22 Kasım 2014 Cumartesi

Cadillac ATS-V.R


Bu yıl Los Angeles'ta tanıtılan tek Cadillac ATS modeli sportif versiyon ATS-V değil. Aynı otomobilin yarış modelini de sergileyen Cadillac bu otomobili GT3 klasmanında pistlere sürecek.

Bu tip araçların tipik tasarım özelliklerine sahip olan araçta genişletilmiş gövde, büyük splitter, ek hava çıkışlı kaput, 18 inç çaplı jantlar, gövde üzerine açılmış ek hava girişleri, dev spoiler ve difüzör dikkat çeken detaylar arasında.

İç mekanında tam boy takla kafesi, tek hamlede yerinden sökülebilen direksiyon simidi, yarış koltuğu, yangın söndürme sistemi ve 6 noktadan bağlantılı emniyet kemeri bulunan ATS-V.R'da sürücü tarafından ayarlanabilen çekiş kontrol sistemi, Brembo imzalı fren sistemi, yeni bir diferansiyel ve 6 ileri vitesli sıralı şanzıman görev yapıyor.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip 3.6 litre hacimli v6 motor görev yapan yarış aracı yaklaşık 600 beygir güç, 705 Nm tork üretebiliyor.

Acura ILX


Acura'nın 2012 yılında tanıttığı küçük sedan modeli ILX bu yıl Los Angeles'a makyajlı olarak geldi. Daha güçlü bir motorla da donatılan araç Kuzey Amerika pazarına daha uygun hale gelmiş.

Yenilenen tamponlar ve ön panjurla daha sportif bir görünüme kavuşan otomobilin 17 inç çaplı jantları da yeni bir tasarıma kavuşurken aydınlatma grubu LED teknolojisine kavuşmuş. A-Spec donanımla birlikte 18 inç çaplı jantlar, farklı yan etekler ve ince bir spoiler sunulurken bu pakette metal pedal seti de yer alıyor.


İç mekanda da ufak tefek yenilikler sunan ILX'in orta konsoluna dokunmatik bir ekran eklenirken ses izolasyonu artırılmış. Yardımcı elektronik sistem sayısı da artan otomobilde artık adaptif cruise control, şeritte kalma asistanı ve otomatik frenleme yapabilen kaza uyarı sistemine sahip.

2 litre hacimli motoru düşük güç ürettiği gerekçesiyle artık sunulmayan otomobilin 2.4 litre hacimli motoru 201 beygir güç, 243 Nm tork üretebiliyor. Bu ünite 8 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla sunuluyor.

ABT AS8


Audi modellerinin modifikasyon işlemleri devam ediyor. Daha önce A8 ailesinin sportif üyesi S8'i güçlendiren Abt şimdi de aynı otomobilin daha düşük güçlü versiyonları üzerinde çalışıyor.

Markadan alışık olduğumuz şekilde görünümde büyük bir değişiklik yapılmazken tamponların alt bölümleri, yan etekler ve egzoz çıkışlarında farklılıklar görülebilmekte. 25 mm alçaltılabilen süspansiyon sistemi, çapları 18 ile 21 inç arasında değişen jant seçenekleriyle sunuluyor.

4.0 TFSI modeli 540 beygir güç, 720 Nm tork üretebilecek şekilde güçlendirilen aracın 3 litre hacimli turbo Diesel motoruysa artık 300 beygir güç, 640 Nm tork üretebiliyor. 4.2 litre hacimli turbo Diesel üniteyse 430 beygir güç, 920 Nm tork üretiyor.

Chevrolet Chaparral 2X Vision Gran Turismo


Gran Turismo 6'da sunulacak olan konsept araçların sayısı güm geçtikçe artıyor. 60'lı yıllarda Chevrolet motorları kullanarak farklı görünümlü yarış otomobilleri üretmeye başlayan Amerikalı firma Chaparral bu katılımların en farklı olanı.


Eskiden olduğu gibi farklı görünümüyle dikkat çeken otomobil tamamen kompozit malzemelerden üretilmiş. 17 inç çaplı jantlara sahip olan araç tek kişilik ve yer darlığı nedeniyle sürücü, otomobilin içerisinde yüz üstü yatıp el ve ayaklarını tekerleklere doğru uzatmak zorunda kalıyor.

Görünümü haricinde motoru da fütüristik olan otomobilin laser itiş gücü kullanan bu ünitesi havacılık ve uzay araştırmalarından fırlamış. 900 beygir güç üreten aracın 0'dan 96 km/s sürate ulaşması 1.5 saniye sürerken maksimum sürat 386 km/s.

Kia KX3


Nisan ayında Çin'de şık bir SUV konsepti tanıtan Hyundai'nin kardeş firması Kia'da aynı ülkede kompakt bir SUV konsepti sergiledi. Çin'e özel bir üretim olacağı söylenen aracın tasarımı kardeşinden daha fütüristik bir görünüm sunuyor.

Tampona doğru indirilen ön panjur, bombeli kaput yapısı ve genişletilmiş çamurluklarıyla farklı bir görünüm sunan konseptte LED aydınlatma grubu, tampon altı korumaları, çift çıkışlı egzoz sistemi, spoiler ve siyah renkli gövde altı korumaları kullanılmış.


4.260 mm boya, 1.765 mm genişliğe ve 1.630 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.590 mm olarak açıklanırken bagaj kapasitesi 400 litre.

Kaput altında turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motor görev yaparken şanzıman 7 ileri vitesli, çift kavramaya sahip yarı otomatik bir ünite.

Chevrolet Colorado ZR2


Bu yıl kendi evlerinde sessiz kalan Amerikalı üreticiler birkaç konsept çalışmasıyla durumu kurtarmaya çalışıyor. Chevrolet'nin hazırladığı araç bu ülkenin favori gövde seçeneklerinden olan pick up şeklinde.

Colorado temelli aracın dış tasarımında ciddi farklılıklar var. Ön tampon küçültülürken alt bölüme hem bir koruma plakası hem de vinç eklenmiş. Ek havalandırma çıkışlarına sahip kaput ve ZR2 logolu ön panjur da yenidonanımlar arasındayken yan eteklerin genişlemesi de dikkat çekiyor.


18 inç çaplı jantlarla donatılan aracın arka tamponu da kısaltılırken yedek lastik kasaya yerleştirilmiş. 5 cm yükseltilen ZR2'nin süspansiyon sistemi tamamen yenilenirken hem ön hem de arka aksta kilitli diferansiyel kullanılmış.

Kaputu altında ilginç şekilde 2.8 litre hacimli turbo Diesel motor bulunan konsept 181 beygir güç, 500 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araçta 6 ileri vitesli otomatik şanzıman kullanılmış.

21 Kasım 2014 Cuma

Landwind X7


Fuarlar dünya çapında devam ederken Çin Guangzhou otomobil fuarından da ilginç haberler geliyor. Çin merkezli üreticilerin uzun süredir tartışılan tasarım "kopyalama" huyları Landwind X7 gibi araçlarda iyice bariz biçimde görülebiliyor.


Tasarımı bir Range Rover Evoque kopyası olan otomobilin hemen her noktasında bu otomobilin detayları görülebiliyor. İç mekanda da Evoque havası eserken kullanılan malzemelerin daha düşük kaliteli olması sürpriz olmuyor.


Kaputu altında turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motor yer alacak olan araç 190 beygir güç, 250 Nm tork üretebilecek. 6 ileri vitesli manuel veya 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla alınabilecek olan X7'nin fiyatı, yine Çin'de üretilen Evoque'unkinin üçte birinden az olacak.

Chrysler 300


Son zamanlarda neredeyse her yıl bir makyaj yaşayan Chrysler 300, 2015 yılına da farklı bir yüzle girecek. Motorlarında bir yenilik yapılmayan aracın mekanik aksamındaysa bazı iyileştirmeler bulunuyor.

Yeni ön tamponunda farklı sis farları ve daha büyük ön panura ev sahipliği yapan otomobilde yeni gövde rengi ve jant seçenekleri alınabiliyor. Arka bölümde farklı bir bagaj kapağı sunan 300 makyajlı tampon ve dörtgen egzoz çıkışlarıyla dikkat çekerken LED stopların şekli de değiştirilmiş.


İç mekan tasarımı da çok değişmeyen araçta üç kollu direksiyon simidi ve farklı bir gösterge paneli kullanılırken orta konsolda farklı havalandırma sistemi kumandalarına yer verilmiş. Küçük vites kolu da yerini silindir şekilli kumandaya bırakırken bu bölüm arkasında görülen göz artık kayar kapaklı.

İç mekanında daha kaliteli malzemeler kullanan 300 güvenlik konusunda da daha başarılı. Yeni bir elektro-hidrolik direksiyon sistemine sahip olan otomobilde farklı akslar, geliştirilmiş adaptif cruise control, çarpışma uyarısı ve şeritte kalma asistanı da bulunuyor.

Mazda2 Sedan


Şu sıralar gözler Los Angeles'ta olsa da okyanusun karşı tarafından da ilginç haberler geliyor. Yeni modelleri geçtiğimiz yaz aylarında tanıtılan küçük Mazda'nın sedan versiyonları da Tayvan'da görücüye çıktı.

B sütununa kadar hatchback modelle aynı tasarım özellikleri gösteren otomobilin tavanı arkaya doğru gittikçe biraz daha erken inişe geçiyor. Yüksekbir arka bölüme sahip olan aracın bu kısmı küçültülmüş bir Mazda3 Sedan'ı andırıyor. Kısa tutulan bagaj kapağı üzerinde donanım paketine göre bir de spoiler yer alırken tampon da yeniden tasarlanmış.


1.5 litre hacimli benzinli motorla donatılan otomobil 107 beygir güç, 140 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel veya otomatik şanzımanla sipariş edilebilecek aracın yaşam alanının tasarımı da sürpriz olmayan bir şekilde kardeşinden kopyalanmış.

Cadillac ATS-V


Cadillac'ın en küçük modelleri en sportif versiyonlarına kavuştu. Hem dört hem de iki kapılı olarak alınabilecek olan ATS-V görünümüyle olduğu kadar yeni motoruyla da dikkat çekiyor.

Önden bakıltığında alt bölümüne splitter eklenmiş yeni ön tampon, kromajlı ızgaralar, eh hava çıkışına sahip karbon fiber kaput gibi detaylara sahip olduğu görülen otomobillerde 18 inç çaplı jantlar, daha geniş yan etekler, daha agresif bir arka tampon, dörtlü egzoz çıkışları ve bagaj kapağı üzerine yerleştirilen spoiler de yer almış.


İç mekanda daha da az farklılık sunan V versiyonlarında Recaro imzalı sportif koltuklar ve yer yer göze çarpan Alcantara döşemeler en önemli değişiklikler.

Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip 3.6 litre hacimli bir v6 motor barındıran ikili 455 beygir güç, 603 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel veya 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla ısmarlanabilen araçların detaylı teknik verileriyse henüz açıklanmadı.

20 Kasım 2014 Perşembe

Toyota Prius c ve Prius v


Bu yıl Los Angeles'a birden fazla makyajlı model getiren üreticilerden birisi de Toyota oldu. Prius ailesini elden geçiren firma otomobilin c ve v versiyonlarına daha iddialı bir görünüm kazandırmış.


Her iki otomobil de yenilenen farlar, ön panjur ve tampon sayesinde çok daha dinamik görünürken gövde rengi seçeneklerinin sayısı artmış. Prius c'nin arka bölümünde farklı stoplar, spoiler ve küçültülen anten dikkat çekerken Prius v'de arka tampon ve stoplar yenilenmiş.


İç mekanda da ufak tefek değişiklikler yapan Toyota her iki otomovilin de daha sessiz hale getirildiğini belirtiyor. Gösterge paneli grafikleri yenilenen Prius c'de ön konsolun köşelerinde bulunan yuvarlak havalandırma ızgaraları yeniden tasarlanırken orta konsolda yer alan dokunmatik ekran büyümüş.


İç mekanı biraz daha fazla değişiklik sunan büyük kardeşin orta konsolunda metal görünümlü plastik kaplama piyano siyahı süslemelerle birlikte kullanılmış. Bu bölümde daha büyük dokunmatik ekran ve sayısı ikiye düşürülen orta havalandırma çıkışları görülebilirken üst bölümde gösterge paneli yeni grafikleriyle sürücüyü karşılıyor.

Lexus LF-C2


Bu yıl Los Angeles'ın yeni konuklarından birisi de Lexus standında bulunuyor. Dört kişilik bir cabriolet konsepti tanıtan Japon üretici bu şekilde RC Coupé'nin üzeri açılan modelinin ipuçlarını veriyor.

Ana hatları Coupé kardeşini andıran otomobilin ön panjuruyla birleşen dev hava girişi ön tamponunun büyük bölümünü kaplarken LED aydınlatma grubu, 20 inç çaplı jantlar, inceltilmiş aynalar, gizlenmiş kapı kolları, hava girişli yan etekler, şişkin çamurluklar, agresif görünümlü arka tampon, spoiler biçimli bagaj kapağı ve dörtlü egzoz çıkışı dikkat çeken diğer detaylar.


İç mekanı da temel olarak sabit tavanlı kardeşiyle aynı olan aracın gösterge paneli dijitalken bütün kumanda elemanları dokunmatik panellere alınmış. Sportif ön koltuklar ve ambiyans ışıklandırması da sunan otomobilde metal pedal seti de kullanılmış.

Subaru VIZIV GT Vision Gran Turismo


Gran Turismo 6'da kendisini çılgın konseptlerle göstermek isteyen firmalar arasına Subaru da katıldı. Diğer markaların büyük bölümü motor konusunda karışık işlere girişmese de Subaru bu alışkanlığı bozmuş.

Köşeli hatlarıyla dikkat çeken otomobilin ön panjur ve farları diğer Subaru konseptlerini andırıyor olsa da geriye kalan detaylar süperspor otomobillere göz kırpıyor. Geniş çamurluklar, dev jantlar, ince yapılı yan aynalar, çerçevesiz kapı camları, LED aydınlatma grubu, büyük spoiler ve difüzör dikkat çeken bölümler arasında.

Turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motorla birlikte biri önde ikisi arkada toplam üç elektrik motoruna sahip olan dijital konsept 591 beygir güç, 800 Nm tork üretebiliyor. Bol karbon fiber kullanımı sayesinde 1.380 kg ağırlığında olan otomobil dört tekerlekten çekişli.

Mazda CX-5


2014 Los Angeles otomobil fuarına en iyi hazırlanmış firmalardan olan Mazda üçüncü yeniliğini de tanıttı. Tamamen yeni bir model olan küçük SUV CX-3 ve makyajlı Mazda6 ile birlikte şimdi sıra CX-5'te.

Mazda6'da olduğu gibi ufak tefek farklılıklar sunan dış görünümde elden geçirilen ön panjur, tampon ve farlar dikkat çekerken yan sinyaller aynalara yerleştirilmiş. 19 inç çaplı jantlar artık koyu renkli alınabilirken stoplar da rötuşlanmış.


İç mekanda da Mazda6'nın farklılıkları görülebiliyor. Yeni karakterlere sahip gösterge paneli, daha bol kullanılan metal görünümlü kaplamalar, daha büyük dokunmatik ekran ve tamamen yenilenmiş havalandırma sistemi kumandaları ön panelde görülebilen farklılıklar.

Tamamen yenilenen vites konsolunda yeri değiştirilen USB ve Aux girişleriyle şekli değişen orta kol dayanağı dikkat çekerken yerini elektronik el freni düğmesine bırakan kolun yeri ek bir göz için ayrılmış.

Ford Explorer


Ford'un popüler SUV modeli Explorer da 2014 Los Angeles otomobil fuarına makyajlı olarak gelen araçlar arasında yerini aldı. Yeni modelin iç ve dışının haricinde kaputu altında da yenilik bulunuyor.

Çok daha köşeli bir burun yapısına kavuşan aracın ön panjur, farlar ve tamponları tamamen yenilenirken kaputu da makyajlanmış. Yeni jant ve renk seçeneklerine de kavuşan Explorer'ın stopları da elden geçirilirken arka bölümde küçültülen anten, daha büyük bir spoiler, farklı bir bagaj kapağı, yeni tampon ve dörtgen biçimli egzoz çıkışları dikkat çekiyor.


Kapı alt korumalarının da şekli değişirken iç mekanda yine dijital fakat farklı bir tasarıma sahip gösterge panelinin kullanıldığı görülebiliyor. Orta konsolda sunulan büyük dokunmatik ekranın altında alışılmış düğmelere sahip kumanda paneli benim gibi eski dokunmatik düğmeleri beğenmeyen müşterilerin dinlenmiş olduğunu gösteriyor.

Platinum isimli üst donanıma da kavuşan araçta ahşap kaplamalar, deri döşeme, iki tekli koltuk sunan orta koltuk sırası, panoramik cam tavan, LED farlar, 20 inç çaplı jantlar, ısıtmalı direksiyon simidi ve 500 Watt çıkış gücü sunan Sony ses sistemi yer alıyor.


Güncel modellerde sunulan turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motorun yerini Mustang'de de görev yapan 2.3 litre hacimli üniteye bırakan Explorer bu araçta en az 270 beygir güç, 405 Nm tork sunuyor olacak.

Mazda6


Mazda'nın dinamik görünümlü Kodo tasarım dilinin öncüsü olan Mazda6 makyajlandı. Şık görünümü çok bozulmayacak şekilde rötuşlanan otomobilin iç mekanında yaşanan değişim miktarı daha fazla.

Dışarıdan bakıldığında hafifçe rötuşlanan ön panjur ve tamponun yanında daha yuvarlak hatlı farlar, koyu renkli de ısmarlanabilen 19 inç çaplı jantlar ve LED stoplarla dikkat çeken otomobilin genel hatları aynen korunmuş.


İç mekanda bizi daha büyük değişikliklerle karşılayan otomobilde daha fazla metal görünümlü kaplama kullanılırken orta konsol yeniden tasarlanmış. Bölümün üstünde yer alan ekran büyürken motor çalıştırma düğmesi yukarıya alınmış. Konsolda gövde renkli kaplamanın altına deri döşeme ekleyen Mazda havalandırma ızgaralarını da yenilemiş.

Farklı karakterlere sahip gösterge paneli üzerine head-up display eklenirken havalandırma sisteminin kumandaları tamamen yenilenmiş. Vites kolu da artık zigzaglı yola sahip değilken el freni kolu da yerini elektronik el freni düğmesine bırakmış. Genişleyen vites konsolunun arka kısmınaysa kayar kapaklı bardaklıklar eklenmiş.

Audi A7 Sportback h-tron Quattro


Bu yıl Los Angeles otomobil fuarında sergilenen yakıt pilli araçlar arasına bir de Audi katıldı. Markanın sportif modellerinden A7 Sportback de yakıt olarak hidrojen kullanan elektrik motorlu haliyle görücüye çıktı.

Dışarıdan bakıldığında standart bir A7 Sportback'ten farklı görünmeyen otomobilin iç mekanında da devir göstergesi yerine gelen güç göstergesi tek ciddi değişiklik olarak sayılabilir. Aracın MMI sistemine eklenen yeni yazılımla güç kullanım ve şarj miktarları görülebiliyor.


Her aksta bir elektrik motoru kullanan konsept bu ünitelerin herbirinden 116 beygir güç, 270 Nm tork alabiliyor. Ek voltajla motorlar anlık olarak 155 beygir güç üretebiliyor. 1.950 kg ağırlığa sahip olan h-tron Quattro 0'dan 100 km/s sürate 7.9 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 180 km/s olarak açıklanıyor.

1 kg hidrojenle 100 km menzil sunan aracın ortalama eşdeğer tüketimi yaklaşık 3.7 litre/100 km oluyor. 500 km menzil sunan konsept 8.8 kWh kapasiteli pilleri sayesinde 50 km ek menzile sahip. 360 Voltla 2 saatte şarj edilebilen piller fren enerjisi geri kazanımıyla da doldurulabiliyor.