31 Mart 2018 Cumartesi

Pininfarina H2 Speed


2016 yılında çılgın bir konsept olarak tanıtılan H2 Speed üretime alınıyor. Konseptte olduğu gibi yakıt olarak hidrojen kullanacak olan otomobilden toplam 12 adet üretilmesi planlanıyor.

Görünümü konsept haliyle neredeyse aynı olan otomobilde LED aydınlatma grubu ve büyük hava çıkışları görev yapmaya devam ediyor. Temelde bir yarış aracı olan H2 Speed'in arka bölümünde büyük spoiler ve difüzör dikkat çekiyor.


Daraltılmış iz genişliğine sahip bir Le Mans otomobili olan aracın kokpiti biraz yükseltilmiş. İç mekanda yarış koltuğu, dijital gösterge paneli ve 6 noktadan bağlantılı emniyet kemeri sunuluyor.

Hidrojen yakıt pili kullanan araç 653 beygir güç üretebiliyor. Karbon fiber yapısı sayesinde 1.420 kg ağırlığa sahip olan otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 3.4 saniye sürerken maksimum sürati 300 km/s olarak açıklanıyor.

Italdesign Zerouno Duerta


Bu yıl Cenevre'nın yıldız süper otomobillerinden bir tanesi de Italdesign tarafından tasarlanan Zeronuno'nun üzeri açılabilen seçeneği Duerta oldu. Aracın temelleri tanıdık olsa da tasarımı çok farklı.

Konu köşeli hatlara sahip tasarım olduğunda Zerouno Duerta'nun eline su dökebilecek model sayısı az. Aracın dört bir yanında yer alan aerodinamik eklentiler ve hava çıkışları biraz kalabalık bir görünüm ortaya koysa da tasarımın farklı olduğu bir gerçek.


İç mekanında bazı orijinal dokunuşlar olsa da direksiyon simidi, havalandırma kumandaları ve dijital gösterge paneli gibi kalemleri, temellerini paylaştığı Audi R8'den alınmış olan aracın motoru da bu nedenle tanıdık.

Kaput altında görev yapan 5.2 litre hacimli V10 ünite 610 beygir güç, 560 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi de standart olarak sunuluyor.

Cadillac CT6 V-Sport


Cadillac'ın şık sedan modellerinden CT6 sonunda en güçlü seçeneğine kavuştu. New York otomobil fuarında sergilenen otomobilin kaputu altında 8 silindirli bir motor görev yapıyor.

Ana hatlarında bir değişiklik olmayan otomobilin ön panjuru daha sade bir görünüme kavuşurken ön tamponda ek hava girişlerine yer verilmiş. Farklı jant tasarımı, yeni yan etekler, elden geçrilen arka tampon alt bölümü ve dörtlü egzoz çıkışları da diğer farklılıklar.


Brembo imzalı fren sistemi diğer CT6 modellerinde kullanılandan daha güçlü olan otomobilde limitli kaydırmalı arka diferansiyel de standart olarak sunuluyor. Ayrıca adaptif süspansiyon sistemi de daha sert ayara sahip.

İç mekanında karbon fiber trim parçaları dışında büyük bir yenilik sunmayan V-Sport'un kaputu altında çift turbo beslemeye sahip, 4.2 litre hacimli bir V8 motor bulunuyor. 550 beygir güç, 850 Nm tork ürettiği tahmin edilen ünite dört tekerlekten çekiş sistemi ve 10 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunulmakta. Ünitenin 500 beygir güç üretebilen seçenekleri yakın gelecekte diğer CT6 modellerinde de kullanılacak.

Tata EVision


Tata'nın son zamanlarda tanıttığı konsept araçlar arasında H5X ve 45X dikkat çekse de Hindistan merkezli üreticinin bu tip araçlar konusunda zangin bir arşivi bulunuyor. İşte onlardan bir diğeri olan EVision.

Etkileyici bir görünüm sunan aracın seri üretime yakınlığı da dikkat çekici. Büyük jantlar, ince yapılı LED aydınlatma grubu, keskin hatlı yan aynalar, gizlenmiş kapı kolları ve kısa yapısıyla dinamik görünen arka bölüm sportif bir araç ortaya çıkarıyor.


İç mekanı sade bir tasarım sunan konseptin bu bölümünde dijital gösterge paneli ve dokunmatik kumandaların yanında ince uzun bir bilgi ekranı da görev yapıyor. Açık renkli deri döşeme ve ahşap kaplamalar da araca premium bir hava katmış.

Motoru hakkında bir bilgi verilmeyen araç söylentilere göre elektrik motoru sayesinde 0'dan 100 km/s sürate 7 saniyede ulaşacak ve maksimum sürati de 200 km/s olacak.

30 Mart 2018 Cuma

Acura RDX


Kompakt SUV yarışına Acura da katıldı. New York'ta sergilenen bu tip modellerin arasına Lexus UX ve Cadillac XT4 ardından RDX de eklendi. Honda'nın premium markası segment için yenilikler de sunmakta.


Ocak ayında tanıtılan konsept haliyle neredeyse aynı olan otomobilin sade tasarımında köşeli hatlar dikkat çekiyor. Büyük ön panjur, LED aydınlatma grubu, 20 inçe kadar büyüyen jantlar, spoiler, difüzör ve çift egzoz çıkışı aracın donanımları arasında.


İç mekanı da dinamik bir görünüm sunan RDX'in bu bölümünde üç kollu direksiyon simidi, orta bölümü dijital gösterge tablosu, geniş bilgi-eğlence ekranı, çift katlı vites konsolu, dokunmatik panelden kumanda edilen kontroller ve düğmelerden kumanda edilen şanzıman görülebiliyor.


Kaput altında görev yapan 2 litre hacimli, turbo beslemeli motor 272 beygir güç, 380 Nm tork üretebiliyor. 10 ileri vitesli şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart donanımda bulunuyor.

Cadillac XT4


Cadillac sessiz sedasız önemli hamleler yapıyor. New York otomobil fuarında en küçük SUV modelini tanıtan A.B.D. merkezli üretici, Bu hamlesiyle Avrupalı markalarla olduğu gibi Lexus UX modeliyle de kapışacak.


Firmanın diğer araçları gibi köşeli hatlara sahip olan XT4, uzun yapılı LED far ve stoplarıyla dikkat çekerken 18 inç çaplı jantlar, büyük ön panjur, spoiler ve tamponun alt kısmına entegre edilen çift egzoz çıkışı sportif duruşu destekliyor.


İç mekanda sade fakat üst seviye bir görünüm sunan otomobilin gösterge panelinin orta kısmında büyük bir ekran yer alırken dokunmatik ekranın orta konsola yerleşimi şık bir tasarım detayı oluşturmuş. Bolca kullanılan deri döşeme de premium havayı pekiştirmiş.


Kaputu altında 240 beygir güç, 350 Nm tork üretebilen, turbo beslemeye sahip, 2 litre hacimli bir motor kullanılan otomobil 9 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış. Model, önden veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor.

Genesis Essentia GT


Son zamanlarda üreticilerin yeni modellerini genelde online tanıttığını görüyoruz. Durum böyle olunca fuarlarda görülecek yeniliklerin sayısı son derece azalıyor. Neyse ki bu konuda yardımımıza konseptler yetişiyor.


Hyundai'nin lüks markası olan Genesis'in New York'ta sergilediği sportif araç konsepti, yuvarlak hatlarıyla dikkat çekiyor. Önde yer alan büyük panjur, havayı alıp şeffaf kaput üzerinden yukarıya yöneltirken çift şeritten oluşan LED farlar kapılara kadar uzuyor.

Bakır renkli jantları neredeyse slick yapılı Pirelli lastiklerle sarılan otomobilin kokpiti bir fanus gibi camla çevrelenmiş. Öndeki gibi çift şeritten oluşan stoplar ve aydınlatmalı marka ismi, difüzörün üst kısmında şık bir şekilde duruyor.


Yukarıya doğru açılan kapılardan girilen iç mekanda dört kişi için koltuk sunan konsept bu bölümde sade bir tasarıma sahip. Alt kısmı düzelştirilmiş direksiyon simidinin arkasında dijital gösterge paneli ve boydan boya uzanan dokunmatik paneller görev yapıyor.

Elektrik enerjisiyle hareket eden otomobilin teknik verileriyse paylaşılmadı.

Mercedes-AMG C63


Makyajlı Mercedes modellerine bir yenisi eklendi. Bu sefer kabuk değiştiren, C Serisi'nin AMG logolu seçenekleri oldu. Motorlar aynı kalsa da araçlarda mekanik anlamda değişiklikler sunulmuş.

Panamericana ön panjurla donatılan otomobilin ön tamponunda bulunan hava girişleri ve çamurlukları genişletilmiş. Yeni jantlar ve elden geçirilen arka tamponla birlikte farklı tasarıma sahip difüzör ve yeni egzoz çıkışları donanımda sunulmuş.


İç mekanda diğer makyajlı C Serisi modellerinde de sunulan dijital gösterge paneli, genişletilmiş bilgi-eğlence ekranı ve dokunmatik kumandalara sahip direksiyon simidi gibi kalemler sunan araçta farklı döşeme ve trim opsiyonları da bulunuyor.

Elden geçirilen adaptif süspansiyon sisteminin yanında limitli kaydırmaya izin veren diferansiyel de artık standart donanımda bulunuyor. Ayrıca AMG SPEEDSHIFT MCT 9G isimli 9 ileri vitesli şanzıman da standart olarak sunulmakta.


Kaput altındaysa bir yenilik yok. Çift turbo beslemeye sahip, 4 litre hacimli V8 motorun 476 beygir güç, 650 Nm tork ve 510 beygir güç, 700 Nm tork üretebilen iki seçeneği bulunuyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.9 saniyede ulaşabilen C63 S Coupé'nin maksimu sürati de 290 km/s'e kadar yükselebiliyor.

Volkswagen Atlas Cross Sport


Volkswagen'in New York sürprizleri Atlas Tanoak konseptiyle sınırlı değil. Alman üretici, yine Atlas temellerini kullanan daha kompakt bir SUV model konseptini de bu organizasyonda sergiledi.


Kuzey Amerika pazarı için üretilen Atlas'ı andıran aracın ön bölümünde, farların uzantısı şeklinde tasarlanan LED şeritler ve agresif tampon dikkat çekerken yanlarda, üst kısmı düzelştirilmiş, şişkin çamurluklar, 22 inç çaplı jantlar ve kalın kapı eşikleri görülebiliyor. Arka kısımdaysa spoiler, LED stoplar ve tampona gizlenen egzoz çıkışları sportif görünümü pekiştirmiş.

Bu arada modelin Atlas'tan küçük olduğunu hatırlatalım. Konseptin boyu 4.846 mm, genişliği 2.029 mm ve yüksekliği 1.734 mm olarak açıklandı.


İç mekanda tipik Volkswagen sadeliği sunan aracın gösterge paneli dijital. Dokunmatik ekran ve kumanda düğmelerinin etrafında piyano siyahı kullanılırken geriye kalan kısımlarda açık renkli deri döşeme bulunuyor. Kapı camlarının da çerçevesiz olduğunu belirtelim.

3.6 litre hacimli V6 motoruna bir çift elektrik motoru eşlik eden aracın toplam gücü 360 beygir. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla birlikte modelin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 6 saniyenin altında tamamlanıyor.

29 Mart 2018 Perşembe

Subaru Forester

 

Subaru'nun popüler modellerinden Forester yenilendi. New York'ta ortaya çıkan yeni aracın ana hatları çok değişmemiş olsa da hem iç mekanda hem de kaput altında yenilikler bulunuyor.

Farklı yapısıyla dikkat çeken farlar, ön panjur ve tamponla değişik bir görünüm sunan otomobilin arkasında da stopların ortaya doğru uzadığı görülebiliyor. Farklı jantlar ve spoiler altına eklenen deflektörler görünümü bu bölümde de agresifleştirmiş.


İç mekanda sadelikten ödün verlmese de hemen her şey yenilenmiş tasarıma sahip. Daha fazla deri döşeme kullanılan kokpitte yeni direksiyon simidi ve dokunmatik ekranın yanlarına alınan havalandırma ızgaraları dikkat çekiyor.

Yerden yüksekliği 221 mm olan otomobilin genel boyutlarında da artış yaşanmış. Ayrıca aks mesafesi de artık 2.669 mm.


A.B.D. pazarında turbo beslemeye sahip motoruna veda eden Forester bunun yerine 2.5 litre hacimli ünitenin 185 beygir güç, 238 Nm tork üretebilen seçeneğine kavuşmuş. Sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) ve dört tekerlekten çekiş standart donanımda.

Nissan Altima


New York'ta sergilenen yenilikler arasında Nissan Altima'nın yeni seçeneği de bulunuyor. Hem dış hem de iç mekanı ciddi şekilde değişen otomobilin kaputu altında da bir sürpriz var.


Yeni tasarımı daha da köşeli olan Altima'nın ön panjuru neredeyse yere kadar devam ediyor. LED farlar ve daha büyük jantlarıyla sportif görünen aracın C sütunu da diğer Nissan modellerine göz kırpar şekilde tasarlanmış. Sportif donanımlı seçeneklerde sunulan ince spoiler, koyulaştırılmış stoplar, çift egzoz çıkışı ve difüzör de gözlerden kaçmıyor.


İç mekanda çok daha modern bir duruş sergileyen otomobilin daha köşeli hatları burada da devam ediyor. Gösterge panelinin orta bölümü dijital ekrandan oluşurken yenilenen dokunmatik ekran, orta konsolun tepesine alınmış. Avrupa'da satılan Nissan modellerinde de görülen direksiyon simidinin arkasında vites değiştirme kulakçıkları dikkat çekiyor.


Kaputu altında 190 beygir güç üretebilen, 2.5 litre hacimli benzinli motoru bulundurmaya devam eden Altima'nın bir diğer motor seçeneği de ilk olarak Infiniti'de tanıtılan turbo beslemeye sahip, değişken sıkıştırma oranlı, 2 litre hacimli ünite. 252 beygir güç, 370 Nm tork üretebilen motor, 3.5 litre hacimli V6'nın yerini aldı. Ayrıca Altima da ilk defa, 2.5 litre hacimli motorla alınan dört tekerlekten çekiş sistemi sunuluyor.

Kia K900


Kia'nın geçtiğimiz haftalarda Kore'de K9 adıyla tanıtılan lüks modeli New York'a K900 model adıyla geldi. Aracın sadece tasarımı değil temelleri de yeni. Ayrıca aerodinamik olarak da çok başarılı.


Yuvarlatılmış hatlara sahip olan araç her açıdan daha büyük. 5.120 mm boya sahip olan otomobilin aks mesafesi de 3.1 metrenin üzerine çıkmış. 0.27 gibi düşük bir hava sürtünme katsayısına sahip olan araçta LED aydınlatma grubu, kısa yapılı bagaj kapağı ve tampon altından çıkan egzoz çıkışları gibi detaylar bulunuyor.


İç mekanda bol bol deri döşeme ve ahşap kaplama kullanılan araçta büyük bir dokunmatik ekran, dört kollu direksiyon simidi ve küçük bir vites topuzu bulunurken donanımda Harman Kardon imzalı, 17 hoparlörlü ve 900 Watt çıkış gücü sunan ses sistemi yer alıyor.


Kaput altında Stinger'dan alınan çift turbo beslemeli, 3.3 litre hacimli V6 motor bulunan K900, 365 beygir güç, 510 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan otomobilin donanımında adaptif süspansiyon sistemi de bulunuyor.

Maserati Levante Trofeo


Maserati'nin SUV modeli Levante de New York'ta güçlenen araçlar arasına katıldı. Daha çok İtalyan markaların yarış araçlarında görmeye alıştığımız Trofeo kelimesi de gücü belli etmek için model adının sonuna eklenmiş.


Görünümü daha da agresif hale getirilen araçta siyah renkli ön panjur, daha agresif hava girişlerine sahip tampon, hava çıkışları eklenen kaput, farklı yan etekler, 22 inç çaplı jantlar, dörtlü egzoz çıkışı ve gövde rengi difüzör dikkat çekiyor.


İç mekanda da devam eden karbon fiber parça kullanımı, sportif yan destekli ön koltuklar, deri döşeme, kontrast renkli dikiş iplikleri, metal pedal seti, özel paspaslar ve V8 logolu gösterge paneli gibi detaylarla süslenmiş. Modelin donanımına Corsa sürüş modu ve kalkış kontrol sistemi eklenmiş.


Kaputunun altında, Ferrari tarafından üretilen, çift turbo beslemeye sahip, 3.8 litre hacimli bir V8 barındıran Levante Trofeo, 590 beygir güç, 730 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemini standart olarak sunan araç 0'dan 100 km/s sürate 4.1 saniyede ulaşabilirken maksimum sürat 302 km/s.

Lincoln Aviator Concept


New York'un beklenen yeniliklerinden bazıları da premium markalardan geliyor. Ford'un premium bölümü Lincoln, Navigator'ın altına konumlandırılan Aviator'ın yeni neslini bir konseptle tanıttı.


Küçültülmüş bir Navigator gibi görünen aracın küçük yan aynaları haricinde her noktası seri üretime hazır görünüyor. LED farlar, dik yerleşime sahip ön panjur, çok kollu jantlar, arka bölümü boydan boya geçen stoplar, spoiler ve dörtlü egzoz çıkışı sportif detaylar olarak dikkat çekiyor.


İç mekanında da Navigator'ı kopyalayan aracın bu kısmında bol deri kullanımı göze çarpıyor. Dijital gösterge paneli, büyük bilgi-eğlence ekranı ve piyano siyahı kaplamaların yanında metal trim parçaları ve her noktası ayarlanabilen ön koltuklar da donanıma katılmış. Bu arada aracın üç koltuk sırasına sahip olduğunu hatırlatalım.


Kaputu altında nasıl bir ünite olduğu kesinleşmemiş olsa da aracın şarj edilebilir bir hibrit olduğu belirtildi. Ayrıca benzinli motorun çift turbo beslemeye sahip olduğu açıklandı.

Hyundai Tucson


Hyundai'nin başarılı SUV modeli Tucson da New York'ta makyajlı yüzünü gösteren araçlar arasında. Modelin hem iç hem de dışı değişse de kaputun altından henüz güzel bir haber gelmiş değil.

Önden bakıldığında daha agresif bir yüze kavuştuğu söylenebilecek aracın tampon, panjur ve farları yenilenmiş. Yeni jant seçenekleri ve üst donanım paketlerinde biraz daha kromaja yer verilirken arka kısımda daha sade görünüyor. Yuvarlatılmış stoplar ve arka tampon çevresinde yapılan sadeleştirme bunun nedenleri arasında.


İç mekanında da ciddi değişiklikler olan Tucson'un bu bölümde diğer yeni Hyundai modellerini andırdığı söylenebilir. Dokunmatik ekran daha yükseğe alınırken orta havalandırma ızgaraları da aşağıya çekilmiş. Diğer ızgaraların tasarımları yumuşatılırken gösterge paneli de elden geçirilmiş.

Tanıtım A.B.D.'de yapıldığından dizel motor seçenekleri ortalarda görünmüyor olsa da 2 ve 2.4 litre hacimli, atmosferik beslemeli benzinli motorlar tanıdık. Bu ülkede turbo beslemeye sahip, 1.6 litre hacimli ünite artık sunulmuyor. Avrupa pazarındaysa 1.7 litre hacimli Diesel'in yerini 1.6 litre hacimli ünite alırken 2 litre hacimli ünitede hafif hibrit teknolojisi kullanılacak.