21 Ocak 2011 Cuma

Ferrari FF



Ferrari'nin merakla beklenen konsepti FF tanıtıldı. 2011 Cenevre otomobil fuarı sırasında sergilenecek olan araç bir shooting brake.

458 Italia, 612 Scaglietti ve 599 GTB Fiorano'nun tasarım özelliklerini birleştirmiş olan otomobilin çizimleri, diğer Ferrari modellerinde olduğu gibi Pininfarina tarafından yapılmış. sahip olduğu kıvrımlar ve shooting brake şekliyle BMW'nin Z3 Coupé modelini andıran aracın ön yüzü 458'den alınmış gibi dururken arka kısım Lotus modellerini de andırmakta. Üzerinde hava çıkışları bulunan arka tamponunun altına çift katlı difüzör eklenen aracın bagaj kapağıysa oldukça büyük.

4.907 mm boya, 1.953 mm genişliğe, 1.379 mm yüksekliğe sahip olan aracın ağırlığı 1.790 kg. Dört koltuklu ve dört tekerlekten çekişli olan aracın çekiş sistemi, alışılmış dört tekerlekten çekiş sistemlerine oranla %50 ağırlık tasarrufu sağladığından ağırlık dağılımı %47-%53 olarak korunabilmiş. Bir Ferrari için oldukça büyük bir bagaja sahip olan otomobilin standart bagaj hacmi 450 litreyken arka koltukların katlanması durumunda hacim 800 litreye yükseliyor.

6.3 litre hacimli v12 motoru 660 beygir güç, 683 Nm tork üretebilen otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 3.7 saniye sürerken maksimum sürat 335 km/s olarak açıklandı.

20 Ocak 2011 Perşembe

GM


Yeni yılla birlikte ilk geri çağırma operasyonu Honda'dan gelirken General Motors da bu konuda Japon üreticinin izinden gitmekte.

Toplam 26.751 adet SUV ve pick up modelini geri çağıran üretici bu operasyonun nedenini yanlış ısıl işlem uygulanmış arka aks miline bağlıyor. Bazı hallerde kırılma riski taşıyan bu parça arka aksın kilitlenmesi gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Operasyondan etkilenen araçlarsa şunlar: Cadillac Escalade, Escalade ESV, Cadillac EXT, Chevrolet Avalanche, Colorado, Silverado, Suburban, Tahoe, GMC Canyon, Sierra, Yukon ve Yukon XL.

BMW X1 M Pack


BMW'nin küçük SUV modeli X1, 2 litre hacimli, turbo beslemeli benzinli motorun ardından M paketiyle de donatıldı. Araca performans anlamında bir katkısı olmayan bu paket görünümü daha sportif kılıyor.

Yeniden şekillendirilen ön ve arka tamponlarla birlikte daha geniş çamurluklar, yeni jantlar ve daha kalın yan eteklere sahip olan aracın süspansiyon sistemi sertleştirilirken tavanda bulunan yük taşıma rayları siyaha boyanmış.

İç mekanda alüminyum pedal seti, M direksiyon simidi, sportif koltuklar, süet döşeme, kısa yapılı M vites topuzu ve mat alüminyum konsol kaplamasıyla donatılan aracın kapı eşiklerinde de M logoları bulunuyor.

BMW X1 xDrive28i


BMW'nin Z4 modelinin giriş versiyonu için geliştirildiği söylentileri giderek güçlenen yeni dört silindirli motor kendisine ilk olarak X1'in kaputu altında yer buldu.

İsmine bakıp aldanmayın zira araç 2.8 litre hacimli değil 2 litre hacimli bir motorla donatılmış. Turbo beslemeye sahip motor 245 beygir güç, 350 Nm tork üretebiliyor. Start&Stop ile donatılan aracın 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan modelleri 0'dan 100 km/s sürate 6.1 saniyede ulaşabilirken ortalama tüketim değeri 7.9 litre/100 km olarak açıklandı.

Opsiyonel olarak 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla da donatılabilen araç bu haliyle 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaşırken her iki şanzıman seçeneğiyle de maksimum sürat 240 km/s.

Senner Audi A1


HS Motorsport ve MTM ile birlikte Audi A1'i modifiye eden firmalar arasına katılan Senner Tuning daha önce tanıttığı 1.6 TDI kitine benzinli motor modifikasyonuyla ek yaptı.

18 inç çaplı jantlarla birlikte sunulan 35 mm alçaltılmış süspansiyon sistemi yol tutuşu iyileştirirken opsiyonel donanımda karbon fiber parçalar, yeni döşemeler ve değişik biçimli LED kullanan stoplar bulunuyor.

1.4 litre hacimli TFSI motorun hava filtresi ve egzoz sistemini yenileyen Senner Tuning aracın gücünü 156 beygire, torkunuysa 250 Nm'ye ulaştırmış.

MR Cardesign Audi Q7


Audi'nin büyük SUV modeli Q7'nin üzerinde çalışan firma sayısı her geçen gün artıyor. Bu firmalardan birisi de V8 TDI temelli aracı güçlendiren MR Cardesign.

Görünümünde büyük değişiklikler yapılmamış olan aracın aydınlatma grubunda bol bol LED kullanılırken 22 inç çaplı jantlar siyaha boyanarak sunulan beyaz gövde rengine kontrast oluşturmuş. Süspansiyon sistemi alçaltılan aracın frenleri de güçlendirilmiş.

Yeni hava filtreleri ve yeniden programlanan bir elektronik kontrol ünitesine sahip olan 4.2 litre hacimli turbo Diesel v8 motoru 374 beygir güç, 870 Nm tork üretebilen aracın hız limitörü iptal edilmiş.

Aracın iç kısmında değişik renkte ve desende deri döşeme sunan MR Cardesign RS6 modelinden alınan bir direksiyon simidini de donanıma eklemiş.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Mitsubishi Concept Global Small

İşte Japon üretici Mitsubishi'nin 2011 Cenevre otomobil fuarı sırasında tanıtacağı şehir otomobili konsepti. Detaylı teknik verileri henüz açıklanmayan aracın benzinli bir motorla donatılacağıysa kesinlik kazandı.

Yuvarlak hatlarıyla oldukça aerodinamik bir yapıya sahip olan otomobilin ince yapılı aynaları ve çıkıntı oluşturmayan kapı kolları da bu yapıyı destekler nitelikte. Son zamanların modası olan LED aydınlatma grubuna sahip aracın özellikle ön tasarımında diğer Mitsubishi modellerinin sunduğu agresiflik görülebiliyor.

1 veya 1.2 litre hacimli bir motorla donatılacağı açıklanan araçta sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) ve fren enerji geri kazanım sistemi bulunacak. Ortalama CO2 salınım değeri 90 gram/km'nin altında kalması beklenen aracın üretimi sırasında hafif malzemeler kullanılmış.

NISMO GT-R RC


Nissan'ın resmi modifikasyon firması NISMO, markanın sportif coupé modeli GT-R'ın yeni bir yarış versiyonunu tanıttı. Motoru hakkında bir bilgi verilmeyen aracın yürüyen aksamıysa kapsamlı bir şekilde modifiye edilmiş.

Track Club Edition'ın ardından FIA tarafından koyulan GT3 regülasyonlarına uyarak uluslararası yarışmalarda da boy gösterebilecek olan aracın ön tamponunun altına büyük bir splitter eklenirken süspansiyon sistemi tamamen yenilenmiş.

Frenleri de elden geçirilen otomobilin arkasına dev bir spoiler eklenirken iç mekanda yarış koltuğu, takla kafesi ve yangın söndürücü gibi ek donanımlar bulunuyor. Araçta yer alan diğer ilginç özelliklerse alt kısımda bulunan dört adet pnömatik kaldıraç ve 120 litre hacimli yakıt deposu.

Toyota GRMN iQ Racing Concept


İlk örneği 2009 yılında tanıtılan iQ GRMN'in ikinci konsept modeli 2011 Tokyo otomobil fuarı sırasında tanıtıldı. Eskisinden daha sportif bir görünüme sahip olan aracın motor gücü de artırılmış.

Gazoo Racing ve MN tarafından hazırlanmış olan aracın genişleyen çamurlukları, daha köşeli tasarıma sahip ön ve arka tamponları, krom ön panjuru, önde bulunan LED gündüz farları, ek hava çıkışlarına sahip motor kaputu ve gövde grafikleri sportif görünümü desteklerken ön splitter, yan etekler, arka difüzör, bagaj kapağı üzerinde bulunan spoiler ve C sütununun dış kısmına yerleştirilen deflektörler aerodinamik değişiklikleri oluşturmakta.

Fren ve egzoz sistemi modifiye edilen otomobilde alçaltılmış süspansiyonla birlikte 17 inç çaplı jantlar dikkat çekiyor. İç mekanında yarış koltukları, alüminyum pedal takımı, çift renkli, deri kaplama direksiyon simidi, takla kafesi ek göstergeler ve indigo aydınlatmalı ana gösterge panelinin yanında vites topuzu ve el freni kolu da kırmızı deriyle kaplanmış.

Motor kaputunun altında kompresör beslemeye sahip bir motor olduğunu açıklayan firmalar bu motorun hacmini veya gücünü açıklamaktansa kaçındı.

Rhys Millen Racing Equus Signature Edition


Uzun süredir Hyundai ile birlikte modifikasyon çalışmaları yapan Rhys Millen Racing 2010 SEMA Show sırasında, hazırlamış olduğu Equus'u tanıttı.

Siyah renkli ve 21 inç çaplı jantları, koyulaştırılmış far ve stop grubu, karbon fiberden üretilmiş ön splitter, bagaj üstü spoiler ve yan ayna muhafazalarıyla dikkat çekici bir görünüme sahip olan aracın iç mekanında koltuk ve tavan döşemeleri yenilenmiş.

Süspansiyon, fren ve egzoz sistemleri modifiye edilen araç yere yaklaştırılırken 5 litre hacimli v8 motorunun gücü 415 beygire yükseltilmiş.

Land Rover Defender X-Tech


Land Rover, efsanevi modeli Defender'ın sınırlı üretim bir versiyonunu 2011 Brüksel otomobil fuarında tanıtacağını duyurdu.

90 ve 110 modellerinde sunulacak olan bu özel versiyon sadece gümüş veya bronz gövde renkleriyle alınabilecek. Tavanı ve 16 inç çaplı jantları siyaha boyanan aracın stop lambaları da beyaz renkli.

İç mekana geçildiğinde koltuk kenarlarının siyah deriyle kaplandığı görülürken kasa rengine göre oturma alanları siyah veya bej renklerde alınabiliyor. Orta konsolu da gövde rengine boyanan aracın paspasları da gövde rengi kenarlara sahip.

Satışına Mart ayında başlanacak olan Defender X-Tech'in başlangıç fiyatı İngiltere pazarı için 24.995 Sterlin olarak açıklandı.

G-POWER M5 Hurricane GS


Gezegenin en hızlı BMW modellerini geliştirmek gibi ilginç bir özelliğe sahip olan G-POWER, Hurricane RR isimli modelinin rekoru ardından seri üretim LPG'li sedan modeller arasında hız rekoruna da sahip oldu.

E60 kasa kodlu BMW M5 temelleri üzerine geliştirilen otomobilin 20 inç çaplı jantları dışında tasarımında bir değişiklik bulunmuyor. Egzoz ve fren sistemi yenilenen aracın süspansiyon sistemi de yenilenerek sertlik ve yükseklik ayarları eklenmiş.

5 litre hacimli v10 motoruna LPG kitinin yanında bir de çift kompresör besleme uygulanan otomobil 660 beygir güç, 650 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/ sürate 4.6 saniyede ulaşabilen otomobilin 0'dan 200 km/s sürate ulaşması 11.4 saniye sürerken maksimum sürat 333 km/s olarak açıklanmış.

33.571 Euro gibi bir ücret karşılığında alınabilen motor modifikasyon kitinin yanında jant takımı için de 7.635 Euro talep ediliyor.

18 Ocak 2011 Salı

Ariel Atom Mugen


Gücünü Honda'nın ürettiği yüksek devirli bir motordan alan Ariel Atom'un sunduğu avantajlardan birisi de Japon markanın resmi modifikasyon firması Mugen tarafından performans artışı için çalışılıyor olması.

Ariel'ın üretime başlamasının üzerinden geçen 10 yıl ve üretilen 1.000. Atom'un anısına kırmızı ve beyaz renk kombinasyonuyla üretilecek olan Atom Mugen, standart araçtan daha güçlü olmanın yanında yeni donanımlar da sunuyor.

Süspansiyon sistemi 8 silindirli motora sahip kardeşinden alınan aracın iç mekanında yarış koltukları, 5 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri ve karbon fiber kokpit üzerine yerleştirilmiş yeni dijital gösterge tablosu bulunuyor. Daha kapsamlı bir uyarı sistemine sahip olan tabloda, önceden belirlenmiş değerlerinin üzerinde veya aşağısında çalışan unsurlar derhal görülebiliyor.

2 litre hacimli motoru Mugen tarafından neredeyse baştan yaratılan araç 8.600 d/d'da 270 beygir güç, 6.000 d/d'da 255 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla gücü arka aksa aktaran otomobilin 0'dan 96 km/s sürate ulaşması 2.9 saniye sürerken maksimum sürat 241 km/s olarak açıklandı.

Fenice Milano La Dolce Vita


Fenice Milano'nun geçtiğimiz Ekim ayında tanıttığı altın kaplamalı Fiat 500C modelini oldukça beğenen Çinli bir zengin Fiat 500 Abarth temellerini kullanan benzer bir araç ısmarladı. Araca "La Dolce Vita Gold and Diamonds" ismi verilirken toplam maliyetin 500.000 Euro gibi uçuk bir rakam olduğu belirtiliyor.

Resimlerde de görülebildiği gibi jantlarından far çerçevelerine, tmponlarından yan eteklerine kadar her yerinde altın kaplamalar kullanılan aracın iç mekanında elde hazırlanmış deri döşeme, ahşap kaplamalar ve yine bol bol altın kaplama dikkat çekmekte.

Orta konsolunun üst kısmında dev bir boşluk bulunan aracın bu kısmına özel olarak hazırlanmış bir iPad koyulabiliyor. Altın kaplama ve elmas süslemelere sahip olan bu iPad ile araç fonksiyonları, navigasyon ve ses sistemleri kontrol edilebilirken sahip olduğu wi-fi bağlantısı sayesinde araç içinden internete de erişilebiliyor.

Motor modifikasyonu Romeo Ferraris ile birlikte yapılmış olan aracın turbo beslemeye sahip 1.4 litre hacimli motoru 200 beygir güç üretebiliyor.

Vauxhall Corsa VXR Blue Edition


Opel'in İngiltere ayağı Vauxhall, ülkemizde Corsa OPC ismiyle tanınan Corsa VXR'ın özel donanımlı bir versiyonunu tanıttı.

Arden mavisi isimli gövde rengiyle satılacak olan aracın 18 inç çaplı jantları siyaha boyanırken camları koyulaştırılmış. İç mekanında Recaro marka koltukları dikkat çeken aracın hava üsleçlerinin çevresi mavi renkle süslenmiş.

192 beygir güç üretebilen, 1.6 litre hacimli, turbo beslemeli motorunda bir değişiklik bulunmayan aracın süspansiyon sistemi alçaltılırken frenler güçlendirilmiş. Otomobilin ESP'si de artık devreden çıkartılabiliyor.

İngiltere'de 19.425 Sterlin seviyesinden başlayan fiyatıyla araç rakiplerinden ucuz. Ayrıca ek donanımların paket halinde alınması 445 Sterlin düzeyinde bir fiyat düşüşü sağlamakta.

Ford


Ford, Avrupa pazarında sunduğu motor seçeneklerini zenginleştirme kararı aldı. Bu çerçevede 1.6 litre hacimli turbo Diesel motorunu dört ayrı araç ailesine uygulayacak olan firma yakıt tasarrufuna yönelik donanımlarla da göz dolduruyor.

Mondeo, S-Max ve Galaxy modellerinde görev yapmaya başlayan ve daha önce Volvo'nun S60, V60 ve S80 gibi araçlarında tanıtılan 1.6 litre hacimli motor 115 beygir güç, 270 Nm tork üretebiliyor. Hem Galaxy hem de S-Max'in kaputu altında 100 km mesafede ortalama 5.2 litre mazot yakan bu motor Mondeo'nun da bütün kasa seçeneklerinde aynı ortalama değeri (4.7 litre/100 km) tutturabiliyor.

Küçük motorla donatılan yeni araçlar arasında en hızlısı 190 km/s süratle 4 ve 5 kapılı Mondeo modelleri olurken bunları 185 km/s ile Mondeo Wagon, 180 km/s ile S-Max ve 178 km/s ile Galaxy takip ediyor.

Yakıt tüketiminin en düşük seviyeye çekilebilmesi için Auto-Start-Stop sistemiyle donatılan araçlarda optimum vites değiştirme zamanı göstergesi ve fren enerjisi geri kazanım sistemi de donanıma eklenmiş.

Daha önce 1.6 litre hacimli TDCI motorun 109 beygir güç üretebilen versiyonuna sahip olan Mondeo ECOnetic'in sahip olduğu ünite de artık 115 beygir güç üretebiliyor. Yüksek süratlerde kapanabilen bir radyatör ızgarası, düşük yuvarlanma dirençli lastikler, alçaltılmış süspansiyon sistemi ve uzun vites oranlarıyla ortalama tüketim değeri 4.3 litre/100 km'ye düşürülen otomobilin km başına yaptığı CO2 salınım oranıysa 114 gram seviyesine düşürülmüş.

Mercedes-Benz C63 AMG Affalterbach Edition


Alman üretici Mercedes, C63 AMG'nin Kanada için hazırlanan özel üretim versiyonunu Montreal otomobil fuarı sırasında tanıttı.

19 inç çaplı jantları koyu renge boyanmış olan aracın gövdesi mat gri, kaliperleriyse kırmızı renkli. Bagaj kapağı üzerinde bulunan spoiler ve yan ayna muhafazaları karbon fiberden üretilen aracın iç mekanında da özel Affalterbach Edition logoları göze çarpıyor.

Siyah deri döşemeleri kırmızı dikiş iplikleriyle oldukça uyumlu görünen aracın 6.2 litre hacimli v8 motoru 488 beygir güç, 600 Nm tork üretebiliyor. AMG Performance Package ile gücü 30 beygir artırılmış olan otomobilin frenleri modifiye edilirken maksimum sürat limitörü de 280 km/s'e çekilmiş. Aracın daha iyi bir yol tutuş karakterine sahip olabilmesi içinse limitli kaymalı diferansiyel donanıma eklenmiş.

Sadece 30 örneği üretilecek olan aracın iç mekanında özel bir plaka bulunurken fiyatının 81.300 Kanada Doları seviyesinden başlayacağı açıklandı.

16 Ocak 2011 Pazar

Smart ForTwo Lightshine


Smart, ForTwo modelinin sadece İngiltere'de satılacak sınırlı seri üretim versiyonlarından birisini tanıttı.

Passion Coupé temelli araç dış mekanda mat açık yeşil gövde rengine, LED gündüz farlarına, yeni jantlara ve "Lightsine" logolarına sahip.

İç mekan tasarımında bir fark bulunmayan aracın donanımına özel paspaslar, sportif direksiyon simidi ile DVD, CD ve SD destekleyen navigasyon sistemi eklenmiş.

Sadece 86 örneği üretilecek olan otomobilde kullanılan 0.8 litre hacimli turbo Diesel motor 0'dan 100 km/s hızlanmayı 16.8 saniyede tamamlamaya izin verirken aracın maksimum sürati 135 km/s.

Bu arada aracın üretim rakamı, km başına yaptığı CO2 salınım miktarının gram cinsinden değeriyle aynı.

Opel Astra ecoFLEX


Opel, Astra serisinin en cimri modelini daha da cimrileştirdi. Motorunda bir modifikasyon bulunmayan aracın yenilikleri donanımında yapılmış.

Alt kısmının aerodinamik yapısı iyileştirilen aracın ön panjuruna yüksek süratlerde bu kısıma hava girişini kısıtlayan bir kapak eklenirken Start/Stop ve optimum zamanda vites değiştirme göstergesi standart donanıma eklenmiş. Egzoz gazı dönüşüm modülü (EGR) artık su soğutmalı olan otomobilin 100 km mesafede tükettiği ortalama mazot 3.9 litreye inmiş.

1.25 litre hacimli turbo Diesel motoru 95 beygir güç, 190 Nm tork üretebilen aracın Sports Tourer versiyonunda tüketim değeri 4.1 litre/100 km'ye çıkıyor. CO2 salınım oranları sırasıyla 104 ve 109 gram/km olan araçların Almanya pazarında başlangıç fiyatları 19.780 Euro olarak belirlenmiş.

Škoda Fabia Monte Carlo


Çek üretici Škoda, Monte Carlo rallisinin 100. Škoda markasının motor sporlarına girişinin de 110. yıldönümünü kutlamak amacıyla özel donanımlı bir Fabia modelini satışa sunuyor.

Ön tamponu altına yerleştirilen splitter ile birlikte tavanı, A ve B sütunları, 16 ve 17 inç çaplı sunulan jantları, çamurluk çevreleri, yan ayna muhafazaları ve bagaj üstü spoileri siyaha boyanan aracın geri kalanı kırmızı renkli. Farları karartılmış olan otomobilin ön çamurluklarının arkasında Monte Carlo logoları bulunuyor.

İç mekanı tamamen siyah veya kırmızı-siyah alınabilen aracın tavan kaplaması siyah renkte gelirken deri direksiyon simidi, el freni ve vites kolunda kırmızı dikiş iplikleri kullanılmış. Pedal takımı alüminyumdan üretilen aracın kapı eşiklerinde özel amblemli paneller bulunuyor.

vRS'in sahip olduğu 180 beygir gücündeki motor dışında kalan bütün ünitelerle sunulacak olan aracın şanzıman seçenekleri de standart modellerdeki gibi olacak.

Chrysler 200 Super S


Chrysler, 2011 Detroit otomobil fuarına Mopar tarafından hazırlanmış bir 200 ile katıldı. Kaputunun altında bir geliştirme çalışması yapılmamış olan aracın görünümüyse daha sportif bir hale getirilmiş.

Makyajlanan ön tamponunun alt kısmına bir splitter eklenen otomobilin ön yüzünde bulunan ızgaraların telleri daha belirgin hale getirilirken ön panjurun çevresi siyaha boyanmış. Gövdesinde de çift tonlu boya kullanılan aracın kaputunda ek hava çıkışları açılırken 19 inç çaplı jantları için de siyah renk tercih edilmiş. Bagaj kapağı üzerine bir spoiler eklenen 200, makyajlanan arka tamponunun altında yeni egzoz çıkışlarına da sahip.

Üzerinde bulunan yarı transparan Mopar logolarından tanınabilecek olan Super S'in iç mekanında da özel deri döşemeler kullanılmış.

Caterham-Lola SP/300.R


İngiliz üretici Caterham, tarihinde ilk defa kendi prototip yarış aracını üretti. Lola ile birlikte geliştirilen araç düşük ağırlığı sayesinde inanılmaz performans verileri sunuyor.

Üzeri açık bir araç olan SP-300.R bu tip pist yarışçılarında sıklıkla görülen tasarım özellikleri sunuyor. 13 inç çaplı jantlar, splitter, spoiler ve deflektörler bu tip araçlarda görmeye alıştığımız parçalardan.

Ortaya yerleştirilen motorunu Ford raflarından alan Caterham 2 litre hacimli motora kompresör besleme uygulayarak gücü 300 beygire yükseltmiş. Sadece 600 kg ağırlığa sahip olan otomobil yarı otomatik şanzımanının da yardımıyla 0'dan 60 mil/s (96 km/s) sürate yaklaşık 2.5 saniyede ulaşırken maksimum sürati 273 km/s'i buluyor.

Yılda sadece 25 adet üretilmesi planlanan aracın fiyatı İngiltere'de 60.000 Sterlin seviyesinden başlayacak.