26 Şubat 2010 Cuma

Lotus Evora 414E Hybrid


Lotus'un dört kişilik coupé modeli Evora, 2010 Cenevre otomobil fuarında hibrit bir versiyona kavuşacak. Henüz konsept aşamasında olan otomobilin benzinli motoru Proton Hybrid Concept'te de görev yapıyor.

Her biri arka tekerleklerden birine güç veren iki elektrik motoruyla donatılmış olan otomobilin benzinli motoru 1.2 litre hacimli ve 48 beygir gücünde. Elektrik motorlarının her biri 207 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen otomobilin isminde bulunan "414" rakamı da bu motorların toplam gücünü gösteriyor.

17 kWh kapasiteli pilleri yardımıyla sadece elektrik motorlarıyla 56 km menzil sunabilen otomobilin hibrit kullanımda menzilinin 480 km civarında olması bekleniyor. Aracın 0-60 mil/s (96 km/s) hızlanmasının 4 saniyenin altında bir sürede tamamlandığı da verilen bilgiler arasında.

Otomobilin en ilginç özelliklerinden biriyse sürücü ve yolcularına yaşattığı his. Tek vitesli olsa da 7 ileri vitesli bir otomobilin sürüş karakteristiklerini kopya edebilen otomobilde direksiyon simidinin arkasında vites değiştirme kulakçıkları bile bulunuyor. Hayali vites değişimlerini simüle edebilen araç ayrıca vites küçültülerek kullanılabilen bir motor frenini de taklit edebiliyor.

His işini şansa bırakmayan Lotus mühendisleri yolcuların ve çevredeki yayaların kulak zevkini de düşünüp aracı dört değişik ses tonu yayabilecek şekilde programlamış. İlk iki ton v6 ve v12 motorları taklit ederken diğer ikisi daha fütüristik tonlar olarak belirlenmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder