11 Eylül 2020 Cuma
ORA Good Cat
Çin'de tanıtılan elektrikli otomobillerin ardı arkası kesilmiyor. Great Wall tarafından üretilen ORA Good Cat, garip ismiyle olduğu kadar ilginç tasarımıyla da dikkat çeken bir otomobil.
Yuvarlak hatlarında birçok aracı görmek mümkün olan bu otomobil Opel Adam'ın Porsche 911 ile birleşmesinden oluşmuş gibi duruyor. Modelin en ilginç kısmıysa arkada yer alıyor. Geri vites ve sis lambaları tampona yerleştirilen hatchback aracın stoplarıysa bagaj kapağı camının arkasına alınmış.
4.235 mm boya, 1.825 mm genişliğe ve 1.596 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesiyse 2.650 mm olarak açıklanıyor.
İçeriye geçildiğinde gövdenin çift renkli yapısının burada da devam ettiği görülebiliyor. İki kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve bu parçaya bitişik dokunmatik ekran ilk bakışta dikkat çekiyor. İnce yapılı havalandırma ızgaralarına sahip olan modelin orta konsolunda sadece 5 düğme bulunuyor.
Elektrik motoru 145 beygir güç, 210 Nm tork üretebilen otomobilin menziliyse 500 km olarak açıklanıyor.
10 Eylül 2020 Perşembe
Lucid Air
A.B.D.'den bir elektrikli otomobil markası daha çıktı. Konsept hali yıllar önce tanıtılan Air ile pazara giren Lucid, performansıyla olduğu kadar sunduğu menzille de dikkatleri üzerine çekmeye çalışacak.
Etkileyici bir görünüme sahip olan otomobilin önünde ince yapıları derine gizlenmiş LED farlar ve düşük bir burun görülebiliyor. 21 inç çaplı jantlar, şişkin çamurluklar ve hemzemin kapı kolları sportif bir duruş sağlamış. Arka bölümdeyse kısa yapılı fakat aşağıya doğru uzayan bagaj kapağı, ince uzun LED stoplar ve ince bir spoiler yer alıyor.
İç mekanda da modern bir görünüm sunan otomobilde iki kollu direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve bir çift dokunmatik ekran görülebiliyor. Ön camı tavana doğru uzayan Air'in güneş siperlikleri cama yapıştırılmış. İlk etapta arka koltukları üç kişilik olarak gelecek modele ilerleyen aylarda çift koltuklu bir versiyon da eklenecek.
113 kWh kapasiteli bataryaları 832 km'ye kadar menzil sunabilen otomobilin en yüksek performanslı seçeneğinde kullanılan çift elektrik motoru 1.095 beygir güç üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate yaklaşık 2.5 saniyede ulaşabilen bu aracın maksimum sürati 270 km/s.
Mercedes-Benz G 350
Çin, otmobil üreticilerini yönlendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda 1.5 litre hacimli motoruyla CLS 260'ı tanıtan Alman marka bu sefer de küçük motorlu bir G Serisi ile karşımızda.
Türkiye kadar olmasa da motor hacmine bağlı yüksek vergiler alan Çin'e özel bir araç olan G 350'nin tasarımında bir farklılık bulunmuyor. Bu arada Türkiye için neden üreticilerin bu tür değişiklikler yapmadığını soracaklar için belirteyim: Çin'de 2019 yılında 21.4 milyon otomobil satılmıştı.
Kaputu altında 2 litre hacimli, turbo beslemeli benzinli motor bulunan araç 258 beygir güç, 370 Nm tork üretebiliyor. 9 ileri vitesli otomatik şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate 8.1 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 190 km/s. Dört tekerlekten çekiş sistemi de diğer G Serisi seçeneklerinde olduğu gibi standart donanımda.
Suzuki Jimny
İngilizler ticari araçları çok seviyor. Land Rover Defender Hard Top'ın ardından Suzuki de bu ülkede satacağı Jimny'nin ticari seçeneğini tanıttı. İki ay önce, egzoz emisyonları nedeniyle bu ülkede artık satılmayacağı açıklanan model böylece geri dönmüş oldu.
Tasarımında bir değişiklik bulunmayan modelin iç mekanında, arka koltukların iptal edildiği ve koltuklarla bagaj arasına bir separatör yerleştirildiği görülüyor. Ticari Jimny'nin bagaj hacmi 863 litre olarak açıklanıyor.
Teknik verileri de aynı kalan otomobilin 1.5 litre hacimli motoru 102 beygir güç, 130 Nm tork üretebiliyor. 1.090 kg ağırlığa sahip araç 5 ileri vitesli manuel şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip.
Maksimum sürti 145 km/s olan ticari Jimny'nin arazide sunduğu veriler de etkileyiciliğini koruyor. Yerden yüksekliği 210 mm olan model, 37 derece yaklaşma, 49 derece uzaklaşma ve 28 derece askı açılarına sahip.
9 Eylül 2020 Çarşamba
Land Rover Defender Hard Top
Defender modelleri çeşitleniyor. Kısa ve uzun gövdeli versiyonları bulunan araca yeni motor seçenekleri ekleyen Land Rover şimdi de efsanevi arazi aracının ticari versiyonlarını tanıttı.
Yan bölümde arka camlarının kapatılmış olduğu görülebilen modelin tasarım olarak binek versiyondan büyük farkları bulunmuyor. Değişiklikler daha çok sunulan -veya sunulmayan- donanım ve opsiyonlarda.
Ön bölümde daha sade tutulmuş bir kokpit sunan otomobil yine 3 kişilik ilk sıra koltuklarla alınabiliyor. İki ve üçüncü sıraysa iptal edilmiş ve bu bölüm dayanıklı plastikle kaplanıp kabinden ayrılmış.
Kısa ve uzun aks mesafeli versiyonları bulunan Defender Hard Top'ın her iki seçeneğinde de 58 litre hacimli kilitlenebilir taban altı bölüm bulunuyor. 110'da ayrıca arka kapıların hemen içerisinde, yerde konumlanan 155 litrelik ek bir bölüm de bulunuyor. Yenilenen iç mekan aydınlatması standart aracınkinden 5 kat daha parlak.
Bagaj kapakları yanlara açılan Defender Hard Top modellerinin arka kısımlarında kullanılan kaplamalar inceltilerek yükleme bölümü daha büyük tutulmuş. 90'da 1.355, 110'daysa 2.059 litre yükleme hacmi sunan araçlar 3.5 tona kadar çekme kapasitesi ve 800 kg'a kadar yükleme kapasitesi sunabiliyor.
Her ne kadar ticari araçlar olsalar da ikilinin temellerinde Defender yattığını unutmamak gerek. Bu sayede opsiyonel olarak yükseklik ayarlı süspansiyon sistemiyle donatılabilen araçlar 900 mm'ye kadar su geçiş derinliği, 38 derece yaklaşma, 40 derece uzaklaşma ve 28 derece askı açıları sunabiliyor.
Kaput altındaysa yeni tanıtılan 3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli motor görev yapıyor. Defender Hard Top 90'da sadece 200 beygir güç üretebilen seçeneği sunulan motorun 250 ve 300 beygir gücündeki versiyonları, 48 Volt hafif hibrit sistemle birlikte Defender Hard Top 110'da alınabiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart donanımda.
Maserati MC20
Maserati, Ferrari Enzo temelleri üzerine geliştirilen sınırlı üretim MC12'den bu yana ürettiği ilk ortadan motorlu aracı tanıttı. MC20 adlı modelle birlikte İtalyan üretici, GranTurismo'dan boşalan yeri doldurmaya çalışacak.
Öne doğru uzayan burnuyla klasik Maserati modellerine göz kırpan MC20'de LED farlar ve ön bagaj kapağı yanlarına yerleştirilen hava çıkışları görülebiliyor. Kelebek kapılara sahip aracın jantları 20 inç çaplı. Arkadaysa ince LED stoplar, difüzör ve çift egzoz çıkışıyla birlikte kaputun şeffaf bölümünde yer alan hava çıkışlarının marka logosu şeklinde olduğu görülebiliyor.
Dallara yardımıyla tasarlanan karbon fiber bir gövdeye sahip otomobilde Brembo imzalı frenler görev yapıyor. Önde 380, arkadaysa 350 mm çaplı fren diskleri sunan otomobilin bu parçaları karbon seramik sipariş edilirse çaplar 390 ve 360 mm oluyor.
Sade bir tasarıma sahip iç mekanla yolcuları karşılayan araçta Sabelt tarafından üretilen koltuklar ve Alfa Romeo modellerine göz kırpan bir direksiyon simidi kullanılmış. Dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran haricinde kumanda sayısı azaltılırken metal pedallar, karbon fiber ve Alcantara trim parçaları gözlerden kaçmıyor.
Kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli bir V6 motor barındıran MC20, 630 beygir güç, 730 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla gücü arka aksa ileten otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 2.9 saniyenin altında tamamlanırken 200 km/s'e ulaşmak 8.8 saniyeden kısa sürüyor. Ağırlığı 1.5 tonun altında tutulan aracın maksimum süratiyse 325 km/s'in üzerinde.
Genesis G70
Genesis, 3 yıl önce tanıttığı G70'in makyajlı yüzüyle karşımızda. Birçok üreticinin son zamanlarda hafif tuttuğu makyaj operasyonlarını sevmiyormuş gibi görünen marka araca bambaşka bir hava katmış.
Genesis'in yeni yüzünü taşıyan makyajlı G70'te bu kısım hem daha yuvarlak hatlı hem de daha derli toplu görünüyor. İki parçaya bölünen LED farlar, büyük ön panjur ve tamponda görülen geniş hava girişleri sportif bir duruş sergiliyor. Bu duruş, yeni jant seçenekleri, kırmızı kaliperler ve ön çamurlukların arkasında yer alan, küçültülmüş trim parçasıyla devam ediyor.
Arka bölümünde de büyük değişiklikler olan otomobilin plakalığı tampona alınmış. Bagaj kapağının uç kısmı bir spoiler görevi görmeye devam ederken LED stopların da ikiye bölündüğü gözlerden kaçmıyor. Tamponun alt kısmındaysa aşağıya doğru kıvrılan reflektörler ve küçük bir difüzör bulunuyor.
İç mekansa neredeyse ellenmemiş. Dokunmatik ekranı artık daha geniş olan G70'in orta konsol havalandırma ızgaraları çevresi de parlak görünümlü trim parçalarına kavuşmuş. Ayrıca temassız şarj istasyonu artık dikey değil yatay konumlu.
Tamamı turbo beslemeli motorlarından 2 litre hacimli olanına veda etmesi beklenen G70'in bu ünitesi yerine 2.5 litre hacimli bir motor gelmesi bekleniyor. Manuel şanzımansa artık donanımda yer almayacak. 3.3 litre hacimli benzinli ve 2.2 litre hacimli Diesel ünitelerse hayatlarına devam edecek. Motor seçeneğine göre arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş sistemlerini seçmek mümkün olacak.
Land Rover Defender
Land Rover, geçtiğimiz yıl tanıttığı yeni nesil Defender modeline yeni motor seçenekleri ekledi. Aslen daha düşük yakıt tüketimini hedefleyen versiyonlar performans anlamında da geride kalmıyor.
P400e isimli hibrit versiyonda standart olarak sunulan 20 inç çaplı jantlar ve çift tarafa yerleştirilen depo kapağından başka görsel yenilik sunulmuyor. Aracın 2 litre hacimli, benzinli motoru, bir elektrik motorıyla birleşince 404 beygir güç, 640 Nm tork üretebilmiş. 0'dan 100 km/s sürate 5.6 saniyede ulaşabilen modelin maksimum sürati 209 km/s. 19.2 kWh kapasiteli bataryalarsa 43 km elektrik menzili sunabiliyor. Ortalama yakıt tüketimiyse 3.3 litre/100 km olarak açıklanıyor.
3 litre hacimli, sıralı 6 silindirli Diesel mıotorla donatılan D300 isimli araçsa P400e'nin aksine hem uzun hem de kısa aks mesafeli olarak tercih edilebiliyor. 300 beygir güç, 650 Nm tork üretebilen üniteyle donatılan Defender 90'ın 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 6.7 saniye sürüyor. 48 Volt hafif hibrit sistemle de donatılan motor, Defender 110'da 8.8 litre/100 km tüketim ortalamasına sahip.
Bu ünitenin daha düşük güçlü seçeneklerini de sunan Land Rover, P200'de 200 beygir güç, 500 Nm tork, P250'deyse 250 beygir güç, 570 Nm tork üretebilen örneklere yer vermiş. Araçların tamamında 8 ileri vitesli, tam otomatik şanzıman kullanılıyor.
Volkswagen Golf Variant ve Alltrack
Tanıtımı geçtiğimiz yılın Ekim ayında yapılan 8. nesil Volkswagen Golf, station wagon seçeneklerine kavuşuyor. Daha büyük bagajıyla ailelere daha uygun bir seçenek olan otomobilin yükseltilmiş seçeneği de ortaya çıktı.
Golf'ün station wagon seçeneklerinde büyük bir sürpriz sunulmuyor. B sütununa kadar hatchback kardeşiyle aynı görünen otomobilin tavanı daha uzun yapılı ve port bagaj raylarına ev sahipliği yapıyor. Arkadaysa LED stoplar, biraz daha yatık bagaj kapağı camı ve uzayan bagaj kapağı nedeniyle kapağa taşınan plakalık görülebiliyor.
4.66 metre boya, 1.79 metre genişliğe ve 1.46 metre yüksekliğe sahip modelin aks mesafesi de 2.69 metre olarak açıklandı. Bu uzama, arka koltuklara 38 mm ek diz mesafesi olarak aktarılmış. Bagaj hacmiyse 611 ile 1.642 mm arasında değişiyor.
İç mekan tasarımında bir yenilik bulunmayan otomobilin motor seçenekleri, hatchback kardeşinkinden az. 1 ve 1.5 litre hacimli benzinli motorların 90, 110, 130 ve 150 beygir güç üretebilen seçeneklerinin yanında 2 litre hacimli Diesel ünitenin 115 ve 150 beygir gücündeki versiyonları araçla birlikte alınabiliyor. 48 Volt hafif hibrit destek sunabilen motorların haricinde tam hibrit versiyon Variant'ta bulunmuyor.
Alltrack versiyonu da tanıtılan Golf'ün bu seçeneği, tamponlar, yan etekler ve çamurluklarda yer alan siyah renkli korumalar, özel tasarım jantlar, Alltrack armaları ve 20 mm yükseltilmiş süspansiyon sistemiyle farklılaşıyor.
Araçta ilk etapta sunulacak olan tek motor, GTD'den alınacak 2 litre hacimli, turbo Diesel ünite. 200 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen motor dört tekerlekten çekiş sistemi ve 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla (DSG) sunulacak.
7 Eylül 2020 Pazartesi
Carat Duchatelet Silver Spectre Shooting Brake
Niels van Roij Design, karşımıza ilginç bir araçla çıkıyor. Belçikalı Carat Duchatelet tarafından hazırlanan Rolls-Royce Wraith modelleri, İngiliz üreticinin coupé seçeneğini shooting brake gövdeye kavuşturmuş.
Sadece 7 örneği üretileceği açıklanan otomobilin dış tasarımında Wraith'ten en büyük -ve tek- farklılığı arka kısmı. Tavanı uzatılarak bir shooting brake'e çevirilen araçta daha dik bir bagaj kapağı ve çok daha küçük bir arka cam kullanılmış.
İç mekanını da Wraith ile paylaşan otomobilin bagaj bölümü haliyle çok daha geniş. Deri kaplı olan bu bölümden iç mekana ulaşmak da mümkün. Niels van Roij Design, her araca özel bir donanım sunacağını da açıkladı. Bu donanımlara örnek olarak özel üretim bavul seti ve saat verilmiş.
Bu tip çalışmalar genel olarak gövde üzerine yoğunlaşıp performans artışı sunmasa da Silver Spectre Shooting Brake'te işler farklı. Çift turbo beslemeye sahip, 6.6 litre hacimli V12 motorun gücü 700 beygire, torkuysa 900 Nm'ye yükseltilmiş.