıkıntı yapan yan etekler ve beyaz renkli yumuşak tavan yan kısmın dikkat çekici noktaları arasında. Arka bölümü teknelerden esinlenmiş olan otomobilin arka bagaj kapağı da LED stopları gibi uzun yapılı.

6 metreye yaklaşan boyuna rağmen iki kişilik oturma kapasitesi sunan otomobilin iç mekanında bol bol beyaz deri ve mavi ambiyans ışıklandırması kullanılmış. Ortadan birbirine bağlı olan ön koltuklar yanlardan da kapılarla tek parçaymış gibi görünüyor. Çift kollu direksiyon simidinin arkasında analog göstergeler bulunurken daha fazla bilgi isteyenler üst bölümdeki grafik ekranı kullanabilir.


Güç ünitesini de sabit tavanlı kardeşiyle paylaşan otomobilde görev yapan dört adet elektrik motoru 750 beygir güç üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 4 saniyenin altında ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılmış. 500 km üzerinde menzil sunabilen aracın hızlı şarj aleti 100 km menzil sunacak şarjı sadece 5 dakikada sağlayabiliyor.

SsangYong Rexton


Güney Kore merkezli üreticilerden SsangYong, SUV modellerinden Rexton'u geçtiğimiz Mart ayında tanıtmıştı. Şimdiyse aracın detaylarıyla birlikte bazı Avrupa pazarları için fiyatları açıklandı.

Eskisinden daha heybetli görünen Rexton'un ön bölümünde LED farlar ve yüksek bir burun kısmı dikkat çekerken çamurlukların üzerindeki çizgiler aracı olduğundan küçük göstermiş. Kalın D sütunu ve yatay yerleşime sahip LED stoplar da arkada dikkat çeken detaylar.


4.850 mm boya, 1.920 mm genişliğe ve 1.800 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi de 2.865 mm olarak açıklandı. Bu arada modelin dış hatlarında LIV-2 konseptinin izlerini görmek mümkün.

İç mekanı da daha modern bir şekilde düzenlenmiş olan aracın orta konsolunun üzerinde dokunmatik ekran yer alırken bir dijital ekran da gösterge panelinde yer alıyor. Yüksek yan desteğe sahip ön koltuklar ve baklava desenli deri döşeme SUV'nin donanımları arasında.


Kaputu altında iki motor seçeneği bulunan Rexton'un Avrupa'da daha çok tercih edilecek seçeneğinde Mercedes'ten alınan 2.1 litre hacimli turbo Diesel motor görev yapıyor. 181 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen ünite 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla gücü dört tekerleğe aktarırken 6 ileri vitesli manuel şanzıman da araçla birlikte alınabiliyor.

İkinci motor seçeneğini turbo beslemeye sahip, 2 litre hacimli bir benzinli ünite olarak açıklayan SsangYong bu üniteyi 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunacak.

18 Ağustos 2017 Cuma

BMW Concept Z4


Bu yıl da Pebble Beach'te bir sürpriz tanıtacağını duyuran BMW sonunda bekleneni yaptı ve yeni nesil Z4'ün ön gösterimi niteliğindeki konsepti tanıttı. Seri üretim otomobil için haberler iyi gibi görünüyor.


8 Serisi konseptinde olduğu gibi ileriye ve aşağıya doğru uzayan bir ön panjura sahip olan otomobilin ön tamponunda dev hava girişleri bulunurken LED farlar çamurlukların arkasına doğru uzuyor. Kaputun yanları ve ön çamurluk arkasında hava çıkışları kullanan BMW janları da 20 inç çaplı seçmiş.


Basık ve geniş bir arka bölüme sahip olan konseptte ince yapılı stoplar, agresif görünümlü bir arka tampon ve difüzörün yanlarına yerleştirilen egzoz çıkışları dikkat öekerken bagaj kapağının ucu bir spoiler şekline getirilmiş.


Sade bir iç mekana sahip olan otomobilde dijital gösterge paneli ve alt kısmına küçük bir ekran eklenmiş direksiyon simidi kullanan BMW büyük bilgi-eğlence ekranı ve kapasitif kumanda düğmelerini de unutmamış. Bu arada sürücü tarafında siyah renk kullanılan iç mekanda yolcu bölümü turuncu renkte.

Aston Martin Vanquish Zagato Speedster ve Shooting Brake


Aston Martin ve Zagato güçlerini bir kere daha birleştirdi. İkilinin bir önceki birleşmesinden doğan Vanquish Zagato Coupé ve Volante modelleri o kadar beğeni gördü ki aynı araçların Speedster ve Shooting Brake versiyonları da hazırlandı.


Dış tasarımlarına bakıldığında geçen yıl tanıtılan kardeşlerine olan benzerlikleriyle dikkat çektikleri görülebilen ikiliden Speedster gövdeye sahip olan, Volante'nin koltuklar arkasında bir çift karbon fiber kubbeye sahip olanı şeklinde tanımlanabilir.

Üç kapılı bir station wagon olduğundan Shooting Brake isminin hakkını verebilen araçsa Aston Martin'in bu yılki asıl sürprizi. Speedster'dan 28 adet üreteceğini açıklayan İngiliz marka diğer versiyonlardan 99'ar adet satacak.


İç mekanlarını, "Z" baskılı döşemeler haricinde standart Vanquish modelleriyle paylaşan araçların kaputları altında da 600 beygir güç üretebilen 5.9 litre hacimli V12 motor görev yapıyor.

15 Ağustos 2017 Salı

Volkswagen Tiguan 1.4 TSI DSG Highline


Şimdi de sıra ikinci testimde. Motor1 Türkiye için yaptığım bu incelemede bakalım Volkswagen Tiguan, benzinli motoruyla ne kadar başarılı olabilmiş.

14 Ağustos 2017 Pazartesi

Infiniti Prototype 9


Bir süredir görünümü birbirine benzeyen SUV ve coupé modellerin konseptlerini sergilemekle yetinen Japon üretici Infiniti'den çok ilginç bir çalışma geldi. Eski Grand Prix araçlarını andıran konsept dikkat çekici.

İlk Grand Prix yarış otomobillerini andıran hatlara sahip olan otomobilin çift parçalı büyük ön panjuru ilginç bir görünüm sunarken tepesinde üç boyutlu bir logo kullanılmış. Uzun burun kısmının yanlarında kromajlı süslemeler ve telli jantlar dikkat çekiyor.


Ok gibi uzayan bir arka bölüme sahip olan aracın tek kişilik kabininde sabit bir koltuk yer alırken üç kollu direksiyon simidinin ortasında üç adet yuvarlak göstergeye yer verilmiş. Kumanda düğmeleriyse sürücünün kol dayanaklarının olduğu yerde.

Nissan Leaf'in 150 beygir güç, 320 Nm tork üretebilen elektrik motoru arka bölümde konumlandırılırken çok da güçlü olmayan bu ünitenin, ağırlığı 590 kg olan otomobili 0'dan 100 km/s sürate yaklaşık 5.5 saniyede ulaştırabilmesi etkileyici. Maksimum süratse 170 km/s'te sınırlı.

13 Ağustos 2017 Pazar

Mitsubishi Xpander


Mitsubishi'nin Asya pazarlarında sunduğu modellere bir yenisi eklendi. Şık bir MPV olan Xpander, crossover modellere olan benzerliğiyle genç ailelere yönelik bir araç olmaya çalışıyor.

Genel anlamda köşeli hatlara sahip olduğu söylenebilecek aracın heybetli duran ön kısmında farların üçe bölündüğü görülebiliyor. Kısa bir kaputa sahip olan modelde pek de büyük sayılamayacak lastik ve jant kombinasyonları kullanılmış.


Hem kapı kolları hem de yan etekler seviyesinde karakter çizgilerine sahip olan MPV, D sütununda bulunan ince siyah parçayla bagaj kapağına bağlanıyormuş gibi görünüyor. İddialı tasarıma sahip olan arka kısımda da büyük sayılabilecek stoplar dikkat çekiyor.

Üç sıra koltuğa sahip olan otomobilin ön bölümünde sade bir tasarım hakim. Ahşap ve metal görünümlü kapmalar çift renkli plastik kullanımıyla birleşince ferah bir yaşam hacmi elde edilmiş. İki ve üçüncü koltuk sıraları katlanabilen modelin içerisinde 16 adet bardaklık bulunuyor.


Kaputu altında insanı pek de heyecanlandırmayan bir motor görev yapan Xpander'ın 1.5 litre hacimli motoru 105 beygir gücünde. 5 ileri vitesli manuel şanzımana sahip olan araç opsiyonel olarak 4 ileri vitesli otomatik şanzımanla da alınabiliyor.

Datsun GO Live


Endonezya'da konsept tanıtan üreticiler arasına Datsun da katıldı. Nissan'ın alt markalarından olan Japon üretici bu ülkede sattığı GO'nun temelleri üzerine alışılmadık görünüme sahip olan bir araç geliştirmiş.


Özellikle yandan bakıldığında gözleri biraz rahatsız eden kamuflaj desenleriyle dikkat çeken otomobil köşeli hatlarıyla da sportif bir görünüm sergiliyor. Ayrıca genişletilmiş çamurluklar, çift renkli jantlar, LED farlar, agresif görünümlü tamponlar ve büyük spoiler gibi detaylar da bu görünümü pekiştiriyor.

Daihatsu DN F-Sedan ve DN Multisix


Avrupa pazarında artık sesi soluğu çıkmıyor olsa da Toyota'nın alt markalarından birisi konumunda olan Japon üretici Daihatsu'nun Asya pazarlarındaki iddiası sürüyor. Bu iddia, Endonezya'da tanıtılan iki konseptle taçlandı.

Genel olarak bakıldığında köşeli hatlara sahip oldukları söylenebilen araçlardan DN F-Sedan olarak adlandırılanında şık görünümlü LED farlar ve ince yapılı yan aynalar kullanılırken çerçevesiz yan camlar ve arkaya doğru açılan arka kapılar da gözden kaçmıyor.


İlginç görünümlü bir MPV konsepti olan DN Multisix'in de ön bölümünde şık LED farlar görev yaparken yan aynaların yerlerini kameralara bıraktığı görülebiliyor. Bu aracın da arka kapıları geriye doğru açılıyor.

DN Multisix'in kaputu altında bulunan motor açıklanmazken DN F-Sedan'da 1.2 litre hacimli bir ünitenin sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) eşleştirildiği belirtildi.