4 Şubat 2012 Cumartesi

Mazda MX-5 Miata Special Edition


Mazda'nın ünlü roadster modeli 2012 Chicago otomobil fuarında bir özel versiyona daha kavuşacak. Geçen yıl da aynı organizasyon sırasında yeni bir versiyonu tanıtılan araç teknik bir yenilik sunmuyor.

Görünümünde ufak tefek değiişiklikler bulunacak olan aracın metal tavanı, yan aynaları ve 17 inç çaplı jantları siyaha boyanırken gövde için iki yeni renk sunulmaya başlanmış.

Sportif süspansiyon ve üst donanım paketiyle satılacak olan araçta siyah renkli deri koltuklar ve piyano siyahı konsol kaplaması da standart olarak bulunmakta.

Sadece 2 litre hacimli motor seçeneğiyle satışta olacak Miata Special Edition 6 ileri vitesli manel veya yine 6 ileri vitesli otomatik şanzıman seçeneklerine sahip olacak.

Honda Civic WTCC

Japon üretici Honda, yeni Civic modeliyle WTCC yani Dünya Touring Araç Şampiyonası'na katılmaya karar verdi. 2012 yılında üç yarışa katılmayı hedefleyen Honda 2013 senesinde iki araçla birlikte tam bir sezon yarışacak.

Tasarımında birçok yenilik yapılan bu Civic'te kullanılan yeni ön tamponda büyük hava emiş yarıklarının yanında bir de küçük splitter bulunuyor. Hafifletilmiş jantlar ve büyük bir bagaj üstü spoiler ile kendisini belli eden aracın farlarının hemen üzerinde ek hava ızgaraları bulunuyor.

WTCC regülasyonları gereği 1.6 litre hacimli 4 silindirli bir motorla donatılmış olan araç bir de turbo beslemeye sahip.

3 Şubat 2012 Cuma

Ferrari F2012


2012 Formula 1 sezonunun ilk araç tanıtımını yapan McLaren'in ardından ezeli rakip Ferrari de otomobilini tanıttı. Basına sızan dedikodularda oldukça değişik bir görünümü olduğu belirtilen araç bu söylentilerin hakkını veriyor.


Geçtiğimiz yıl pistlerde koşan araçtan çok daha köşeli hatlara sahip olan otomobilin burun kısmında bulunan çıkıntı en dikkat çekici detaylardan olsa da arka kısımda yer alan köşeli deflektör ve üst kısımda yer alan çift katlı hava emiş yarıkları gözden kaçmıyor.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi 056 kodlu v8 motorla donatılan aracın yakıt hariç, diğer bütün sıvılar ve sürücüyle birlikte ağırlığı 640 kg.

Abt AS5


Alman modifikasyon firması Abt, geçtiğimiz ay tanıttığı ve Audi A4 ile S4 temelleri üzerine geliştirilen AS4'ün ardından A5 temelli aracı AS5'i de tanıttı.

Görünüm olarak dört kapılı kardeşiyle benzer özellikler sunan aracın ön tampon ve yan eteklerinin altında eklemeler bulunurken arka tampon altında daha sportif görünümlü bir tasarım kullanılmış. 19 ve 20 inç çaplı jant opsiyonları bulunan otomobilin ön çamurluk üst kısımlarında solungaçlar bulunuyor.

Bagaj kapağı üzerine eklenen spoiler ile birlikte süspansiyon sistemi de alçaltılabilen AS5'in fren disklerinin boyutu 380 mm'ye kadar büyütülebilmekte.

Dört çıkışlı egzoz sistemine sahip olan aracın 2 litre hacimli TFSI motoru 270 beygir güç üretebilecek şekilde modifiye edilirken standart haliyle 245 beygir gücünde olan 3 litre hacimli TDI ünite 300 beygir üretebilecek hale getirilebiliyor.

2 Şubat 2012 Perşembe

Hennessey HPE800 MP4-12C


Daha çok Amerikan otomobilleri üzerinde yaptığı modifikasyon çalışmalarıyla ismini duyuran firmalardan olan Hennessey Performance İngilizlerin ünlü süperspor otomobil üreticisi McLaren'in en yeni yol otomobili olan MP4-12C'yi de güçlendirdi.

İlk olarak çizimleri paylaşılan aracın kapsamlı bir aerodinamik pakete sahip olduğu görülebiliyor. Karbon fiberden üretilen gövde parçalarından ön tampon, büyük bir splitter ve birçok hava yarığına sahipken yan eteklerin 19 inç çaplı yeni jantlar ve arkada bulunan dev difüzörle uyumu dikkat çekici.

Arka tamponu da yenilenen araç bu kısımda da oldukça iddialı bir görünüm sunarken yükseklik ayarlı spoilerin üzerine yerleştirilen ek parçalar bastırma kuvvetini daha üst seviyelere ulaştırmış. Bagaj kapağı yenilenen aracın son olarak yan hava girişleri de makyajlanarak daha iddialı bir görünüme kavuşturulmuş.

İç mekan için bir tasarım yeniliği sunmayan Hennessey değişik renlerini bulunduracağı karbon fiber kaplamalarla müşterilerin seçeceği renkte deri ve Alcantara'ya uyum göstermeye çalışacak.

Çift turbo beslemeye sahip 3.8 litre hacimli v8 motoru üzerinde ciddi zaman harcanan MP4-12C'nin bu bölümde yer alan birçok ekipmanı değiştirilerek 800 beygir maksimum güç mümkün kılınmış. Süspansiyon ve fren sistemleri ellenmeyen aracın egzoz sistemiyse titanyumdan üretilip dört çıkışla donatılmış.

Jeep Grand Cherokee SRT8


İşte dışarıdan bakıldığında olmaması gerekiyormuş gibi görünen birlikteliklerden birisi: Jeep ve Ferrari. Ana marka Chrysler ile birlikte Jeep'i de bünyesine katan Fiat'ın alt markalarından olan Ferrari bu sayede renklerini araziye de taşıyor.

Ünlü SUV Grand Cherokee'nin en güçlü seri üretim versiyonu olan SRT8 dışarıdan bakıldığında Rosso Corsa gövde rengi ve aracı boydan boya geçen siyah-beyaz şeritle dikkat çekiyor. 20 inç çaplı jantları, tavanı ve ön panjuru gibi siyaha boyanan aracın yan aynaları karbon fiberden üretilirken Brembo marka fren sisteminde kullanılan kaliperler de kırmızıya boyanmış.

Arka kısımda siyaha boyanan ve alt kısmına İtalyan bayrağının renkleri eklenen spoiler dikkat çekerken stoplar arasında bulunan çıta da siyaha boyanarak üzerine yerleştirilen Jeep logosunun kırmızı çerçevesinin daha da dikkat çekmesi sağlanmış.


Süspansiyon sistemi alçaltılan ve Fernando Alonso ile Felipe Massa için iki örneği üretilen bu özel Grand Cherokee'nin iç mekanında da kırmızı renkli deriyle kaplanmış sportif koltuklar ve ön panel dikkat çekerken Ferrari modellerini hatırlatması istenen gösterge tablosunda hız ve devir sayaçları sarıya boyanmış.

Motor kaputunun altında bir yenilik bulunmayan aracın 6.4 litre hacimli v8 ünitesi 465 beygir güç, 630 Nm tork üretebiliyor.

Mopar '12 300


Chrysler markasının resmi modifikasyon firması Mopar, yeni 300 temelleri üzerine geliştirdiği özel seri aracını tanıttı. Mopar markasının 75. yaşını kutlamak amacıyla üretilen araçlardan olan otomobilin A.B.D. pazarında fiyatı 49.700 Dolar olarak açıklandı.

Siyah gövde rengi üzerine Mopar mavisi süslemelerle dikkat çeken aracın 20 inç çaplı jantları da bu iki renge boyanırken stoplar ve camlar karartılmış. Ön panjur ve far çerçeveleri de siyaha boyanan aracın panjur çevresi, kapı kolları ve stopları arasına eklenen çıta kromajlı.

Güçlendirilmiş bir fren sistemine sahip olan Mopar '12 300'ün süspansiyon sistemi de sertleştirilmiş. Kaputu üzerine çift mavi şerit geçilen otomobilin ön çamurluklarının hemen arkasında 75. yıl logoları bulunuyor.

İç mekanında siyah renkli deri kaplı direksiyon simidi ve koltukların mavi dikiş iplikleri, piyano siyahı kaplamalar ve yine özel logolar gibi ek aksesuarlar bulunan aracın direksiyon simidi arkasında bulunan vites değiştirme kolları metalden üretilmiş.

5.7 litre hacimli v8 motoru 368 beygir güç üretebilen aracın motor gücünde bir değişiklik olmasa da yeni son dişli oranı sayesinde hızlanma değerlerinde gelişme yaşanmış.

Fiat 500L


Fiat 500 ailesi genişliyor. Üstelik bu genişleme halen üretilmekte olan 3 kapılı model yönünde değil tamamen yeni bir araçla oluyor.

Fiat'ın SUV hissi verebilen küçük MPV olarak tanımladığı araç yuvarlak hatlarıyla Fiat'ın güncel tasarım anlayışına uyuyor. Ön kısmı diğer 500 modellerini andıran otomobilin yan ve arka kısımlarıysa Güney Amerika'da satılmakta olan Uno'ya benziyor.

Geniş cam yüzeyleri sayesinde görüş açılarının başarılı olması beklenen araç 414 cm boya, 178 cm genişliğe ve 166 cm yüksekliğe sahip. 5 kişilik oturma kapasitesi sunan 500L'in ön kısmı gibi geri kalanında da Multipla'nın havası esiyor.

Teknik detayları henüz paylaşılmayan 3 motor seçeneğine sahip olacağı açıklanan aracın 1.4 litre hacimli benzinli motoru iki versiyona sahip olacakken 1.25 litre hacimli turbo Diesel ünitenin ilk etapta bir versiyonu bulunacak.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Fiat 500 Stinger


Fiat'ın Chrysler ile birleşmesinin ardından A.B.D. pazarında satışına başlanan 500'ün özel versiyonlarından birisi 2012 Chicago otomobil fuarının minik yıldızlarından olmaya aday.

Stinger isimli bu 500, sarı gövde rengi ile dikkat çekerken yan yüzey ve tavanda yer alan siyah çıkartmalar bu renge kontrast oluşturuyor. Aydınlatma grubu da koyulaştırılan otomobilin 17 inç çaplı jantları ve yan ayna muhafazaları siyah renkliyken fren kaliperleri sarıya boyanmış.

İç mekanında da aynı renk kombinasyonuna sahip olan koltuklarda deri ve süet döşemeler göze çarparken ön panel karbon fiber ile kaplanmış. Vites topuzu siyah renkli seçilen aracın iç mekanında başka bir değişiklik yapılmazken güçlendirildiği söylenen 1.4 litre hacimli motorun performans verileri henüz açıklanmadı.

Dodge Dart GTS 210 Tribute


Dodge, tanıtımını geçtiğimiz aylarda yaptığı kompakt otomobili Dart'ın özel bir versiyonunu 2012 Chicago otomobil fuarında sergileyeceğini açıkladı. Chrysler grubu araçlar için modifikasyon parçaları üreten Mopar tarafından hazırlanan aracın hem görünümü hem de performansı daha etkileyici.

Tamamı mat siyah renge boyanan ön tampon altı splitter, yan etekler, arka difüzör ve 18 inç çaplı jantlara sahip olan aracın ek hava emiş deliğine sahip motor kaputu ve bagaj kapağına eklenen küçük spoiler karbon fiberden üretilmiş.

İç mekanında da dışarıda olduğu gibi kırmızı ve siyah renklerin hakim olduğu bu özel Dart'ın panelleri üzerinde piyano siyahı kaplamalar dikkat çekerken sportif koltukların deri döşemelerine süet kaplı kapı içleri, gösterge siperliği ve kol dayanağı eşlik ediyor.

2.4 litre hacimli motoru üzerinde yapılan modifikasyonların yanında egzoz sistemi de yenilenen araç 210 beygir güç üretebiliyor.

McLaren MP4-27


2012 Formula 1 sezonu hazırlıkları tüm hızıyla sürerken yarışlarda kullanılacak olan araçlar arasında remi tanıtımı yapılan ilk otomobil McLaren'in oldu.

Tasarımda büyük değişikliklere yol açacak kural değişiklikleri olmadığından geçtiğimiz yıl yarışan MP4-26 ile arasında büyük farklar bulunmayan aracın yan hava emiş yarıklarının şekli değiştirilirken bu kısımda kullanılan deflektörler yenilenmiş.


Üst kısımda bulunan hava emişi de artık tek delikten oluşan yarış aracının arka kanadında bulunan solungaçlar açılı bir şekilde yerleştirilirken burun kısmı aşağıya doğru eğilmiş.

Gümüş grisi ana rengi üzerinde ana sponsor Vodafone'un kırmızısı kendini göstermeye devam ederken lastik sağlayıcısı Pirelli'nin yeni lastik işaretleme şeklini de ilk bu araç üzerinde görmüş oluyoruz.

Mercedes'ten alınan FO 108Z kodlu motoru kullanan MP4-27, 82 beygir ek güç sağlayabilen KERS ile donatılırken motorun toplam ağırlığı, FIA tarafından belirlenen alt limit olan 95 kg.

31 Ocak 2012 Salı

Audi


BMW'nin 3 turbo beslemeli Diesel motorunu tanıtmasının ardından Audi de aynı hacimli TDI motorunun çift turbo beslemeye sahip versiyonunu detaylı biçimde tanıttı. Hatırlayacağınız gibi ünitenin geliş haberi yeni A6 ile birlikte verilmişti.

İlk etapta A6 ve A7 Sportback ailelerinde görev yapacak olan 3 litre hacimli v6 motor 313 beygir güç, 650 Nm tork üretebilmekte. BMW'nin yeni motoru gibi sadece 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile birlikte sunulacak olan ünite Münih merkezli üreticinin performans verilerine ulaşamasa da etkileyiciliğini koruyor.

A6'nın sedan modelinde kullanıldığında 6.4 litre/100 km ortalama yakıt tüketimi ve 5.1 saniyelik 0-100 km/s hızlanması gibi veriler sunabilen motor A6 Avant ve A7 Sportback modellerini 0'dan 100 km/s sürate 5.3 saniyede ulaştırabilirken bütün araçları elektronik olarak sınırlandırılan 250 km/s'lik maksimum süratlerine zorlanmadan çıkarabiliyor.

Smart ForTwo


Smart'ın minik şehir otomobili ForTwo, 2010 yılındaki makyaj operasyonunun üzerinden daha iki yıl geçmeden bir kere daha görünüş tazeledi.

Yeni görünüm bazıları için pek de yeni olmayacak zira Smart, geçtiğimiz yıl tanıttığı elektrik motorlu ForTwo'da bu görünümü zaten sergilemişti. Daha sportif görünüme sahip ön tampon, ön panjura alınan logo ve difüzör benzeri bir görünüm çizen arka tamponla genel olarak daha dinamik duran aracın ön tamponunda, donanım seviyesine bağlı olarak LED aydınlatma veya sis farları bulunuyor.

Toplam 5 değişik güç seviyesinde sunulan 3 değişik 1 litre hacimli motorla donatılabilen aracın atmosferik emişli benzinli motoru 61 ve 71 beygir güç üretebilen iki versiyona sahipken aynı ünitenin turbo beslemeye sahip olan versiyonları 84 ve 102 beygir gücünde.

Ortalama tüketim değerleri 4.2 ile 5.2 litre/100 km arasında değişen benzinli motorların yanında yine aynı hacimli turbo Diesel motor 54 beygir gücüyle olmasa da 3.3 litre/100 km'lik ortalama tüketimiyle dikkat çekiyor.

Senner BMW Z8


Senner Tuning'den nostaljik anlar. BMW'nin, klasik roadster modeli 507'den esinlenerek tasarladığı ve 2000 ile 2003 yılları arasında toplam 5.703 adedini ürettiği etkileyici görünümlü roadster Z8 geri döndü.

Aracın dış görünüşünde sadece jantları değiştirmeyi uygun bulan Senner 19 inç çaplı ünitelerle birlikte süspansiyon sistemi için de modifikasyon kiti sunmakta.

Aracın sahip olduğu ve zamanının M5 modelinde de kullanılan 4.9 litre hacimli v8 motor üzerinde de çalışmalar yapan firma 450 beygir güç, 535 Nm tork elde etmiş.

Yeni fren kaliperleri altın renkli olan otomobil için sunulan bu modifikasyon paketinin değeriyse 18.900 Euro olarak açıklandı.

30 Ocak 2012 Pazartesi

Lingenfelter Chevrolet Camaro Signature Series


Chevrolet Camaro'dan daha verimli bir şekilde yararlanmak isteyen firmaların sayısı giderek artıyor. A.B.D. merkezli firma Lingenfelter bu furyaya özel seri modelleriyle katılıyor.

Görünüm olarak asıl değişikliği sunan Signature Series 1 paketinde ek hava yarıklı ve daha yüksek kaput, yeni ön panjur, ön splitter, büyümüş yan etekler, yeni arka tampon alt kaplaması ve bagaj kapağı üzeri için spoiler bulunuyor. İç mekanında işlemeli koltuklar, sınırlı üretim plakası ve alüminyum pedal seti bulunan aracın süspansiyon ve egzoz sistemi de yenilenmiş.

Signature Series 2 paketinde 20 inç çaplı jantlar, Brembo marka fren sistemi ve yarışlara uygun bir egzoz sistemi sunan Lingenfelter 6.2 litre hacimli v8 motor için sunduğu kompresör beslemeyle ünitenin gücünü 600 beygire yükseltebiliyor.

Škoda Citigo


Volkswagen Up!'ın ardından ikiz kardeş Škoda Citigo da 5 kapılı versiyonuna kavuştu. İlk olarak 2012 Cenevre otomobil fuarında sergilenecek olan otomobil Mart ayında satışa sunulacak.

Tasarımında bir sürpriz bulunmayan 5 kapılı Citigo'nun arka camları dışarıya doğru açı alarak az da olsa açılabiliyor. 1 litre hacimli benzinli motorla donatılacak olan otomobilin 60 ve 75 beygir güç üretebilen iki versiyonu bulunacak.

Ford Focus


Ford'un EcoBoost ailesine mensup en küçük hacimli motoru C sınıfı bir araç olan Focus'un kaputu altındaki yerini aldı. Uzunluk ve genişliği bir A4 kağıdınınki kadar olan motorun iki versiyonu bulunuyor.

3 silindir, 1 litre hacim ve bir adet turbo beslemeye sahip olan motorun güçsüz versiyonu 100 beygir güç üretebilirken bu ünitenin ortalama yakıt tüketimi 4.8 litre/100 km olarak gerçekleşiyor.

125 beygir güç ve 170 Nm tork üretebilen ikinci motor overboost fonksiyonu sayesinde maksimum tork değerini 200 Nm'ye ulaştırabilirken tüketim değeri ortalama 5 litre/100 km olarak açıklanıyor.

İngiltere pazarında Şubat ayının ikinci yarısında piyasaya çıkacak olan yeni motorlarla donatılan Focus modellerinin başlangıç fiyatıysa 14.245 Sterlin olarak açıklandı.

Lexus GS TRD


Yeni Lexus GS Serisi için geliştirilen ve daha önce haberini yaptığım F-Sport ekipmanları size göre değilse üzülmeyin. Ana firma Toyota'nın yarış bölümü de işe el atarak aynı araç için yeni aksesuarlar geliştirdi.

İlk etapta GS 350 ve GS 450h modelleri için sunulacak olan pakette alt kısmı splitter ile donatılmış ön tampon, yeni tasarım yan etekler, arka difüzör ve bagaj kapağı için spoiler gibi aksesuarlar sunan bir aerodinamik paket bulunuyor.

Araç için dört çıkışlı egzoz sistemi de sunan TRD (Toyota Racing Development) 19 inç çaplı yeni jantlarla birlikte yaklaşık 25 mm alçalttığı süspansiyon sistemini sertleştirmeyi de ihmal etmemiş.

Prindiville Lamborghini Aventador LP700-4


Londra merkezli üretici Prindiville Design oldukça zor bir göreve atılmış; Standart haliyle bile oldukça dikkat çekici bir otomobil olan Lamborghini Aventador'u daha da iyileştirmek.

Detaylı bilgi verilmemiş olsa da aracın karbon fiberden üretilen gövde parçalarının standart modelde kullanılan parçalardan %65'e kadar daha hafif olduğu belirtiliyor. Aracın süspansiyon ve fren sistemlerini de modifiye eden firma motorun elektronik kontrol ünitesini yeniden programlarken yenilenen titanyum egzoz sistemi hem daha fazla güç, hem de %80 hafifleme sağlıyor.

İç mekan için de çalışmalar yapan Prindiville bu alanda değişik renklerde deri döşemenin yanında yine farklı renk ve malzemelerden üretilen kaplamalar kullanabiliyor.