4 Ocak 2022 Salı

Mercedes-Benz Vision EQXX


Son dönemde iyiden iyiye elektrikli araçlara yönelen Mercedes, gelecekle ilgili düşüncelerini yeni bir konseptte topladı. EQXX, giderek uç boyutlara ulaşan elektrikli araçlar performans verilerini bir kenara itip verimliliğe odaklanmış.

Aracın verimi daha çok nereden kazandığı daha ilk bakışta anlaşılıyor. 0.18 gibi inanılmaz bir hava sürtünme katsayısına sahip olan araç, güncel Mercedes modellerine benzemeyen bir ön bölüme sahip. LED farların iç tasarımlarında görülen Mercedes yıldızı kaputun üzerine bir çıkartma olarak da yerleştirilmiş.

20 inç çaplı kapalı jantlara sahip olan otomobilde hemzemin kapı kolları ve özel olarak biçimlendirilmiş yan aynalar da kullanılıyor. Uzatılmış ve ince LED stoplara sahip arka bölümse 7 yıl önce tanıtılan IAA konseptine göndermeler yapıyor. O araçta olduğu gibi kuyruk bölümü uzamıyor olsa da sunulan difüzör, yüksek süratlerde arkaya doğru uzuyor.

Dört kişilik iç mekanda sade bir tasarım izleyen Mercedes, neredeyse her yüzeyde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmış. Ön konsolu boydan boya kaplayan 8K ekran bu kısmın dikkat çeken yanı. Direksiyon simidi ve metal pedallarsa diğer Mercedes modellerinden tanıdık. Arkaya kadar uzayan ara konsoldaysa bardaklıklar haricinde bir şey görmek zor.

2.8 metre uzunluğunda aks mesafesine sahip olan aracın üretiminde kullanılan karbon fiber, alüminyum ve magnezyum gibi malzemeler sayesinde ağırlık 1.750 kg civarına indirilebilmiş. 204 beygir güç üretebilen bir elektrik motoruna sahip olan konsept, yaklaşık 100 kWh kapasiteli bataryalarla donatılmış. 

Bu bataryaların, standart ünitelerden %30 daha hafif ve %50 daha küçük olduğunu belirten Mercedes, menzili 1.000 km'nin üzerinde olarak belirtiyor. Bu arada detay verilmemiş olsa da aracın sahip olduğu 900 Volt mimari, çok yüksek hızlı şarj istasyonlarının da önünü açıyor. Ayrıca üst bölüme yerleştirilen güneş panelleri, iç mekana enerji sağlayarak pil üzerinden yük alıyor ve günde 25 km menzil artışı sağlayabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder