21 Haziran 2026 Pazar

Maserati GranTurismo ve GranCabrio


Maserati'nin model ailesi güncellemeleri 2+2 modelleri GranTurismo ve GranCabrio için de devam ediyor. Grecale'de olduğu gibi büyük bir değişiklik yaşamayan gövdeye sahip ikilinin performanslarındaysa artış var. Elektrikli versiyonların da korunmuş olduğunu belirteyim.

Yenilenen ön tamponları özellikle Trofeo'da daha köşeli hatlara kavuşan otomobillerin panjurları da köşeli bir çerçeveyle sunuluyor. 7 yeni gövde rengine kavuşan araçların LED farlarının da iç tasarımı yeni. Stopların da iç deseni yenilenirken arka tamponlarda yapılan değişiklikler öndekinden çok daha az dikkat çekiyor.

İç mekan fotoğrafları paylaşılmamış olsa da araçların bu bölümlerinde yapılan değişikliklerin Grecale'yi örnek aldığı söylenebilir. Ekranlarda kullanılan grafikler yenilenirken köşeli direksiyon simidi bu araçlarda da kendisine yer bulmuş. Orta konsol üzerindeki saatin de yenilendiğini söyleyeyim.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli v6'yı koruyan araçların giriş seçeneği 490 beygir güç, 600 Nm tork üretmeye devam ediyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzımana sahip olan ikiliden GranTurismo 302, GranCabrio ise 300 km/s maksimum sürate ulaşabiliyor.

Aynı motorun 590 beygir güç, 620 Nm tork üretebilen seçeneğiyse GranTurismo'yu 320, GranCabrio'yu 316 km/s sürate ulaştırabiliyor. Üç elektrik motorlu Folgore'deyse 760 beygir güç, 1.350 Nm tork üretebilen sistem sırasıyla 325 ve 290 km/s maksimum sürat sağlıyor. 92.5 kWh kapasiteli bataryalarsa artık 400 km menzil sunuyor. Araçlarda süspansiyon sistemini 20 mm yükseltebilen bir ayar da bulunuyor.

CAV GT MkII


İsmini çok duymadığımız üreticilerden olan Cape Advanced Vehicles yeni bir modelle karşımızda. Aslında Ford GT'nin restomod çalışmalarıyla uğraşan marka bu sefer de aynı aracı andıran bir modelle karşımıza çıktı. Kabuğun ardında yatan araçsa tam bir sürpriz.

Güney Afrika merkezli firmanın sadece 40 örneğini üreteceği GT MkII, orijinal Ford GT'nin podyumu kapattığı Le Mans zaferinin 60. yıl dönümünde atıfta bulunuyor. Sivri burun yapısına sahip aracın bu kısmında büyük hava girişleri yer alırken kaputta da hava çıkışına yer verilmiş.

Büyük jantlar ve kapıların arkasında yer alan alt ve üst hava girişleri de dikkat çeken otomobil motorunun üzerinde de hava girişleri sunuyor. Üst üste yerleştirilen bir çift yuvarlak stopla donatılan modelde dört küçük egzoz çıkışı hava çıkışlarının arasına serpiştirilmiş. Arka tampon da karbon fiberden üretilmiş.

İç mekan tasarımı paylaşılmayan GT MKII'nin temelleri Audi R8 ile paylaşılıyor. Yukarıya açılan kapılara sahip araçta görev yapan 4.2 litre hacimli V8 üniteyse çift kompresör beslemeyle 800 beygir güç, 880 Nm tork üretebiliyor. 9.000 d/d çevirebilen ünite dört tekerlekten çekiş sistemiyle eşleştirilmiş.

Brembo armalı fren sistemine sahip olan otomobilin süspansiyon sistemi de sertlik ayarı sunuyor. Manuel şanzımanla tercih edilebilen modeli tek veya çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlarla da almak mümkün. 0'dan 100 km/s sürate 3 saniyede ulaşabilen HT MkII'nin maksimum sürati 330 km/s.