29 Ekim 2020 Perşembe

Bugatti Bolide


Bugatti Chiron temellerini kullanan ve şimdiye kadar tanıtılmış farklı araçların yeterince çılgın özellikler sunmadıklarını düşünüyorsanız Fransız markanın size bir sürprizi var. Pistlere özel model Bolide, fizik kurallarını bile şaşırtmak için geliyor.

İlk bakışta yaşam alanının pistler olduğu belli olan otomobil dev bir aerodinamik çalışma gibi görünüyor. Her yerinde hava giriş ve çıkışları bulunan gövde büyük boyutlu splitter, spoiler, deflektör ve difüzör gibi ekipmanlara da sahip. Aktif aerodinamik özellikler de sunan aracın arkasında bir de dengeleyici yüzgeç yer alıyor.

Bütün bu detaylar sayesinde 320 km/s süratle ilerlerken arkada 1.800, önde ise 800 kg yere basma kuvveti üretebilen aracın özel üretim Michelin lastikleri de yine özel üretim olan ve ekstra havalandırma sağlayan jantlar çevresine yerleştirilmiş.

Yukarıya doğru açılan küçük kapılardan ulaşılan iç mekanda da tam bir yarış aracı havası hakim. Sürücü ve yolcu neredeyse yatar konumda otururken karbon fiber koltuklarda sadece birkaç parça destek kullanılmış. U biçimli direksiyon simidi tek hareketle yerinden sökülebilen otomobilde dijital gösterge paneli, Alcantara döşemeler, 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri ve sadece iki adet havalandırma ızgarası yer alıyor.

Karon fiber, titanyum, seramik ve havacılıkta kullanılan kelitede alüminyumdan üretilen otomobil sadece 1.240 kg ağırlığında. Kaput altında yer alan dört turbo beslemeli, 8 litre hacimli W16 motorsa 1.850 beygir güç, 1.850 Nm tork üretebiliyor.

Şimdilik simülasyonlar sayesinde sağlanan performans verileriyse dudak uçuklatıcı. Dört tekerlekten çekişli otomobil 0'dan 100 km/s sürate 2.17 saniyede ulaşabilirken 0-200, 0-300 ve 0-400 km/s hızlanmaları sırasıyla 4.36, 7.37 ve 12.08 saniye sürüyor. 500 km/s'e ulaşmaksa sadece 20.16 saniye alıyor. Maksimum süratinse 500'ün "çok üzerinde" olduğu belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder