26 Ocak 2011 Çarşamba

Volkswagen XL1


Volkswagen, 1L ve L1 isimli konseptlerinin ardından ortalama tüketim değerini daha da aşağıya çeken XL1 isimli konsep aracını tanıttı. Gittikçe alışıldık otomobil şekline bürünen bu süper ekonomik konsept araçlar serisi hafif ve aerodinamik yapısından bir şey kaybetmemiş.

3.970 mm boya, 1.682 mm ene ve 1.184 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.224 mm olarak açıklanırken hava sürtünme katsayısı sadece 0.186 cX. Gövdesinde kullanılan karbon fiber ile güçlendirilmiş polimer parçalarla toplam ağırlığı sadece 795 kg olan araç yuvarlanma direnci düşük lastiklerle donatılmış.

Basık bir burun kısmının aksine oldukça geniş cam yüzeyler sunan bir yaşam alanına sahip olan aracın aerodinamik yapısının iyileştirilmesi için arka tekerlekler gövde içerisine gizlenirken dış dikiz aynaların yerini kameralar almış. Kapıları yukarıya doğru açılan aracın yan camları tamamen açılmazken arka tamponun altında kullanılan difüzör de bu özellik gibi hava sürtünme katsayısını düşürmeye yönelik.

İç mekanında sadelik hakim olan XL1,  alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, karbon fiberden üretilmiş konsolu ve kapılarının iç kısmında bulunan ekranlarla dikkat çekmeyi başarıyor.

Aracın ortalama yakıt tüketim değerini 0.9 litre/100 km olarak açıklayan Volkswagen bu seviyeye inebilmek için aerodinamik yapı ve hafifliğin yanında turbo Diesel hibrit teknolojisi kullanmış. 1.6 litre hacimli TDI motordan geliştirilen iki silindirli, 0.8 litre hacimli ünite 48 beygir güç, 120 Nm tork üretebilirken elektrik motoru 27 beygir güç ve 100 Nm tork ile katkıda bulunuyor. Gücünü 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla (DSG) arka tekerleklere ileten aracın maksimum sürati 160 km/s'te sınırlandırlırken 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 11.9 saniye gibi kabul edilebilir bir değer.

Sadece elektrik kullanarak 35 km menzil sunabilen otomobilin hibrit sistemle ulaşabileceği ortalamaysa 550 km. Euro 6 egzoz emisyon normlarını karşılayabilen aracın kilometre başına yaptığı CO2 salınım miktarıysa 24 gram.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder