28 Haziran 2013 Cuma

Ford F-150 Tremor


Geçtiğimiz günlerde pick up modellerinden F-150'nin Harley-Davidson donanımlı versiyonlarının üretimini durduracağını açıklayan Ford versiyon sıkıntısı çekmemek için aileye yeni bir paket kattı.

Sadece kısa kasa ve kabinli versiyonlar için sunulacak olan bu yeni pakette xenon farlar, siyah renkli ön panjur, koyulaştırılmış aydınlatma grubu, yan basamaklar, gövde üstü grafikleri ve yine siyah renkli, 20 inç çaplı jantlar bulunuyor.


İç mekanında da deri ve Alcantara döşemeler sunan Tremor'da kırmızı renkli koltuk kenar kaplamaları ve mat metal süslemeler yer alıyor.

Kaputunun altında tek motor seçeneği bulunacak olan aracın turbo beslemeye sahip 3.5 litre hacimli v6 ünitesi 365 beygir güç, 568 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve elektronik diferansiyel kilidine sahip olan araç arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor.

Renault Twizy Cargo


İlginç araçlar üzerinde çalışmayı seven Renault bir ilke daha imza atıyor. Tanıtımı üç yıl önce yapılan elektrik motorlu şehir otomobili Twizy küçük şirket sahipleri için bagajlı bir araca dönüştürüldü.

İşin içerisine ticaret girince beklentiler büyük olmasın. Arka koltuğu iptal edilen aracın sunduğu bagaj hacmi sadece 180 litre. 75 kg'lık yükleme kapasitesi de pek etkileyici olmayan Twizy Cargo'nun yük bölümüne arkadaki kapaktan ulaşabilmek mümkün.

5 beygir güç üretebilen elektrik motoruyla 45, 17 beygir gücündeki motorlaysa 80 km/s'te sınırlandırılmış maksimum sürate sahip olan araçların menzili 80 km.

Citroën Grand C4 Picasso


Fransız üretici Citroën, Nisan ayında tanıttığı C4 Picasso'nun ardından aracın büyük kardeşinin üzerindeki sır perdesini de kaldırdı. Teknik anlamda bir farklılık içermeyen aracın tasarımındaysa değişiklikler var.

Yenilenen ön tamponda daha küçük bir hava giriş yarığı kullanan Citroën, kısa aks mesafeli versiyonlarda C sütunundan geçirdiği dekoratif bandı bu araçta D sütununa kadar uzatmış. 4.59 metrelik boyu bir önceki nesil araçla aynı olan otomobilin aks mesafesiyse 2.84 metreye ulaşmış.


İç mekanına geçildiğinde ön kısımda bir farklılık bulunmazken en büyük değişiklik bagaj bölümüne eklenen iki koltuk oluyor. Arka koltuklar için eğlence sistemi de sunan Citroën üçüncü koltuk sırası yerinden söküldüğünde bagaj hacminin 645 litre olduğunu, ikinci koltuk sırası en öne kaydırıldığındaysa bu hacmin 700 litre üzerine çıktığını belirtiyor.

Fiat Idea


Fiat'ın Brezilya kolu Idea modelinin makyajlandığını duyurdu. Genel olarak daha sportif bir duruşa sahip olan aracın kaputu altındaysa yenilik yapılmamış.


Ön panjur ve tamponda yoğunlaşan makyaj operasyonunun ardından yeni jantlara da kavuşan Idea ailesinin asıl değişimi iç mekanda yaşanmış. Direksiyon simidiyle birlikte yenilenen gösterge paneli ve orta konsolla birlikte Adventure versiyonlarında orta konsol üzerine, arazi sürüşlerinde kolaylık sağlayacak göstergeler eklenmiş.

27 Haziran 2013 Perşembe

Mazda3


Mazda'nın C segmentinde yer alan modeli 3 yenilendi. Basın tanıtımı birkaç ülkede eşzamanlı olarak yapılan aracın İstanbul tanıtımı Sait Halim Paşa yalısındaydı. Görkemli bir organizasyonla tanıtılan aracın yanında, hazırlanan sahnede ünlü isimler de bulunuyordu.

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy'un yaptığı tanıtımda Mazda'nın ünlü isimleri Johan Stenuit, Jörgen Olesen ve Ichiro Hirode de söz alırken tanıtımın ardından sahneye çıkan Anadolu Ateşi katılımcılara hoş bir sürpriz yaptı.


Markanın Kodo tasarım anlayışının bir ürünü olan Mazda3'ün güçlü görünen hatları Mazda6'da da aynen görülebiliyor. Büyük bir ön panjur, inceltilmiş farlar, farların üst kısmına kadar giren krom şerit ve yumuşak dalgalara sahip yan hatlar ilk bakışta dikkat çekiyor.

Hatchback modelin arka kısmına geçildiğinde ineltilmiş LED stoplar, Mitsubishi Lancer'ın hatchback versiyonlarında olduğu gibi hafif kambur tasarımlı bagaj kapağı, çift egzoz çıkışı, spoiler ve dar tutulmuş arka camın dinamik bir görünüm yarattığı görülebiliyor.


4.460 mm boya sahip olan aracın genişliği, 1.795, yüksekliği 1.450 ve aks mesafesi 2.700 mm olarak açıklandı. Yeni Mazda3'ün bagaj hacmiyse 350 litre.

İç mekanında sade bir şıklık göze çarpan araçta sportif dokunuşlar da bol bol bulunuyor. Üç kollu direksiyon simidi, üç parçaya bölünmüş gösterge paneli, metal görünümlü ve piyano siyahı kaplamalarla dinamik bir görünüme sahip olan yaşam alanında orta konsolun üzerinde yer alan sabit ekran, heads-up display ile Avrupalı rakiplerindeki gibi şekillenen ve vites konsoluna alınan eğlence/bilgi sistemi kumandası dikkat çekiyor.


Haliyle çok geniş bir inceleme yapamadım fakat iç mekanda bazı şeyler dikkatimi çekti. Avrupalı rakiplerinde giderek yaygınlaşan arka koltuk havalandırma ızgaralarını bu nesilde de sunmayan Mazda3 kapı içlerinde sadece içecek şişelerinin sığabileceği boşluklar bırakmış. Ön koltuklarda geniş oturma alanları bulunurken arkada sınıf standartları yakalanmış gibi görünüyor. 1.78 metre boyumla arka koltuklarda dik oturduğumda kafamla tavan arasında kalan 3 cm'lik mesafe uzun boylular için bir sorun olabilir.


Elektronik yardımcılar konusunda da oldukça cömert olan otomobilde ön engel uyarısı, akıllı fren desteği, radarlı hız sabitleme, kör nokta uarısı, otomatik uzun far kontrolü, yokuş kalkış desteği, direksiyonel farlar ve şeritte kalma yardımcısı bu sistemlerden bazıları.

Kaputu altında Avrupa ve Amerika'yı mutlu edecek motor seçenekleri bulunan Mazda, diğer Japon üreticiler gibi aşırı beslemeye sahip ünitelerden uzak durmaya devam ediyor. Turbo beslemeye sahip tek motoru 150 beygir güç, 380 Nm tork üretebilen 2.2 litre hacimli Diesel ünite olan aracın Türkiye'nin saçma vergi sisteminde bu motorla satılması zaten mümkün değil.


Benzinli seçenekleri 1.5 litre hacimli bir motorla başlayan otomobil bu ünitenin 100 ve 120 beygir güç üretebilen versiyonlarını üretse de Türkiye'de yüksek güç çıkışlı model satılacak. 2 litre hacimli motorun 120 ve 165 beygir güç üretebilen modelleri Avrupa için, 155 beygir gücündeki versiyonu da Amerika için sunulurken bu kıta için 185 beygir güç üretebilen 2.5 litre hacimli bir motor da bulunuyor.

26 Haziran 2013 Çarşamba

Nissan March NISMO


NISMO'nun işleri şu sıralar oldukça yoğun. Nissan'ın resmi modifikasyon firması, üzerinde çalıştığı araçların sayısını her geçen gün artırıyor. Bu otomobillerin arasına katılan bir diğer araç da Avrupa'da Micra ismiyle satılan March oldu.

Aracın, LED aydınlatmalara sahip sportif görünümlü ön tamponunun alt kısmına bir de splitter ekleyen NISMO ön panjura kendi logosunu eklemeyi unutmamış. Yan etekleri de yeniden şekillendiren firma yan aynaları kırmızıya boyarken 16 inç çaplı jantlar için siyah rengi uygun bulmuş.


Arka kısmı da oldukça sportif görünen otomobilin bagaj kapağı üzerinde yer alan spoiler büyürken tampon köşeli bir tasarıma kavuşmuş. Alt kısmına bir difüzör eklenen bu parçanın ortasına da sis farı yerleştirilmiş. Bütün bu dinamizm geniş çaplı ve kromajlı egzoz çıkışıyla tamamlanmış.

March için NISMO ve NISMO S donanımlarını sunacak olan Nissan iç mekanda da yenilikler yapmış. Yan kısımları Alcantara kaplı direksiyon simidi, metal pedal seti, kırmızı renkli dikiş iplikleri, farklı bir gösterge paneli, piyano siyahı kaplamalar ve yeni vites kolu kozmetik farklılıklar olarak dikkat çekerken NISMO S için üretilen yüksek yan destekli ön koltuklar hızlı sürüşlerde yolcuları çok daha iyi kavrayacak gibi görünüyor.


Görünümde bu kadar farklılık kaydeden NISMO kaput altında da yenilikler sunsa da araç bir spor otomobile dönüşmemiş. Giriş modelde görev yapan turbo beslemeye sahip 1.2 litre hacimli motor ve sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) değişmezken NISMO S'te sunulan 1.5 litre hacimli ünite 116 beygir güç, 156 Nm tork üretebilecek şekilde modifiye edilmiş. Bu araç sadece 5 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulmakta.

Heico V40 HPC


Volvo markası araçlar üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan modifikasyon firması Heico Sportiv, Audi S3, Mercedes A45 AMG ve BMW M135i gibi sportif hatchback araçlara rakip olabilecek özellikler sunan bir V40 geliştirdi.

Aslında V40'ın dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan Cross Country versiyonunu temel alan aracın süspansiyon sistemi 30 mm alçaltılmış. Neon yeşili gövde rengi ile yan aynalar ve gövde grafiklerinde kullanılan siyah renk dikkat çekerken 19 inç çaplı jantlar ve dörtlü egzoz çıkışı sportif bir görünüm sergiliyor.


İç mekanında Recaro imzası taşıyan sabit kafalıklı yarış koltukları, metal pedal seti, daha sportif bir tasarıma sahip direksiyon simidi, direksiyon kolonuna yerleştirilmiş vites değiştirme kulakçıkları, paslanmaz çelikten üretilmiş vites topuzu ve el freni kolu ile birlikte Alcantara döşemeler de dikkat çekmekte.


Kaput altında görev yapan, turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli motoru üç kademeli olarak 350 beygir güç, 510 Nm tork üretebilen aracın bu kademeleri, vites konsoluna eklenen bir düğme yardımıyla seçilebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 5.6 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 265 km/s.

Artan performansı fren sistemine de yansıtan Heico Sportiv ön aksta 370 mm çaplı diskler ve 6 pistonlu kaliperlere görev vermiş.

25 Haziran 2013 Salı

Mercedes-Benz CLS 63 AMG Shooting Brake by Spencer Hart


Mercedes'in özel modelleri arasına bir yenisi eklendi. Spencer Hart London Collections organizasyonunun sonunda tanıtılan araçta teknik bir yenilik bulunmasa da görünümde farklılıklar var.

Lüks erkek giyim markası Spencer Hart'ın ismini taşıyan otomobil Nick Hart Midnight Blue isimli mat mavi gövde rengiyle dikkat çekerken model ismi, jantlar, ön panjur, yan aynalar, arka difüzör ve dörtlü egzoz çıkışlarında siyah renk kullanılmış.


İç mekana geçildiğinde kahverengi deri döşeme ve mavi dikiş ipliklerinin kontrast oluşturduğu görülürken kafalıklara Nick Hart logosu işlenmiş. Ön konsolda piyano siyahı kaplamalar kullanan Mercedes vites konsolundaysa Nick Hart imzasına yer vermiş.

Nissan Almera NISMO Performance Package Concept


Nissan'ın resmi modifikasyon firması NISMO halka iniyor. Daha çok markanın sportif araçları üzerinde yapılan çalışmalarından tanıdığımız şirket şimdi de kompakt sedan Almera üzerinde kendisini gösteriyor.

Alt kısmına bir splitter eklenen ön tamponun sis farları çevresinde kalan bölümünü de farklılaştıran NISMO yan etekleri de genişletmiş. Yan ayna ve tavanı siyaha boyayan firma 17 inç çaplı jantlarda da bu rengi kullanırken kapıler üzerinde farklı grafiklere yer verilmiş.

Süspansiyon sistemi de modifiye edilen aracın arka kısmında siyah renkli spoiler. Alt kısmı daha köşeli bir hal alan tampon ve kromajlı egzoz çıkışı dikkat çekiyor.

Wald Audi A7 Sportback


Wald International'ın makyajına uğrayan araçlar arasına Audi'nin dört kapılı coupé modeli A7 Sportback de katıldı. Çok agresif olmayan bir kitle donatılan otomobilin yol tutuşunda da iyileştirmeler yapılmış.

Alt kısımda yer alan ek parçalar sayesinde yeni bir ön tampona sahipmiş gibi görünen otomobilin yan etekleri de farklı. Değişik tasarımlı jantlara sahip olan aracın arka tamponunun alt kısmı da daha sportif olacak şekilde elden geçirilmiş.

Aracın hem görünümünde hem de sesinde farklılık yaratan egzoz sisteminde dört çıkış yer alırken süspansiyon sisteminin alçaltılması sayesinde yüksek süratlerde daha da iyi bir yol tutuş karakteristiği yakalanmış.

Jaguar C-X75


Jaguar'ın 75. yaşını kutlamak amacıyla üç yıl önce tanıtılan süperspor otomobil konsepti C-X75'in, global ekonomik krizden dolayı seri üretime geçmeyeceği açıklansa da bu araç üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor. Firma, konsepti daha bilinir teknolojilerle donatırken gelecekte üretmeyi planladığı sportif modeller için bir temel oluşturacağını da açıkladı.

Fotoğrafları paylaşılan yeni konseptin görünümü fütüristik ilk araçtan biraz daha sade olsa da ana hatlar kendilerini korumuş. Mavi gövde boyası, ve siyaha boyanmış jantlar şık bir görünüm sunarken LED aydınlatma grubu ve büyük difüzör ilk konseptten alınmış. Araca eklenen parçalar arasında geniş yan etekler ve yan aynalar bulunuyor.


İç mekanı 3 yıl önce tanıtılan kardeşinden çok daha sade olan aracın direksiyon simidi diğer jaguar modellerinde de kullanılırken orta konsolda Audi R8 rüzgarları esmiş. Aracın kapıları artık yukarıya doğru açılırken yan camlar da çerçevelere kavuşmuş.

Kaputu altında da büyük yenilikler olan C-X75 artık dört yerine iki elektrik motoruna sahip. Toplam 390 beygir güç üretebilen bu ünitelerin yanında hem turbo hem de kompresör beslemeye sahip bir de 4 silindirli motor yer alıyor. 500 beygir güç üretebilen bu üniteyle birlikte karma gücü yaklaşık 850 beygir olan aracın 0'dan 100 km/s sürate ulaşması yaklaşık 3 saniye sürerken maksimum süratin 355 km/s civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu arada konseptin sadece elektrik enerjisi kullanarak ulaşabildiği menzil de 65 km.

24 Haziran 2013 Pazartesi

Tata Nano


Gezegenin en ucuz otomobili yenileniyor. Aslında yenilenmekten çok ek donanımlarla daha çekici bir araç haline getirilen Nano'ya bir de yeni motor seçeneği eklenmiş.

Yeni gövde rengi seçenekleri, krom kaplı çıtalar, farklı jantlar, siyah renkli tavan ve gövde üzerine uygulanabilen grafikler gibi yeni donanımlara sahip olan otomobilin iç mekanında da açık renkli konsol, çift torpido gözü, Bluetooth bağlantılı ses sistemi ve anahtarsız giriş sistemi gibi dikkat çekici donanımlar yer alıyor.


624 cc hacimli benzinli motoru 38 beygir güç, 51 Nm tork üretmeye devam eden Nano'nun sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışabilen versiyonuysa 33 beygir güç, 45 Nm tork üretebiliyor.

SRT Viper GT3-R


SRT Viper ailesi yavaş yavaş yenileniyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan yeni nesil modellerin yanında yer alan yarış versiyonu bu yıl ufak tefek yeniliklerle tekrar bizimle.

Ön sis farlarının yanına eklenen deflektörler, karbon fiber, kevlar ve fiberglas kullanılarak üretilmiş gövde, dev spoiler ve difüzör, ayarlanabilir süspansiyon sistemi, yarış koltuğu, altı noktadan bağlantılı emniyet kemeri, takla kafesi ve yangın söndürme sistemine sahip olan otomobilin 8.4 litre hacimli v10 motoru da 680 beygir güç, 868 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli sıralı şanzımanla donatılan aracın ağırlığıysa 1.295 kg.

Aston Martin Vanquish Volante


İngiliz üretici Aston Martin geçtiğimiz yıl tanıttığı Vanquish modelinin üzerini açtı. Teknik yeniliği bulunmayan otomobil markanın şıklığını devam ettirecek gibi görünüyor.

Tasarımına bakıldığında tavanı hariç coupé kardeşiyle aynı olduğu görülebilen otomobil Aston Martin'in üzeri açılabilen modelleri arasında karbon fiber gövdeye sahip ilk araç olma özelliğini taşıyor. Bu sayede ağırlığı 1.844 kg'da tutulabilen araç sabit tavanlı kardeşinden 9 kg daha ağır.


İç mekanında da bir farklılık bulunmayan otomobilin tavanı sadece 14 saniyede açılabiliyor. 51:49 ağırlık dağılımına sahip olan cabriolet'nin bagaj hacmi de tavan pozisyonundan bağımsız olarak 279 litre.

Kaputu altında görev yapan 5.9 litre hacimli v12 motorunu da coupé ile paylaşan aracın performans verileri de düşük tutulabilmiş ağırlık sayesinde kardeşiyle aynı. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla araç 0'dan 100 km/s sürate 4.1 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 295 km/s.

Renault Koleos


Fransız üretici Renault, bir zamanlar Amerikan üreticilerin yaptığı gibi araçlarını sık sık yenilemeye başladı. Bundan tam iki yıl önce makyajlanan SUV model Koleos bir kere daha makyajlandı.

Tasarımda çok az farklılığa sahip olan yeni Koleos'un ön panujuru değişirken bu bölümde kullanılan marka logosu büyümüş. Yeni jant seçeneklerine sahip olan aracın gövde renkleri de daha zengin bir palete sahip.


İç mekanında da büyük bir yenilik bulunmayan otomobilin ses sistemi kumandaları farklılaşırken standart donanımda zenginleştirmeye gidilmiş.