19 Ocak 2017 Perşembe

Opel Crossland X


Giderek büyüyen crossover ve SUV pazarları üreticilerin iştahını kabartmaya devam ediyor. Birçok firma yeni araçlarla pazara açılırken bazıları da MPV modellerini SUV seçeneklere çevirerek pastadan pay almaya çalışıyor.

Her iki gruba da dahil olmak istiyormuş gibi görünen Opel, Meriva'nın yerine piyasaya çıkardığı otomobiline Crossland X ismini vermiş. 4.21 metrelik boyuyla yaklaşık olarak Mokka X boyutlarında olan otomobilin görünümü de bu aracı andırıyor.


Dik inen bir burun yapısına sahip olan Crossland X'te görev yapan LED farlar şık bir görünüm sağlarken siyah renkli plastikle kaplanangövde altı ve kontrast renkte alınabilen tavan farklı duruyor. Yatay yerleşime sahip stoplar yana doğru dönerken kısa tutulan arka tamponda metalik bir koruma plakası yer alıyor.

İç mekanın tasarımı da kullanılan kumanda elemanları da diğer Opel modellerinden tanıdık. 410 litre hacimli bagajı, arka koltukları ileriye kaydırarak 520 litreye ulaştırabilen müşteriler ayrıca katlanan sırtlıklar sayesinde 1.255 litre hacme sahip olacak.


Güvenlik donanımları arasında head up display, geri görüş kamerası, park destek sistemi, yaya tespit özellikli ön çarpışma uyarı sistemi, otonom acil fren sistemi, üç seviyeli sürücü yorgunluk sistemi, şerit takip sistemi, hız tabelası takip sistemi ve yan kör nokta uyarı sistemleri yer alırken Apple CarPlay ve Android Auto da eğlence sisteminin parçası.

Aracın motor seçenekleri henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da aynı büyüklükteki Opel modellerinde kullanılan benzinli ve Diesel seçeneklerin kaput altında yer bulacağı söylenebilir.

MINI Countryman John Cooper Works


Mini'nin en yüksek performanslı modellerini hazırlayan John Cooper Works, markanın en büyük aracı için hazırladığı paketi tanıttı. Yeni nesil Countryman büyümüş olsa da performansta artış var.

Görünüm olarak önceki nesil araçtan daha sade bir tasarıma sahip olduğu söylenebilecek otomobilde daha sportif görünümlü tamponlar, kırmızı renkli süslemeler, farklı gövde grafikleri, 18 veya 19 inç çaplı jantlar, kırmızı renkli fren kaliperleri ve çift çıkışlı egzoz sistemi kullanılmış.


Tahmin edileceği gibi elden geçirilen süspansiyon sistemi ve Brembo elinden çıkma fren sistemine sahip olan otomobilde sürüş karakteri seçim butonu da bulunuyor.

İç mekanın da ana hatları değişmese de JCW armalı metal pedal seti, üç kollu direksiyon simidi, Alcantara döşemeler, siyah ve kırmızı renkli süslemeler ve sportif destekler sunan ön koltuklar gibi farklılıklar gözden kaçmıyor.


Kaputu altında turbo beslemeye sahip, 2 litre hacimli bir motor barındıran MINI Countryman John Cooper Works, 231 beygir güç, 350 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel veya 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla alınabilen araçta dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum süratiyse 234 km/s.

Ford Mustang


Ford'un ilginç şekilde Detroit otomobil fuarında tanıtmadığı bir yeniliği de Mustang'in makyajlı hali oldu. Teknik yenilikleri henüz tam olarak detaylandırılmayan otomobilin görünümünde yapılan değişikliklerse hemen fark ediliyor.

Küçülen farları az da olsa Mazda MX-5 rüzgarları estiren otomobilde daha agresif görünüme sahip ir ön tampon görev yaparken alçaltılan kaputa hava çıkışları eklenmiş. Ön panjur ve splitter gibi donanımları da farklılaşan Mustang'de farklı gövde renkleri ve jant seçenekleri sunuluyor.


Arka bölüme geçildiğinde üst ve alt kısımları içeriye doğru kıvrılmış olan LED stoplar, GT'de sunulan standart spoiler ve siyah renkli difüzör gözden kaçmazken süspansiyon sisteminin de elden geçirildiği belirtildi. Adaptif amortisörler artık otomobilin opsiyonel donanımında bulunuyor.

Ana hatları değişmeyen iç mekanda daha kaliteli malzemeler kullanmaya başlayan Ford, alüminyum görünümlü kaplamalara da daha çok yer vermiş. Dijital gösterge paneli donanıma alınırken supaplı egzoz sistemi de daha derin bir ses sunmaya başlamış.


Artık seçenekler arasında 3.7 litre hacimli bir v6 motor sunmayan otomobilin 5 litre hacimli v8 ve 2.3 litre hacimli EcoBoost seçenekleriyse korunmuş. Bu iki ünitede de geliştirme yapılırken detaylar henüz açıklanmadı. Açıklanan önemli bir noktaysa 6 ileri vitesli otomatik şanzımanın yerine geçen 10 ileri vitesli ünite oldu.

BMW 4 Serisi


Son yıllarda özellikle Alman markalarında görmeye alıştığımız makyaj operasyonlarından birisi de BMW 4 Serisi'ne uygulandı. Bavyera merkezli markanın sportif model ailesi bu sefer teknik bir yenilik sunmuyor.


Zaten şık görünen bir araç üzerinde çalıştıklarının farkında olan BMW tasarımcıları makyajı minimumda tutmaya özen göstermiş gibi görünüyor. İç tasarımları yeninelenen LED farlar, farklı gövde rengi ve jant seçenekleri, LED sis farları ve stoplar ve elden geçirilen tamponlar değişimlerin tamamını oluşturuyor.


İç mekanda da büyük bir farklılık sunmayan BMW, donanıma eklediği dijital gösterge paneli, yeni döşeme renkleri ve kaplama malzemeleriyle kalite hissini artırırken deri kaplama ön konsol, elden geçirilen direksiyon simitleri ve kişiselleştirilebilen bilgi-eğlence ekranı gibi donanımlar bu bölümün tazelenmesini sağlamış.


Daha önce 3 Serisi'nde gördüğümüz gibi fark etmesi zor değişikliklere kavuşan 4 Serisi modellerinin kaputu altındaysa değişiklik bulunmuyor.

16 Ocak 2017 Pazartesi

Jaguar F-Type


Şu sıralar sessiz sakin makyajlanan otomobiller arasına bir de İngiliz katıldı. Jaguar'ın şık coupé ve roadster modeli F-Type, 2017 yılına yeni yüzüyle girecek. Araçta ayrıca yeni bir motor seçeneği de bulunacak.


Ön bölümde yoğunlaşan makyaj sonrasında yeni bir tampona kavuşan otomobilde artık full LED farlar görev yapıyor. Yeni gövde renkleri ve jant seçenekleri de güncellemenin getirdikleri arasında sayılabilir.

İç mekanda yeni bir bilgi-eğlence ekranı sunan F-Type modellerinde farklı alüminyum ve krom kaplamaların yanında yenilenen koltuklar ve GoPro ile ortaklaşa geliştirilen bir telemetri programı sunulmakta.


Aileye yeni katılan ve sadece 2017 yılında alınabilecek 400 SPort Edition'da 3 litre hacimli benzinli motorun 400 beygir güç üretebilen seçeneği kullanılırken güçlendirilmiş frenler, elden geçirilen süspansiyon sistemi ve 20 inç çaplı jantlar bu aracın standart donanımında yer alıyor.

Aynı motorun 335 ve 375 beygir güç üretebilen seçenekleri R-Dynamic isimli donanıma kavuşurken v8 motorlarda bir yenilik yok. 6 silindirli motorlar iki veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilirken v8 üniteler sadece dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor.