11 Kasım 2016 Cuma

HAMANN M2



Modifikasyon firmalarının gözünde farklı yere sahip olan BMW modellerinden M2'yi güçlendirenler arasına HAMANN da katıldı. Aracın görünümünde büyük değişiklikler olmasa da performans artışı dikkat çekici.


Aerodinamik paketi splitter, yan etekler, ince bagaj üstü spoiler ve difüzörden oluşan otomobilde yenilenen egzoz sistemi, farklı çap ve renklerde alınabilen jantlar ve güçlendirilmiş fren sistemi de alınabiliyor.


Turbo beslemeye sahip, 3 litre hacimli motoru 420 beygir güç, 530 Nm tork üretebilen otomobil, her iki şanzıman seçeneğiyle de 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşabiliyor.

SsangYong XLV ve Korando Sports 4x4


Güney Kore merkezli üretici SsangYong, Türkiye atağına devam ediyor. Pazarda daha da fazla pay almak isteyen firma bu sebeple Tivoli'nin daha geniş bagaj hacimli versiyonu XLV ile uzatılmış kasaya sahip Korando Sports 4x4 modellerini piyasaya sürdü.

Geçtiğimiz Mart ayında Tivoli XLV olarak tanıtılan SUV modelini Türkiye'de XLV adıyla satan SsangYong bu modelinin temellerini Tivoli'ye dayandırmış. Görünüm olarak küçük kardeşini andıran otomobilde daha agresif görünen bir ön tampon görev yaparken asıl değişim kalın C sütununun arkasında gerçekleşmiş. D sütunuyla bir cam daha eklenen yan yüz farklılık yaratırken arkada da stopların yeni şekilleri dikkat çekiyor.


İç mekan tasarımında Tivoli  ile olan kardeşlik rahatça görülebilirken arka koltuklarda sunulan 32.5 derece eğimli sırtlıklar daha rahat bir yolculuk sağlamış. Araçta sunulan baş mesafesi etkileyiciyken arka koltuk diz mesafesi sınıf standartlarında. Uzamanın getirdiği en büyük avantajsa 720 litrelik bagaj hacmi olmuş.


Türkiye pazarında sadece önden çekişli olarak satılan XLV'nin 1.6 litre hacimli benzinli ve turbo Diesel motorları 6 ileri vitesli manuel veya yine 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanlarla alınabiliyor. Test sürüşü sırasında deneyimlediğim Diesel motor-otomatik şanzıman ikilisi, ağırlığı 1.400 kg üzerinde olan modeli rahat bir şekilde hareket ettirebilirken ortalama yakıt tüketimi de 7 litre/100 km civarında gerçekleşti. Bu arada Diesel Motor 115 beygir güç, 300 Nm tork üretebilmekte.


Tanıtımın bir diğer elemanı olan Korando Sports 4x4, yakında %20'ye yükselecek %15 ÖTV'nin %4 olarak ödenmesi için 400 mm uzatılan kasa bölümüyle biraz orantısız görünse de arazi performansında büyük bir değişim yaşanmamış. İster istemez uzaklaşma açısı azalan pick up, 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve 2 litre hacimli turbo Diesel motorun yanında seçilebilir dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip.


İlk vitesli karınca vitesi olarak kullanılabilen aracın arazi kabiliyeti şaşırtıcı derecede başarılı. Aktarmanın 4H ve 4L seçildiği durumlarda güç ön ve arka akslar arasında %50-%50 paylaştırılırken doğru lastiklerle donatıldığında çamurda ve kumda bile başarılı performans elde edilebiliyor.


155 beygir güç, 360 Nm tork üretebilen 2 litre hacimli turbo Diesel motor, Musso'da kullanılacak olan 2.2 litre hacimli üniteden güçsüz olsa da ağırlığı 2 ton olan aracı hareket ettirmekte zorlanmıyor.

XLV'yi 87.900 TL'den başlayan fiyatlarla satan Şahsuvaroğlu Korando SPorts 4x4 için lansmana özel 88.000 TL fiyat belirlemiş. XLV'nin test sürüşüne katılan seçeneğiyse 97.900 TL karşılığında alınabiliyor.

Honda WR-V


Bu yıl Brezilya'da tanıtılan yenilikler arasında Avrupa'da olduğu gibi SUV modelleri ön sıralarda yer alıyor. Küçük boyutlu otomobillerin tercih edildiği bu pazarda Honda'nın tanıttığı yeni aracı sadece Güney Amerika'da satılacak.


Avrupa'da Jazz olarak tanınan Fit temelleri üzerine geliştirilen otomobil yükseltilmiş yapısıyla dikkat çekiyor. Gövdeyi çevreleyen siyah plastik korumalar arazi şartlarında çizilmeleri önlerken köşeli hatlara sahip tamponlar daha heybetli bir görünüm sağlamış. Hafifçe yükseltilen otomobil Fit'in yan karakter çizgilerini korurken stopların bir kısmı bagaj kapağı camının yanından kapak ortasına taşınmış. Otomobilin teknik özellikleri ve iç mekan detaylarıysa henüz paylaşılmadı.

Renault Duster Extreme


Bu yıl Brezilya'da tanıtılan konseptler arasında bir de arazi şartlarına uygun Renault var. Güney Amerika pazarlarında Renault markasıyla satılan Duster'ın bu konsept seçeneği en zorlu şartlara uygun yapıya kavuşmuş.


Farklı tasarıma sahip ön tampona entegre edilen büyük çeki kancaları ve vinçle ilk bakışta amacını belli eden araçta daha küçük çaplı çelik jantlar, daha geniş yanaklı ve kalın arazi lastikleri, siyah renkli gövde alt bölüm korumaları, LED spot, şnorkel, tavan rayları ve ek korumaya sahip arka tampon kullanılmış.


Süspansiyon yüksekliği artırılan otomobilin iç mekanında özel koltuklar, dışarıda olduğu gibi kırmızı renkli süslemeler ve konsepte özel "Extreme" armalı ön yolcu konsolu dikkat çekiyor. Aracın kaputu altındaysa bu ülkede diğer Duster modellerine de güç veren 2 litre hacimli motor yer alıyor.

10 Kasım 2016 Perşembe

Porsche Panamera Executive


İkinci nesil modelleri Haziran ayında tanıtılan Porsche Panamera'nın uzun aks mesafesi seçenekleri de artık bizlerle. Üstelik bu araçla birlikte aileye yeni bir giriş motor seçeneği de eklenmiş olacak.

Görünüm olarak diğer kardeşlerinden farklı olmayan Executive araçların aks mesafesi, 150 mm uzamayla 3.100 mm'ye ulaşırken bu sayede arka koltuk diz mesafesi önemli ölçüde artmış. Otomobillerin standart donanımlarına panoramik cam tavan, ısıtmalı ve elektrik ayarlı dört koltuk, elektrikli arka cam perdesi ve pnömatik adaptif süspansiyon sistemi eklenmiş.


Opsiyonel donanımlar arasında yer alan arka koltuklar arası panelde katlanabilir tepsiler ve ek bardaklıklar yer alırken ön koltuklar arkasına eklenebilen dokunmatik ekranlar hem şık görünümleri hem de yerlerinden sökülüp araç dışında tablet olarak kullanılabilmeleriyle dikkat çekiyor.


İlk etapta benzinli motora ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip Panamera modellerinde sunulacak Executive paketiyle birlikte tanıtılan giriş seviyesi motor, 2.9 litre hacimli v6 ünitenin tek turbo beslemeyle donatılmış versiyonu. 330 beygir güç üretebilen bu motor arkadan itiş veya dört tekerlekten çekiş sistemiyle alınabilecek.

Volkswagen Golf


Volkswagen, beklenen haberi sonunda duyurdu. Markanın en ünlü modellerinden Golf makyajlandı. Görünüm olarak büyük yenilikler sunmayan otomobil yeni bir motor ve daha zengin donanımıyla müşteri arayacak.

Volkswagen grubundan alıştığımız üzere makyajda büyük değişiklikler sunmayan Golf'te kullanılan yeni ön tampon daha agresif bir duruş sergilerken elden geçirilen ön panjur ve LED farlar farklı bir görünüm ortaya koymuş. Mesafe takip radarına sahip olan seçeneklerde bu ünite artık tamponda değil marka logosunun arkasında yer alacak.


Farklı jant tasarımları ve gövde renklerini de donanıma ekleyen Volkswagen, Golf modellerinin tamamında LED stoplara yer vereceğini açıkladı. Hafifçe rötuşlanan arka tamponun alt bölümünde sahte egzoz çıkışları kullanılarak daha şık bir görünüm elde edilmiş.


İç mekanında da büyük tasarım yeniliği sunulmayan Golf artık dijital gösterge paneliyle alınabiliyor. Makyajlı Škoda Octavia'da kullanılmaya başlanan daha parlak orta konsol ekranı da araçlarda yer alacak. Bununla birlikte opsiyonel olarak sunulan el hareketi danıma sistemi C segmentinde bir ilk olarak dikkat çekiyor.

Trafik sıkışıklığı asistanı sayesinde yarı otonom sürüşü mümkün kılan makyajlı Golf'te sunulan treyler asistanı da segmentte bir ilk. Ayrıca dikkat sensörüne entegre edilen acil fren sistemi sayesinde sürücünün uzun süreli dikkatsizlik göstermesi durumunda araç kendi kendine durabilecek.


Kaputu altında yeni geliştirilen 1.5 litre hacimli benzinli bir motor bulunan otomobilde ilk olarak bu ünitenin 130 ve 150 beygir güç üretebilen seçenekleri görev yapaack. Sırasıyla 200 ve 250 Nm tork üretebilen motorlarda silindir deaktivasyon özelliği bulunuyor.

GTI'da kullanılan 2 litre hacimli motor artık standart olarak 230 beygir gücünde alınabilirken opsiyonel olarak alınabilen performans paketiyle birlikte güç 245 beygire ulaşıyor. Volkswagen'in bir diğer sürprizi olan ve yeni geliştirdiği 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman (DSG) kademeli olarak 6 ileri vitesli ünitenin yerini alacak.

Volkswagen Gol GT Concept


Bütün gözler makyajlı Golf'ten gelecek haberlerdeyken Alman üretici Volkswagen Güney Amerika'da ilginç bir konsept tanıttı. Minik hatchback Gol temelleri üzerine geliştirilen otomobil sportifliğiyle dikkat çekiyor.

Dışarıdan bakıldığında LED aydınlatma grubu, splitter, farklı şekillendirilmiş ön ızgaralar, 18 inç çaplı jantlar, geniş yan etekler, genişletilmiş çamurluklar, çift egzoz çıkışı ve çok daha agresif görünüme sahip tamponlar haricinde gövde rengiyle kontrast oluşturan kırmızı renkli süslemelerle de dikkat çeken otomobilde daha büyük bir spoiler ve bagaj kapağı camının üzerinde boydan boya uzanan üçüncü fren lambası görev yapmış.


İç mekanda tipik Volkswagen havası koklamak mümkün. Golf GTI'da da kullanılan üç kollu direksiyon simidi, metal görünümlü süslemeler, kırmızı ve grei renkli kaplamalar gibi detaylar gözden kaçmazken metal pedal seti, yüksek yan destekli koltuklar ve keskin hatlara sahip havalandırma ızgaraları sportif dokunuşları tamamlamış.

Kaputu altında ne tür bir motor kullanıldığı açıklanmayan konseptin iç mekan fotoğrafında 5 ileri vitesli manuel şanzımanla donatıldığı görülebiliyor.

Hyundai Creta STC


Son yıllarda ilginç otomobillerin tanıtıldığı fuarlar arasına giren Sao Paulo otomobil fuarı bu yıl da bazı ilginç araçlara ev sahipliği yapıyor. Bu otomobillerden ilki Hyundai'nin pick up konsepti olarak kaarşımıza çıkıyor.

Üretimi geçtiğimiz yıl başlayan küçük SUV modeli Creta'nın temelleri üzerine geliştirilen otomobil 4.65 metre boya, 1.85 metre genişliğe ve 2.80 metre aks mesafesine sahip. 21 inç çaplı jantlarla donatılan Creta STC'nin kasası 1.30 metre boya ve 1.29 metre genişliğe sahipken 850 litre hacim sunan bu bölümde kapaklı gözler, güç çıkışları ve hoparlörler bulunuyor.


Tasarımında Santa Cruz'dan da etkilendiği görülen aracın ön bölümünde ince LED farlarla büyük altıgen panjur dikkat çekerken siyaha boyanan A sütunları bu bölümü ön camın parçası gibi göstermiş. İnce yan aynalar, arkaya doğru açılan arka kapılar, siyah plastik gövde altı korumaları ve yine ince yapılı LED stoplar dikkat çeken diğer detaylar arasında sayılabilir.

Kaputu altında henüz hengi motor seçenekleri sunulacağı açıklanmamış olsa da Creta'nın Brezilya'da kullandığı 1.6 ve 2 litre hacimli, yakıt olarak etanol kullanan ünitelerinin şansı büyük.