4 Ağustos 2020 Salı

GMA T.50


Gordon Murray yeniden iş başında. Teknik bölümlerinin başında olduğu Formula 1 takımlarının ulaştıkları başarıların ardından McLaren F1'i ortaya çıkaran profesör, 50 yıllık mühendislik birikimini kendi ismini taşıyacak araçla yollara sürüyor.


T.50'nin kısa ve alçak tutulan ön bölümünde McLaren F1 esintileri görmek mümkün. Yuvarlak hatlar ve LED farların haricinde büyük ön cam için uygun görülen tek silecek ve tavana eklenen hava girişi gözlerden kaçmıyor. Önde 19, arkadaysa 20 inç çaplı jantlarsa tek bijonla sabitleniyor.

Yukarıya doğru açılan kapılarının üst bölümü camla kaplanan aracın yan camları da çift parçalı ve bu camın sadece alt bölümü açılabiliyor. Arkada yüksek yerleşime sahip egzoz çıkışları ve yuvarlak LED stoplar haricinde büyük bir difüzör ve 400 mm çapında bir pervane dikkat çekiyor.


Sanki Batmobile'den çıkmış gibi duran bu parça bir taraftan yere bastırma kuvvetini artırırken diğer taraftan motora sağladığı ek soğutma etkisi sayesinde 50 beygir ek güç ürettiriyor. Bu parça, frenleme sırasında da büyük fayda sağlıyor. 241 km/s süratle yapılan frenlemede mesafe kazancı 10 metreyi buluyor.

İç mekanında da F1'e göndermeler yapılan T.50, 3 kişilik bir otomobil ve sürücü ortada konumlandırılmış. Yere sabitlenmiş ve içi boşaltılmış pedallara sahip modelin yan aynaları yerine de kameralar kullanılmış. Devir göstergesi dışında göstergeler dijitalken Arcam ses sistemi 10 hoparlör ve 700 Watt çıkış gücü sunuyor.


Brembo imzası taşıyan fren sisteminde karbon seramik diskler kullanan araç önde 370, arkadaysa 340 mm çaplı disklere ve önde 6, arkada 4 pistonlu kaliperlere sahip. Arka çamurlukların önünde yer alan boşluklarda 228 litre bagaj hacmi sunan araç iki kişilik kullanımda bu hacmi 288 litreye çıkarabiliyor.

Gelelim motora. Ortadan menteşeli ve çift parçalı olarak açılabilen kaputun altında yer alan 4 litre hacimli V12 motor Cosworth imzası taşıyor. F1'de olduğu gibi atmosferik emişli olan ünite, 11.500 d/d'da 663 beygir güç, 9.000 d/d'da 467 Nm tork üretebiliyor. Yüksek sürat modundaysa güç 700 beygire yükseliyor.


6 ileri vitesli, manuel şanzımana sahip olan T.50'nin motoru 12.400 d/d çevirebiliyor. Arkadan itişli modelin maksimum sürat ve hızlanma verileri açıklanmamış olsa da sadece 986 kg olduğu açıklanan boş ağırlık sayesinde modelin yavaş olmayacağı kesin.

Sadece 100 örneği üretilecek olan otomobilin fiyatıysa vergiler hariç 2.36 milyon Sterlin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder