29 Nisan 2022 Cuma

Porsche 911 Sport Classic


Porsche, küçük bir sürprizle karşımızda. Sport Classic ismini geri döndüren Alman üretici, 1.250 örneğini üreteceği otomobilde farklı tasarım elemanları, donanımlar ve aynı güç seviyesinde yer alan diğer 911 modellerinde kullanılmayan bir aktarma kombinasyonu sunuyor.

Gövdeye uygulanan grafiklerin ele verdiği aracın kapı numarası 1 ile 99 arasında seçilebiliyor. 5 kollu ve tek bijonlu jantları önde 20, arkada 21 inç çaplı olan otomobil kaputun üzerinde ördek kuyruğu olarak anılan sabit spoiler sunuyor. Geriye kalan detaylar 911 Turbo S'ten alınma olsa da izolasyonu azaltılan egzoz sistemi iç mekandan daha yüksek sesli bir şekilde duyuluyor.

Ön çamurlukta sınırlı üretim arması yer alan otomobilin logoları altın renkli. Kaputu ve tavanı karbon fiberden üretilen otomobil her iki yüzeyde de ortası çukur bir tasarım kullanmış. Süspansiyon sistemi özel olarak ayarlanan 911 Sport Classic'te Sport Chrono paketi, yönlendirilebilir arka aks ve karbon seramik fren diskleri standart olarak sunuluyor.

İç mekanda ana hatlar aynı kalsa da konyak rengi deri döşeme, ince yapılı ahşap kaplama, sınırlı üretim plakaları, armalı koltuk kafalıkları ve kol dayanağı ile hem kapı içleri hem de koltuklarda sunulan piknik örtüsü desenli döşemeler dikkat çekiyor. Gösterge tablosunda beyaz iğne ve yeşil detaylara sahip olan otomobilin sahipleri, bu araç müşterisine özel bir kol saatine de sahip olabilecek.

Gövdesi gibi motoru da 911 Turbo S'ten alınan otomobilin 3.7 litre hacimli, çift turbo beslemeli, 6 silindirli Boxer motoru 550 beygir güç, 600 Nm tork üretiyor. Standart 911 Turbo'nunkinden daha düşük olan bu güç ve tork sadece arka aksa aktarılıyor. Üstelik şanzıman, 7 ileri vitesli manuel. Bu nedenle güçsüzleşme yaşanmış olsa da, güncel Porsche ailesinde manuel şanzımana sahip en güçlü model 911 Sport Classic oluyor.

28 Nisan 2022 Perşembe

BYD Seal


BYD, ismini denizlerle alakalı şeylerden alan modellerine bir yenisini ekledi. Konsept haline benzeyen hatlarıyla seri üretime alınan Seal, dikkat çekici bir tasarım ve en güçlü modelinde etkileyici performans sunabiliyor.

Alçak burun kısmında dikkat çeken LED farlar ve hava geçişlerine sahip ön tamponla sportif görünen otomobil, hemzemin kapı kolları ve arka kapıların altında farklı hava girişlerine yer vermiş. Çok kısa tutulan bagaj kapağı haricinde tek parça gibi duran LED stoplar ve difüzör arka duruşu tamamlıyor. 4.800 mm boya, 1.875 mm ene ve 1.460 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.920 mm.

İç mekanda yer yer kullanılan açık renkli Alcantara ile modern ve ferah bir yapıya bürünen otomobilde dijital gösterge paneli, büyük dokunmatik ekran ve çift katlı vites konsolu gibi detaylar gözlerden kaçmıyor. Ön koltuklar sabit kafalıklara sahipken donanımda cam tavan da yer alıyor.

Giriş seçenekleri arkadan itişli olan otomobilde kullanılan tek elektrik motoru, 201 veya 308 beygir güç üretebilecek şekilde alınabiliyor. Çift motorlu, dört tekerlekten çekişli araçsa ön aksa 214 beygir gücünde bir motor ekliyor. Bu seçeneğin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 3.8 saniye sürüyor. Ağırlıkları 1.885 ile 2.150 kg arasında değişen otomobillerin menzilleriyse 550 ile 700 km arasında.

Kia Niro Plus



Kia, Niro ailesini çok sevmişe benziyor. Yeni nesil modelleri üretiliyor olsa da ilk nesilden vazgeçmeyen üretici, bu otomobili çok az değişiklikle piyasaya sürüyor. İlk örnekleri Kore'de taksi olarak kullanılacak modelin standart versiyonları da hazır. Bu araçlar hibrit, şarj edilebilir hibrit ve elektrikli tahriğe sahip olarak alınabilecek.

Tavanı 80 mm yükseltilen ve bagaj kapağı da daha dik konumlandırılan otomobilin görünümünde başka farklılık bulunmuyor. İç mekanda da taksimetre uygulamasına sahip dokunmatik ekran, B sütununa eklenen tutacaklar ve daha kullanışlı bir sırtlığa sahip ön yolcu koltuğu görülebiliyor.

27 Nisan 2022 Çarşamba

Hyundai Staria Lounge Camper


Hyundai'nin etkileyici tasarıma sahip ticarisi Staria yeni versiyonlara kavuştu. Üç farklı şekilde karşımıza çıkan araç, lüks bir taşıma aracından tam teşekküllü bir kamp aracına kadar hizmet verebiliyor. Üstelik modelin iç mekanı teknoloji dolu.

Yükseltilmiş tavanıyla farklılaşan aracın yüksekliği yine de 2.1 metrenin altında kalıyor. 7 veya 9 kişilik olarak alınabilen lüks seçenek, yüksek tavan sayesinde daha bol iç hacim sunuyor. 7 kişilik versiyonda yatırılabilen iki adet tekli koltuk ve kaydırılabilen masa yer alıyor.

11 kişilik bir seçeneği daha bulunan Lounge Camper versiyonun bu halde almak isteyenler, iç mekanı sade tercih etmek zorunda. Bütün arka koltukları yatırılarak büyük yataklara dönüştürülebilen araç bunun haricinde farklı bir özellik sunmuyor.

4 kişilik modelse tam olarak bir kamp aracı. Bütün koltukları kaydırılabilen otomobilin iç mekanında duş, ocak, 36 litre hacimli buz dolabı, musluk ve bütün sistemlerin ayarlarına ulaşılabilen dokunmatik bir ekran yer alıyor. Arka bölüm iki kişilik bir yatağa dönüşebilirken tavan da yükseltilerek iki kişilik yatak oluyor.

70 litre hacimli temiz, 40 litre hacimli atık su deposuna sahip olan aracın dış mekanında katlanabilir masa ve tente görülebiliyor. Ayrıca iki kamp sandalyesi de özel ceplerde gizlenebiliyor. Bagaj kapağında sinek teli, dış mekanda da farklı yerlere gizlenmiş LED aydınlatma yer alıyor.

Kaputu altında 2.2 litre hacimli turbo Diesel motor yatan Staria 177 beygir güç, 430 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman gücü ön aksa aktarıyor olsa da dört tekerlekten çekiş sistemi opsiyonel olarak sunuluyor.

Mercedes-AMG C43 4MATIC


AMG modelleri tanıtılmaya devam ediyor. Yeni nesil C Serisi'nin şimdilik en güçlü modeli olacak C43, 4 silindirli motoruyla ortaya çıktı. Eskisinden daha güçlü olan otomobil tahmin edileceği gibi etkileyici performans sunmaya devam ediyor.

C43'ün, diğer motor seçenekleriyle de sunulan AMG görünüm paketli versiyonlardan çok farklı durduğunu söylemek zor. Panamericana ön panjur ve dörtlü egzoz çıkışları haricinde büyük bir farklılık sunmayan araçların sedan seçeneklerinde ince bir spoiler de kullanılmış. Jant çaplarıysa 18 ile 20 inç arasında değişiyor.

İç mekanda da durum farklı değil. Güçlü modele eklenen sabit kafalıklı ve daha sportif yan desteklere sahip koltuklar, pist tur zamanı ölçer, AMG'ye özel grafiklere sahip göstereg paneli ve Alcantara parçalara sahip direksiyon simidi farklılıklar arasında. Karbon fiber trim parçaları ve metal pedal seti de standart donanımda.

Gelelim kaput altına. Yakın zaman önce SL ailesinde tanıtılan elektrikli turbo beslemeye sahip, 2 litre hacimli, benzinli motor C43'ün de kaputu altında yer bulmuş. 408 beygir güç, 500 Nm tork üretebilen ünite 9 ileri vitesli MCT şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle eşleştirilmiş. 

0'dan 100 km/s sürate 4.6 saniyede (Estate 4.7) ulaşabilen C43'ün maksimum sürati, seçilen donanıma göre 250 km/s veya 265 km/s'te sınırlanıyor. Bu arada 48 Volt hafif hibrit sistemin de 14 beygirlik katkı yaptığını hatırlatalım. Kaput altına kule gergisi eklendiğini ve motorun da boylamasına yerleştirildiğini belirtelim.

Changan Lumin Corn


Çin'in ilginç isimli elektrikli otomobillerine bir yenisi eklendi. Changan tarafından üretilen Lumin Corn, küçük yapısıyla şehir trafiğini çekilir kılmak için ortaya çıkarılmış bir model. Üstelik ilerleyen aylarda sunacağı çeşitlilikle daha da çekici olmak istiyor.

3.270 mm boya, 1.700 ene ve 1.545 mm yüksekliğe sahip olan miniğin aks mesafesiyse 1.980 mm olarak açıklandı. Far ve stopları yuvarlak tasarlanan otomobilin önünde bir panjur bulunmuyor. Aerodinamik jant kapakları ve hemzemin kapı kolları da verimliliği artıran detaylar arasında.

Üç kapılı bir otomobil olan Lumin Corn'un iç mekanında üç kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve büyük sayılabilecek dokunmatik ekran dikkat çekiyor. Hem orta konsol hem de vites konsolunda fiziksel düğmelerin kullanılması da olumlu. Ayrıca aracın iç mekanı da oldukça renkli.

İlk etapta 41 beygir güç üretebilen bir elektrik motoruna sahip olacak otomobilin 48 beygir gücündeki seçeneği daha sonra tanıtılacak. Batarya boyutları 12.9 kWh'ten başlarken 17.7 ve 28 kWh kapasiteli olanlarla menzil 300 km'nin üzerine çıkacak.

26 Nisan 2022 Salı

Ford Taurus


Ford Taurus geri döndü. Uzun yıllar boyunca Amerika'nın en popüler sedan modellerinden biri olan ve kısa süre önce üretimi durdurulan otomobil farklı bir şekilde geri döndü. Bahsi geçen Taurus, Orta Doğu pazarları için sunulacak.

Aracın tasarımı tanıdık geliyorsa Çin'den gelen haberleri takip ediyorsunuz demektir, zira Taurus aslında Çin'de üretilen Mondeo'dan başkası değil. Çift katlı LED farlardan büyük ön panjura, kısa bagaj kapağından hemzemin kapı kollarına kadar aracın dış tasarımında bir farklılık bulunmuyor.

İç mekanda da ana hatlar Çinli modelle aynı olsa da dijital gösterge panelinin yanında bulunan dokunmatik ekranın Taurus'ta çok daha küçük olduğu görülebiliyor. Teknik detaylar henüz kesinlik kazanmamış olsa da kaput altında 2 litre hacimli, turbo beslemeli, benzinli motor bulunacağı ve ünitenin 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla eşleştirileceği kesinleşti.

Mercedes-Benz T Serisi


Mercedes, Citan'ın ikiz kardeşini de tanıttı. Konsept hali uzun aks mesafesiyle tanıtılmış olsa da ilk etapta kısa versiyonları satılacak olan otomobil, hem benzinli hem de Diesel motorlarıyla pazarda kendisine şans arayacak.

Ana hatlarında Citan'dan farklılık bulunmayan otomobilde gövde rengi aynalar, 17 inç çaplı jantlar, karartılmış arka camlar ve daha canlı gövde renkleri gibi değişiklikler var. Donanımı da ticari kardeşine göre zenginleştirilen aracın iç mekanında gövde rengi trim parçalarına yer verilebiliyor.

4.498 mm boya, 1.859 mm genişliğe ve 1.811 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.716 mm olarak açıklanıyor. Tanıtılan model 5 kişilik olsa da ilerleyen aylarda 7 kişilik versiyon, uzun gövdesiyle bizlerle olacak. Bu arada camları açılabilen kayar arka kapı içlerinde cepler, ön koltuk sırtlıklarında da tepsiler bulunuyor.

Kaputu altında tanıdık motorlar görev yapan T Serisi'nin 1.5 litre hacimli turbo Diesel ünitesinin 95 ve 116 beygir güç üretebilen seçenekleri sırasıyla 260 ve 270 Nm tork üretebiliyor. İkinci ünite, overboost fonksiyonuyla kısa bir süre için 121 beygir güç, 295 Nm tork üretebiliyor.

1.33 litre hacimli benzinli motorsa 102 ve 131 beygir güç üretebilen iki versiyona sahip. Bu üniteler 200 ve 240 Nm tork üretebiliyor. Motor seçeneğine göre 6 ileri vitesli manuel veya 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman tercih edilebiliyor. Aracın elektrikli seçeneğiyse önümüzdeki aylarda tanıtılacak.

Suzuki Vitara Hybrid


Japon modellerin elektriklenmesi devam ediyor. Daha önce hafif hibrit sistemle karşımıza çıkan Suzuki Vitara, veya Japonya'daki ismiyle Escudo, şimdi de tam hibrit olarak satışta. Aracın pilleri büyümüş olsa da performansında düşüş yaşanmasıysa üzücü.

Japonya'da sadece hibrit seçeneği sunulacak olan araç Avrupa pazarlarında hafif hibrit seçenekle birlikte satılacak. Otomobilin dış ve iç tasarımındaysa herhangi bir değişiklik yok. Bu nedenle hibrit sistemli araçları birbirinden ayrımak oldukça zor.

1.5 litre hacimli, atmosferik emişli, benzinli motor, elektrik motoruyla birlikte 115 beygir güç üretebilen otomobil 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış. Önden çekişli seçenekleri 0'dan 100 km/s sürate 12.7 saniyede ulaşabilen modelin maksimum sürati 179 km/s. Sadece 0.84 kWh kapasite sunan bataryalara sahip olan hibrit Vitara dört tekerlekten çekiş sistemiyle de alınabiliyor.

25 Nisan 2022 Pazartesi

GAC TIME


Çin'den gelen ilginç konspetlere bir yenisi ekleniyor. Avrupalı üreticilerin çizgisinde ilerleyen markalar günümüzün gerekliliği elektrikli otomobilleri sergilerken farklı tasarımlarla hava sürtünme katsayılarını aşağıya çekmeye çalışıyor.

Damla biçimli görünümüne baktığımızda 0.191'lik hava sürtünme katsayısı pek de garip gelmeyen otomobil kısa bir burun kısmına sahip. LED farlara sahip ön görünüm yana geçildiğinde bizleri ışıklandırmalı, aerodinamik jant kapakları, gizli kapı kolları ve aynaların yerine geçen kameralarla karşılıyor.

Tavanında 4. seviye otonom sürüş için gerekli alıcı ve vericiler olan konseptin uzatılmış arka bölümünden LED aydınlatmalı bagajı görülebiliyor. Aynı ışıklandırma dışarıya stoplar olarak yansıyor. Çerçevesiz kapı camlarına sahip olan otomobilin tavanı da kapılar açıldığında yukarıya doğru açı alıyor.

İç mekansa organik bir tasarım diline sahip. Sürücü koltuğunun yanında bir şezlong gibi uzanan koltuk, arkada bir diğeriyle birleşiyor. Küçük direksiyon simidi kullanılmadığında katlanabilirken gösterge paneli ince yapılı. İç mekanında fiziksel düğme bulunmayan konseptin kumandaları orta konsolda yer alan dokunmatik panelden kontrol ediliyor.

24 Nisan 2022 Pazar

Hozon Nezha S

Her gün bir yenisi tanıtılıyormuş gibi görünen Çinli elektrikli otomobillere bir eklenti daha oldu. Hozon Auto tarafından geliştirilen Nezha S, konsept halinde Eureka 03 olarak adlandırılan aracın seri üretime geçmiş hali olacak.

Çift katlı far tasarımıyla birleşen sivri burnuyla sportif duran otomobilin kaputu da bu havayı pekiştirmiş. Jantlar çok büyük olmasa da kırmızı kaliperler ve delikli diskler dikkat çekici.Yan aynaları cam altlarına sabitlenen otomobilin kapı kolları da hemzemin. Arka camının açısıyla neredeyse bir liftback görünümü sunan sedan modelin LED stopları, otomobilin eni boyunca uzanıyor. Arka tampon altında difüzör çıkışı olduğu da görülebiliyor.

İç mekanda deri ve Alcantara döşemelerle metal ve ahşap trim parçaları kullanılan otomobilin direksiyon simidi üç kollu ve altı düzleştirilmiş. İnce yapılı dijital gösterge paneli haricinde büyük bir head-up display ile donatılan aracın orta konsolu da dik yerleşimli bir dokunmatik ekrana sahip. Ayrıca daha küçük bir ekran da ön yolcunun hemen önünde bulunuyor. Yan destek sunan kafalıklara sahip modelde sabit bir cam tavan da kullanılmış. 21 hoparlörlü ses sistemi 1.216 Watt çıkış gücü sunuyor.

Henüz batarya kapasiteleri açığa çıkmayan otomobilde bir ve iki elektrik motor opsiyonu sunulacak. Arkadan itişli versiyon 715 km menzil sunarken 462 beygir gücündeki dört çeker seçenek 650 km menzile sahip. Bu arada Nezha S'in menzil artırıcılı bir seçeneği daha olacağı açıklandı. Bu aracın menziliyse 1.100 km'ye ulaşacak. 4.8 metre boya, 2 metre ene ve 1.4 metre yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesiyse 2.9 metre.