20 Ocak 2018 Cumartesi

Datsun Cross


Nissan'ın alt markası Datsun, hayata dönüşünün ardından ilk crossover modelini de tanıttı. Düşük fiyatıyla dikkat çekecek olan modelin görünümü, segmentinden beklenmeyecek kadar renkli.


Dik bir yapıya sahip büyük ön panjurunun yanlarında köşeli farlar ve yuvarlak sis farları görülen otomobilin tamponlarının alt kısmı, kapı altlarında olduğu gibi siyah plastik ve metal görünümlü kaplamalara sahip. 15 inç çaplı jantlara sahip olan Cross'un arkasında spoiler, tepesinde de port bagaj rayları yer alıyor.

Otomobilin boyu 3.995 mm, genişliği 1.670 mm, yüksekliği 1.560 mm ve taban yüksekliği 200 mm olarak açıklanıyor. Aks mesafesiyse 2.450 mm.


İç mekanı diğer Datsun modellerinde olduğu gibi sade olan modelde tahmin edileceği gibi kardeş firmalardan parçalar kullanılmış.

Kaput altında görev yapan 1.2 litre hacimli motor 79 beygir güç, 104 Nm tork üretebiliyor. Şanzıman seçenekleriyse 5 ileri vitesli manuel ve sürekli değişken oranlı otomatik (CVT) üniteler olarak sıralanmış.


Mercedes-Benz AMG 53


Mercedes'in yeni modellerinin ardı arkası kesilmiyor. Kısa süre önce yeni nesil CLS Serisi'ni bizlerle buluşturan Alman üretici şimdi de bu araçla birlikte iki kapılı E Serisi'ne yeni AMG seçenekleri ekledi.


E Serisi Coupé ve Cabriolet ikilisine de eklenen yeni versiyonlarda daha geniş hava girişlerine sahip ön tamponlar, yeni jantlar, dörtlü egzoz çıkışı, difüzör, ince yapılı spoiler ve daha sportif görünümlü arka tamponlar standart olarak sunulıyor.

İç mekanında da bol bol AMG logosu bulunan araçların donanımında metal pedallar, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi ve karbon fiber trim parçaları dikkat çekiyor.


Asıl farkını kaput altında belli eden modellerin çift turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli motorları 435 beygir güç, 520 Nm tork üretebilirken 48 Volt sistemden beslenen ek ünite 22 beygir güç, 250 Nm'lik hafif hibrit katkısı yapabiliyor.

Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 9 ileri vitesli, çoklu kavramalı otomatik şanzımanla donatılan araçların performansları da dikkat çekici. Örneğin CLS 53 AMG, 0'dan 100 km/s sürate 4.5 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati de opsiyonel olarak 270 km/s'te sınırlandırılabiliyor.

19 Ocak 2018 Cuma

Renault Koleos 1.6 dCi X-tronic Icon


Renault'nun Nissan ile ortaklığı arada farklı modellerin tanıdık bir hale gelmesini de sağlıyor. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi de Koleos. Nissan X-Trail'in Fransız markadaki ikizi olan bu otomobilin sunduğu motor ve şanzıman seçeneklerinde bir fark olmasa da iç mekanın daha lüks yapısı fark yaratan bir unsur olmuş. Bakalım küçük turbo Diesel motor ve üst donanım paketine sahip olan araç genel olarak nasıl bir izlenim bırakmış.

Ford Ranger Wildtrak


Artık iyiden iyiye binek araçlara alternatif olma konumuna gelen pick up modellerinin sayısı giderek artıyor. Düşük ÖTV sayesinde büyük hacimli ve güçlü motora sahip seçenekleri de pazarda yer bulan bu tip araçların performans anlamında da çok eksiği bulunmuyor. Özellikle Amerikalı üreticilerin bayıldığı modeller olan pick uplar arasında Ford'u temsil edenlerden bir tanesi de Ranger. Bu sefer testime konuk olan versiyonsa en güçlü motor ve en üst donanım seçeneğine sahip olan Wildtrak.

18 Ocak 2018 Perşembe

Land Rover Defender Works V8


Land Rover Defender, arazi araçları arasında yer alan efsane isimlerden bir tanesi. Durum böyle olunca yeni nesil örnekleri beklenirken eski kasanın özel üretim versiyonlarını da görmemiz doğal oluyor.

Dışarıdan bakıldığında klasik görünümünü koruduğu görülen aracın ön panjur ve çamurluk kaplamaları parlak siyaha boyanırken 18 inç çaplı jantları da yeni. Bu arada önde yer alan Defender yazısı, kapı kolları ve yakıt deposu kapağı alüminyumdan üretilmiş ve boyanmamış. Bu arada farlar da LED teknolojisine kavuşmuş.


İç mekanında da yapısal olarak bir yenilik olmayan bu Defender neredeyse her köşesinde deri döşeme sunarken Recaro markası taşıyan ön koltuklar ve klasik ekrana sahip bir navigasyon sistemi gözlerden kaçmıyor.

Kaputu altında 5 litre hacimli bir V8 saklayan araç 405 beygir güç, 517 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 8 ileri vitesli otomatik şanzıman standart olarak sunulurken 0'dan 100 km/s sürate ulaşmak 6 saniye bile sürmüyor.


Land Rover'ın 70. yaşını kutlamak için sadece 150 örneği üretilecek olan Defender Works V8'in başlangıç fiyatıysa 150.000 Sterlin. Üreticinin eski V8 modellerini anan araç iki farklı aks mesafesine sahip olarak satılacak ve isteyenler turbo Diesel motor opsiyonunu da seçebilecek.

Ford Mustang Bullitt


Efsane haline gelmiş otomobilleri canlandırmak zor iş olsa da markalar arada sırada bunu deniyor. Steve McQueen'in pilotajında 1968 yapımı Bullitt'ın yıldızı olan Ford Mustang de bu araçlardan biri haline geldi.

Dış mekanında logo ve spoiler gibi parçalar bulunmayan otomobilin üst kısmı kromajlı cıtayla çevrilen yeni ön panjuru, kırmızı fren kaliperleri ve çift renkli, 19 inç çaplı jantları dışında dikkat çeken bir noktası bulunmuyor. Yenilenen egzoz sistemiyse çok daha tok bir ses sunuyor.



İç mekanı da standart Mustang GT'ninkinden neredeyse farksız olan otomobilde "Bullitt" logolu direksiyon simidi ve yolcu tarafı trim paneliyle beyaz renkli vites topuzu yer alıyor. Recaro koltuklar opsiyonel donanıma alınmış.

Kaputu altında da tanıdık 5 litre hacimli V8 motor bulunan araç 485 beygir güç, 570 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulan modelin maksimum sürati 263 km/s.

Ram 1500


Bu yıl Detroit tam bir pick up şovuna dönüştü. Ford'un Ranger'ı Kuzey Amerika'ya geri getirmesi ve yeni Chevrolet Silverado'nun ardından şimdi de sıra Ram 1500'ün yeni yüzünü görmeye geldi.

Eskisinden daha yuvarlak hatlara sahip olan yeni modelin ön bölümünde yepyeni bir panjur kullanılırken LED farlar da çok daha ince bir yapıya kavuşmuş. Aerodinamik yapısı da iyileştirilen pick up, ön tamponu altında, elektrikli bir splitter bile sunuyor. LED stoplar ve şık egzoz çıkışları da arka bölümü toparlamış.


İç mekanı, eskiden olduğu gibi birçok düğme sunan aracın bu bölümünde daha çok hacim sunulurken 7 inç büyüklüğünde yol bilgisayarı ekranı haricinde orta konsolda yer alan dokunmatik ekranın da 12 inç büyüklükte olması farklı bir görünüm sunmuş.

Ağırlığı yaklaşık 100 kg aşağıya çekilen Ram 1500, kaputu altında da farklılıklar sunuyor. Ford ve Chevrolet gibi 3 litre hacimli V6 Diesel motoruna kavuşan pick up, 3.6 litre hacimli V6 ve 5.7 litre hacimli V8 ünitelerini de korumuş. Bu motorlar sırasıyla 310 beygir güç, 366 Nm tork ve 401 beygir güç, 558 Nm tork üretebiliyor.


Yeni modelin en büyük getirilerinden birisi de benzinli motorlarla birlikte sunulan ve 48 Volt elektrik sisteminden beslenen elektrik motoru oldu. Bu sayede V6 motor 122, V8 motorsa 177 Nm ek torka sahip olabiliyor.

Lexus LF-1 Limitless


Lexus, son yıllarda iddialı tasarımlara imza atan bir firma. Haliyle bu trend, markanın konseptlerinde de görülüyor. Bu yıl Detroit otomobil fuarına bu tür bir araçla katılan firma geleceğin lüks SUV modelini bizlere gösterdi.

Sert hatlara sahip burun kısmının büyük bölümü ön panjur ve dağınık olarak yerleştirilen far grubu tarafından kaplanan otomobilin uzun kaputu, şişkin çamurlukları ve 22 inç çaplı jantları sportif bir görünüm sunuyor. Yan aynaların yerini kameralar alırken yan etekler arkaya doğru deflektörlere dönüşüyor.


Çamurluklardan başlayan stopları bagaj kapağını boydan boya geçen konseptin kapı kolları gömülü tasarlanmış. Agresif duran arka tamponun altında bir difüzör bulunurken yatık bagaj kapağı camı ve ortadan bölünmüş spoiler ilginç detaylar arasında.

Dış mekanında kromaj kullanılmayan LF-1 Limitless'te çift parçalı panoramik cam tavan ve çerçevesiz kapı camları da görev yapıyor.


İç mekana geçildiğinde birçok noktada ince aydınlatma elemanları kullanıldığı dikkat çekerken üç kollu direksiyon simidinin arkasında dijital gösterge ve yan kameraların görüntülerini yansıtan ayna biçimli ekranlar görülebiliyor. Birçok dokunmatik yüzeye sahip olan otomobilin pedal seti de yere sabitlenmiş.

Dört adet tekli koltuğa sahip olan aracın bütün koltukları sabit kafalıklara sahip. Arka koltuk yolcuları için merkezi konsolda kumanda panelleri oluşturulurken ön koltuk sırtlıklarında dokunmatik ekranlar da bulunuyor.

Toyota Avalon


Toyota'nın Kuzey Amerika için önemli olan sedan modellerinden bir tanesi de Avalon. Camry'nin ardından tamamen yenilenen otomobilin kaputu altında büyük bir yenilik olmasa geriye kalanı yepyeni.

Agresif görünümüyle Lexus modellerine yaklaşan Avalon'un boyu 4.978 mm, genişliği 1.849 mm, yüksekliği 1.435 mm ve aks mesafesi de 2.870 mm olarak açıklanıyor. Sportif paketle donatılan araçlar farklı tamponlar, daha büyük jantlar ve dörtlü egzoz çıkışı gibi detaylarla daha da sportif bir görünüme sahip oluyor.


Sade görünümlü bir iç mekana sahip olan otomobilin gösterge paneli analog kalırken orta konsolu şık bir şekilde vites konsoluna bağlanmış. Farklı renklerde deri döşemenin yanında gerçek ahşap ve alüminyum kaplamalar kullanan modelin konsolu daha kaliteli bir görünüme kavuşmuş.

Kaput altındaysa tanıdık üniteler bulunuyor. 3.5 litre hacimli V6'nın yanında hibrit seçeneğin elektrik motoru, 2.5 litre hacimli benzinli motorla eşleştirilmeye devam ediyor. İlk ünite 8 ileri vitesli, tam otomatik şanzımanla eşleştirilirken ikincisi sürekli değişken oranlı otomatik (CVT) üniteye sahip.

17 Ocak 2018 Çarşamba

Acura RDX


Detroit otomobil fuarının konseptleri arasında ilginç bir araç bulunuyor. Acura standında bulunan yeni RDX'in farklı yanıysa garip özelliklere sahip olması değil, ilk bakışta seri üretim bir model gibi görünmesi.


Güncel Acura modellerinin köşeli hatlarına sahip olan aracın aydınlatma grubu LED teknolojisini kullanırken büyük ön panjur ve agresif ön tampon sportif bir duruş sağlamış. Parantez biçimli stoplar ve büyük egzoz çıkışları da dinamizmi arkaya taşıyor. Aracın bir konsept olduğunu gösteren tek detaysa ince yapılı yan aynalar.


İç mekanda da Acura çizgilerini devam ettiren RDX'te analog gösterge tablosu kullanılması ilginç. Onun dışında kalan özelliklerse modern. Örneğin vitesler düğmeler yardımıyla seçilirken bilgi-eğlence ekranı dokunmatik bir panelden kumanda edilebiliyor. Farklı renklerde seçilebilen deri ve ahşap kaplama da kaliteli görünüyor.


Kaputu altında, A.B.D. için şaşırtıcı derecede küçük hacimli bir motor kullanılan otomobilin turbo beslemeye sahip ünitesi 2 litre hacimli. Bu ünite 10 ileri vitesli otomatik şanzımanla eşleştirilmiş.

Infiniti Q Inspiration


Detroit'in Japon konseptleri arasında bir de Infiniti yer alıyor. Markanın gelecekte kullanacağı tasarım dilini bizlere tanıtan bu otomobil hem şık hem de sportif görnünümlü bir sedan.


İnce yapılı LED farları ve küçük deliklere sahip ön panjuruyla bu kısımda markanın detaylarını taşıyan otomobilin geniş hava girişleri ve büyük jantları sportif görünüyor. Geniş yan etekler ve şişkin çamurluklar, yan aynaların yerini alan kameralarla desteklenirken ön ve arka camlar cam tavanla birbirine bağlanmış.

Neredeyse bombe gibi görünen bir tavana sahip olan sedanın bagaj kapağı küçük. İnce stoplarsa arka kısmı boydan boya kaplıyor ve tamponun alt kısmında yer alan açıklıkların daha da büyük görünmesine neden oluyor.


Dört kişilik iç mekana, arka kapıları geriye doğru açılarak ulaşılan aracın içerisinde beyaz renkli deri döşemeye sahip dört tekli koltuk bulunuyor. Bütün yolcuların önünde bolca ekran yer alırken direksiyon simidinin üst ve altı düzleştirilmiş.

Kaputu altında markanın değişken sıkıştırma oranlı benzinli motoru yer alan konsept turbo besleme yardımıyla 272 beygir güç üretebiliyor.

Nissan Xmotion


Detroit otomobil fuarı bu yıl konseptler açısından çok zengin olmasa da Japon üreticilerin farklı araçları bu konuda organizasyona biraz yardımcı olabiliyor. İşte o araçlardan bir tanesi olan Xmotion.


Abartılı hatlarıyla heybetli bir görünüm sunan aracın ön bölümünde dik bir panjur ve bumerang biçimli LED farların arasında yer alan ışıklandırılmış marka logosu yer alırken şişkin çamurluklar, dev jantlar ve aynalar yerine geçen kameralar güçlü duruşu pekiştirmiş.

Arka tampon, ön tamponun alt kısmında olduğu gibi siyah bir korumandan oluşurken dik inen bagaj kapağında ince yapılı stoplar ve küçük bagaj kapağı camı bulunuyor. Aracın tavanında da özel olarak tasarlanmış port bagaj görülebiliyor.


B sütunu bulunmayan otomobilin arka kapıları arkaya doğru açılarak iniş-çıkışlar kolaylaştırılmış. 4+2 gibi ilginç bir oturma düzenine sahip olan konseptte el hareketi, ses ve hatta gözle kumanda edilebilen birçok dijital ekranın yanında büyük ahşap yüzeyler bulunuyor. Otonom sürüş de destekleyen Xmotion'ın direksiyonu U harfi şeklinde tasarlanmış.

Kia Forte / Cerato


Kia, sürpriz bir hareketle yeni nesil Cerato'yu Detroit otomobil fuarında tanıttı. Kuzey Amerika'da Forte ismiyle tanınan araç daha büyük bir yapıya ve çok daha zengin donanıma sahip.


Stinger benzeri bir ön bölüme sahip olan otomobilde LED farlar, geniş panjur ve agresif görünümlü tampon dikkat çekerken jantlar siyah renkli olarak da alınabiliyor. LED stopları da ilginç bir görünüme sahip olan Forte'nin arka tamponuysa aşağıya doğru genişlediğinden bu kısmı biraz hantal göstermiş.

Boyu 81 mm uzayarak 4.640 mm'ye ulaşan Cerato'nun genişliği 1.798, yüksekliği 1.440 mm olarak açıklandı.


İç mekanda kardeş firma Hyundai'nin çizgilerini kullanmayı tercih eden Kia, kenarlarda yuvarlak havalandırma ızgaraları kullanırken dokunmatik ekranı orta konsolun üst kısmına yerleştirmiş. Yeni modelde 320 Watt çıkış gücü sunan Harman Kardon ses sistemi de opsiyon olarak sunuluyor.

Kuzey Amerika'da 2 litre hacimli, atmosferik emişli, benzinli motorla satılacak olan otomobili 6 ileri vitesli manuel veya sürekli değişken oranlı otomatik (CVT) şanzımanla almak mümkün. Bu arada motor 147 beygir güç, 180 Nm tork üretebiliyor.

16 Ocak 2018 Salı

Hyundai Veloster


Hyundai'nin çılgın tasarımlı hatchback modeli Veloster yenilendi. Yeni neslinde de tanıdık hatlara sahip olan otomobilin asıl farklılığı artık bir de N isimli performans seçeneğine sahip olması.

Güncel Hyundai modellerinin sahip olduğu sert hatları bünyesinde barındıran otomobilin yapısı, eskiden olduğu gibi dört kapılı. Bunun anlamı, ön yolcu kapısının arkasında bir kapı daha bulunuyorken sürücü kapısının solda tek başına olması.


Çapları 19 inçe kadar büyüyen jant seçeneklerine sahip olan Veloster ailesinin arka bölümünde dar bir bagaj kapağı camı, spoiler, egzoz sisteminin çiftli çıkışı ve difüzör bulunuyor. Veloster N'de ise daha agresif tamponlar ve yan eteklerin yanında büyüyen spoiler ve hem genişleyen hem de kenarlara çekilen egzoz çıkışları dikkat çekiyor.


İç mekanı da i30 gibi güncel modellerden izler taşıyan otomobilde dijital gösterge paneli kullanılmıyor olsa da modern bir görünüm yakalanabilmiş. Bu bölümde genel hatlar yuvarlak.

Kaputu altında üç farklı motor seçeneği sunan aracın 2 litre hacimli, atmosferik beslemeli ünitesi 147 beygir güç, 180 Nm tork üretebilirken turbo beslemeye sahip, 1.6 litre hacimli motor 201 beygir güç, overboost ile 275 Nm tork üretebiliyor. Bu motor seçeneklerinde 6 ileri vitesli manuel ve 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman seçenekleri bulunuyor.


Ailenin en güçlüsü olan Veloster N'deyse i30 N'in 2 litre hacimli, turbo motoru kullanılmış. Kardeşinin aksine sadece 275 beygir güç, 353 Nm tork üretebilecek şekilde alınabilen otomobil, daha büyük fren diskleri ve sportif koltukların yanında sadece manuel şanzıman sunacak.

15 Ocak 2018 Pazartesi

Mercedes-Benz G Serisi


Son yıllarda Mercedes'ten beklenen en büyük haberlerden birisi yeni nesil G Serisi'nin tanıtılmasıydı. Alman üretici, bu aracı sergilemek için A.B.D.'yi ve Detroit otomobil fuarını tercih etti.

İlk bakışta sadece hafifçe makyajlanmış gibi duran G Serisi aslında yepyeni bir model. LED far ve stoplarının yanında farklı jantlar ve yer yer yumuşayan hatlar, dışarıdan bakıldığında kaydedilen değişiklikleri tamamlıyor.


İç mekanı eski ve yeniyi birleştiren aracın bu kısmında çok daha yüksek kalite seviyesi hakim. Dijital gösterge paneli ve büyük bilgi-eğlence ekranının yanında direksiyon simidi ve orta konsolda yer alan birçok kumanda da diğer Mercedes modellerinden tanıdık.

53 mm uzayıp 121 mm genişleyen modelin arka koltuklarında çok daha fazla omuz ve diz mesafesi (+150 mm) sunuluyor. Yenilenen süspansiyon sistemi de önde bağımsız olduğundan yol konforunun çok daha başarılı olduğu belirtiliyor.


Yeni modelin arazi kabiliyetinin de aynı kaldığını belirten Alman üretici üç adet diferansiyel kilidi sunmaya devam ediyor. Ayrıca yaklaşma ve uzaklaşma açıları sırasıyla 31 ve 30 derece olurken askı açısı 26 derece, su geçiş yüksekliği de 700 mm olarak veriliyor. Yerden yükseklik de 241 mm.

Ortalama 170 kg hafifleyen G Serisi'nin A.B.D. pazarında tanıtılan ilk modeli olan G550'de görev yapan çift turbo beslemeli V8 motor, 422 beygir güç, 610 Nm tork üretebiliyor. 9 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan araca Avrupa pazarında sıralı 6 silindirli motorlar da eşlik edecek.

Volkswagen Jetta


Volkswagen'in popüler sedan modeli Jetta yeni nesline kavuştu. Detroit'te tanıtılan otomobil tasarım olarak heyecan verici bir yapı sunmasa da modern yüzüyle beklenen bir değişikliğe uğradığı da bir gerçek.

Önden bakıldığında büyük bir Polo'yu andıran otomobilde LED farlar ve geniş bir ön panjur kullanılırken daha büyük boyutlar, arkaya doğru alçalan tavan yapısıyla birleşince aracı olduğundan uzun göstermiş. Sade görünüme sahip arka bölüm bir taraftan Skoda Superb, diğer taraftan da Audi A4'ü andırıyor.


İç mekan düzeni de Polo'dan alınmış gibi görünen otomobilde dijital gösterge paneli ve havalandırma ızgaralarının üzerine yerleştirilmiş dokunmatik keran bulunuyor. Büyük kapı içi ceplerine sahip modelin kumanda düğmeleri diğer Volkswagen modellerinden de tanıdık.

MQB platformuna sonunda kavuşan Jetta'nın kaputu altındaysa şimdilik yenilik yok. Modelin A.B.D. versiyonlarında kullanılacak olan 1.4 litre hacimli motor, 150 beygir güç, 250 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanın yanındaysa artık 8 ileri vitesli, tam otomatik şanzıman sunuluyor.

14 Ocak 2018 Pazar

Chevrolet Silverado


Pick up cenneti A.B.D.'de düzenlenen Detroit otomobil fuarı haliyle bu türden araçlar üreten firmaların da önem verdiği organizasyonlar arasında yer alıyor. Bunun en iyi göstergelerinden birisi de Chevrolet'nin yeni Silveradoyu tanıtmak için bu şehri seçmesiydi.

Eskisinden daha yuvarlak hatlı bir tasarıma kavuşmuş olan aracın ön bölümünde LED farlar ve büyük panjur dikkat çekiyor. Tampon yapısı donanıma göre değişirken jantlar için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Değişik uzunlukta kabin ve kasa seçenekleri bulunan Sİlverado'nun sade görünümlü arka bölümü, bazı modellerde eklenen çift egzoz çıkışıyla daha sportif hale geliyor.


İç mekanı tipik bir Amerikan pick up'ındna beklendiği gibi dolu olan aracın her köşesinde onlarca litrelik saklama bölümü bulunuyor. Çift torpido gözü ve dokunmatik bilgi-eğlence ekranı standart donanımlar arasında.

Boyut olarak büyümesine rağmen ortalama olarak 200 kg hafifleyen Silverado'da 5.3 ve 6.2 litre hacimli, benzinli v8 motorların yanında 3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli bir turbo Diesel ünite de kullanılacağı açıklandı. Asıl sürprizse turbo beslemeye sahip, 4 silindirli, 2.7 litre hacimli ünite. 315 beygir güç, 470 Nm tork üretebilen motor 8 ileri vitesli otomataik şanzımanla sunulacak. Diğer ünitelerde de 6, 8 ve 10 ileri vitesli şanzımanlar görev yapacak.