6 Ağustos 2014 Çarşamba

Enerji Verimli Ulaşım: Sürüş Stili


Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından lansmanı yapılan Enerji Takımı projesi dahilinde hazırlanan tavsiyelerin ilk beşini Toplu Taşıma, Hız Sınırları, Araç Bakımı, Havalandırma ve Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklarında incelemiştik. Şimdiyse altıncı ve son başlık olan Sürüş Stili'ne bir göz atalım. Önceki makalelerde olduğu gibi aslında bildiğimiz veya tahmin ettiğimiz noktalardan oluşan başlık, otomobili en verimli şekilde, diğer bir değişle en düşük yakıt tüketimi ve egzoz salınımıyla sürebilmeyi sağlıyor.


Günümüzde zaman her şeyden değerli. Bir yerden diğerine çabuk ulaşmak da sürücülerin araçlarını olması gerektiğinden çok daha agresif kullanmasına neden oluyor. Kazandırdığı zaman saniyelerle ölçülebilecek bu stil güvenliği tehlikeye attığı gibi hem aracın çoğu parçasında gereksiz zorlanmaya hem de çok daha yüksek bir yakıt tüketimine neden oluyor.


Çoğunuzun daha önce duyduğunu düşündüğüm bir sözü unutmamak gerektiğini düşünüyorum; Performanslı kullanım için gaz, düşük tüketimli içinse fren pedalı önemlidir. Belirli bir sürate ulaşmak için gaz pedalı açısına bağlı olarak tüketilen yakıt miktarı aşağı yukarı aynı olsa da yapılan her frenle kazanılan enerjinin bir kısmının kaybedildiği unutulmamalı.


Unutmamamız gereken bir diğer nokta da güvenli takip mesafesinin sadece güvenlik için değil sabit süratle seyretmek için de gerekli olduğu. Yeterli mesafe sayesinde önünüzdeki aracın da ilerisinde seyir halinde olan otomobilleri görüp fren ve gaz pedallarına müdahale etme sıklığını rahatlıkla aşağıya çekebilirsiniz.

Hepinize verimli sürüşler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder