30 Haziran 2014 Pazartesi

Enerji Tasarrufunda Büyük Adım


Türkiye'ye 2023 yılına kadar 150 milyar TL kazandırması planlanan “Enerji Takımı” projesinin lansmanı 27 Haziran’da Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenen organizasyonda yapıldı. Lansmanda söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tasarruf için bir Enerji Takımı kurduk. Bu takım sayesinde, 77 milyon ile el ele vererek ülkemizi enerji dolu yarınlara taşıyacağız. Türkiye'nin bu seferberliğe ihtiyacı var” dedi.

Türkiye’nin enerji faturasının yılda 50 milyar Dolar olduğunu belirten Bakan Yıldız tasarruf için kurulan enerjitakımının ülkeyi gezeceğini de duyurdu. Bu şekilde evden yola, okuldan sanayiye kadar her alanda enerji tasarrufu sağlanabilecek.


Önceki dönemde Enerji Hanım ile ev hanımlarına, Enerji Çocuk ile çocuklara ve Enerji Verimli Sanayi ile sanayi kuruluşlarına yönelik olarak oluşturulan Enerji Takımı’nın kapsamı Enerji Verimli Ulaşım başlığıyla genişletildi.

Tahmin edilebileceği gibi benim çok daha yakın olduğum bölüm de bu sonuncusu. Sunumu Ethem Genim tarafından yapılan bölümde verimli sürüş teknikleriyle ulaşılabilecek tasarruf seviyesine dikkat çekiliyor. Direksiyon başına geçen her şoförün aklının bir köşesinde olması gereken maddelere sahip olan tasarruf listesinde çoğumuzun sürüş sırasında unuttuğu noktalar bulunuyor.

Türkiye’nin toplam enerji tüketimi içerisinde %14’lük paya sahip olan ulaştırma sektörü içerisinde yer alan motorlu taşıtların yenilenemez enerji kaynaklı yakıt tüketimini azaltmak, toplu taşımada ve yük taşımacılığında demiryollarının payını artırmak, şehir içi ulaşımında gereksiz yakıt israfını önlemek ve doğaya salınan zararlı gaz emisyonu seviyesini düşürmek gibi büyük hedeflere sahip olan proje sektörün güncel sorunlarına da çözümler üretmiş olacak.


Ülkenin son 25 yıldaki büyüme eğilimlerinin sürmesi durumunda 2020 yılında yolcu trafiğinin, bugünkü düzeyin yaklaşık 3.3 katına, yük trafiğininse 2.5 katına çıkacağı tahminlerinden yola çıkarsak ulaştırma sektöründe enerji verimliliğini artırıcı çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesinin önemi de daha iyi anlaşılıyor.

Proje dahilinde otomobil sürücülerinin üzerine düşenler güvenlik ve çevre için de önemli gelişmeler içeriyor. Şehir içinde sürati düşük tutmak, vitesleri mümkün olduğunca düşük devirde değiştirmek, lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol etmek, temiz filtreler kullanmak, ömrünü dolduran motor yağını değiştirmek, olabildiğince sabit süratle seyahat etmek ve araç içerisinde gereksiz ağırlık taşımamak gibi önlemler hem ülke hem de bireysel ekonomiye faydalı kalemler.

Bu öneriler haricinde enerji verimliliğini daha da üst seviyelere çıkaracak diğer maddelerse kişisel araç kullanımını azaltmakla ilgili. Şehir içlerinde mümkün olduğu kadar toplu taşımaya öncelik verilmesinin yanında bisiklet kullanımı ve hatta yayan seyahat etmek hem ekonomiyi hem de sağlığımızı olumlu etkileyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder