15 Eylül 2018 Cumartesi

Citroën C4 Cactus 1.2 PureTech EAT6 Shine


Fransız üretici Citroën'in farklı tasarım dilini bizlere göstermeye başladığı ilk modellerden olan C4 Cactus yenilendi. İlginç olansa otomobilin görünümünün çok daha ağırbaşlı hale getirilmesiydi. Modele karakterini kazandıran AirBump eklentilerinin sayısı azaltılıp boyutları da küçültülürken farklı yapıyı destekleyen en büyük detay çift katlı farlar olarak kaldı. Makyajla birlikte tam otomatik şanzımana da kavuşan otomobilin benzinli seçeneğini testime konuk ettim.

14 Eylül 2018 Cuma

Kia Ceed GT


Kia'nın sportif modellerine bir yenisi eklendi. Yeni nesil Ceed, GT isimli güçlü versiyonuna kavuştu. Üstelik bu sefer, 200 beygirin üzerinde güç üretebilen motoruna otomatik şanzıman da eşlik ediyor.

Dışarıdan bakıldığında 18 inç çaplı jantlar, kırmızı fren kaliperleri, daha agresif görünen tamponlar ve yan etekler, kırmızı detaylara sahip ön panjur, çift egzoz çıkışı difüzör ve s,yah renkli yan aynalarla kardeşlerinden ayrılabilen otomobilin yerden yüksekliği de 5 mm azaltılmış.


İç mekana geçildiğinde siyah renkli tavan döşemesi, daha sportif yan destekler sunan ön koltuklar ve kırmızı renkli dikiş iplikleri gözlerden kaçmazken direksiyon simidinin de alt kısmı düzleştirilmiş. Bagaj hacmiyse 395 litre olarak açıklandı.

Kaputu altında görev yapan 1.6 litre hacimli benzinli motor 204 beygir güç, 265 Nm tork üretebilen otomobil 6 ileri vitesli manuel veya 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla alınabiliyor. Ön fren disklerinin çapı 320 mm'ye ulaşan modelin hızlanma ve maksimum sürat verileriyse 2019 yılında açıklanacak.

13 Eylül 2018 Perşembe

DS3 Crossback


DS ailesi genişliyor. Son zamanların favori araçları olan SUV modeller arasına bir yenisini katan fransız üretici DS7 Crossback'in kardeşini tasarlarken daha da özgür biçimde davranmış.

Önden bakıldığında köşeli panjurun yuvarlak hatlı LED farlarla tezat oluşturduğu söylenebilirken agresif tampon ve kaput çizgileri gözden kaçmıyor. Yan bölümde DS3'ün B sütununu hatırlatan çentik ve hemzemin kapı kolları görülebilirken sade olduğu söylenebilecek arka kısımda ince yapılı LED stoplar, spoiler ve sportif duran çift egzoz çıkışı bulunuyor.


4.118 mm boya sahip olan aracın genişliği 1.791, aks mesafesiyse 2.558 mm olarak açıklanıyor. Otonom sürüş imkanı da süren modelin bagaj hacmiyse 350 litre.

Farklı tasarımı iç mekanda da sürdüren DS bu kısımda da köşeli hatlara öncelik vermiş. Alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, büyük dokunmatik ekran ve dijital gösterge panelinin haricinde havalandırma ızgaralarından kumanda düğmelerine kadar her yerde sert köşeler görülebiliyor.


Kaputu altında genel olarak tanıdık motor seçenekleri bulunduran otomobilin benzinli üniteleri 100, 130 ve 155 beygir güç üretebilirken 1.5 litre hacimli Diesel motorlar 100 ve 130 beygir gücünde. 6 ileri vitesli manuel ve 8 ileri vitesli tam otomatik şanzımanlar seçenekler arasında bulunuyor.

Tamamen elektrikli bir versiyonu da gelecek seneden itibaren satılacak olan DS3 Crossback'in bu seçeneğinde 136 beygir güç üretebilen motor 50 kWh kapasiteli pillerle birlikte sunulacak. 300 km menzile sahip olduğu belirtilen otomobil 260 Nm tork üretebiliyor ve 0'dan 100 km/s sürate 8.7 saniyede ulaşıyor.

Kia ProCeed


Kia'dan ilginç bir adım geldi. Güney Kore merkezli üretici, 2018 yılının ilk aylarında tanıttığı yeni nesil Ceed'e SW isimli bir station wagon'un adından Proceed isimli ikinci bir wagon ekledi. Üstelik aracın ana hatları geçtiğimiz yıl tanıtılan konsepti hatırlatıyor.

Şık bir görünüme sahip olan otomobil bir shooting brake şekline bürünürken artık üretilmeyen üç kapılı versiyonun ismini almış. 4.605 mm ile SW'den sadece 5 mm uzun olan modelin bagaj hacmi 594 litre.

Sadece GT veya GT-Line isimli donanım paketleriyle sunulacak olan otomobilde bu nedenle dinamik görünümlü tamponlar görev yaparken 17 veya 18 inç çaplı jantlar arasından seçim yapılabilecek. Yatık bir şekilde konumlandırılmış bagaj kapağı camı ve ince yapılı LED stoplar da şıklığı artırmış.


İç mekanı, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, farklı döşemeler ve kırmızı renkli aydınlatmalar dışında standart Ceed modelleriyle aynı olan otomobilin donanımında açılabilir panoramik cam tavan da bulunuyor.

Kaput altında da tanıdık motorlara görev veren Kia bu bölümde kullandığı 1 litre hacimli üniteden 120 beygir güç, 172 Nm tork alabilirken 1.4 litre hacimli motor 140 beygir güç, 242 Nm tork üretebiliyor. 1.6 litre hacimli üniteyse 204 beygir güç, 265 Nm torka sahip. 136 beygir güç sunan 1.6 litre hacimli Diesel üniteyse manuel şanzımanla 280, otomatikle 320 Nm torka sahip. 1 litre hacimli ünite haricinde kalanlar 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla donatılabiliyor.

Ford S-Max ve Galaxy


Ford, son zamanlarda pek de popüler olmayan MPV segmentine yatırım yapmayı sürdürüyor. Mavi ovalin S-Max ve Galaxy modelleri görünüm olarak değişmeseler de kaputlarının altında büyük yenilikler var.


Sunulan farklı gövde renkleri ve S-Max ST-Line'ın donanımına eklenen kırmızı fren kaliperleri haricinde bir tasarım farklılığı sunmayan ikilide aktif ses sönümleyici ve sileceklere entegre edilmiş cam suyu fıskiyesi kullanıma geçmiş. Kör nokta uyarısı geliştirilirken adaptif hız sabitleme sistemine dur-kalk yardımı da gelmiş.


Kaputu altına yeni nesil, 2 litre hacimli EcoBlue turbo Diesel motoru alan ikilide bu ünitenin 120, 150, 190 ve (çift turbo ile) 240 beygir güç üretebilen seçenekleri kullanılacak. 6 ileri vitesli manuel veya yuvarlak selektör butonuna sahip 8 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla donatılabilen araçlar dört tekerlekten çekiş sistemiyle de alınabiliyor.

12 Eylül 2018 Çarşamba

Renault Kadjar


Renault'yu C segmenti SUV modeller arasında başarıyla temsil eden Kadjar makyajlandı. Aracın en önemli değişikliğiyse görünümünde değil kaputunun altında yaşandı.


Değişimleri fark etmek için dikkatlice bakılması gereken otomobilin ön panjurunda kromajlı çubuklar kullanılırken krom çerçevelere sahip sis farlarıyla yeni tampon da değişik bir duruşa sahip. Jant tasarımları yenilenen Kadjar'da farklı gövde renkleri de sunuluyor. Yan aynalara LED sinyaller ekleyen Renault tavana yüzgeç anten yerleştirirken arka tamponu da makyajlamış.

İç mekanda yeni koltuklara kavuştuğu görülebilen otomobilde arka koltuklar için havalandırma ızgaraları ve iki adet USB portu bulunuyor. Orta konsolda, R-Link 2 arayüzünü kullanan 7 inç büyüklükte yeni dokunmatik ekranla birlikte çok daha çık görünen havalandırma kumandaları görülebiliyor. Ayrıca cam ve yan ayna kumandaları yenilenmiş.


Kaputu altında, Mercedes A Sersi'nde de kullanılan 1.33 litre hacimli, turbo beslemeli, benzinli motoru barındıran araç bu üniteden 140 veya 160 beygir güç alabiliyor. 1.5 litre hacimli turbo Diesel motor 115 beygir güç, 260 Nm tork üretebilirken 1.75 litre hacimli Diesel 150 beygir güç, 340 Nm tork veriyor.

Benzinli motorlar hem manuel hem de çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla alınabilirken Diesel üniteler ilk etapta manuel şanzımanla alınabilecek. 1.5 litre hacimli motora yakın zamanda EDC ekleneceğini belirten Renault, daha büyük hacimli ünitede dört tekerlekten çekiş sistemi de sunuyor.

Mercedes-Benz GLE Serisi


Mercedes'in en popüler SUV modellerinden bir tanesi olan GLE ailesi yenilendi. Görünüm olarak markanın yeni nesil modellerine yaklaşan otomobilde teknolojik olarak da ciddi gelişmeler yaşanmış.


Dinamik bir duruşu olan yeni nesil GLE'nin dik yapılı ön panjuru ve LED farları güçlü bir görünüm sunarken üst kısımları düzleştirilmiş çamurluklar, çapları 18 ile 22 inç arasında değişen jantlar, öne doğru açı alan C sütunu, yuvarlak yapılı LED stoplar ve donanım paketine göre farklı şekillerde alınabilen tamponlar dikkat çeken detaylar.

İç mekanında da modern Mercedes modellerine göz kırpan otomobil dijital gösterge paneli ve büyük bilgi-eğlence ekranı ikilisine sahip. Dörtgen havalandırma ızgaraları ve Porsche Cayenne'e göz kırpan ara konsol tutacaklarıysa modelin kendine özgü detayları arasında. A Serisi'nin ardından MBUX'e kavuşan bir başka Mercedes modeli olan GLE'de sistem el ve kol hareketlerini de algılayabiliyor.


2.995 mm'ye çıkan aks mesafesi sayesinde genişleyen iç mekanda artık üç sıra koltuk alınabiliyor. Beş koltuklu kullanımda bagaj hacmi 825 litre ve ikinci sıra koltuklar da kapı içlerine eklenen düğmeler sayesinde elektrikli olarak kontrol edilebiliyor.

İlk etapta GLE 450 4Matic isimli seçeneği piyasaya sürülecek olan araçta EQ Boost yani 48 Volt elektrikli sistem desteği de yer alacak. 3 litre hacimli sıralı 6 silindirli motoru 367 beygir güç, 500 Nm tork üretebilen araçta 22 beygir güç ve 250 Nm tork yardımı elektrik motorundan gelecek.


Standart olarak 9 ileri vitesli, tam otomatik şanzımanla donatılacak olan araçta görev yapan dört tekerlekten çekiş sistemi de gücün tamamını ön veya arka aksa aktarabilecek. Ayrıca E-Active Body Control donanımı sayesinde aracın araptif süspansiyon sistemi, 48 Volt sistem tarafından yönlendirilebilecek.

Bu motoru büyük bulanlar için sunulacak GLE 350 ise arkadan itiş veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilecek. 2 litre hacimli benzinli motoru 258 beygir güç, 370 Nm tork üretebilen araç yine 9 ileri vitesli şanzımanla sunulacak.

10 Eylül 2018 Pazartesi

Mercedes-Benz Vision Urbanetic


Mercedes ilginç konseptlerini bizlere sunmaya devam ediyor. Alman üreticinin ticari araçlarla binekler arasında yer alan çizgiyi iyice incelttiği Vision Urbanetic, elektrikli otonom modeller arasına da ilginç bir ek.

Aslında üst bölümü modüler olan ve ister otomatik isterse manuel olarak sökülüp takilabilen bir şasiden oluşan otomobil çıplakken tanınmayacak halde olsa da üzerine eklenen modüller alıştığımız yapıya bürünmesini sağlıyor.


5.14 metre boya sahip olan konsept 12 kişilik bir minibüs olabildiği gibi 10 adet Euro palet taşıyabilecek bir ticari araca da dönüşebiliyor. Elektrikli ve tamamen otonom olan Urbanetic'in bu nedenle sürücü bölümü bulunmuyor.

Otomobilin sunduğu ilginç özelliklerden bir tanesi de şebekeye bağlanarak özellikle insan taşımacılığının istendiği yerlerde dolaşabilmesi. Örneğin bir stadyum veya garda insan yoğunluğu arttığında araç bu bölgeye doğru otomatik şekilde yönlenebiliyor.

Opel Grandland X


Opel'in seri üretim araçlarında yeni sahibi PSA grubunun etkisi her geçen gün daha çok hissediliyor. Peugeot 3008 temelleri üzerine geliştirilmiş olan Grandland X, yine bu markanın raflarından alınan yeni motoruna kavuştu.

Görünüm olarak bir farklılık sunmayan aracın kaputu altında görev yapan 1.6 litre hacimli, benzinli motor, turbo besleme yardımıyla 180 beygir güç, 250 Nm tork üretiyor. 8 ileri vitesli tam otomaitk şanzıman ve önden çekiş sistemiyle 0'dan 100 km/s sürate 8 saniyede ulaşabilen modelin maksimum sürati 222 km/s. Resmi ortalama yakıt tüketimiyse 5.7 litre/100 km.