15 Mayıs 2024 Çarşamba

BYD Shark


BYD'de işler ilginçleşiyor. Meksika'da bir fabrika kuran Çinli üretici bu ülkede tanıttığı pick up modeliyle farklı segmentlerde de var olacağını belli etti. Şarj edilebilir hibrit bir motora sahip olan otomobilin iç mekanı da otomobilleri aratmayan bir tasarım sunuyor.

Köeşli hatlara sahip olan tasarımı Amerikan pick up modellerini andıran araçta parantez biçimli LED farlar ve büyük BYD armasına sahip olan panjur görülebiliyor. 18 inç çaplı jantlar, siyah renkli çamurluk ve kapı altı korumaları, önde gümüş renkli korumaya sahip siyah tamponlar ve kasa kapağında birleşen LED stoplar dikkat çeken detaylar arasında.

Tavan rayları, kasa barları ve yüzgeç anteni de donanıma katan pick up, iç mekanda dört kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli, büyük dokunmatik ekran, küçük vites kolu ve vites konsoluna eklenen şalter biçimli tuşlar görülebiliyor. Havalandırma çıkışları ve dikiş iplikleriyse bakır renkli.

5.457 mm boya ve 1.925 mm yüksekliğe sahip olan aracın teknik verileri detaylandırılmamış olsa da şarj edilebilir hibrit ünitede 1.5 litre hacimli, benzinli bir üniteye eşlik eden elektrik motorlarının yer aldığı biliniyor. Üretilen güç yaklaşık 440 beygir olarak açıklanırken 0-100 km/s deparı 5.7 saniyede tamamlanacak. 2.5 ton çekme kapasitesi sunan aracın elektrik menziliyse yaklaşık 100 km.

Kia EV6


Kia'nın ilginç tasarımlı elektrikli modellerinden EV6 makyajlandı. İç mekanda yoğunlaşan yenilikler haricinde bataryaları da büyüyen otomobilin motor seçeneklerinde de az da olsa yeniliğe gidildi. Aracın sahip olduğu potansiyel şarj hızı da yine etkileyici.

Eskisinden de agresif duran ve neredeyse çift parçaya bölünen LED farları haricinde panjur ve ön tamponu da yeni olan otomobilde tasarımı farklılaşan 19 ve 20 inç çaplı jantlar görev yapıyor. Arka bölümde de tamponun yenilenmesi dışında bagaj kapağı camına silecek eklenmediği görülebiliyor. Stoplarsa iç tasarımı farklılaşan bir LED çubukla birbirine bağlanmış.

İç mekana geçildiğinde yeniden tasarlanan iki kollu direksiyon simidinin çift renkli deri döşemeye kavuşması ve hem üst hem de alt kısmının düzleşmesi haricinde göbekte yer alan logonun sağa çekilmesi de dikkat çekiyor. Ayrıca modelde artık üç kollu bir direksiyon simidi de tercih edilebiliyor.

Parmak izi okuyucu sayesinde kayıtlı olan sürücüler aracı anahtarsız çalıştırabilirken bilgi eğlence sistemine sonunda kablosuz Apple Carplay ve Android Auto eklenmiş. Ortak panel kullanan dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran da yenilenirken kablosuz güncellemenin sınırları genişlemiş. Elektronik dikiz ayna ve gelişmiş head up display de donanımlar arasında.

Arkadan itişli seçenekleri 229 beygir güç, 350 Nm tork üretebilen otomobilin çift motorlu versiyonları 325 beygir güç, 605 Nm tork üretebiliyor. Gövde yapısı güçlenen otomobilin süspansiyon sistemi de elden geçirilirken GT paketinin teknik verileri henüz paylaşılmadı.

11 Mayıs 2024 Cumartesi

VinFast VF3


2023 yılında konsept haliyle tanıtılan VinFast VF3 bu tanıtımın 11 ay ardından seri üretim haliyle bizlerle. Elektrik motoruyla donatılan minik otomobil, evi olan Viyetnam'da ister bataryalı isterse de bataryasız olarak alınabiliyor.

Konseptten seri üretime çok az değişiklik gören köşeli hatlara sahip otomobil siyah tamponları ve geniş çamurluk korumalarıyla şehir kullanımına uygun. Kare biçimli aynalar, 16 inç çaplı jantlar, yüzgeç anten ve kontrast renkli tavan da diğer detaylar. 3.190 mm boya, 1.679 mm ene ve 1.622 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.075 mm.

İç mekanı da basit bir tasarıma sahip olan otomobil bu kısımda yine de gövde rengi trim parçaları sunarak ortamı renklendirmiş. İki kollu direksiyon simidi ve çevirmeli havalandırma kumandaları haricinde sabit kafalıklı koltuklar ve göstereg paneli olarak da görev yapan büyük dokunmatik ekran donanımlar arasında.

285 litre bagaj hacmi sunan otoobilin arkada yer alan elektrik motoru 44 beygir güç, 110 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 50 km/s sürate 5.3 saniyede ulaşabilen VF3'ün 18.64 kWh kapasiteli bataryaları 210 km menzil sunabiliyor. Otomobilin yerden yüksekliğiyse 191 mm.

10 Mayıs 2024 Cuma

Land Rover Defender


2019 yılından bu yana üretilen güncel Land Rover Defender ufak tefek güncellemelere kavuştu. Güçlenen bir motor seçeneğine de kavuşan otomobilin bazı seçeneklerinde sunulan lüks seviyesi artırıldı. Dış görünüşteyse bir yenilik bulunmuyor.

İç mekanına geçildiğinde ön koltuklar arasında yer alan bölümün yeni bardaklıklara kavuştuğu görülebilirken Defender 130 modellerinde artık tekli koltuklara sahip ikinci koltuk sırası alınabiliyor. Bu araçlarda ilk iki sırada ısıtma ve soğutma fonksiyonları sunulurken üçüncü koltuk sırası ısıtmalı. Bu arada ön tarafta yer alan ara konsolda ek depolama bölümleri yer alıyor.

Aileye yeni katılan D350 seçeneğinde kullanılan 3 litre hacimli turbo Diesel motor 350 beygir güç, 700 Nm tork üretebiliyor. D300'ün yerine gelen bu seçenekte hafif hibrit yardımcı yer alıyor. Bu ünitenin daha önce Range Rover modellerinde tanıtıldığını hatırlatalım.

Alpine Alpenglow Hy4


Alpine'den ilginç haberler geliyor. 2022 yılında tanıtılan Alpenglow konseptini geliştirip çalışır bir prototip haline getiren Fransız üretici, aracı yakında yarış pistlerinde sergilemeyi planlıyor. Otomobil, önceden planlandığı gibi yakıt olarak hidrojen kullanacak.

Ana hatları değişmemiş olsa da sadeleştirilmiş farlar, yeniden şekillendirilen splitter, açığa çıkan ön süspansiyon sistemi, yeni jantlar, ek desteklere sahip spoiler, elden geçirilen difüzör ve tavana eklenen hava girişi, yeni modelin farklılıklarını oluşturuyor.

İç mekanı da artık çift kişilik hale gelen aracın 2 litre hacimli, turbo beslemeli motoru hidrojen yakıyor ve 7.000 d/d'ya kadar devir çevirebiliyor. 340 beygir güç üretebilen ünite sayesinde araç 270 km/s maksimum sürate ulaşabiliyor. Alpine, gelecekte araca bir V6 motorun uygulanacağını da açıkladı.

9 Mayıs 2024 Perşembe

Honda Freed


Honda'nın küçük MPV modeli Freed 3. nesline kavuştu. Çok daha ciddi bir duruşa sahip olan yeni nesil aracın Air ve Crosstar isimli iki farklı versiyonu bulunuyor. Tanıdık motorlarla sunulan ikiliyi beş veya altı kişilik oturma kapasitesiyle almak mümkün.

Eskisinden biraz daha büyük olan otomobil 4.310 mm boya, 1.695 mm ene ve 1.755 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesiyse 2.740 mm olarak açıklanıyor. Kısa yapılı kaputunu koruyan araçlarda çift parçalı gündüz aydınlatmalarına sahip LED farlar, kayar arka kapılar ve aracın köşelerine çekilmiş stoplar bulunuyor.

Crosstar seçeneğinde büyük bölümü siyah renkte olan tamponlar, farlar arasında, ön tamponun ortasında ve arka tamponda yer alan gümüş renkli parçalar, sis farları, çamurluk korumaları, farklı tasarıma sahip jantlar ve gümüş renkli yan aynalar sunulurken bu araca tavan rayları ve kapı altı korumaları da eklenmiş.

İki veya üç koltuk sırasıyla alınabilen otomobilin iç mekanına geçildiğinde konsolun kumaş kaplamaları ve burada sunulan bol depolama hacmiyle birlikte dijital gösterge paneli, iki kollu direksiyon simidi, fiziksel kumandalar da sunan dokunmatik ekran, tavana alınmış arka hava üfleçleri ve vites kolunu da içeren orta konsol görülebiliyor.

Önden veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen Freed seçeneklerinin kaputları altında 1.5 litre hacimli, benzinli motor, atmosferik emişli veya elektrik destekli olarak alınabiliyor. Hibrit seçenekte çift elektrik motoruna yer veren Honda araçlarda sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) kullanıyor.

Aurus Senat

Vladimir Putin'in makam aracı yenileniyor. Kapsamlı bir makyaj operasyonu geçiren Senat, kaputu altında yine bir hibrit ünite barındırırken iç mekanda daha üst düzey lüks sunuyor. Aracın dış görünümü de Avrupa merkezli süper lüks otomobil üreticilere göz kırpan cinsten.

Dev ön panjuru yeni dikmelerine kavuşan aracın farları da biraz daha incelmiş. Kaputu da elden geçirilen Senat farklı jantlara da kavuşmuş. Yan aynalarında sinyaller sunulan otomobilin arkasında daha geniş egzoz çıkışları ve hem incelen hem de üzerine ek krom çıta çekilen LED stoplar yer alıyor.

İç mekanda iki kollu direksiyon simidini koruyan otomobilde şık metal pedal seti, farklı tasarıma sahip dijital gösterge paneli, tamamen yenilenen orta konsolda sunulan büyük dokunmatik ekran ve vites kolu yerine geçen selektör gözlerden kaçmıyor. Havalandırma çıkışları daha basit bir tasarıma kavuşurken fiziksel kumandaların tamamen iptal edilmemesi güzel.

Asıl lüksü arka bölümde sunan otomobil burada iki adet tekli koltuk sunuyor. Her iki koltuk için de ısıtma, soğutma ve masaj fonksiyonları bulunurken yumuşak kafalık yastıkları ve yatma fonksiyonu da bu bölümde sunulan kalemler arasında. Elektrikli perdeler, buz dolabı ve ön koltuklar arkasındaki ekranlar da lüks donanımlardan.

Kaputu altında 4.4 litre hacimli, benzinli motorla eşleştirilen bir hibrit ünite bulundurmaya devam eden otomobil 606 beygir güç, 880 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 9 ileri vitesli otomatik şanzıman da diğer özellikler arasında.

BMW M4 CS


BMW'nin sportif modelleri çeşitlenmeye devam ediyor. Sınırlı üretim M4 CSL'i kaçıranlar için düşünülen M4 CS, M4 Competition'dan hafif yapısıyla dikkat çekerken günlük kullanıma CSL'den daha uygun olan yapısıyla da müşterilerini bekliyor.

CSL'de olduğu gibi karbon fiberden üretilen tavan, kaput, yan aynalar, splitter ve difüzöre sahip olan otomobilde görev yapan ön tampon ve panjur da bu aracınkiyle aynı. Far ve stoplar makyajlı 4 Serisi ile paylaşılırken gündüz farlarının sarı renkli olması dikkatlerden kaçmıyor. Hafifletilmiş jantları da koruyan modelin bagaj kapağıysa standart aracın ince karbon fiber spoiler eklenmiş versiyonu.

İç mekanını da büyük ölçüde CSL ile paylaşan otomobilin direksiyon simidi, alt kısmı düzleştirilmiş biçimde sunulurken makyajlı kokpit tasarımı modele uygulanmış. Ön koltukların arasında kol dayanağı yerine karbon fiber konsol sunan BMW bu araçta arka koltukları ve ses izolasyonunu korumuş. CSL'in ince yapılı karbon fiber koltuklarıysa yerini daha ağır ama yine karbon fiber koltuklara bırakmış.

Valfli egzoz sistemini standart donanımda sunan araç M4 Competition'dan 20 kg daha hafif. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 8 ileri otomatik şanzımanı da koruyan otomobil bu sayede CSL ile aynı motora sahip olsa da 0'dan 100 km/s sürate ulaşmayı 3.3 saniyede tamamlıyor. Maksimum süratse 302 km/s'te sınırlı. Bu arada 3 litre hacimli, çift turbo beslemeli, sıralı 6 silindirli ünite 550 beygir güç, 650 Nm tork üretebiliyor.

8 Mayıs 2024 Çarşamba

Rolls-Royce Cullinan


2018 yılından beri bizlerle olan Rolls-Royce Cullinan sonunda makyajlandı. Aslında büyük bir yeniliğe kavuşmayan görünümü yine de yenilendiğini belli eden otomobilin kaputu altında da bir yenilik yok. Asıl güncellemelerse iç mekanda.

İncelen LED farlarının kenarından aşağıya gündüz aydınlatması eklenen aracın bu bölümünde eskiden yer alan hava girişleri iptal edilmiş. Ön panjuru içten aydınlatmalı hale gelen Cullinan daha agresif görünen hava girişlerine sahip ön tampona kavuşmuş. 23 inç çaplı jantlar sunmaya başlayan aracın yeni arka tamponunda daha büyük egzoz çıkışları bulunuyor.

İç mekanda yeni döşeme malzemeleri, standart olarak sunulan yeni renk seçenekleri ve farklılaşan trim parçaları dikkat çekiyor. Dijital gösterge paneli, genişleyen bilgi-eğlence ekranıyla aynı seviyeye alınmış. Analog saat altına eklenen minik Spirit of Ecstasy haricinde ön yolcu konsolunda özel tasarımların sergilenebildiği bir bölüm sunulmuş.

Kaput altında 6.75 litre hacimli, çift turbo beslemeli, V12 üniteyi koruyan Cullinan 570 beygir güç üretebilirken Black Bagde seçenekler 600 beygir güç, 900 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi bütün araçların standart donanımında.

7 Mayıs 2024 Salı

Bentley Mulliner Batur Convertible


2022 yılının yaz aylarında tanıtılan sınırlı üretim Bentley modeli Batur'a kardeş geldi. Sadece 16 örneği bulunacak olan otomobil, Batur'un üzeri açılabilen seçeneği. Kaputu altında, yakında tarihe karışması beklenen W12 üniteyi barındıran otomobilin bütün örnekleri şimdiden satılmış.

Tasarımı büyük sürpriz sunmayan aracın ön bölümü kardeşinden aynen alınmış. 22 inç çaplı jantları farklı tasarıma sahip olan otomobilin arkasında bulunan yükseklik ayarlı spoiler hem daha büyük hem de uç bölümü yukarıya doğru açı alıyor.

Elektrikli bir şekilde açılan bez tavanla sunulan aracın arka koltukları iptal edilirken bu bölüme bir "Hava köprüsü" eklenmiş. İç mekanda ana hatların tasarımı sabit tavanlı kardeşle paylaşılıyor olsa da kullanılan malzemelerden seçilecek renklere kadar hemen her şey özelleştirilebiliyor.

6 litre hacimli W12 motoru, çift turbo besleme yardımıyla 750 beygir güç, 1.000 Nm tork üretebilen otomobilin donanımında 8 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman, dört tekerlekten çekiş sistemi ve yönlendirilebilir arka aks yer alıyor. Havalı süspansiyon sistemi de standart donanımda bulunuyor.

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Nissan Evalia


Nissan, Evalia ismini geri getirdi. Daha önceleri NV200'ün binek seçeneklerine verilen bir isim olan Evalia artık uzun aks mesafesi Townstar'ın adı oldu. Bu aracı 2023 yılından beri Renault Grand Kangoo olarak da tanıyoruz.

Görsel olarak bir sürpriz sunmayan otomobili logoları değiştirilmiş bir Renault olarak tanımlamak mümkün. Aynı şeyi 5 veya 7 kişilik olarak alınabilen iç mekan için de söylemek mümkün. 3.100 mm aks mesafeli aracın bagaj hacmi 3.750 litreye kadar ulaşabiliyor.

İki motor seçeneği bulunan aracın benzinli seçeneğinde 1.33 litre hacimli ünite kullanılmış. 130 beygir güç üretebilen motor haricinde elektrikli Evalia da sunulmakta. 122 beygir güç üretebilen araçta 45 kWh kapasiteli bataryalar kullanılmış.

4 Mayıs 2024 Cumartesi

Genesis GV80


Genesis'in makyaj operasyonu bütün modelleri kapsamaya başladı. Büyük SUV GV80'i de içerisine alan güncellemeler dış mekanda fark edilemeyecek kadar küçük olsa da iç mekanda modernleşme bariz. Aracın kaputu altındaysa bir yenilik bulunmuyor.

Yeni gövde renkleri ve jant tasarımları haricinde sunulan yenilikler az olsa da yeni panjur ve tampon altının daha agresif görünmesini sağlayan hava girişi tasarımı yeni. Arka tamponu da elden geçirilen araçta bu bölümde yer alan reflektörler biraz daha aşağıya alınırken gövde rengine boyanan tampon altında egzoz çıkışlarını andıran çıkıntılar oluşturulmuş.

İç mekanda da yeni döşeme ve trim parçası seçenekleri sunan otomobilin dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekranı birleştirilmiş. Artık 3 kollu direksiyon simidi sunan GV80'in orta konsolu da daha dik bir şekilde yeniden tasarlanmış. Vites konsolu altında artık bir depolama bölümü sunmayan aracın ön bardaklıkları artık kapaklı olmasada daha önde oluşturulan boşluk kapaklı.

Kaputu altında, satıldığı pazara göre 3 litre hacimli Diesel, 2.5 veya 3.5 litre hacimli benzinli üniteler yer alan otomobilde 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor. Bu arada benzinli V6 motorun çift turbo beslemeye sahip olduğunu da hatırlatalım.

3 Mayıs 2024 Cuma

Volkswagen ID.3 Pro S


Geçtiğimiz yıl makyajlanan Volkswagen ID.3 gelişmeye devam ediyor. Aracın Pro S donanım seviyesini biraz daha iyileştiren Alman üretici dış görünümde bir farklılık sunmuyor olsa da iç mekanda ve bataryada iyileştirmeler yapılmış.

Artık 12.9 inç büyüklüğünde dokunmatik ekranla alınabilen otomobilde daha zengin güvenlik donanımı sunulurken Harman Kardon ses sistemi 480 Watt çıkış gücü sunuyor. Motor gücü de 231 beygire ulaşan aracın 0'dan 100 km/ sürate ulaşması 7.1 saniye sürüyor. Artık 175 kW DC şarja izin veren bataryaysa 77 kWh kapasite sunmaya devam ediyor. Menzilse küçük bir artışla 559 km'y ulaşmış.