27 Temmuz 2023 Perşembe

Mercedes-Benz V Serisi, Vito, eVito, EQV ve Marco Polo


Mercedes'in popüler ticari modeli Vito yenilendi. Binek seçenek V Serisi, karavan Marco Polo ve bu araçların elektrikli seçeneklerini de kapsayan makyaj operasyonu dış mekanı çok değiştirmese de iç mekan için aynı şeyi söylemek zor.

Önden bakıldığında panjurun çok daha büyük hale geldiği görülebilirken tampon tasarımı da bu nedenle güncellenmiş. LED farların iç tasarımı yenilenirken aynı şeyi gövde renkleri ve çapları 19 inçe kadar çıkan jantlar için de söyleyebiliriz.V Serisi'nin etekleri ve tamponlarında ek kromaj göze çarpıyor. Bu araçlarda marka amblemi üzerine "Mercedes-Benz" işlemesi gelirken LED stoplar da hafifçe elden geçirilmiş.

Vito'nun iç mekanında dokunmatik düğmelere sahip direksiyon simidi ve daha geniş dokunmatik ekran dikkat çekerken havalandırma ızgaraları ve bardaklıklar makyajlanmış. Orta konsolda kullanılan fiziksel butonlar da güncel binek Mercedes modellerinden alınmış.

V Serisi'nin iç mekanıysa binek modellere çok daha yakın. Deri döşeme, metal trim parçaları, ambiyans ışıklandırması, dijital gösterge paneli ve entegre dokunmatik ekran daha şık görünüyor. Havalandırma ızgaraları ve orta konsolda yer alan dokunmatik panel de modern görünüme katkıda bulunuyor. 

Arkada yer alan elektrikli ve tekli koltuklarda ısıtma, soğutma ve masaj fonksiyonları sunuluyor. Bu bölümde katlanabilir tepsiler ve bacak destekleri de yer alıyor. İleri-geri kaydırılabilen koltuklar, cam tavan ve Burmester ses sistemiyle daha üst seviyede konfor sunuyor.

Güvenlik ve sürüş yardımcı sistemleri de güncellenen otomobillerin kaputu altında yer alacak üniteler henüz detaylandırılmadı. Yine de makyaj öncesinde pazara göre 1.7, 2 ve 2.2 litre hacimli Diesel ünitelere sahip olan araçların elektrikli seçenekleri EQV de 204 beygir güç üretebilen bir motora sahipti.

26 Temmuz 2023 Çarşamba

Nichols N1A


Her gün piyasaya çıkan yepyeni elektrikli otomobillere alıştıktan sonra bu tür haberler insana iyice garip geliyor. Nichols Cars CEO'su Steve Nichols, Formula 1'e karbon fiberi getiren isim olarak tanınıyor ve Ayrton Senna'nın MP4/4'ünün tasarımında rolü büyük.

Aracın farklılığı daha ilk bakışta anlaşılabiliyor. Düşük ve sivri yapılı burun kısmı ve bu nedenle yüksek yapılıymış gibi görünen çamurluklar bu otomobile McLaren'in klasik kapalı tekerlekli yarış araçlarının havasını veriyor. 

Yukarıya doğru açılan küçük kapılar, önde 19, arkada 20 inç çaplı jantlar, ön çamurluklar üzerine yerleştirilmiş aynalar, takla barı, kaputa entegre spoiler ve plakanın yanlarında yer alan egzoz çıkışları dikkat çeken detaylar arasında.

Tavanı bulunmayan otomobilin ön ve yan camları da oldukça kısa boylu. Sade tasarıma sahip iç mekanda analog göstergeler, metal kaplamalar ve deri döşeme yer alıyor. Yere sabitlenen metal pedal seti, dört noktadan bağlantılı emniyet kemerleri ve kafalıkları takla barına sabitlenen koltuklar dasportif dokunuşlardan bazıları.

Ortadan motorlu otomobilin en dikkat çekici bölümü de bu. Chevrolet raflarından alınan V8 motorlarla donatılabilen N1A, 6.2 ve 7 litre hacimli ünitelerle alınabiliyor. 466 ile 660 beygir arasında güç üretebilen üniteler gücü arka aksa 6 ileri vitesli manuel şanzımanla gönderiyor. Aracın ağırlığıysa 1 tonun altında.

Mitsubishi L200 / Triton


Mitsubishi'nin popüler pick up modeli Triton yenilendi. Bizim L200 olarak tanıdığımız araç Nissan temelleri üzerine geliştirilirken bu değişimi iç mekanda da görmek mümkün. Kaput altında da tanıdık bir ünite sunan aracın artık daha güçlü seçenekleri de bulunuyor.

Biraz daha "endüstriyel" bir görünüme kavuşan araçta çift katlı LED farlar korunsa da dik yerleşime sahip ön panjur ve siyah renkli trim parçaları tasarımı daha köşeli hale getirmiş. Ön tampon altında koruma sunan L200'ün çamurlukları da parlak siyah renkli.

Kapı kolları, jantlar ve yan aynalar gibi parçalar, donanıma göre siyah veya kromajlı olarak alınabiliyor. Yan basamak, tavan rayları ve kasa aksesuarları da görünümü farklılaştıran detaylar arasında. LED stoplar ve donanıma göre rengi değişen arka tamponsa çok dikkat çekmiyor.

Yine köşeli hatlara sahip olan iç mekanı çok daha modern görünen araçta dokunmatik ekran ve orta bölümünde renkli ekran yer alan analog gösterge tablosu Nissan'dan alınmış. Aynı şey direksiyon simidi için de söylenebilir. Orta konsolda fiziksel düğmeler kullanan Mitsubishi arka koltuk havalandırmasını da önceki nesilde olduğu gibi tavana yerleştirmiş.

Adaptif hız sabitleme ve acil durum fren yardımcısı gibi güvenlik donanımlarına da sahip olan aracın merdiven şasisi ve süspansiyon sistemi de tamamen yeni. 2.4 litre hacimli turbo Diesel motor içinse aynı şeyi söylemek zor. 

150, 184 ve 204 beygir güç, 330, 430 ve 470 Nm tork üretebilen seçenekler sunan ünite 6 ileri vitesli manuel veya yine 6 ileri vitesli otomatik şanzımanlarla alınabiliyor. Donanıma göre arkada limitli kaydırmalı diferansiyel ve orta diferansiyel kilidi standart olarak sunulurken sürüş modlarının da sayısı artırılmış.

25 Temmuz 2023 Salı

Kia Sorento


Kia'nın büyük SUV modellerinden Sorento makyajlandı. Dışarıdan bakıldığında daha dikkat çekici bir görünüme kavuştuğu söylenebilecek otomobilin iç tasarımıysa sadeleşmiş. Bu sadeleşme işlemiyle bazı ilginç özelliklerse kaybolmuş.


En büyük değişimin yaşandığı ön bölümde dikey hale gelen LED farların tasarımı Cadillac modellerine gönderme yaparken panjur büyümüş. Tampon tasarımında da ufak tefek değişiklikler yapan Kia, yeni logosunu kaputun ön bölümüne almış.

Yeni jant ve gövde rengi seçenekleri de sunan otomobilin arkasına geçildiğinde iç tasarımı değişen çift parçalı stopların üst bölümde birleştiği görülebiliyor. Daha büyük korumaya sahip ve sahte hava çıkışlarından arındırılan arka tampon, küçülen model arması ve yeni logo buradaki değişimi tamamlıyor.

Eskiden ön bölümünde 8 ayrı yönlendirilebilir parçaya sahip havalandırma ızgarası sunan Sorento'da bu sayı artık 4. Bu parçaların orta konsolda yer alanları oldukça ince yapıda. Grafikleri yenilenen dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran aynı seviyeye alınırken yenilenen orta konsolda artık fiziksel butonlar yerine diğer yeni nesil Kia modellerinin alternatifli dokunmatik buton seti yer alıyor.

Kaput altında da büyük bir sürpriz yok. 2 ve 2.5 litre hacimli, benzinli ünite haricinde 2.2 litre hacimli Diesel ve 1.6 litre hacimli, benzinli üniteye sahip hibritle şarj edilebilir hibrit seçenekler farklı pazarlarda sunulacak. İki ve dört tekerlekten çekiş sistemi de motor seçeneğine göre sunulacak seçenekler arasında.

Kuzey Amerika pazarında sunulacak olan 2.5 litre hacimli üniteler 8 ileri vitesli otomatik veya yine 8 ileri vitesli, çift kavramalı şanzımanla alınabilecek. Atmosferik emişli seçenek tam otomatik şanzımanla donatılıp 195 beygir güç, 245 Nm tork üretebilirken turbo beslemeyle değerler 285 beygir ve 420 Nm'ye yükseliyor.