22 Nisan 2023 Cumartesi

Cupra Tavascan


Şık tasarımlarıyla dikkat çeken markalar arasında yer alan Cupra, 2019 yılında konsept halini sergilediği Tavascan'ı sonunda seri üretime alıyor. Dış görünüşünde bariz değişiklikler olan otomobilin iç tasarımının neredeyse aynı kalmasıysa şaşırtıcı.

Üçgen LED farları ve agresif duruşlu hava girişleriyle kızgın yüzünü koruyan otomobilin kaslı yapısı gövdenin yanında da devam ediyor. Jant çapları 21 inçe kadar çıkan otomobilin ön panjurunda yer alan ince hava girişlerinin kaput önünden çıkış yapması da ilginç bir detay.

4.644 mm boya, 1.861 mm ene ve 1.597 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi de 2.766 mm. Olduğundan küçükmüş gibi görünen otomobilin kapıları altında kalın korumalar yer alırken kapı kolları çıkıntı yapmıyor. Üçgen iç desenlere sahip LED stopları da ortada birleşen aracın arka tamponu da difüzör çıkışı görünümlü parçasıyla oldukça sportif duruyor.

En az dışarısı kadar dikkat çekici olan iç mekanda alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, küçük dijital gösterge paneli ve büyük dokunmatik ekran grubun diğer modellerinden tanıdık olsa da gümüş ve bakır renkli trim parçaları, organik tasarıma sahip havalandırma ızgaraları ve omurga olarak adlandırılan orta konsol çok şık görünüyor. Sabit kafalıklı ön koltukların üzerindeki desenler kapı içlerinde de görülebiliyor.

Bagaj hacmi 540 litre olarak açıklanan otomobilin iki motor seçeneği bulunacak. Arkadan itişli versiyonda görev yapan ve arkaya yerleştirilen elektrik motoru 286 beygir güç, 545 Nm tork üretebilirken çift elektrik motorlu ve dört tekerlekten çekişli seçenek 340 beygir güç, 680 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 5.6 saniyede ulaşabilen bu model, 77 kWh kapasiteli bataryalarla 550 km menzil sunabiliyor.

21 Nisan 2023 Cuma

Hyundai Mufasa


Hyundai'nin Çin'de üreteceği modeller arasına kompakt bir SUV modeli katıldı. Kısa süre önce sergilenen Mufasa Adventure konseptinin seri üretime alınmış hali olan otomobil güçlü bir görünüm sunuyor. Otomobilin Çin dışına ihracatı da ihtimaller arasında.

İlk bakışta, geniş ön panjuru ve kenarlara çekilmiş LED farlarıyla bir Kia modelini anımsatan araçta şişirilmiş çamurluklar, çift renkli jantlar, siyah renkli tampon, çamurluk ve kapı altı korumaları, ortasına dik bir fren lambası yerleştirilen spoiler ve oval tasarıma sahip LED stoplar kullanılmış.

4.475 mm boya, 1.850 mm ene ve 1.686 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin iç mekan fotoğrafları henüz paylaşılmamış olsa da kaputu altında 160 beygir güç üretebilen 2 litre hacimli, benzinli bir ünite olduğu belirtiliyor. Hibrit motorsa şimdilik bir söylenti.

Maserati GranTurismo Ouroboros


Otomobil dünyasının gözü şu sıralar Çin'de olsa da İtalya'da da ilginç şeyler oluyor. Milano moda haftası sırasında üç tane tek örnek GranTurismo sergileyen Maserati, bu araçlardan ikisinde standart aracın gövdesini kullansa da Ouroboros'ta bambaşka bir yol izlemiş.

Tipo 151, A6GCS Berlinetta Pininfarina ve 3500 GTgibi efsanelerden etkilenen gövde tasarımında yuvarlak LED farlar kullanan otomobil GranTurismo Folgore temelli olduğundan ön panjuru kapalı. Jant tasarımı Bora'ya göz kırpan modelin pixel LED stoplarının tasarımı da Shamal'ı andırıyor.

20 Nisan 2023 Perşembe

BYD Song L


BYD'nin bu yıl Şanghay'da tanıttığı sayısız modelin arasında Song L de bulunuyor. Aslında konseptten seri üretime geçiş sürecinde olduğu söylenebilecek otomobilin güç ve pil seçenekleri açıklanmadığı gibi iç tasarımı da henüz paylaşılmadı.

Ana hatlara bakıldığında Kia EV6'e göz kırptığı söylenebilecek otomobilin ön bölümünde agresif bir tampon ve şık LED farlar görülebiliyor. Yan aynaların yerini kameralar alırken jantlar da dikkat çekici bir görünüm sunuyor. Porsche modellerine göndermeler yapan LED stoplar, büyük difüzör, çift parçalı üst spoiler, 3 boyutlu ve çift parçalı 3. fren lambası ve yükseklik ayarlı 2. spoiler arka görünümü de çok agresif hale getirmiş.

Polestar 4


Polestar'ın merakla beklenen bir modeli daha tanıtıldı. 2020 yılında ortaya çıkan Precept konseptinden esinlenen tasarımıyla etkileyici bir suruşa sahip olan otomobilin en ilginç özelliğiyse arka camının olmaması.

Konseptin çift katlı far tasarımı ve sivri burun kısmını koruyan otomobilin ön tamponunda daha büyük bir hava girişi kullanılmış. Hemzemin kapı kollarını ve siyah renkli kapı altı korumalarını da koruyan araca kamera yerine standart yan aynalar eklenmiş.

3 metre aks mesafesine sahip olan Polestar 4'ün tavanı arkasında yer alan kamera, camdan görülmesi gereken şeyleri dikiz aynasına aktarıyor. İnce yapılı stoplar da bagaj kapağında birbirine bağlanıyor. Aracın arka tamponu da plakalık altında siyaha boyanmış.

Dış tasarım konusunda giderek cesaretlenen Polestar iç mekan konusunda sadeliğini koruyor. Alt kısmı düzleştirilmiş 3 kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve artık yatay olarak sunulan büyük dokunmatik ekran haricinde şık tasarımlı havalandırma çıkışları ve altı boşaltılmış ara konsol da dikkat çekiyor. Sabit kafalıklı ön koltuklar ve cam tavan da donanıma eklenmiş. 14 hoparlörlü Harman Kardon ses sistemi ve ısıtmalı arka koltuklar da opsiyonlar arasında.

İki motor seçeneği bulunan otomobilin 272 beygir güç, 343 Nm tork üretebilen arkadan itişli seçeneği 600 km menzil sunabilirken çift motora sahip olan dört tekerlekten çekişli seçenek 544 beygir güç, 686 Nm torka ve 560 km menzile sahip olacak.

Volvo EX90 Excellence


Bu yıl tanıtılan yeni modeller arasında, aslında geçtiğimiz yıl yüzünü bizlere gösteren EX90'ın süper lüks bir seçeneği de yer alıyor. Teknik olarak kardeşiyle aynı olan EX90 Excellence'ın asıl yeniliği iç mekanda ve özellikle de arka koltuklarda.

Dışarıdan bakıldığında çift renkli gövde ve kendisine özel tasarıma sahip 22 inç çaplı jantlarla dikkat çeken otomobilin iç mekanında, en azından ön koltuklarında bir yenilik bulunmuyor. Arkadaysa, kardeşlerinin iki koltuk sırası, yerini iki adet tekli koltuğa bırakmış.

Ön koltukların yan desteklerine sahip olan bu ünitelerin kafalıklarında ek yastıklar sunulmuş. Araya eklenen konsolda yer alan depolama bölümleri haricinde buzdolabıyla koltukların ısıtma, soğutma ve masaj fonksiyonlarının kumandaları yer alıyor. Arkaya özel havalandırma sistemine sahip olan otomobilde parfüm haznesi de yer alıyor.

BYD Seagull


Bu yıl Çin'den gelen haberler arasında en ilgi çekeni belki de en küçük modelinkiydi. BYD standında sergilenen Seagull, güncel kurla 220.000 TL'ye (78.000 Yuan) denk gelen fiyatıyla dikkatleri üzerine çekti. Aracın iki farklı güç seviyesi sunulacak.

Köşeli hatlarıyla dinamik bir görünüm sunan otomobilin kısa burun kısmı sivri bir tasarıma sahip. Kapıları gövde altına kadar uzanan Seagull'ın arkasında bir spoiler ve LED stoplar dikkat çekiyor. Aracın çamurluk korumaları, kapıların ve tamponlarının altı siyah plastikle kaplanmış.

Fiyat seviyesine baktığımızda araçtan çok şek beklemek yanlış olsa da modelin iç mekanında 3 kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli, dokunmatik ekran ve çift renkli döşemeler bulunuyor. Havalandırma ızgaralarının tasarımı da oldukça şık.

75 ve 100 beygir güç üretebilen iki farklı elektrik motoruyla donatılabilen ikilide üretimi daha ucuz olan Soyyum-İyon bataryalar kullanılmış. 30 ve 38 kWh kapasiteli olarak sunulacak bataryalardan büyük olanı araca yaklaşık 400 km menzil sunabilecek.

Xpeng G6


Şanghay'da fuar heyecanı devam ediyor. Sıra Xpeng'de. Elektrikli modelleriyle dikkat çeken Çin merkezli üretici coupé-SUV görünümlü yeni modelini tanıttı. Temiz bir tasarım diliyle şekillendirilen otomobilin motor seçenekleri de dikkat çekici.

Çift katlı LED far grubuna sahip olan G6'nın tamponu altında küçük bir hava girişi bulunuyor. Yuvarlak hatları kapılarda da devam eden modelin kapı kolları hemzemin. Hava sürtünme katsayısı 0.248 olarak açıklanan G6'nın arkasında çok küçük bir cam, yükseklik ayarlı spoiler ve ince uzun LED stoplar bulunuyor.

İç mekanda da sade bir tasarım dili kullanan Xpeng, açık renkli döşemeler ve cam tavanla burayı daha da ferah göstermiş. Dijital gösterge paneli, üst ve altı düzleştirilmiş direksiyon simidi ve dokunmatik ekran haricinde çift katlı ara konsol üzerine yerleştirilen çiftli kablosuz şarj istasyonu gözlerden kaçmıyor.

Henüz kesinleşmiş olmasa da araçta iki motor seçeneği sunulacağı düşünülüyor. Arkadan itişli versiyonlarda 296 beygir güç, 440 Nm tork üretebilen tek motor kullanılırken dört tekerlekten çekişli seçeneklerde 487 beygir güç, 660 Nm tork üretebilen bir çift ünite görev yapacak.

Hongqi L5


Bu yıl Hongqi için de önemli bir gelişme oldu. Çin'in yöneticilerinin tercih ettiği L5, yeni nesline kavuştu. İlk bakışta önceki neslin klasik görünümünün çok değişmediği düşünülse de aslında aracın tamamı yeni. Özellikle iç mekana geçildiğinde bu gerçek daha da öne çıkıyor.

Dev ön panjur ve yuvarlak LED farlarla öne çıkan burun kısmında uzun kaputun ortasına arma ekleyen Hongqi aracın kaput, tavan ve bagaj kapağını kontrast renge boyayabiliyor. Hem yandan hem de arkadan bakıldığında Rolls-Royce esintileri sunan otomobilin tamamında bol kromaj kullanılmış.

Daha çok arka koltuk konforuna önem veriliyor olsa da aracın ön bölümünde de dijital gösterge paneli, dokunmatik ekran ve grafik yansıtan ön yolcu konsolu gözlerden kaçmıyor. Çift kollu direksiyon simidi ve vites koluyla birlikte birçok fiziksel kumandaya sahip olan vites konsolu da dikkat çekiyor. Arka bölümdeyse ekstra yan destek sunan ve ek yastıklı kafalıklara sahip koltuklarla uzun diz mesafesi dikkat çekiyor.

Kaputun altında henüz nasıl bir motor bulunacağı kesinlik kazanmamış olsa da önceki nesilde 4 litre hacimli, turbo beslemeli bir V8 ve 6 litre hacimli bir V12'nin görev yaptığını hatırlatalım. Gelen tahminler V8 motorun yeni nesilde de kullanıldığı yönünde.

BYD Chaser 07


Daha çok elektrikli modelleriyle tanıdığımız BYD şimdi de şarj edilebilir hibrit bir araçla bizlerle. Destroyer ailesinin ismini Chaser ile değiştirdiğini de açıklayan üretici, bu değişimin ardından ilk modelini Chaser 07 olarak tanıtmış oldu.

BYD Han'a çok benzer boyutlara sahip olan otomobilin boyu 4.980 mm, eni 1.890 mm, yüksekliği 1.495 mm ve aks mesafesi 2.900 mm olarak açıklanıyor. Aslında Destroyer 05'in bir büyük versiyonu olsa da otomobilin tasarımı daha çok Seal'ı andırıyor.

Tamponda yer alan hava girişleri ve ince yapılı LED farlara sahip ön bölümü sivri yapılı olan araca yandan bakıldığında hemzemin kapı kolları dışında dikkat çeken bir detay bulunmuyor. Bir sedan olsa da bagaj kapağı çok kısa tutulan aracın birbirine bağlanan LED stopları 3 boyutlu yapılarıyla dikkat çekiyor.

Henüz iç mekan fotoğrafları paylaşılmayan aracın kaputu altında da 1.5 litre hacimli, benzinli motoru temel alan iki hibrit ünite kullanılacak. Üniteyi atmosferik emişli ve turbo beslemeli olarak sunacak BYD, iki de pil kapasitesi seçeneği sunacak. Bu pillerin 120 ve 200 km'lik elektrikli menzili mümkün kılması planlanıyor.

Great Wall Cannon CyberP!ckup


Daha çok elektrikli otomobil cenneti haline gelmeye başlayan Çin'de şu sıralar çılgın araç tanıtımları da yapılıyor. Great Wall, Cannon isimli pick up modelinin yükseltilmiş ve üç aksa kavuşmuş seçeneğini Şanghay'da tanıttı.

Büyüyen ve ek aydınlatmalara kavuşan ön taponu nedeniyle panjuru küçülen aracın farları, bu panjur üzerinden birbirine bağlanmış. Yeni bir kaput, genişletilmiş çamurluklar ve yan basamaklara kavuşan aracın arka tamponu da öndeki gibi standarttan daha büyük yapıda. 18 inç çaplı jantlar ve 33 inç çaplı lastikler de standart donanımda.

Yükseltme kiti uygulanmış araçta toplamda 5 tane diferansiyel kilidi bulunuyor. İç mekanı doğrudan standart Cannon modellerinden alınan aracın kaputu altında şarj edilebilir hibrit bir motor var. Çift turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli V6 motorla birlikte 517 beygir güç, 750 Nm tork üretebilen araç sadece elektrik enerjisi kullanarak da yol alabiliyor.

19 Nisan 2023 Çarşamba

Hyundai Elantra N


Hyundai Elantra'nın makyajlanması N seçeneğine de yansıdı. Henüz aracın iç mekan fotoğraflarını ve motor özelliklerini paylaşmayan marka ilk olarak dış görünümü detaylandırmayı seçti. Makyajın etkilerini en sportif versiyonda da görmek mümkün.

İkiye bölünen ön panjuru yenilenen tamponuyla birleşince daha da agresif görünmeye başlayan otomobilin 19 inç çaplı jantları da Alfa Romeo'ya göz kırpacak şekilde yenilenmiş. Siyah yan aynalar, kırmızı alt trim parçaları ve kaliperlerle yine siyah renkli cam çerçeveleriyse korunmuş.

Arka bölümde de siyah renkli spoiler korunurken bagaj kapağına eklenen model ismi, logolarla birlikte bu renge boyanmış. Çift egzoz çıkışı, merkezi sis farı ve difüzör çıkışı da eskisi gibi görünse de artık arka tamponun daha büyük bir bölümü siyah renkli.

Toyota bZ Sport Crossover Concept ve bZ FlexSpace Concept


Toyota 2026 yılına kadar Çin pazarında tam 10 farklı elektrikli model satacağını duyurdu. Oldukça iddialı olan bu planın hayata geçmeye en yakın yeni modelleriyse Şanghay otomobil fuarı sırasında sergilenen ikili oldu.

Henüz teknik verileri açıklanmayan ikilinin görünümleri oldukça dinamik. Özellikle de bZ Sport Crossover'ınki. Sivri bir burun yapısına sahip olan otomobilde parantez biçimli LED farlar kullanılmış. Şişkin çamurluklar ve büyük jantlarla iddialı karakter çzgileri dinamizmi pekiştirmiş.

Tamponlar, çamurluklar ve kapı altlarıyla birlikte tavan ve ince tutulan yan aynalarında da siyah renk hakim olan konseptin tavanındaysa LiDar sensörü bulunuyor. Bu da Toyota'nın yakın gelecekte otonom sürüşün üzerinde daha fazla düşebileceğini gösteriyor.

Biraz daha yüksek bir burun yapısına sahip olan FlexSpace konseptinde de benzer farlar kullanan Toyota, bu araçta çamurluk korumalarını gövde rengine boyamış. İnce yapılı aynalar ve hemzemin kapı kolları aerodinamik görünürken jantlar da kardeşininkilere göre daha küçük çaplı.

Her iki aracın iç mekanını sade bir biçimde sunan tasarımcılar neredeyse oval direksiyon simitleri ve büyük dokunmatik ekranı iki otomobile de eklemiş. bZ Sport Crossover'da daha standart görünümlü bir dijital gösterge paneli sunulurken kardeşinde şeffaf bir ünite kullanılmış. Şık bir şekilde gizlenen havalandırma çıkışları iki araçta da sunulurken FlexSpace'in ambiyans aydınlatması ve konsol üzerindeki çimenler çok dikkat çekici iki özellik.

Nissan Pathfinder Concept


Çin'de Nissan'dan bir sürpriz daha geldi. Arizon konseptinin ardından seri üretime hazır bir Pathfinder konseptiyle karşımıza çıkan Japon üretici, aracın teknik verilerini henüz açıklamamış olsa da genel tasarımla yüksek puanlar almayı başardı.

Ariya'yı andıran parçalı LED farlara sahip olan otomobilde büyük bir ön panjur da kullanılmış. Ön tampon tasarımı da çok sportifliğe kaçmadan dinamik bir görünüm sağlamış. Siyah renkte sunulan jantlar, tavan, yan aynalar, çamurluk ve kapı altı korumaları gövde rengiyle kontrast oluşturmuş.

Hemzemin tavan raylarına sahip olan SUV, yüzgeç anten, bagaj kapağında birbirine bağlanan LED stoplar, çok az çıkıntı yapan ve büyük kısmı siyah renkli arka tampon ve A sütunundan D sütununa kadar uzanan şerit ve bagaj kapağına eklenen ışıklandırmalı model yazısıyla da dikkat çekiyor.

Bakır renkli trim parçalarına sahip iç mekanı da üretime hazır görünen otomobilde kenarlara yerleştirilen havalandırma ızgaraları ilginç bir tasarıma sahip. Dijital gösterge paneli, 3 kollu direksiyon simidi, dokunmatik ekran, klima kumandaları ve vites selektörüyse güncel Nissan modellerinden tanıdık.

BMW X1 L ve iX1 L


BMW'den beklenen haber geldi. Alman markanın geçtiğimiz yıl tanıttığı yeni nesil X1 ve elektrikli kardeşi iX1 Çin'de üretilip bu ülkede satılacak uzun aks mesafeli kardeşlerine kavuştu. Modellerde teknik bir yenilikse bulunmuyor.

Tasarım olarak Avrupalı kardeşlerinden farksız olan ikilinin aks mesafesinde yaşanan 110 mm'lik uzama, arka kapıların uzamasıyla kendisini göstermiş. İç mekanda da bu mesafenin tamamı arka koltuk diz mesafesine aktarılmış. Bunun haricinde yaşanan tek yenilik, kısa boylu kardeşlerde açılabilen cam tavanın uzarken sabit cama dönüşmesi olmuş.

X1 sDrive20Li'de 156 beygir güç, 230 Nm tork üretebilen 1.5 litre hacimli motoru kullanan BMW, 25Li'de 204 beygir güç, 300 Nm tork sunabilen 2 litre hacimli üniteyi tercih edebiliyor. iX1'de ise 313 beygir güç, 495 Nm tork üretebilen bir çift elektrik motoru bulunuyor. 25Li'de dört tekerlekten çekiş sistemi opsiyonel olarak alınabiliyor.